פוסט זה יתמקד בסקירת מחקר חדש של חברת המחקר המוערכת נילסן העוסק במצב המובייל בעולם. כמה שורות הקדמה לפני שנצלול אל המחקר – להתרשמותי הרבעון הנוכחי יהיה רבעון המחקרים : כל התובנות והאינסייטים משנת 2011 עולים על פני השטח ומופיעים במגוון רחב של מאמרים ומחקרים. ההבטחה שלי היא כי אנסה לרכז עבורכם את המחקרים המשמעותיים. אני בוחרת את אלה שיכולים להשתלב היטב בתוכניות העבודה שלכם ולהשפיע עליהן מההיבט של תובנות צרכניות, השבחת שיטות העבודה ועוד.
המחקר הנוכחי לדוגמא – שוטח בפנינו את מצב המדיה המוביילית לשנת 2011 ברחבי העולם, וכפי שאנחנו מבינים המובייל הפך לשחקן משמעותי בסך הכולל של המאמצים וההשקעות שנקצֶה לדיגיטל שלנו.
לקוחות המובייל – הם לקוחות שמחוברים לסושייל. מחוברים כל זמן ומעדיפים להשתמש בסלולר שלהם מספר פעמים רב ביום. כיום 44 אחוז מהקהל בארה”ב מחוברים למכשיר סמארטפון אחד לעומת 18 אחוזים לפני שנתיים. ומכשירי הקצה המתקדמים הללו משנים למעשה את הדרך בה צרכנים מקיימים אינטראקציה עם המכשירים. השימוש בסמארטפון ככלי מקובל לכניסה לאינטרנט גדל בשנה האחרונה ב45 אחוזים. ברבעון השלישי של שנת 2011 התברר כי 26 מיליון משתמשי סמארטפון צפו בוידיאו במובייל שלהם. רובם הגדול של מחזיקי סמארטפון (- 62 אחוז) הורידו אפליקציות על המכשירים שלהם, ומביניהן מִשחקים הם למעשה הקטגוריה המובילה. מנתח הגולשים אשר מורידים אפליקציות 87 אחוז השתמשו בדילים יומיים כמו גרופון, או Living Social – ו54 אחוז מעידים כי הם משתמשים בסמארטפונים שלהם תוך כדי מסע הקניות להשגת מידע.
ממצאי מפתח של המחקר – רובם הגדול של קבוצות הגיל : 25 – 34 וגילאי 18 – 24 מחזיקים מכשירי סמארטפון – זהו מספר פנומינאלי שעומד יחד על 64%. אפל היא המובילה בתחום יצרני הסמארטפונים בארה”ב עם 28.6% מהשוק. אולם צריך לקחת בחשבון אנדרואיד היא מערכת ההפעלה האהובה ביותר על היצרנים, עם השוק הגדול והמתפתח ביותר שעומד על Market Share של 44 אחוז. 83 אחוז מכל מחזיקי הסמארטפונים שמורידים אפליקציות משתמשים באנדרואיד או באפל IOS והם מוצאים את האפליקציות בדרך כלל מתוך שיטוט בחנויות האפליקציות וחשיפה לאפליקציות המובילות בחנויות אלו – או לחילופין בתיווּך המלצות הגולשים.
השימוש באפליקציות השונות משתנה באופן טבעי בהתאם לגילאים. באנדרואיד נמצא גילאים מבוגרים יותר שאמנם נחשפים גם למשחקים כגון – אנגרי בירדס אבל מצד שני גם נאחזים במובייל שלהם ליצירת פרודוקטיביות במהלך יום העבודה על ידי אפליקציות שונות. הקהל הצעיר יותר משתמש באפליקציות לבידור ולזמן איכות כשהם מחוברים לעולם הסושייל. מבחינה סטטיסטית הקהל הצעיר הוא זה ששולח הכי הרבה מסרונים – אך דווקא אצל הקהל המבוגר ניכר הגידול המשמעותי ביותר בשימוש בסמאטפונים ברבעון השלישי של שנת 2011. אנשי שיווק יכולים מעתה להגיע אל צרכנים פוטנציאליים בזמן הקניות, שכן 49 אחוז ממשתמשי הסמארטפונים מעידים על עצמם כי הם נכנסים באופן תכוף למכשירי המובייל שלהם במהלך הקנייה ואף לפניה . הרשתות החברתיות מגבירות את הפופולאריות שלהן במכשירי המובייל, ובמקביל גם אנדרואיד סמארטפון ומשתמשי איפון משתמשים יותר ויותר זמן ליצירת מעורבות עם אפליקציית הFacebook יותר מכל אפליקציה אחרת !
כמות בעלי הסמארטפונים קפצה ביותר מכפליים בשנתיים האחרונות. לפני שנתיים רק 18 אחוז של משתמשי מובייל החזיקו בסמארטפון וקהל זה היה בעיקרו גברי. בהבדל גדול יחסית לעבר הקרוב יש כיום סמארטפון לכמחצית ממשתמשי המובייל בארה”ב ו51 אחוז מתוכם הינן נשים.
מכשירי הסמארטפון מזמינים משתמשים לייצר מעורבות “רבודה” יותר עם מדיה עשירה ועם פעילויות הנובעות מהשימוש בה – הגידול המשמעותי מספר על הפוטנציאל שלו ואכן כבר הוביל לשינוי דרמטי בשימוש במובייל וידיאו. לעומת 23 מיליון משתמשי מובייל שראו וידיאו במובייל שלהם בשנת 2012 , נמצא כי 31 מיליון רואים וידיאו כיום – זהו גידול של 35 אחוזים ! מספר הגולשים במובייל אשר מעורבים במדיה משופעת בסמארטפונים גדל באופן משמעותי, וכמעט מספר כפול מִסָך משתמשי הסמארטפון מורידים אפליקציות עשירות ומשחקים בהן. זוהי קפיצה משמעותית (יותר מכפול בסך הכולל) באופן יחסי לשנת הפעילות הקודמת.
