Le Web 2014 | Main Trends

le web

על פרד וילסון כתבתי לכם כבר בלה ווב בשנה שעברה. הוא דיבר למעשה במופע הפתיחה של הכנס ושטח בפנינו את המגמות החשובות להן צריך להתכונן בשנים הקרובות. למי שרוצה לקרוא את הפוסט הקודם רצ”ב-Link. הפעם, אני רוצה לדבר אתכם על הנוכחות המרשימה שלו בכנס בשנה הנוכחית- ממש עם הפתיחה של היום הראשון, ועל הצורה בה הוא מעביר את הנושאים העיקריים עליהם רצוי לנו להתעכב על מנת להבין לאן פני העתיד :הקרוב, הבינוני והרחוק.

הפוסט הזה הוא חלק מסדרת פוסטים על ועידת-  Le Web Paris 2014 והוא מהווה כניסה לעומק לנושא חשוב, טרנדים משמעותיים אותם אנו צריכים להכיר ושעליהם נדון מצד ההשפעות שלהם על העסק שלנו. אעבור איתכם על מבחר עניינים משמעותיים שחידדו את הנושא, ואוסיף על דברֵיו של פרד כמה תובנות משלי. למי שרוצה לראות את הסשן המלא הצמדתי לכם אותו לתחתית הרשומה.

22

פרד סימן כבר בשנה שעברה ארבעה אזורים בהם לדעתו צריך להשקיע, כי שם יתחולל השינוי בחוקי המשחק- וכמובן מההיבט של ההשקעות ההתמקדות היא על אותם המקומות אשר יניבו רווחים כספיים בולטים. לדבריו החוכמה העיקרית טמונה בניסיון לחזות את העתיד ולקחת סיכון כי אם לא כן- יהיה ההפסד הרבה יותר גדול מאשר בצעדים מוטעים שאנו עלולים לעשות ללא הכרת התמונה וללא השקעה במקומות הנכונים. אף אחד למשל לא השכיל לחזות באמת שכלכלת השיתוף תתפוס מקום כל כך מרכזי בחיינו העסקיים כפי שעולה מהמצב כיום (ועל כך אני מכינה לכם פוסט נפרד בהרחבה). פרד טוען שכיום הרבה יותר ברור שבחברה כדוגמת Uber נדרש להשקיע בצורה רצינית כדי לגרוף הצלחה, ובדומה לכך- גם חברת Lending Club שעוד במהלך הכנס מונפקת בבורסת וול סטריט בשווי של מיליארדים.

פרד מאמין שהמגמות שהוא עצמו זיהה בשנה שעברה- הן תקפות ורלוונטיות גם לגבי השנים הקרובות. מדובר על תחומים חדשניים : כמו מחשוב לביש, ביטקוין וקרנסי חדשים באופן כללי, וכן פיתוח אמצעים דיגיטליים לקידום נושא הבריאות. פרד מוסיף ומדבר ארוכות על נושא הזהות ברשת כמגמה משמעותית עליה צריך לשים את הדעת. אותם עסקים המשקיעים בחדשנות פורצת דרך מנסים קודם כל לצפות את פני העתיד ורק אז להשקיע את הנדרש לאור מה שצפוי בתחום. זה אומר שבהכרח יש לגלות מידה רבה של אומץ כי באמת אין דרך לדעת מה יצליח במאת האחוזים ומה ינחל כישלון, על פי תפיסה זו שמאפיינת מיזמים נהדרים הוגשמו כמה וכמה רעיונות ששינו את פני העולם ואת הדרך בה אנחנו פועלים. תכונות אלו הן כפי הנראה הבסיס המעשי להצלחה שתשפיע עמוקות על חיינו השוטפים. חשוב לאמוד את מידת ההצלחה הממשית בטווח הרחוק של חמש שנים קדימה כדי להיווכח לפי התוצאות, באם משהו ברמת ההשקעה היה נכון או לא.

