Men & Machine

חשבתי לאתגר לכם את המחשבה, ולהניח כאן מידע מעניין שיגרום לחיכוך ולרצון לשאול את עצמכם שאלות מהותיות… אני אעשה את זה באמצעות סיפור שחשוב שכולכם תכירו, ובכך תתחברו לשאלה עליה אני מאירה את האור.

תכירו את: גי סי אר ליקליידר אשר חקר את האינטרנט בשנות החמישים, הוא עבד בחברות הראשונות שפתחו את המחשבים הראשונים, הגופים שיצרו את מה שהיה לפני האינטרנט- האַרפָּנֵט. בתחילת שנות החמישים ליקליידר היה חלק מצוות שבחן את תהליך האינפורמציה והתהליך האבולוציוני שלה וההתפתחות כחלק מפרויקט האַרפָּנֵט, וב1963 הוא כתב מסמך שבעצם היווה את הבסיס של האַרפָּנֵט ומה שמגדיר בפועל את האינטרנט של היום. בשנות השישים הוא כתב מסמך נוסף שקוראים לו: “הסימביוזה של האדם והמכונה”; נייר שכיום נחשב לטקסט משמעותי עבור המדע המתקדם.

גם בשנות השישים, כמו גם היום חשבו אז שבינה מלאכותית זה משהו שנמצא ממש מעבר לפינה ושהמחשב, המכונה תחליף אנשים- ליקליידר לעומת זאת חשב אחרת הוא דמיין עולם בו האדם והמכונה מחוברים, עולם בו המכונה והאדם עובדים יחד בסימביוזה. התקווה שלו הייתה ששנים קדימה המוח של המכונה ושל האדם יתחברו מאוד אחד אל השני והתוצאה היא שנוכל לעשות פרוססינג למידע ולתובנות: יותר מהר, יותר עמוק וחכם מאי פעם. האדם יקבע את המטרות, יגדיר ויצור את ההיפותזה ויבצע את הדברים בפועל דרך ובאמצעות המכונה. המכונה, תוכל לעשות זאת טוב יותר מהאדם כי יש לה יכולת ניתוחית גבוהה יותר והיא יודעת לעבד מידע ללא הטיות (כל עוד מעצבים לא מעצבים אותה עם הטיות ״בילד אין״).

נראה כיום, שחלק גדול ממה שליקליידר חשב עליו קורה לנו תוך כדי שנת הקורונה, המכונה והאדם מתחברים- אט אט, או מהר מהר יחד. דבר ראשון חיברנו את כל המחשבים של העולם יחד, ואז העלנו את כל המידע הקולקטיבי של האדם שנאגר לאורך זמן אל הענן, אל הסביבה הוירטואלית שהופכת את המידע לנגיש. ואז, חיברנו את כל מערכות הקומרס, והפיננסים וגם את המדיה, והנטוורקס אל אותן מערכות. יצרנו עולם שבו כל חלק מהעולם של המדיה- אמנות- סחר רעיונות ומחשבות הכל למעשה נגיש וזמין באפס זמן לכל אחד.

לאורך העשור האחרון, למדנו להתנהג ולעבוד בתוך הפרדיגמה הזו של אדם ומכונה וכך השנה ממש למדנו גם ממש לחיות בתוך הסביבה הוירטואלית הזו. עם הפלטפורמות של הסושייל מדיה. חיברנו את עצמנו כאנשים ממש כפי שלפני חיברנו את כל המחשבים ואת אותם מחשבים אנחנו גם ממש לובשים על הגוף שלנו! מהעובדה שמכשיר הסלולר מחובר לנו ליד, השעונים החכמים ועוד… ואנחנו לוקחים אותם איתנו לכל מקום ובכל דקה של היום, ודרכם אנחנו מנווטים את כל האספקטים של החיים שלנו והירטואלים וכמובן גם הפיזיים.

עשינו את כל זה בצורה לא מודרכת או משורטטת, כיאלו שעקבנו אחרי התפתחות ביולוגית טבעית של החיים שלנו בחיבור בין מכונה לאנשים. כשאתם רואים את כולם דרך מסכים, או מסתכלים כל הזמן על המסכים שלהם אתם בעצם רואים את אותה אינטרפטציה שלייקלידר דמיין בחיבור בין עולם מְמֻכָּן לאדם.

אבל האם זה עולם טוב יותר? אני ממש לא בטוחה. ובעיני כשנצא מהמגפה הזו השיעור החשוב ביותר שניקח הוא כמה חשוב להיות בחיים עצמם! ולא דרך ובאמצעות מסך שמפלטר אותם.


חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.

 

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.