לפני כחודש וקצת, הייתי בכנס שהפיל לי הרבה מאוד אסימונים Le Web 2012 בפריז – ואת חלקם אני משתפת בבלוג. אני מתמקדת הפעם בהרצאה של בריאן סוליס. גילוי נאות : סוליס הוא “הגורו שלי” בכל מה שקשור לניו מדיה ובניית אסטרטגיה עסקית בעולם שהופך – מיום ליום לדיגיטלי.
סוליס פותח את הרצאתו במסר חזק והוא – Human Api. הרעיון שעומד מאחורי האמירה הזו מתאר מציאות עתידית, שבה הגוף שלנו יהיה “פתוח” ומחובר לטכנולוגיות, האינטרנט והדטה ישמשו לתיפקוד רחב יותר מיוטיליטיס ולא ישמשו רק כקשר בין אנשים לאנשים או בין מכשירים למכשירים. האינטרנט של הדברים יגדיר מחדש את עולם החוויות שלנו – ויפעל באופן שלא היה קיים לפני כן. סוליס אומר שזה בסדר גמור להתייחס אל האינטרנט של הדברים כאופציה מורחבת כסוג של יוטיליטי שעוזר לי לשכלל את הפעילויות שלנו – אבל בד בבד הוא מאמין שההזדמנות יכולה להיות הרבה יותר גדולה ויכולה לתפקד כמשהו חדש לגמרי.
דטה נמצאת בכל מקום, מכשירים נמצאים בכל מקום אבל הרעיון הגדול מבחינתו הוא לא רק לפתור בעיות קיימות – אלא, הרעיון הגדול מתבטא בכך שנהיה מסוגלים לייצר חוויות שמשנות את ההתנהגות שלנו. כאן טמונה ההזדמנות האמיתית, כי אחרת, מבחינתו – זה מסתכם בסה”כ בשימוש חד ממדי של דטה, אינפורמציה וטכנולוגיה חשוב אך לא מספיק. הרעיון של “האינטרנט של הדברים”, בא לידי ביטוי בכך שבידינו להקים רשת חובקת עולם – בה אנשים, אינפורמציה, מכשירים וחוויות יכולים להיפגש על זירה רב-ממדית וליצור ביחד מצב חדש שלא היה קיים לפני כן.
בריאן שואל – מה ניתן לעשות עם כל הדטה שמצטברת ? מה יוסיף משמעות לכל המידע הזה ? כולנו מסכימים שחוסר מידע מוּעָד לכשלים, ולפיספוס גדול של הזדמנויות עסקיות, אבל מאידך, בעולם של עודף מידע עלינו להבין שעדיין לא הצלחנו אפילו לדגדג את הפוטנציאל של ההזדמנויות הגלומות בחיבור בין כל הגורמים. זה עולם שנעשה מודע יותר לסגולות הרשת, בעל יכולת חישה מפותחת, כשמכשירים ומחשבים מתחברים ומזַמנים גישה ישירה למידע עתיר. אבל יש דברים שאנחנו לא רואים – וצריך לחשוב איך הIOT יחולל שינוי משמעותי ויגרום לנו לעשות דברים אחרח. כל ההקשרים האלו מנוהלים בחשיבה ארכיטקטונית חכמה שמבינה שההזדמנות היא גדולה יותר ממה שיכולנו לדמיין, ומקדמת אותנו למקום שיוצר חוויה מסוג חדש.
המדיום הוא המסר – אנחנו יוצרים מערכות יחסים בינינו לבין המכשירים, בינינו לבין אנשים אחרים ובין מידע למידע שעוזר לנו להבין טוב יותר – להמציא יוטיליטי הוא דבר טוב לכשעצמו, אבל דרך האינטרנט של הדברים ניתן לייצר חוויות טובות הרבה יותר ! – הקוד החדש The Human Algorithm – משקף חשיבה שמעוררת השראה, ופותחת לנו שדה פעולה פורה שאפילו לא שיערנו עד כמה הוא נחוץ, התייעלות שמתאפשרת בדיוק בגלל האלגוריתם האנושי שנוצר במגע עם הסביבה הטכנולוגית.
כשחושבים על ההזדמנות – זה מאפשר לנו ללכת יותר רחוק – ומוביל אותנו לחשיבה שהיא מעבר לאינטרס המיידי של פיתוח מוצרי, אלא חשיבה מקפת שמעודדת אותנו לחפש רעיונות טובים ויצירתיים יותר, שיתחברו לצורך הפנימי שלנו ליצור, שכמעט שכחנו את קיומו. זו למעשה פילוסופיה שנוכל לממש אם נשתמש בה לייצור טכנולוגיות מתקדמות אבל היא גם מכוונת באופן כללי לכל מהלך שאנו יוזמים. הרעיון “בגדול” הוא לייצר חוויה שמקרבת אותנו למעגלים שלנו כדי לקבל מהם תמיכה כך שנעצב במשותף את הלייף סטייל שלנו ונשפר את איכות החיים שלנו הלכה למעשה.