אין ספק שהעולם מתחיל להתקדם בצעדי ענק לכיוונים לא בהכרח מוכרים. לא קל לחזות מה צופן לנו העתיד שכן הדחף לקידמה “עובד שעות נוספות” בשירות הטכנולוגיה והמוחות הקריאטיביים המפוזרים ברחבי העולם עוזרים לרשת להתפתח ולהתעדכן חדשות לבקרים. מצב עניינים זה מספק כלים טובים לייצור בידול, יתרון. על מנת שנוכל לעקוב אחרי ההתפתחויות מן הראוי לחקור ולקרוא, להתעשר ממקורות מידע מחו”ל שבאמצעותם נפַתֵח את המשבצת עליה אנחנו נחים. מצאתי מצגת כזו אשר שוטחת בפנינו את הטרנדים המשמעותיים לעתיד הקרוב – 2011. ברצוני לשתף אתכם בממצאים המצוינים שלה – וזאת תוך חידוד סיפא חשובה: כל האמור לעיל חייב להיבדק תחת עין ביקורתית אשר יודעת לזהות את השינויים המתחוללים תוך כדי תנועה – שהרי לפי אותו היגיון (להערכתי) השטח לא יישאר באותה תבנית במהלך השנה החדשה הבאה עלינו לטובה.
צירפתי לכם את המצגת המקורית מאומבדת כקובץ בפוסט עצמו, אבל במקביל אקח את עיקרי הדברים ואתמצת אותם עבורכם כאן בעברית על מנת שיעזרו לכם לקלוט את התחושה של התשתית עליה מדובר וממנה לקחת תובנות שיתאימו לשרטוט הדרך שלכם. כמו תמיד אני גם ממליצה מאוד לקרוא את המסמך המקורי ולקבל ממנו תובנות נוספות שאולי לא נתתי עליהן את הדעת.
להלן שבעת הטרנדים ל2011 : |
טרנד ראשון – אפליקציות אשר “פולשות” לכל הפלטפורמות | אנחנו רגילים לצרוך אפליקציות במכשירי הסלולר ובטאבלטים. הצעד הבא : אפליקציות תקבלנה נוכחות בכל מקום, בסלולר, בדסקטופ של המחשב, טלוויזיה, אינטרנט.
טרנד שני – מיקוד בצריכת תוכן תוך התכנסות | צריכת תוכן – קהל הגולשים והלקוחות צורכים תוכן מכמה פלטפורמות במקביל אשר יוצרות קשר אחת עם השנייה. כמו כן, הנוכחות המתעצמת של שילוב פרסומות בתוך מתחמי התוכן תוך צריכה אינטגרטיבית בין עולמות התוכן של החברות לבין הצעות הערך הפרסומיות תופשת תאוצה ומייצרת אינטגרציה דומה במעגל הפעילות השלם של החברה מול הלקוח.
טרנד שלישי – מיקום, מיקום, מיקום | הרשתות החברתיות והמדיה החדשה מגבירים את קצב התקשורת במובייל, והשימוש ברשתות חברתיות דרך הסלולר יתגבר ביותר מפי שתיים בין השנים 2010 – 2015. חלק נכבד ממהתמונה קשור בשירותים מבוססי מקום אשר מצביעים על עלייה משמעותית בשימוש אבל עדיין לא הגיעו לרמת המיינסטרינג. המניע ליצירת צ’ק אין בסלולר נובע מאימוץ ערך הנחלק לשנים – אינפורמציה חשובה שיכולה לעזור באופן כללי ומצד שני הצעות ערך ספציפיות ודילים אטרקטיביים. המשווקים מוצאים את הדרכים החדשות ומתעמקים יותר ויותר במציאת פתרונות לתחום המבוסס מיקום ולשימוש בסלולר ככלי שיווקי מוביל.
טרנד רביעי – הסושייל מתחיל להראות את פרותיו ולהצמיח ערך כלכלי עסקי | השימוש בכלי המדיה החברתית גדל וימשיך לגדול, ושמונים אחוז מקמפיינים שיופקו ב-2011 יכללו שימוש במדיה החברתית. תקציבים לענף החדשני גדלים בהתאם ואכן המשווקים מעתיקים כסף שהיה מיועד במקורו לשיווק המסורתי לעֵבֶר כלי הניו מדיה. אינטגרציה בין כלים מהווה מפתח מרכזי. מתברר כי יצירת אינטגרציה מלאה בין הפעילויות ולא כנהוג עד כה דרך הפרדה תהווה מפתח מרכזי להצלחה. הצורך לכימות המהלכים נעשה קריטי.
Facebook ממשיכה לגדול כאחד האתרים הגדולים בעולם והרביעי בגודלו בארה”ב על פי ComScore. השימוש במדיה החברתית באופן כללי ברחבי העולם גדל. שישה מתוך עשרה משתמשים בסביבת אינטרנט מחזיקים פרופיל במדיה החברתית זו או אחרת. פעילות מותגים בשיטת אינטגרציה גדלה – הפעילות מתמקמת בזירה עסקית בין המותג לבסיס האוהדים על ידי הצעות ערך עסקיות, קופונים ודילים המעודדים לקוחות לבוא במגע עם המותג. יותר משמונה מתוך עשרה קמפיינים מתכוונים להעמיק ולהרחיב את ההשקעה בפעילות המדיה החברתית בשנת הפעילות 2011.
מצד שני יש לחדד כי לא כל התעשיות אימצו את כלי התקשורת החדשה וביניהן מפעלים שלעולם כפי הנראה לא ייקחו בה חלק. בין הדיסציפלינות והתעשיות שכן מאמצות את כלי המדיה החדשה ישנה הקבלה בין השימוש במדיום הזה לבין עולם השיווק והעוצמה המופקת משיווק באימייל. ככל שהמשווקים מעתיקים יותר ויותר משאבים כלפי עולם המדיה החדשה כך ניכרת ירידה תלולה בתוצאות השיווק המסורתי הממשיך בכלי המדיה המסורתיים ומסתכם יותר ויותר בתחושת אכזבה.
