שנה חדשה בפתח וזה הזמן מבחינתי – לשים על השולחן כמה אמירות חשובות שיעצבו אותה. כפי שאתם מכירים אותי אני נחושה במשימה לנסות ולקרב אתכם לתובנה שהמובייל הופך מיום ליום לכלי יעיל לעסקים – כמנוע שיווקי משוכלל. לשם כך אביא בפניכם כמה אמירות חזקות על מנת שתוכלו דרכן לחדש את “שולחן הדיונים” – ותשקללו במכלול התכנונים שלכם גם את הכיוונים הללו כדי לייצר חוכמה עסקית שונה – שתַקנה לכם בידול אמיתי ושובר שיוויון.
הקניות במובייל ישביחו את תכנון המהלכים השיווקים העתידים שלנו – הַחדירה של הצרכנות והקניות במובייל גדלה לממדים של סיפור הצלחה – מבין המשמעותיים ביותר של 2012 ! בשל כך סביר להניח שבַּהמשך 2013 עובדה זו תשפיע על ההחלטות של הקמעונאים באשר להשקעות שלהם. ההצלחה תניע אותם לברר איך למנף את שיטותיהם הטכנולוגיות על מנת שיוכלו לאמץ אסטרטגיות של Omnichannel Shopping Experience דרך השימוש במובייל. המעבר הוא בר ביצוע, בתמיכת הטכנולוגיות החדשות אשר מקשרות אותם אל הצרכנים מהזן החדש שאימצו גם הם את השימוש במובייל לצרכי קנייה. היציבות של המובייל הינה אחת הסיבות לבחירתו ככלי קניות אצל הלקוחות, אבל החוויה כפי שהיא “מנוסחת” ומעוצבת כיום על ידי חברות מסחריות עדיין חסרה מאוד לעומת עושר האפשרויות שמְזַמֵן להם השימוש בכלי זה. בשל זאת, קמעונאים חייבים להכיר בהזדמנות שאותה יוכלו למנף דרך הטכנולוגיות החדשות ולתכנן בחוכמה איך לשלב נקודות מגע חדשות מול הלקוחות.
חלק מהיעדים שראוי לשאוף אליהם הוא ייצירת חוויה משמעותית ושימושית במובייל, הכלי מאפשר לקמעונאי לקיים עם הלקוח קשר מועשר באמצעות השלט רחוק באופן שמעצים את החוויה הפרטית והאנושית. חשוב לשמור על האיזון בין איכות החוויה לבין הפונקציונאליות שלה, כי בסופו של יום המובייל מהווה מכשיר מעשי בידיו של הלקוח ואם פונים אל המדיה הזו מוטב לספק כלים דרך חוויות אינטואיטיביות שיושבות על צורך אמיתי.
חוויות שמוטמעות במציאות שלנו דרך המובייל – בעוד שהטרפיק של המכירות של המובייל גדלו באופן משמעותי בחגים האחרונים בארה”ב, המובייל עדיין תופס רק כ25 אחוז מהטרפיק המופנה לאתרי סחר וכ15 אחוז מהמכירות בפועל. אם נסתכל על כמה צעדים קדימה, הטרנד שכובש יותר ויותר את שוק הרכישות במובייל הינה מגמה של רכישה – מתוך החנות עצמה. טרנד זה יקבל יֶתֶר משמעות אם הפוקוס של הקמעונאים יושם על יצירת יותר ויותר חוויות “מרשימות” שמתעסקות בעיקר ביוזר, במשתמש – ופחות בפעלולי הטכנולוגיה. חלק מהרעיונות הללו כבר מיושמים בשטח באמצעות טכנולוגיות כמו אוגמנטד ריאלטי, לוקיישן בייס וכן הודות להעצמת הפרסונליזציה. חווית הסחר במובייל היא חוויה מבודדת, היא שונה מכיוון שהיא לא נתמכת על יזי מופעי ויזואל גדולים שמיועדים לקהל רחב ולא לפְּרָט. אבל עם זאת – היא חוויה יציבה מתוקף הימצאותה המתמדת בידיים של הלקוח אשר כשלעצמו נשאר נגיש למידע ומוכן לבצע פעולות מכל מקום – ומאפשרת לו למעשה לקבל מענה מיידי לכל צרכיו.
