China Is ’10 Years Ahead’ Of World with Social Commerce

yy

סין, נהיית מעניינת עבורי יותר ויותר מיום ליום, שכן בסין קורים דברים, מתרחשת תנועת חדשנות אינטנסיבית וצצים מיזמים חדשים שמשפיעים בסופו של דבר על העולם כולו. כבר היום אנחנו רואים כיצד השפעת המעצמה הזו מחלחלת אל המערב, ואולי “מחלחלת” זו מילה עדינה מדי. ההיפ האחרון בשיחה על סין לאחרונה קשור להנפקה הצפויה של ענקית הסחר האלקטרוני עליבאבא, ולתוך השיחה הזו מתקפלים עוד הרבה מאוד סיפורים ושמועות סביב ההתרחשות הָעֵרה באקו סיסטם הסיני ובהשפעתה הגוברת על העולם המערבי.

chai 1

בפוסט הזה אני רוצה לחשוף אתכם לסרטון מיוחד במינו שמצאתי ברשת, ראיון בו מנתחים למעשה את סביבת הסחר הסינית מול העולם המערבי, וזאת על מנת למצוא דרך ההבדלים את הסיבות לכך שסין הרבה יותר מתקדמת מאתנו. בעיני חשיבותה של ההשוואה הזו קשורה קודם כל לתופעה רחבה יותר שלפיה מגמות שמסתמנות באזור עוצמתי מסוים של העולם נוטות לחלחל בצורה זו או אחרת- לאזורים אחרים ושווה להבין את שורשיהן של אותן מגמות. דבר שני- דרך ההשוואה בין קהל הצרכנים הסיני לקהל המערבי ניתן ללמוד הרבה עלינו, ועל הפערים שקיימים ברמת מימוש היכולות של עולם הדיגיטל והשתקפותו בחיים השוטפים. אעבור אתכם על הדברים העיקריים שהוצאתי מהסרטון וכן אצמיד אותו בתחתית הרשומה על מנת שתוכלו להקשיב לו בעצמכם.

chai 3

מרחב הסושייל מדיה הופך להיות לגורם מהותי- עבור כל מפרסם בסין. זו למעשה המדיה הראשונה אתה נפגשים הצרכנים עם המותגים בצורה שמעוררת מעורבות. בראיון שהצמדתי לכאן תוכלו לראות את Vincent Digonnet, ראש הדיגיטל באסיה פסיפיק של Razorfish, שהיא אחת מהחברות וסוכנויות השיווק המעניינות ביותר שעוסקות בשינוי שהעולם עובר, תוך שהיא מתחקה אחר מאפייני השינוי באמצעות מחקרים ומהלכים מתוקשרים. וינסנט מאמין כי הפיתוח של תחום השיווק על בסיס הסושייל בסין התקדם בצעדי ענק, הרבה מֵעֵבֶר למה שנעשה בארצות המערב. לטענתו סין מתקדמת הרבה יותר מכל מדינות המערב גם בכל הקשור לפעילות התקשורתית, האיקומרס והמדיה- ובעיקר בעולם הסושייל מדיה. הסיבה העיקרית לכך היא חפיפה נכונה בין אותם גולשים בסין שנמצאים ברשתות החברתיות ומשתפים פעולה עם המדיה, לבין תנועת הצרכנות הסינית המתקדמת דרך עולם הסחר האלקטרוני. מבחינתו הבדל זה מגדיל מאוד את מידת המעורבות כפי שהדבר משתקף במספרים שעולים בצורה ניכרת על מה שקורה במערב. וינסנט מוסיף ומסביר כי בניגוד למה שקורה במערב, הגולשים הפעילים בסושייל מדיה בסין הם הרבה יותר מבוגרים ולרובם גם כוח קניה גדול מאוד שכן הם בעלי ההון.