עסקים נחלקים בדעתם באשר לשאלה מי צריך לנהל את כלי המדיה החברתית והמדיה החדשה. ולמרות שהשימוש במדיה החדשה מקבל השקעות הולכות וגדֵלות, הרי חישוב החזר ההשקעה עדיין לא תפור ומן הבחינה הכמותית אין תשובה ברורה באשר לערך המכירתי של ההשקעה.
טרנד חמישי – הצעות ערך בזמן אמת | הצעות ערך פרסומיות במתחמי המדיה החברתית תגדלנה בצורה ניכרת, כהצעות ערך בזמן אמת RTB. כאשר משווקים המשתמשים בשיטה זו הם מעוניינים לראות ברמת התוצאות תמונת אימפרשן סביב האתר הייעודי לנושא. הכוונה למתרחש סביב המודעה שממנפת את ההצעה, סביב יעד למספר ולכמות אימפרשן שמפיקה המודעה, יצירת קוקיז ומסד נתונים שממנו ניתן לעבור לסגמנטציה ולפניה אל הלקוח בשלב מאוחר יותר. כמו כן נדרש מיפוי קהלי היעד המדויקים לאתגור המוצר והשירות ואפיונם בתשקיף מבוסס, לקראת ההיערכות להשקעות שיווקיות עתידיות. כל אלו עוזרים למשווקים למכור לקהל היעד את מה שמעניין אותו ולא בהכרח את המלאי הקיים – דיוק שיווקי עוזר למפרסמים למכור מלאי קיים באופן מדויק יותר, וכתוצאה מכך בפחות השקעה ובסכום גבוה יותר מאשר בגישה “הפאסיבית”.
טרנד שישי – לכוון לקהלי יעד על פי תוכן ייעודי וערכי | מצד אחד תוכן ייעודי קלאסי ומהצד השני תוכן מותאם קהל. הקרב על הטקטיקות השונות נסב על הבעלות על הידע ועל המידע השוטף שעובר בין המפרסמים לרשתות המדיה המסורתיות. מי למעשה מחזיק בבעלות על הידע (לכאן נכנס גם הנושא של הגדרות הפרטיוּת) ומהי המתודה היותר אפקטיבית. מהו למעשה איפיון הדטה אשר מייצר יותר מיקוד ומבטיח מינוף ממשי של המטרות והיעדים. מהו הערך של אתרי פרימיום – תוכן מול reach. ובשורה התחתונה – מה למעשה תורם למינוף מודעות והצעות עסקיות – קהילתיות או תוכן (כאשר המפרסמים יכולים כמובן להפעיל את שני הדברים במקביל). סגמנטציה של קהל יעד והתמקדות בקו זה למעשה הופכים למפתח משמעותי בהובלת מהלכי שיווק בדיגיטל. התנהגות נכונה ברשת תתבטא אפוא במיקוד בקהלי יעד ודיספליי של פעילות מתוך נקודת מבט רחבה והוליסטית אשר ממקסמת פעילות בשיווק ופרסום במרחב הדיגיטלי.
טרנד שביעי – הויכוח על הגדרות הפרטיות מתחמם למעלה | הפחד של של הלקוחות להיות מאותרים על ידי חברות ברשת. פרסום ושיווק צריך להיות מנוטר, תוך שילוב של מידע און לייני עם מידע אוף לייני, הודות להתעצמות מערכת הפרסום של Facebook. יש להכיר בהתעצמות הצ’ק אין במערכות מבוססות מיקום, בפוקוס על נושא אבטחת פרטיות. יש לכבד את הרצונות של הלקוחות ולכלול בשיקולים את הבחירה שלהם מול היעדים והמטרות של אנשי השיווק . מבחינת התנהגות צרכנים יוצא כי : ככל שאנשים יודעים יותר מתקבל הרושם שהם אוהבים זאת פחות. גילוי מהפכני בתחום זה : יותר ויותר אנשים מאמינים לישויות כמו הממשלה מאשר למפרסמים, בעוד רובם לא מאמינים לא לזה ולא לזה. מתוך פילוח קהל הלקוחות יוצא כי 20 + אחוז מודאגים מאוד מנושא אבטחת מידע ברשת, לעומת למעלה מעשרים שלא דואגים כלל.
אני מצרפת לכם לכאן את המצגת המקורית. כאן תוכלו להיחשף לגרפים השונים ולמידע המוצג. לטעמי זהו שיעור מאלף בהנחות יסוד עתידיות עליהן כדאי לתת את הדעת ומנקודת המוצא שלהן כדאי לתכנן את המהלכים האסטרטגיים הבאים. כמו כן, אין לשכוח כי אנו פוגשים כאן עולם מאוד דינאמי משתנה ועתיר הפתעות. לכן מומלץ לא לקפוא על השמרים אלא להמשיך לקרוא ולהתעדכן ותוך כדי תנועה ליצור בפועל אסטרטגיה גמישה ומתמשכת..
מעניין שאין מהפכה. נראה כי מדובר בתהליכים שהחלו בשנים שעברו ומעמיקים – אך אין שינוי כיוון.
ואולי לא תמיד חייבים מהפכה 🙂 אנחנו עדין מנסים לעכל את זו שאנחנו חלק ממנה – המדיה החברתית.
את צודקת אין מהפכה . יש זמן הוצאה לפועל – ושינוי התפישה המרכזי יהיה סביב המושג החדש אותו אני תומכת בברכה :
Social Business