שנת 2012 הֵחֵלָה ואני קצת מתגעגעת ל2011. מבחינתי, זו הייתה שנה של הישגים גדולים: שנה של “ירידת אסימונים”, התמצאות בלחיצה על כפתורים משמעותיים ובניית בנק תובנות משלי הן לעצמי והן לאחרים. מהמקום של ההתרפקות על כל ההתפתחויות הללו הבנתי כלל יסודי : שבין אם נרצה ובין אם לא, הזמן הדיגיטלי דוהר קדימה ולמעשה אין לנו שום שליטה עליו. אם ננוע מכאן צעד נוסף הרי משמעות הדבר שהבחירה בכל זאת בידינו להשתלב בצורה מיטבית בקצב הדיגיטלי : אמנם הזמן הוא לא בשליטתנו אבל מה שאנחנו “עושים עם הזמן” דווקא כן. בחרתי מנקודת המוצא של הגעגוע לתאר לכם מה אני חושבת שהזמן יעשה עבורנו בשנת 2012 ומה אנחנו אמורים לעשות איתו לשביעות רצוננו. הנקודה הראשונה שבה אני בוחרת לפתוח את הצֶפִי לשנת הפעילות הנוכחית היא תופעת “מסַפֵּר הסיפורים” . בתחום זה שנת 2011 הייתה שנה רוויה בהמצאות, חדשנות, פיתוח טכנולוגיות חדשות וחדירה משמעותית של טכנולוגיות קיימות אשר “רכבו” על הישנות. כל אלו לבטח גם ימשיכו להתפתח בשנת 2012 ולבטח נראה עוד הפתעות מסוג זה ונפגוש לא מעט המצאות חדשות ומעניינות.
אבל, וזה אבל גדול ! כל הפיתוחים הנהדרים הללו ועתירי החדשנות נשארים בגדר טכנולוגיה “להטוטנית” ותו לא ! ואילו אנחנו כעסקים וכמותגים מובילים חייבים להבין שללא ממד העומק שמרופד בשיכבת “מספר הסיפורים” אין כל תועלת ממשית במהלך ארוך טווח ואין למעשה רווח אמיתי מההשקעה. מתוך גישה מוּדַעַת זו, ניתן לקחת את הרעיון הטכנולוגי,לפַלחוֹ בשיטת הפיצוח הקריאטיבי, ועל בסיס החדשנות הרוחשת בשטח להוסיף ולבנות לה סיפור שלנו.
מספר הסיפורים * קווים לדמותו | מספר הסיפורים הוא איש חזון, איש מחקר ובעל יוזמה. זהו האלכימאי שיודע לקחת מלח ומים ולהפוך אותם למרק ירקות טעים. מספר הסיפורים הוא החוליה החשובה בארגון שיודעת איך לייצר את התקשורת החדישה ופועלת מתוך ידע והתערבות יזומה. הוא מפעיל את כל אותם הסיפורים הקטנים שהארגון מייצר לאורך כל השנה *כשם שנהג כבר עשרות שנים* ולייצר מהם כוח, ממאגר ידע שמופגן החוצה – וחושף לאור השמש את החברה ואת אנשיה כפי שהיא משתקפת מפרונט הפעילות. מספר הסיפורים הוא שיגרום לחברות בשנת 2012 להופיע כחברות קרובות יותר, אנושיות יותר, ידידותיות לקהל הצרכנים. הוא הדלק של הארגון שימשוך אחרים לרצות להפיק תועלת ממשית מהזירה התקשורתית ולהיעזר בכל הידע והיכולת הנצברת של החברה. מספר הסיפורים יודע לרכז את מכלול הצעדים של החברה ברמת התקשורת, השיווק, בכיוון של פיתוח וחדשנות. מתפקידו להחליט ביחד עם האנשים והצוות המתאים איך זורעים את כל אלו בשטח כפיסות מידע משמעותיות שנוגעות בקהלים שונים, מזוויות שונות ולפנות לכל קהל בסגנון הטיפוסי לו אשר יגע בו ויגרוף אחרים להרגיש מעורבים ורוצים לקחת חלק.
