Mobile Wallet & Why

התחרות על מהות הארנק הדיגיטלי מהווה אתגר שמאלץ להתייחס לנקודה משמעותית  מהי הצעת הערך למי שאמור לשלם באמצעות הארנק הסלולרי ? יש כמה גישות שמקיפות את ההיבטים השונים של שאלה זו – תשלומים במובייל, נאמנות של לקוחות דרך הכלי של המובייל, שיווק וקידום של הצעות ערך ייחודיות. רוב האופציות שנבחנות בשוק עוסקות קודם כל בָּצורך לאפשר לסמרטפונים להיות מחוברים לקופה של הקמעונאי – לטרמינל כלשהו של תשלום, במקביל להעברת אינפורמציה. האופציות הללו משאירות המון שאלות – האם הארגונים שעוסקים בכך צריכים לבחור בגישה של NFC שלא תלויה באינטרנט או בגישה של בר קודים וקיו אר קודים שתלויים ברשת סלולרית אינטרנטית. כל ההערכות הללו מתמקדות בעיקר במטרה לאפשר העברת אינפורמציה וכסף, ולהחליף את הדרך בה הלקוח עושה טרנסאקציות כספיות מכרטיסי פלסטיק לאפליקציות במובייל.

ישנן גם גישות שונות שמסתכלות על ההזדמנות מזווית קצת שונה, כתבתי בעבר על הפתרון של  אפל  – הPassbook החברה למעשה מציעה פלטפורמה די פשוטה, שעושה מספר דברים : מקבלת אינפורמציה, מסדרת אותה ועוזרת לנו להשתמש בחוכמה בכרטיסים שרכשנו, בקופונים וכולי. איך הפאסבוק עובד ? קחו למשל קופונים, כשיוזר של פאסבוק מבקר באפליקציה או באתר שמציע לו קופונים שחביבים עליו, הוא מקליק על הקופון שלו שמועבר לו לאחסון באפלקציית הPassbook. שם הוא נשמר עד הרגע שירצה להשתמש בו. שיטה זו רלוונטית לכרטיסי טיסה, או לחילופין כרטיסים להופעה. הלקוח יכול לרכוש את הכרטיס במקומות השונים אליהם הוא מורגל – פקיד מכירה, אתר או אפליקציית מובייל. ברגע ביצוע הרכישה, הלקוח שומר את הכרטיס באפליקציית הPassbook – והוא מציג את הרכישה במקום בו הוא אמור לאקטב אותה, למשל שדה התעופה לקראת העליה למטוס, מקום ההופעה לקראת הכניסה לאולם עצמו וכולי.

מה למעשה היתרון שניזקף לטובת הרעיון של אפל – הPassbook ראשית, זהו כלי פשוט ! הפתרון קליט ויושב על העיקרון של קהילה ומירכוז כל הפעילויות שנעשות עבור הקהילה כיאה לגישה דיגיטלית. חיבור זה עוזר בפועל לעסקים ולמשתמשים להיפגש על אותו מישור ולהפגיש בין הצורך לבין ביצוע הפעולות והפשטתן. פתרונות אלה הופכים את ההצעה של אפל לארנק דיגיטלי מוצלח. עושה רושם שאפל עושה עם הארנק הדיגיטלי שלה את מה שעשתה בעולם התוכן שבנתה עבור הסמארטפון והאיפד – היא יוצרת  אקו סיסטם שמאפשר לרשת של שותפים צד שלישי להשתתף, וכן להשתמש בה עבור הצרכים שלהם. בכך למעשה נוצר ארנק אפלי משמעותי שמסוגל להעביר ערך. במונחים של תועלת ללקוח, ברור שטוב יהיה להפעיל אקו סיסטם שגדל עם הזמן ומקל על הלקוחות למצוא הצעות ערך ולהשתמש בפלטפורמה כיוטיליטי לכל דבר. בנוסף – זה עוזר למשתמשים לסדר ולארגן את הנכסים הדיגיטליים שלהם כשהם מרוכזים במקום אחד. אופן הזה הם חוסכים זמן, ובמקרים רבים גם חוסכים בכסף. זו עובדה שאי אפשר לייחס באותה קלות לפתרונות וואלט אחרים  !

במציאות של ימינו, הארנקים הדיגיטליים המוצעים עדיין לא מימשו את הצורך בהעברת ערך משמעותי ללקוח – לא מצד הערך הכלכלי ולא בניהול ובסידור הנכסים הדיגיטליים. רובם למעשה מספקים ערך שולי לְמָדַי, ולפעמים אפילו “מסבכים את החיים” ללקוח כי הם גורמים לו לעשות מספר פעולות עודפות שבהם לא היה שום צורך קודם לכן ברכישה, מול האופציה של שימוש פשוט בכרטיס הפלסטיק המוכר. מטבע הדברים, הלקוח שאינו מקבל ערך משמעותי ישתמש בארנק רק כשימצא בו יתרון שלא ניתן להשיג בדרך אחרת. הערך המוצהר ביותר כיום בפתרונות הקיימים נשען על נושא של אבטחת מידע, וכידוע הבטחה זו לא תחזיק זמן רב מדי.

בהתחשב באמור לעיל, המפתחות העיקריים להצלחת ארנק דיגיטלי תלויים בכמה הנחות יסוד : 

בראש ובראשונה הפתרון חייב להקל על חייו של הלקוח יחסית למה שפעל עד כה.

שנית, אם הפתרון תומך אקו סיסטם המשלב שחקנים שונים שמשתפים את ההצעות שלהם במסגרתו, הערך של הארנק יעלה משמעותית.

בנוסף, הפתרון חייב להיתָמֵך בקלות מירבית במאפייני סביבת הדיגיטל בה נמצא הלקוח – כפתרון שעוזר לו לנהל את התכנים שלו בקלות.

בסופו של דבר -הפוקוס  על רגע התשלום צריך להיות הדבר האחרון בו אתם מתמקדים, שכן הדבר החשוב ביותר הוא יצירת תועלת אמיתית לכל השותפים – והתשלום עצמו הוא השלב ה”ביצועי” שחותם את המהלך עם סגירת חווית הלקוח.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.