צרכן האומניצ’אנלס – קמעונאים שירצו להתפתח ולהדביק את הפער מול הצרכנים שלהם – ייאלצו להסתכל על העסק שלהם בצורה חדשה ובמושגים של : Omnichannel Shopping Experience – שמשמעה “קמעונאות בכל מקום” וההתמזגות של כל הערוצים יחד כתפישת עולם מורכבת. ככל שהמובייל תופס יותר ויותר נפח בתהליך הקניה דברים אלו יהפכו להיות ליותר משמעותיים והם שיעצבו מחדש את החוויה של הקמעונאי, חווית המבוססות על אינפורמציה מרצפת המכירה – החנות עצמה, והיסטוריית השימושים של הלקוח במכשיר הטלפון שלו. המובייל למעשה יהפוך לצינור שמאפשר הפקת חוויה פרסונאלית עבור הלקוח, כי מעצם קיומו כאביזר אישי הוא ישקף חוויה אישית בחנות הפיזית וכמוה גם בחנות הדיגיטלית. המכשיר נעשה משמעותי שכן הוא משמש כממלא מקומה של החנות הפיזית – עבור הצרכן. הקמעונאי המודרני יכול אפוא להגדיר, לעצב ולתבנת את החוויה האישית עבור לקוחותיו כשהיא מותאמת לפניות האינדיבידואל.
טכנולוגיות שחודרות לחיינו ומתפתחות – יבמ צופה בתחזיותיה המבוססות על שוק הסושייל ועל טרנדים שונים שהולכים ומתגבשים סביב טכנולוגיות עדכניות, כי המובייל ישביח את חוויית הקניה ואת המגע עם הלקוח. יבמ למעשה מפתחת אפליקציות עבור ארגונים מסחריים כדי לאפשר פעולות של אינטגרציה ולתת למשתמשים להרגיש דרך המובייל את הטקסטורה של המוצרים על ידי העברת האצבע על התמונה שמופיעה במסך של המובייל שלהם. פיתוחים מסוג זה מנגישים למסך הקטן חוויה מועשרת ב“ריח” ובתחושה תלת מימדית – כל אלו הופכים את הסלולר למתווך ויטאלי של התחושות בין הלקוח ובין המותגים.
מילת סיכום. הסיפור הזה מלמד כי כל המגמות הללו שיוצאות מחוץ לקופסה יבטלו את המיגבלות של המרחק הפיזי, ויאפשרו למשל לחקלאי החי בארץ מרוחקת ומשתמש בסלולר שלו ככלי שיווקי לתת ללקוח מאזור כלשהו ברחבי העולם להרגיש את המוצר ולקלוט אותו דרך המסך של המובייל. כך קמעונאים יוכלו להעביר מידע רלוונטי בויזואליזציה טובה יותר דרך המכשירים, המידע הזה יהיה אפקטיבי פי כמה בשל העובדה שהוא יגרום לאנשים לשתף אותו ברשתות החברתיות ואף יזכה לביקורות טובות יותר על המוצרים – בשל החוויה המועצמת, עובדה זו תגרום ללקוחות נוספים לרכוש את המוצר בעתיד. כאמור : סמארטפונים יוכלו גם להבחין בריחות ולערוך את האנליזה שלהם על מנת לקבוע את מצב רוחו ונטיותיו של הלקוח, ולייצר חוויה חושית חדשה באמצעות ריחות ונגיעה. כיום, הסלולר חודר יותר ויותר לחיינו ומשמש לנו מיום ליום כִּמְעֵין יד שלישית. בעתיד נוכל וודאי לקחת את התשתית הזו שמחברת בין טכנולוגיה ובין אנשים בצורה כל כך יציבה ולהכניס עוד אלמנטים חדישים לחוויית הצריכה.