ארגון שיודע לספר סיפורים * קווים לדמותו | ארגון מעודכן שמוגדר כמספר סיפורים נותן מקום משמעותי למספר הסיפורים. זהו ארגון אחראי שמבין שחלק גדול מהמשימה שלו היא לעודד דמויות אחרות שמשובצות במבנה הארגון (מעֵבֶר להנהלה הבכירה) לקחת חלק בסיפור של החברה. ארגון שמודע לרוח המדיה ונענה לַצורך לספר סיפורים הוא ארגון שחושב בגישת קוד פתוח: הוא מעוניין שגם לאחרים – למחזיקי העניין השונים – תהיה השפעה על הסיפור של החברה ומשם יתפתח למלוא עוצמתו, שכן הלקוחות, הספקים, העובדים, השותפים השונים ירצו לגעת בסיפור ולהרחיב אותו למעגלים מרתקים משלהם. ארגון שיודע לספר סיפורים לא יחשוש מכך שאחרים עלולים לכאורה לקחת את הסיפור של החברה ולהטות אותו למקום חדש – זה ארגון ששוקל ומתכנן את צעדיו על סמך נתונים שקלט בעזרת הקשבה לרחשי השטח ומפגין רצון אמיתי לקחת את התוכן העתיר הזה ולהפיק מאוצרותיו מהלך משמעותי ומתמשך.
הסיפור ומשמעותו * נכס עסקי | נוצר הרושם ששנת 2012 עתידה להיות שנה מאוד מורכבת מבחינה עסקית. המקום הראשון בו ארגון עלול להיפגע יתבטא באופן טבעי בהשקעות שהוא מקציב למאמצי השיווק והתקשורת – לרבות מהלכי הפרסום היקרים. מן הסתם ארגונים יצטרכו להפוך לחדים יותר וחכמים יותר במכלול הצעדים שלהם. הארגונים שישכילו לספר את הסיפור המעניין ביותר והערכי ביותר – ירוויחו את המשמעות המלאה של מספר הסיפורים. הסוד טמון בעובדה שבמאמץ של חדשנות ושל מינוף המהלכים יוכלו להעביר את המסר לקהלים שונים. כך הוא גם יצליח להסתעף למכלול הקהלים שניבצר ממנו להגיע אליהם בשיטת הפרסום המאסיבית. בכדי שנוכל לספר את הסיפור בצורה הנכונה ביותר עלינו להיות בהכרח יותר פנויים להקשבה ולהסתכלות על רוחב הפעילות של החברה. עלינו לדעת להיות מהירי החלטה ותוך כדי תנועה לזהות את הסיפורים הקטנים שמחזקים את הסיפור הגדול ותומכים בו. בכך למעשה מייצרים ססטיינביליטי למסרים שלנו – דהיינו קיימוּת שמאופיינת בדריכות יומיומית ואינה נתמכת בהכרח בהשקעות גדולות. לספר את הסיפור היטב אומר שצריך לעבוד בנכסים הדיגיטליים של עצמנו. להמשיך ולהאמין בהם למרות שלוקח זמן לבנות אותם. צריך להבין, שאם נבנה את “מקלטי הטלוויזיה” של החברה ונדע להכיל בתוכם סיפור מעניין לאורך זמן – יצא כי בטווח של שנה נרוויח נכס דיגיטלי שיכול לשרת אותנו בצורה רחבה ולפנות אל קהל שבוי שמתעניין בנו ובסיפור שיש לנו להציע.
מילת סיכום | אני מצרפת לכם את אסטרטגית התוכן של קוקה קולה המדהימים שיודעים לייצר הלכה למעשה אסטרטגית תוכן שמניעה את החברה, את צרכניה, את מחזיקי העניין השונים. זוהי חברה שיודעת איך לספר סיפור ולרַבֵּד אותו בהמשך בשכבות חדשות שמקיפות מוצר ברור אחד.
| חלק ראשון באסטרטגית התוכן של קוקה קולה |
| חלק שני באסטרטגית התוכן של קוקה קולה |