ברשומה הנוכחית אני רוצה להתעכב קצת על הקשר בין חדשנות, דיגיטל ועולם הרפואה– או יותר נכון הבריאות שלנו. אנסה להעביר כאן דברים מהותיים, עם דוגמאות וקייסים שמציתים את הדימיון, על מנת שתוכלו לחשוב על ההזדמנויות והסיכונים בצורה יותר ברורה.
ויזואליזציה, דטה ווידיאו מאפשרים לנו לעשות היום פעולות הסברה על הבריאות שלנו, סביב פעולות מונעות בצורה חדשה לגמרי, למשל סרטון הוידיאו הזה שמראה כיצד יכולים להיות שני תרחישים לאנשים שמעשנים ולכאלה שלא, ובא לתת מענה לשיח מול קהלים צעירים שמסוגלים לקבל ולעכל מסרים רק בדרך הזו – Link.
פרסונליזציה של כלים בפלטפורמות השונות גם מאפשרת לגעת בהתנהגויות של האנשים ולשנות אותן, למשל הבוט הזה בפייסבוק שכולכם יכולים להרשם אליו- אשר מתפקד כמו שומר דיגיטלי לשתיה שלנו. הסטוריטלינג כאן מנצח כי הבוט משחק את התפקיד של הכבד שלנו שמדבר איתנו.
מארק בניוף, המנכ”ל של סיילספורס מדבר על כך שבמציאות שאנחנו חיים יש “פרסיזן מרקטינג”- שיווק מדויק, כפועל יוצא הוא שואל למה לא יכולה להיות רפואה מדויקת, רפואה שמחברת בין דטה פרטית לפתרונות, טיפולים תרופות ועוד.
רפואה מדויקת על פי הפורום הכלכלי העולמי ומובילים נוספים בתחום יכולה לשנות את עולם התרופות כי היא תהווה גישה חדשה לדרך שבה מטפלים במחלות, בצורה יותר אינדוודואלית שמושתתת על משתנים אישיים כמו: המקום בו אנחנו חיים, הגנום שלנו, ועוד…החזון הוא להטמיע את התפיסה משלב של מנע, דיאגנוסטיקה, וטיפול.
בעשור האחרון ישנם אלפי סטאראפים – שמפתחים טכנולוגיות שונות בעולם של רפואה, תרופות, בריאות, ומהצד השני קיימות מאות חברות שמשקיעות באותם סטארטאפים ומנסות לקדם תפיסה חדשה של רפואה. כשהאופי של אותן החברות הוא כמו של מארק בניוף, הן באות מעולם של טכנולוגיה ודטה…
אבל יחד עם זאת, אני רוצה להכניס פרגמטיות לסיפור! חשוב לקחת בחשבון שנכנסים מעצורים שמבהירים שעולם הבריאות שונה מהעולמות האחרים, והקידמה יפה אבל היא צריכה להבדק בזהירות רבה! כי מדובר במכונה החשובה ביותר בעולם- גוף האדם.
כדאי לכם להתעכב על הוידיאו הבא, מעניין אם אתם מכירים את הבחורה הזו, אליזבת הולמס…
אליזבת הולמס,- היא יזמית בת 19, שהגיעה לשווי של חברה בגובה 10 מיליארד דולר, Theranos, יוזמה שמתיימרת להמציא בדיקת דם פשוטה ולא מכאיבה אשר מאפשרת לנו לזהות מחלות משמעותיות לפני שהן קורות ולמנוע אותן. אליזבת כונתה הסטיב ג’ובס הנשים של טכנולוגיות הרפואה- אבל בפועל יצרה פייק ריאלטי, היא הבטיחה ואמרה כפי שרואים בסרטון שיש לה יכולות להמציא רפואה פרסונלית אשר בפועל תאפשר לעזור לנו לנטר את עצמנו ובאמצעות הדטה לאורך זמן למנוע מחלות ו- לחיות הרבה יותר, והרבה יותר טוב. ומעניין שדווקא בעולם של מספרים ודטה, אנחנו מגלים שמשקיעים לא ממש מסתכלים על רקורד אמיתי של דוחות והתקדמות רפואית אמיתית – אלא על- סטוריטלינג!