chai 2

הסינים- הם עם שמייצר תוכן בסושייל מדיה, בצורה מאסיבית שמשתקפת בסטטיסטיקה שונה לחלוטין מהאחוז הנמוך יחסית במערב. לדבריו צפוי בסבירות גבוהה שהיוזרים בסושייל מדיה בסין ייצרו תכנים מקוריים, וכמו כן יאצרו תוכן בנפח הרבה יותר רחב ובאחוז גבוה מזה שאנו מכירים במערב. מתברר כי בסין האנשים מחוברים מאוד לאפשרות של יצירת תוכן עצמאי ולאוצרות תוכן, ויש לכך השפעה רבה על המעגלים שסובבים את האדם הפרטי. הסינים מתייחסים לסושייל מדיה כאל אמצעי שייתן להם עמדת כוח– וזאת באופן ישיר לכוח שניצבר יכולת ההשפעה שלהם על הרגלי הצריכה שלהם ושל האחרים שסביבם. בכך הם רואים זאת כשליחות שמטרתה לשתף את מה שהם קונים כולל פירוט נתונים- לגבי איפה ולמה. הוויה זו למעשה הופכת מבחינתם לפילוסופיה שמושתתת על יעילות צרכנית, כאלמנט שמשפיע על ההחלטות שלהם עצמם כמו גם של הסובבים אותם שמתרשמים מהדברים שהם בחרו לשתף.

הוא למעשה מפלח את הניתוח שלו לפי כמה גורמים : הראשון, כאמור, מגדיר את האנשים שנמצאים בסושייל מדיה בסין כמבוגרים יותר ובעלי הממון. ומתברר כי גם לחלק מהצעירים הפעילים בסושייל מדיה- יש כסף מגיל צעיר יחסית- וזה לא המצב במערב. השני, הסינים כפי שכתבתי הם יצרני תוכן אדירים : שלושים מתוך מאה אנשים בסין יוצרים תוכן, חמישים מתוך מאה אוצרים תוכן. זו מעורבות מאוד גבוהה וזאת לא התמונה במערב. אומדן האחוזים במערב שונה בתכלית: רק אחוז אחד יוצר, תשעה אחוז אוצרים וכל השאר הם משתתפים פאסיביים במערכה. כמו כן, הסינים מגלים נטייה חזקה להשתתף בכל הקשור לכיכוב ולהגדלת הרייטינג של אתרי סחר אלקטרוני. 75 אחוז מתוכם לוקחים חלק פעיל במתרחש, לעומת המספרים במערב’ ארה”ב או אירופה- שעומדים בסך הכל על עשרים אחוז של תגובות, ביקורות וכיכובים באתרי סחר אלקטרוני. הטיעון האחרון והמשמעותי ביותר, הוא גם הסיבה בגללה סינים או אנשי המערב בכלל נמצאים בסושייל מדיה. בעוד שבמערב, אנשים רוצים להיות בסושייל מדיה בכדי להיות בקשר עם המעגלים שלהם בחיים- אוניברסיטה, תיכון, צבא במקרה שלנו, מעגלים קרובים בעבודה ובמסגרת המשפחתית. בסין הסיבות הן הרבה יותר מחושבות מראש, הם אינם סומכים על הפוליטיקה, על המדיה ועל המסרים הפרסומיים שמציפים אותם, וגם לא על הקמעונאים והמותגים. הם משתמשים בסושייל מדיה כמפגן של כוח, כאפשרות להיות משמעותיים בקבלת ההחלטות ובהשפעה על האחרים. ועל ידי כך שהם משתפים את דעותיהם ומביעים את הביקורת שלהם הם למעשה הופכים לכוח ריאלי בזירת הסחר והצרכנות. זהו למעשה יוטיליטי אמיתי שמנחה את האנשים איפה ומה כדאי להם לקנות.

התופעה הזו שינתה לגמרי את מגרש המשחקים של הסחר האלקטרוני בסין, וגרמה לכך שרק שחקנים שמבינים את התרבות המקומית יכולים להצליח. איביי בסין ניסתה את מזלה אבל היא לא קלטה את המוד של הקהל. לעומת זאת Taobao ששייכת לענקית הסחר האלקטרוני עליבאבא- היא שחקן מקומי חזק שהבין שהדרך לבנות מערכת יחסים שרירה וברת קיימא בסחר האלקטרוני בסין חייבת להיות מושתתת על תפישת העולם של הסושייל: הם הבינו שחשוב לטפח את הקשר בין המוכר לקונה, לאפשר אינטראקציה בצ’אט במסגרת האתר על מנת שייווצר הקשר של אמון הדדי. למרות שלאיביי יש את היכולת לקיים את הקשר מול הקמעונאים הגדולים ולתגבר את כוח ההפצה, Taobao הצליחה לעלות עליה משום שהחליטה לעבור לפעילות מקומית בתוך סין ולבנות סביב אזורים שונים בסין- פדרציות של צרכנים חדשים שהצטרפו אליה והעדיפו אותה ואת תפישת העולם שלה שמובנֵית מראש בתוך מרחב הסושייל. הרעיון הוא שלצרכנים שמתחילים את מסע הצריכה שלהם מתפיסה של “לקוח במרכז”, יש כוח כי הם משפיעים על  הרייטינג באופן ניכר והם למעשה מקרינים על הכל באמצעות התגובתיות שלהם. הם משפיעים על- המוצרים שנמכרים, המהירות של המשלוח, והשירות. הכיכובים שמתקבלים סביב כל אחת מהקונפיגורציות הללו קובעים האם הסוחר יזכה בתמיכה נוספת מהגולשים שנמצאים בזירה וממשיכים לשווק למענו את המוצרים שהוא מציע. הדינמיקה הזאת הופכת את הזירה לשוק חופשי ומגלגלת לידיהם הרבה מאוד כוח, מרגע שהם יכולים לעשות צ’אט ביניהם ולמעשה משמשים כזרוע המשמעותית ביותר של הסוחרים.