המאבק של שוק הסמארטפונים משקף למעשה את האקו סיסטם של עולם המובייל– ב2009 – נחשב בלאקברי לסמארטפון הפופולארי ביותר. כיום – המאבק “מתחולל” סביב אנדרואיד ואפל, אנדרואיד היא האופציה של המערכת הפתוחה אשר מועדפת באופן טבעי על ידי מעגל של יצרני מכשירים ועומדת על מרקט שייר של 44 אחוז. מול אפל שמייצגת למעשה את היצרן ואת מערכת ההפעלה באופן בולט, כיצרן עם המספר הגבוה ביותר לרגע זה בארה”ב עם 28.6 אחוז משוק הסמארפונים.
הבחירה במערכות הפעלה של סמארפון משתנה על פי גילאים – מערכות ההפעלה של אנדרואיד ואפל נפוצות בקרב כל הגילאים ובכל קבוצות הייחוס. לגבי שתי האלטרנטיבות יש למעשה שכבת גיל בולטת במיוחד בקרב בני 18 – 24 ובני 25 – 34. קהל בוגר יותר נוטה יותר ויותר לצרוך מכשירים שמזוהים בעיקר עם קהל בגיר בלאקברי למשל.
מנועי חיפוש ורשתות חברתיות תופשים פופולאריות בקרב משתמשי אנדרואיד ובעלי איפון – גוגל וFacebook מובילים בחיפוש במובייל הן באנדרואיד והן באפל IOS.
הורדות של אפליקציות לסמארטפון נשלטות על ידי מערכת ההפעלה של גוגל ושל אפל– בממוצע יש למחזיק מכשיר כ33 אפליקציות, מעל ל- 22 אחוזים יחסית לשנה שעברה. למחזיקי מכשירי אפל יש בממוצע 44 אפליקציות על המכשיר בעוד שלמחזיקי מכשירים עם מערכת ההפעלה של אנדרואיד יש כ32 אפליקציות על כל מכשיר – עובדה זו נובעת בעיקר מעושר התוכן בחנויות האפליקציות – נתון שעל פניו ישתנה במהלך 2012 עקב ההתחזקות של גוגל וחנות האפליקציות שלה.
Social + Local + Mobile – ההבטחה של שיווק במובייל הינה – להגיע ללקוח הנכון בזמן הנכון, כולל ממש בשעת הרכישה בפועל. ההיקף הפוטנציאלי של השימוש במובייל כולל בתוכו עתיד טכנולוגי משוכלל ועשיר יותר באפשרויות הפעלה. אם תיקחו בחשבון שמשתמשי סמארפונים “מבזבזים” את רוב זמנם באפליקציות של רשתות חברתיות כגון Facebook כשהם מקיימים אינטראקציה עם המכשירים שלהם, הרי המושג – So-Lo-Mo משקף למעשה את ההזדמנות המשמעותית לעסקים, ואת הכיוון אליו הם צריכים לשאוף.
בציור הבא דוגמא מוחשית לאורח חייו של הצרכן – באופן שממחיש את עקרון הSoLoMo
ככל שהיכולות של המכשירים מתרחבות ומתפתחות, כך גם משתכללים כישורי הגולשים בכל הנוגע לייצור אינטראקציה ולשימוש במכשירי הסלולר שלהם – 81 אחוז ממשתמשי הסמארטפון שלחו או קיבלו מסרון בטווח של שלושים יום. ב2009 הנתון הזה עמד רק על 75 אחוז.
הקהילה הצעירה של המשתמשים מתקשרת הכי הרבה במסרונים, זוהי למעשה תמונת המצב כרגע. אבל הסגמנט של הקהל הבגיר יותר מראה את הגדילה המשמעותית ביותר בשימוש ! – אמנם הקהל הצעיר שגילוֹ נע מ24 ומטה שולח כמות גדולה יותר של מסרונים, אבל הקהל המבוגר יותר הראה לאחרונה גידול משמעותי בתחום זה באופן יחסי לשנת 2009 . כמות המסרים שנשלחו והתקבלו משנת 2009 הכפילה את עצמה פחות או יותר בקרב קהל המשתמשים של סמארטפונים בגילאי 55 +.
לסיכום | ניכר כי החדירה המשמעותית – גם בנפחה, גם בגודלה האקטואלי וגם באופן שהיא מתפתחת יחסית לשנים הקודמות מכתיבה דור חדש של אפשרויות בארֶנה הדיגיטלית שמופעלת דרך המובייל. זה הזמן האידיאלי לעסקים להתגמש ולהיות בהכרח כרויי אוזן, להקשיב להתרחשות ו”לירדות ממנה את הדבש” הלכה למעשה. תרבות הצריכה שלנו משתנה, מגמתה הולכת ומתחדדת וכתוצאה מכך גם הפער הנוצר בין התנהלות העסקים לבין הצרכנים בהרגלי הצריכה שלהם הולך וגדל. תכנון נוכחות חכמה ומקצועית במובייל הפך למאסט בכל תוכנית אסטרטגית תשתיתית של ארגון כזה או אחר. חשוב אם כן להטות אוזן ולחוות את הזרמים ואת חילופי המגמות שלקראתן התעשייה מתפתחת על מנת שנבנה תשתית חכמה ונוביל מהלכים רלוונטיים שמחזקים את הביזנס בזמן אמת.