מי שעוקב אחרי, יודע שלקחתי על עצמי כמשימה של חיים ללמוד! ולעשות זאת כל הזמן. כחלק מהלמידה, אני נוסעת לאירועים- כנסים וקורסים קצרים וחזקים במקומות שונים בעולם. אני רוצה לספר על הנסיעה האחרונה לשבוע חדשנות באמסטרדם, Bootcamp נהדר שמטרתו להעביר בצורה מאוד מהירה תהליך מלא מקצה לקצה של חדשנות תוך התנסות בכלים, שיטות, תהליכים ועבודה קבוצתית על בריף אמיתי של לקוח- ובכך להבין טוב יותר את הרכיבים השונים בהם צריך להתמקד ולעבוד.
שבוע החדשנות התקיים באמסטרדם, בגוף עצמאי שעונה לשם DT Academy, מוסד שפועל בשני העשורים האחרונים ומריץ את התוכנית אליה נסעתי, ותוכניות נוספות לאורך כל השנה (גם במתכונת פיזית, וקיימות גם מתכונות דיגיטליות עליהן אני אישית פחות ממליצה). הרעיון בהתנסות הזו כולל את היכולת לקבל מבט מתכלל על כל התהליך A-Z תוך הבנה של עבודה מול מחזיקי עניין שונים בתוך התהליך (הלקוח על רבדיו השונים) ובנוסף, היכולת לעבוד בקבוצה קטנה של אנשים שלא הכירו לפני כן, ופתאום צריכים לדעת לייצר מנגינה משותפת- להיות הלכה למעשה אורגניזם אחד.
זו לא ההתנסות הראשונה שלי במתכונות של קורסי חדשנות, ואני מכירה לעומק את השיטות, הכלים והתהליכים- אבל בכל פעם שאני נוסעת למתכונת חדשה המוד אליו אני נכנסת הוא של הקשבה ולמידה, ובכך זה מבטיח שאקח מספיק דברים חדשים ובעיקר ארענן את נקודת המבט על הדרך שבה רואים ועושים דברים.
אחלק את הדברים לכמה דגשים על מנת שתוכלו להבין, לחשוב וללמוד מהלמידה שלי:
תהליכים. אולי הבסיס הטוב ביותר ללימודים מוצלחים תלוי ביכולת של הקורס להעביר בצורה ברורה ניהול תהליכי חדשנות שאיתם אפשר להתקדם גם באופן עצמאי. אחד התהליכים המרכזיים שלמדתי במתכונת הזו היה כלי הDouble Diamond. מדובר בכלי מקיף אותו הכרתי בעבר, וגם עבדתי איתו- אבל ההתנסות המיוחדת בקורס הייתה שלאורך כל הימים הכלי היווה את התשתית של הלימודים כולם A-Z. זה איפשר לי להבין יותר לעומק מתוך ההתנסות בדרך שבה נכון להשתמש בכלי או בחלקו. למי שרוצה ללמוד עליו יותר רצ”ב-Link.
תרגילים ושיטות. בהמשך לנקודה הקודמת, אחת העוצמות הנוספות של קורס כזה הוא להעשיר את “ארגז כלי העבודה” ולספק תרגילים שונים שעוזרים לתהליכי היצירתיות וממנפים את החשיבה החדשנית בצוותים- וכמובן גם שיטות חכמות. אני אישית עושה לי כמסורת וכהרגל לקחת כלים שאליהם נחשפתי ולפשט אותם מעט. בעיני, ישנה מורכבות יתר בשימוש בכלי חדשנות וככל שהתרגיל ברור יותר ו”רזה” יותר כך היכולת שלו למנף את השיח ואת החשיבה עולה. ישנם גם תרגילים שמהווים הכרח בתוך תהליך עבודה בריא, למשל כלי “מחזיקי העניין” שעוזר למפות בצורה חכמה את כל השותפים הנראים והלא נראים להצלחתו של פרויקט. למי שרוצה לקרוא על הכלי הספציפי הזה יותר רצ”ב-Link.
בריף. בעיני מקסים שבמתכונת הלימודים של שבוע החדשנות באמסטרדם חשבו על יצירת בריף אמיתי- של לקוח, איתו נפגשים, מבינים את הצורך שלו וחוקרים מקרה בוחן אמיתי. ככל שמסגרת לימודים מאפשרת לגעת יותר במציאות עצמה ולהתנסות במורכבות שלה כך הסיכוי ללמוד לעומק תהליכים, שיטות ותרגילים- עולה.
קבוצת עבודה. בחיים עצמם, האנשים איתם אתם עובדים מהווים את אחד מהמפתחות החשובים ביותר להצלחה. אבל דווקא במסגרת כזו, שבה לא בוחרים עם מי תהיו כי מגיעים משתתפים שונים ומגגונים מכל העולם- מעניין לראות כיצד בזמן מאוד קצר קבוצה יוצרת דבק, זהות ורצון לעבוד יחד. זה לא טריוויאלי, כי מדובר באנשים שבכלל לא מכירים אחד את השני אבל המשמעותי הוא שמה שמאחד את כולם זה הרצון העז לפצח ביחד את המשימה ולהצליח. המסקנה שלי היא שאם זה עובד בעולם של חוסר הכרות מוחלט- לבטח אותו דבק יכול להיות משמעותי בעולם של אנשים שמכירים אחד את השני. מטרה מאחדת, רצון לפצח וההכרה בערך של כל אחד מחברי הקבוצה כתורם חלק ייחודי משלו למכלול מהווים בעיני את הכוח האמיתי.
מסע אתנוגרפי. חלק ממסע המחקר בתוך תהליך הDouble Diamond כולל מפגש עם אנשים אמיתיים. זה אומר לצאת מאזור הנוחות, אל הפרסונות שחשבתם עליהן ואיפה שהן נמצאות, לשאול שאלות ובעיקר להקשיב לתשובות. אני מאוד אוהבת את הרעיון שהמציאות עצמה מספרת את הסיפור של עצמה ואיש חדשנות אמיתי הוא כזה שיוצר, מגיש ומקשיב למה שיש לאנשים להגיד על היצירה. האופן שבו אנשים מגיבים יוצר את כל ההבדל שכן הוא מציף בעוד מועד: פחדים, חששות, התלהבות, שאלות, חוסר הבנה ובעיקר צרכים. בעיני המסע האתנוגרפי צריך להיות חלק מדרך חיים שלא מתקיימת רק במסגרת אתגר כזה או אחר של חדשנות- או במסגרת של לימודים. אתם צריכים לחיות את מה שאנשים אומרים ומגיבים על עולם התוכן שלכם ועל הדברים שאותם אתם רוצים לפתח ולבנות.
לסיום, אם אתם רוצים לנסוע ללמוד בעצמכם, תוכלו ללמוד יותר על המתכונת עליה דיברתי בלינק הבא-Link, אישית אני זוממת ליבא מתכונת דומה לישראל כזו שתתאים לטמפרמנט הישראלי, ותייצר פתרון עבור אנשים בישראל, לאנשים שרוצים ללמוד ולהבין כיצד לבנות בעצמם לעצמם תהליכי חדשנות חכמים.