בנוסף יש לקחת בחשבון שהכל משתנה מאוד מהר גם בסין. שחקנים חדשים נכנסים לזירה והופכים להיות משמעותיים ביותר בטווחי זמן של חודשים ספורים. כל הפעילות המסחרית בסין מתקיימת במובייל ; אנשים נמצאים במובייל יותר מבכל מסך אחר. גם התפיסה של המוניטיזציה בסין שיוצאת מהסושייל מדיה מתגלמת באופן שונה, שכן פרסומות אינן מתחברות נכון אל הפלטפורמה, ולכן- הרשתות החברתיות העצמאיות בסין מחפשות דרכים אחרות לייצר כסף וזאת באמצעות הצעת ערך מוסף בתחום השירותים, בצורת יוטיליטי שעליו ניתן לגבות כסף, כך שהמבנה הכלכלי הזה הופך באופן טבעי את הרשתות החברתיות לinfrastructure בו מקובל לקנות דברים ולרכוש שירותים- בצורה שמבדילה אותם משמעותית מהמערב.

חשוב להפיק לקח מההסתכלות הזו על סין– שכן כפי שאמרתי הדברים מתקדמים שם הרבה יותר מבמערב, אבל עשויים להגיע אלינו בשלב מאוחר יותר. מותגים שהצליחו בסין הם אלו שהבינו שפרסום אינו הכלי האידיאלי עבורם בדרך לבניית המותג, אלא שכאן נדרשת תפיסה שורשית של תקפות הסושייל בדינמיקה של העשייה, שכן אנשים רוצים להיות מחוברים ולהשפיע על הדברים שקורים להם. הם גם הבינו שזירות הסחר כבר לא מוגבלות רק לסחר לשמו, אלא זה המקום בו נוצר ערבוב בין סושייל מדיה, טרנסאקציות וחווית השיתוף עם המותג. מרחב הפעולה הזה מתברר כמקום הטוב ביותר לבנות את המותג אך זאת בתנאי שיודעים לבנות אותו בצורה חכמה שמתכתבת עם כל המאפיינים שהזכרתי קודם לכן: חווית צריכה אקטיבית, מעורבות, סושייל- שנובעות מתפיסה רחבה הרבה מעבר לטרנסאקציות נקודתיות. חשוב להבין שאין כאן כרסום ואין קניבליזציה בנתחי הקמעונאות המסורתית, להיפך! האיקומרס משפיע גם על החוויה הפיזית. תכופות מצב זה משפיע על הקמעונאי שמוכן לשנות את עיצוב החוויה בסביבה הפיזית שכן הוא עמד על מה שמבדיל בצורה משמעותית בין יצירת חוויה טובה בדיגיטל לבין המאמץ שמושקע בזירה, כשאת אותה חוויה אפשר לשָׁנֵע גם בסביבה הפיזית. כמו כן יש חשיבות עצומה לשלב את החוויה הדיגיטלית בסביבה הפיזית, כלומר- לאפשר ללקוחות להגיע לרצפת המכירה, למדוד, למשש אך בו בזמן לתת להם את האפשרות לרכוש את המוצר ישירות מהקופה הדיגיטלית באייפד או בטאבלט ולקבל את המשלוח הביתה ממש כפי שהדבר מתבצע דרך החוויה שמועברת בסחר אלקטרוני.

צירפתי לכאן את הסרטון עם  הראיון– ואני כמובן ממליצה לכם לצפות בו בעצמכם. המצע הזה מוסיף שכבה חדשה ומרעננת לתפיסות המקובלות לגבי עיצוב פני העתיד.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.