33

ארבעת המגמות המרכזיות בהן פרד מתמקד :

כסף,קרנסי חדשים כדוגמת ביטקוין– פרד חושב שהשימוש המודרני בביטקויון הוא תופעה מעניינת לא רק בגלל העובדה שמדובר בקרנסי- כמטבע, אלא משום שמדובר בפרוטוקול יסודי שמכתיב צורה אחרת של התנהלות. הוא מביע את אמונתו שהביטקויון (או כל אבולוציה שלו) למעשה משליט פרוטוקול פעולה פיננסי בהיקף גלובאלי ובין לאומי שכמותו לא היכרנו עד כה. על בסיס פלטפורמה כזאת בעלי העסקים יוכלו לבנות את שירותי העתיד ולצאת במיזמים מבוססי תשתית עדכנית ושונה. צעד כזה יאפשר למערכת העסקית להשתנות, ולהיפטר בקלות יחסית מהרגלים מקובעים שעדיין שולטים בחברות סגורות כמו חברות הפיננסים והתשלומים. ביטקוין נכנס בהדרגה לתחום כלכלת השיתוף ולמעשה משטח את פערי הכוחות של השוק ומשנה את מנעד המעמדות. כמו כן ההתרחבות של פרוטוקול בינלאומי תחקה למעשה את מה שקרה לעולם האינטרנט- וצפוי להניב על בסיס הפלטפרומה השיתופית עוד הרבה מאוד יזמויות ומערכות תשלום חדשניוֹת שעונות לצרכים של המשתמשים. כך יתאפשר לחברות מזן חדש כר פעילות נירחב שבזכותו תיפתחנה ותצמחנה.

בריאות ואיכות חיים- Health & Wellness. לאורך כל הכנס הסתמן מוטיב מוביל, שעליו אני מתכוונת להמשיך ולהרחיב את הדיבור גם בפוסטים נוספים, כדי להעשיר את ידיעותיכם על הקשר ההדוק בין עולם הדיגיטל שהופך להיות ויותר טכנולוגי – לבין קידום כלים תומכים לבריאות ואיכות החיים. פרד גורס שבנקודה זו לא מדובר על בריאות במובן הכללי של המילה אלא במשהו קצת יותר מורכב: דווקא מהזווית ההופכית ! למעשה, הדיגיטל מאפשר לנו גישה למידע ונותן לידינו את הכלים והשיטות שעוזרות לנו להתרחק מעולם הרפואה הישן כפי שהוא מוכר לנו כיום. בתחום זה מצויות כבר היום הרבה מאוד אפליקציות עם כלים שימושיים כמו – פיטביט וכן Runkeeper ,שעוזרים לנו לעשות פעילות גופנית שמונעת תלות אוטומטית ברפואה המסורתית ומרחיקה אותנו מההיזקקות לעזרה חיצונית (כמובן מלבד במקרי חרום). אמרה זאת יפה אחת הדוברות בכנס : הדיגיטל מאפשר לנו להפוך למנכ”ל הבלעדי של הבריאות שלנו. הצפי הוא שבעתיד הלא רחוק- ריבוי האפליקציות והסמארטפונים- יעניק לנו באמצעות הדטה את כל המידע הנחוץ על הגנטיקה שלנו ועל התכונות הביולוגיות של גופינו ויאפשרו לנו למעשה להשביח את איכות חיינו וכתוצאה מכך את מצב הבריאות שלנו. אם תרצו- הדיגיטל יכול להפוך ל”GPS של הגוף שלנו”..

מחשוב לביש- Wearable Devices – פרד חושב בצורה מאוד מפוכּחת על עולם המחשוב הלביש – הוא קורא לזה : “Personal Mech” רשת פרטית של המידע– והכוונה היא לכל המכשירים שלמעשה אנחנו הבעלים שלהם כשהם מחוברים דרך טכנולוגיות בלוטוס לסלולר שלנו. כל התשתית הזו מספקת נתונים עלינו, והדבר אכן מרַגֵש. אבל פרד טוען שלא מדובר רק בַּמחשוב הלביש שמחובר לגוף שלנו. מחשוב לביש יכול להתגלם גם במזרון שעליו אנו ישנים, כאשר הוא מנטר את השינה שלנו ויכול לספר לנו על מצב השינה, על מנת שנשביח את איכותה. לכל אלו הוא קורא : Personal Mech- כי זה אומר לקלוט ולנטר את המידע על עצמנו בצורה שעוזרת לנו לחיות טוב יותר באמצעות המכשירים שנמצאים מסביבנו, והודות לקונקטיביות של סביבתנו הקרובה.

זהות ואמון- Identity & Trust– נחוצות לנו מערכות חדשות שמעניקות לנו תחושת אמון בשירותים שמקושרים לזהות שלנו באמצעים הדיגיטליים, וכמו כן, נותנות לנו הרגשת נוחות. נושא הזהות חוזר על עצמו לא מעט בתקופה האחרונה: כבר עכשיו אנחנו נרשמים לאינטרנט דרך כלים שונים ועם מגוון השירותים שאנו מקבלים. השירותים הללו מאפשרים לנו להֵירשם באמצעות כלים מחברים כמו פייסבוק, גוגל, וכן טוויטר קונקט- ולמרות שהם מקלים על חיינו , זה גם נותן בידי אותן פלטפורמות גישה ישירה למדי לדטה שלנו.

