שנת 2011 הֵחֵלָה ובצורה מוחשית ביותר היא מבשרת לנו תכונה רבה של חדשנות שוֹנוּת והתפתחות.בין התופעות שאני פוגשת, מרגישה וחווה מתוך מבט על העולם הדיגיטלי חשוב לי במיוחד להסב את מירב תשומת לבכם לנושא המכירות והSocial, כדי לברר איך יכולים שני התחומים להתחיל ללכת יד ביד. אין ספק כי בשנת 2010 ראינו ניצנים בולטים לתשלובת זו ואני רוצה להקדיש את הרשומה הנוכחית לסקירת כיווני התרחשויות כאלו ברשת ומשם להקיש על ההמשך : איך ומה אנחנו צריכים לעשות עם המידע העדכני.
בחרתי שני Case Study מעניינים שכדאי להתמקד בהם בהקשר של מושג מתאים – Social Business : קחו בחשבון שהדוגמאות הנקודתיות מייצגות בו זמנית רעיון, תפישת עולם, שינוי גישה.
Wal-Mart |
דוגמא טובה למהפכת הגרופון ש”תקפה” את העולם. מדובר על קניות קבוצתיות המתבססות על שימוש בהון החברתי ככוח קנייה מרכזי – מעין קבוצת רכישה במציאות דיגיטלית. כוח הקניה, המצויד באפשרות שניתנה בידי החברה לייצר מכירה ישירה מול הלקוח ללא מתווכים, זוכה ביתרון ממשי: החברה קונה את הזכות לתת הנחה מצטברת וכך משתמשת למעשה בחוזק של מעגלי החברים הקיימים במתחם. אין ספק שבישראל קיימת עדיין “נכות” מסוימת בכל הקשור לקנייה מקוונת. אולם כניסתם של שחקנים חזקים לשוק הקניה המקוונות כגון PayPal ישראל, רכישת גרופון והשתרשותם בארץ מציבה אותם בעמדת מובילים לתנועת עסקים חדשה אשר לוקחת חלק נכבד בFlow של ההתנהלות שלנו במרחב הדיגיטלי. מודלים אלה ינחו אותנו בבחירת הצעדים שננקוט כדי לבוא במגע עם בסיס האוהדים כקהל פוטנציאלי לקניה ישירה.
JCP |
דוגמא אשר לוקחת אותנו כמה צעדים קדימה, פועלת כחנות וירטואלית שלמה בזירה הפייסבוקית, ומאפשרת לנו לרכוש ישירות מהמתחם דרך סליקת כרטיסי אשראי. זוהי דוגמא מצוינת לחברה אשר השקיעה בעניין ולקחה את רעיון המכירה לשלב מתקדם. קחו בחשבון שהשיטה שנוקטת חברה זו מייצגת תרבות צרכנית ערנית המיועדת לרכישה מקוונת בארה”ב כשתעשיות שלמות כגון : תיירות, מזון , רכב, ביגוד ועוד, מנהלות בפועל שיח ישיר שמאתגר מכירה מול הצרכן.
FCommerce לא בכדי שתי הדוגמאות המובאות לעיל מתקיימות במגרש המשחקים הפייסבוקי. העובדה הברורה לרגע זה אומרת שאם הרחש והאנרגיה של הגולשים הולכים לשם ואם ידוע כי בממוצע עולמי כל אדם שני גולש לאתר הזה אין דרך אחרת שתיטיב יותר לחשוב במונחים של השקעה. אכן זהו המקום הנכון ליצור בו את המהלך המכירתי. אין ספק כי כל הנתונים הללו דורשים שינוי בקו החשיבה, דהיינו שינוי בתפישה העסקית שמגמתה התרחבות החברה ופיתוחה. בעיני יש לשים את הדגש המשמעותי והחזק ביותר בראש וראשונה על קפיצה אבולוציונית בהבנת כוחה של המדיה ובדירוגה במעמד אחר, שמַשמָעוֹ: מַעֲבָר מקווי תקשורת מורגלים לקווי עסקים המאפשרים לנו דיאלוג עסקי ישיר מול הלקוח ובעיקר – ללא מתַווכים.
דרכים שונות לeCommerce איך מתמודדים עם הרעיון? למעשה, אם נחשוב על כך בהיגיון פשוט, מדובר בהזדמנות גדולה המתגלגלת לידינו דרך המרחב הדיגיטלי ודרך הכוח החברתי שמייצג ההמון המשפיע על מעגלי חברים בקבלת החלטות. האופציה הטכנולוגית טומנת בחובה שלל פתרונות ומצע שיווקי עתיר חידושים. מהצד האחד, ברמת העיקרון מדובר בשינוי תפישה עסקי הדורש מהארגון לשנות קו חשיבה ולייצר Flow חדש לשרשרת היחסים ולתכלול אופציה לוגיסטית חדשה שתהיה מושתתת על נקודת מכירה אינטרנטית. אין ספק שניתן ללכת רחוק כמו בדוגמת חנות הבגדים המקיימת הלכה למעשה מדף וירטואלי. מהצד השני והמעשי ניתן כר נרחב ליצירת אקטים נקודתיים אשר מעוררים את הלקוחות להזדמנות המוצעת להם. כל אלו נתמכים בסט של פעילויות מתמשכות שתפקידן לשכנע את הצרכן כי אכן מתקיימת אקטיביזציה משמעותית עבורו המתבטאת במתן הצעות ערך על בסיס קבוע – דוגמת וולמארט. יתרונות אלה ארוזים במארז של תעוזה, שינוי תפישה ומימוש האפשרות שלנו כעסקים לצאת מהקופסא הרגילה ולמצוא דרכים עסקיות חדישות שלא היו קיימות בעבר.
מועדון הלקוחות החדש | מושג ישן חדש מתעורר לחיים ומקבל צביון חדש בדמות המרחב הדיגיטלי, מועדון לקוחות המושתת על כוחם של החברים שלנו ברשת להשפיע על קבלת ההחלטות שלנו. הכוח של המדיה לייצר עבור הארגון מסד נתונים מדויק לגבי צרכנים, הרגלי צריכה, גילאים, מיקום גאוגראפי ועוד. פרטים אלה מאפשרים לנו לחשוב יותר מאי פעם על הצעות ערך ממוקדות ותפורות על פי מידה. המשכיות הקשר והנאמנות הנוצרת במעגל זה מסייעת בידינו לבנות מעגל אינטימי של חוג בית אינטרנטי הנמצא איתנו במגע ברמה היומיומית.
לסיכום : מילה קטנה על הזיקה בין עסקים לגלובליזציה | קחו בחשבון שכל האופציות המוצעות לעיל כמכלול המציג אופן הסתכלות עסקי חדש באות יחד עם עוצמה נוספת ממנה אסור להתעלם, והיא ההזדמנות הגדולה שניתנת בידינו לפתוח ערוץ תקשורת בינלאומי ולבוא במגע עם העולם כולו. תפישת העולם השטוח, העמדת הצרכנים , העסקים והחֳבָרוֹת על מישור אחד והנגיעה הכל כך פשוטה מאפשרים לנו לבנות את העסק שלנו במציאות גיאוגרפית אשר אין חלים עליה גבולות – וכל אלו דורשים כמובן מעוף, רצון לגלות גמישות בתנועה העסקית וחשיבה שונה מהמורגלת.