המציאות היא שאליזבת לא המציאה כלום, הכל היה פייק. היא עד כדי כך סיממה את כולם וגרמה לWalgreens אחת מקמעונאיות הפארמה הגדולות בעולם להשקיע בה, וזה רק בגלל שהם היו בFOMO ולא עשו בדיקת נאותות (“דיודיליגנס”) עד הסוף. הסיפור הזה אומר כפי שציינתי קודם שצריך להיזהר, לא להתלהב מדי מחדשנויות מבלי לבדוק אותן לעומק כי אנחנו מסכנים חיים של אנשים אם אנחנו לא בודקים כמו שצריך- והמכונה של האדם איננה מכונת שיווק, אלא מהווה משהו הרבה יותר קריטי ורגיש.
העתיד ? כבר כאן, כשממציאים את העתיד, אנחנו לא יודעים איך הוא נראה- ולכן צריך לעשות זאת באחריות גדולה.
יש גופים בעולם שבונים תשתיות גלובאליות, כמו בלוקציין (שרשרת בלוקים) אשר מאפשרת להזיז דברים ממקום למקום בסטנדרט של הצפנה מאוד גבוהה, זה אולי המקום בו תבנה תשתית גלובאלית שתאפשר לאחד בין מדינות, יבשות- לייצר משהו אחר בעולם של רפואה. ויש גופים כמו פייסבוק, ואמזון שחובקים עולם ובאמצעות הטכנולוגיה ורוצים להגיע לכל מקום וגם לכל תחום- כולל עולם הרפואה.
למשל תשתית כמו אמזון שלמעשה הופכת לגוף גלובאלי מאיימת להכנס לכל תחום ולכל תעשייה- גם לעולם של בריאות עם PillPack, אמזון יכולה לשבור את הפרדיגמה של איך שבנוי השוק ולבנות היפותזה חדשה לגמרי.
בשביל לגעת כיום באנשים נכון נדרש לנתח את ההתנהגויות שלהם ולבנות פתרונות שמותאמים להם. תראו למשל כיצד הסמארטפון שלנו הפך לכלי מדיקל לכל דבר ועניין- כיום באמצעות השעון של אפל אנחנו אפילו יכולים לערוך בדיקת ECG.
והיום לכולם יש את דוקטור גוגל, ידעתם שאחד משישה חיפושים בגוגל הוא חיפוש חדש לגמרי? משמע – גוגל זה כמו אלוהים אנחנו שואלים אותו את הכל- בטח ובטח כשזה מגיע לעולם הבריאות שלנו הפכנו את גוגל לסוג של רופא.
אני מאמינה שבעולם של דיגיטל ופיזי – בזכות מכשיר המובייל המחבר בין שני המרחבים נוצרת למעשה לולאה, ומי שידע לעצב אותה נכון יפתח את הקשר ואת מסעות הלקוח בצורה הטובה ביותר, למשל הדוגמא הזו של Uber שמתחברת לחולים שצריכים לקבל תרופות ומביאה להם את המוצרים ישירות הביתה.
הציפיות של האנשים הן שהדברים יהיו מתוך חוויה, זה מה שמייצר מעורבות, ומעורבות מייצרת נאמנות גדולה-תראו למשל את הדוגמא הזו, שתורמי דם מקבלים נוטיפיקציה על כך שהשתמשו במנת הדם שתרמו, זה ריגוש חוזר לא רק בשלב ההתרמה, אלא גם ברגע שהשתמשו במה שתרמו, פעמיים ריגוש וזאת באמצעות הדיגיטל.
כל מה שאני מספרת לכם, דורש מחברות לבנות “סיסטם אחראי של נגיעות” – מול הלקוח ולדעת ללהק אותו בצורה מושלמת שמחברת באינטגרציה. ושימו לב זו המילה הקשה ביותר בטרנספורמציה- אינגרציה של כל החלקים, על כך אכתוב בפוסט נוסף שירחיב את הנושא.