פרד למעשה משוכנע שיש לצפות לחדירת תשתית משבשת של הזדהות שתשנה את חוקי המשחק. ועל כך אוסיף שבעיני זה מה שיאפיין את הדור הבא שיגשים את רעיון הארנק הדיגיטלי שכן הזהות שלנו תשמש גם לטראנזאקציות. נושא הזהות מבוסס המידע יעבור למעשה על פי פרד משליטת הארגונים גדולים אל ידי המשתמשים- מכוחה של ההשתייכות לקהילה, ממש כמו בתופעת הביטקוין. פרד חושב שגוגל גלאס למשל היא מערכת חודרנית מדי שיודעת יותר מדי פרטים עלינו, כך שזה עלול להיות יותר מדי אגרסיבי מצד חברה אחת מבחינת היקף המידע שעומד לרשותה לגבי אדם בודד.  חשוב להתעכב על הנקודה הזו שכן היא תכתיב בשנים הקרובות את שיקולי המשתמשים בשאלה אם יסכימו לשתף פעולה או יימנעו. למעשה- חוקי הנגיעה חייבים להתעדן ולעבור טרנספורמציה כדי להיות מותאמים יותר לערך הפרטיות של האנשים במידה שירצו להשתמש בשירותים שאתם יוזמים. ככל שנעשה פעולות יותר מגוונות ברשת, וככל שהפעולות הללו נוגעות בחיינו ובדברים היקרים לנו- כך נושא הזהות הכרוך בגישה למידע פרטי יהפוך להיות ליותר משמעותי וישתקף ברמת ההצלחה (או אי הצלחה)..

אני רוצה להוסיף עוד מבט שאינו קשור ישירות למגמות שאותן תיאר פרד– אלא יותר על המציאות של החדשנות המשבשת- פרד דיבר על כך שישנן חברות כמו אובר, ליפט שמשנות את העולם- ואכן בתחילת הדרך עליהן לפעול במוד משבש על מנת שבכלל תוכלנה להיכנס למערכת. קשה מאוד להתברג במערכת אם נכנסים לתחום בעדינות או בנימוס יתר, לכן הוא טוען שאין ברירה לחברות הללו אלא להיכנס בשלבים המוקדמים שלהן בחוצפה (חוצפה ” ישראלית”- אני מוסיפה). אבל בהמשך הדרך כשהחברות הללו מתבגרות הן חייבות להסתגל למדיניות “כלאיים”, כלומר לפגוש מחדש את התעשיות המסורתיות וללמוד איך לעבוד יחד ולא לעמוד מִנֶגֶד.

חברה כמו אובר שמוערכת בשווי שוק של 40 מיליארד דולר אינה בועה חולפת, אלא עסק מפוכח שמכיר במציאות של כלכלת השיתוף ועוד נראה לדעתי שהשגשוג הזה רק ילך ויתרחב. אך כדי שחברות מסוגה יונפקו כראוי ויגיעו להיות ססטינבליליות הן חייבות בשלב כזה או אחר להסתגל למצב היברידי, במוד של דוּ קיום- ולא בניגוד מוחלט לכל התשתית המסורתית שמתקיימת בביטחה מאות בשנים. הכלים הללו יהפכו לסנטנדרט מקובל על הצרכנים המצפים ליציבות המתבקשת. ובפשטות : העסק יצטרך לפעול תוך מיזוג בין עבר , הווה ועתיד.

מילת סיכום– כפי שאמרתי בפתיחה אני מצרפת כעת את הפאנל המקורי של פרד בכנס Le Web – שכן מצידי ייבאתי לכאן רק פופ אפ חלקי מתוך השיחה המעניינת הזו שנערכה בין היושב ראש של הכנס- לואיק לה מור לבין פרד וילסון. אני מאוד ממליצה לכם להכנס ולשמוע במו אוזניכם את המסרים שהועברו באותו מעמד, ולקחת מהם תובנות מועילות לארגז כלי העבודה שלכם.  אישית אמשיך להציף לכם את סדרת הפוסטים על הכנס בשבועות הקרובים.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.