מסמך מעניין מאוד אותו קראתי ברשת המדבר על צעדים לפעילות בשנת הפעילות 2011 – שָׁבָה את עיני וכתוצאה החלטתי לתרגם אותו לאחר העיון. אבל, בניגוד לסקירות רבות שאותן אני מתרגמת לפוסט ורק בסופו מביעה את דעתי, הפעם בחרתי לשנות את המודל וכבר בגוף הטכסט לשלב את מחשבותי – להתייחס לנאמר מתוך תפישת עולמי. אומַר מראש שלא כל הכתוב במסמך מקובל עלי, אבל אני מוכנה בהחלט לעשות דבר חשוב בעיני והוא – להקשיב, להיות כרוית אוזן לאפשרויות ולדרכי חשיבה שונות כי זו למעשה הדרך הממשית לשנות ולחדש. כמו כן, נפגוש כאן רעיונות מאתגרים שיכולים להתוות דרך מעניינת ושונה. מכיוון שהמסמך המקורי ארוך מאוד, וכאמור, בתוך הסקירה גם מוטמעות דיעותַי ונקודת המבט האישית שלי, החלטתי לחלק את הרשומה לשניים בצורת שני פוסטים עוקבים. זהו למעשה החלק הראשון ובשבוע הבא אפרסם את ההמשך. למי שמעוניין לקרוא את המאמר המקורי רצ”ב : לינק .
רציונאל מהלך במעבר למרחב הדיגיטל ותיאום ציפיות באשר לדרך | שנת הפרגמאטיקה אין בנמצא, כך נראה, שום חידוש שישתווה ל”חדש חדש” במרחב הדיגיטל בשנת 2011 , משהו שידמה לשינוי שחל במעמד הסושייל מדיה וכניסתה לחיינו או כניסת Facebook. שנת 2011 תהיה כפי הנראה שנה שתתאפיין בפחות דיבורים ויותר מעשים. אנחנו צריכים בשלב זה לדעת מה עלינו לעשות שכן למעשה הגיע זמן ה – Execution. תמורות אלה משפיעות על יחסנו לכל המוכר והישן בסביבתנו לחברת אנשים, לשיטות עבודה, לבחירת מהלכים וקידום תהליכים וכמובן לאופן השימוש בטכנולוגיות וביכולות הקיימות בשטח.
להצטרף לקו הדיגיטלי – כמודל עבודה חכם בתוכנית עבודה שמגמתה אינטגרציה ! הכול מדברים בסופו של יום על הצטרפות ועל חיזוק האינטגרציה בין הפעילות ברמת האון ליין לבין פעילות ברמת האוף ליין. לא מדובר על נושא התמורה הטוטאלית שחוללה הניו מדיה – עובדה שחייבים להכיר בה. לענייננו – קיימים מעט מאוד ארגונים שיודעים ויכולים להצהיר על עצמם שהגיעו לנירוונה בכל הנוגע ליצירת אינטגרציה מלאה של פעילות סביב כל נקודות המגע שלנו עם הלקוח – Customer Touch points.
דיגיטל עבור מותגים והיכולות שלנו לייצר שיטות מדידה בהתאם . שנת 2011 תהיה שנה בה המותגים ישקיעו יותר בפעילות אופי ופחות בפעילות ספונטנית של – תגובה מיידית ומכירה. מעתה ירבו פעילויות עומק שאינן מאפיינות את הצד הקשיח של המשוואה – השקעה מול תוצאה. ההוצאה תתוכנן תחת כותרות כגון – אינג’גמנט , שיווק חווייתי, ואפילו שירות לקוחות חכם בעולם של דיגיטל. ההוצאה תתרכז במידה רבה סביב יצירת תוכן ! אפליקציות רקע חווייתיוֹת וייחודיוֹת לסלולר ולטאבלטים. ההתחברות בין מדיה חברתית לשירותים לא תהיה ממוקמת על משבצת המדיה הקנויה ועל קידום במנועי חיפוש. זו תהיה בפועל תמונת המציאות של חברות קטנות כגדולות – מציאות שיווקית גורפת. הכול ינוע סביב בניית הנוכחות של המותג או החברה במציאות האון ליין כך שקהל הגולשים יוכל לבוא בדיאלוג , להרגיש שייך, ובסופו של דבר להאמין במותג * חברה * ארגון כתוצאה מכל הנוהגים האלה.
החשיבה על נושא המדידה תשתנה בחלקה ותקבל “לבוש חדש”. אנחנו ניאלץ להתנתק מתפיסות העולם שגורסות כי “הכול מדיד” והכול חייב להיות ממוקם במשבצת של החזר ההשקעה ולהכיר בעובדה שחלק מהדברים שאנחנו עושים פשוט צריכים להיעשות. עיקרון זה לא פוסל את המשכת המדידה אלא אומר שהקפדנות בתחום המדידה תשתנה כי זו תשוייך בחלקה לסעיף ההשקעה. המעבר של המותג אל מיתוג דיגיטלי יתקבל יותר כמשהו קל לעשייה No Brainer – משום שזה ייחשב כצעד טבעי המובן מאליו. בדיעבד יהיה ברור לַכּוֹל שהפעילות במדיה הדיגיטלית מובילה לרכישות מואצות בכל הערוצים של המותג גם אם בנקודת הזמן הנוכחית הדבר קשה להוכחה בשיטה של 1:1.
אחד המדדים המשמעותיים להצלחת מהלך במדיה חברתית הינו – מדיה נרכשת. זהו אייטם מרכזי בשקלול הסיבות הטובות למה ללכת למהלך כזה. להלן דוגמאות למהלכים שנקטו חברות מזון גדולות המראות כי המעורבות שלהן במדיה ייצרה להן פורטה רציני בזכות השימוש בכלי המדיה שמשביח למעשה את פעילותם התקשורתית ומסתכם בכסף גדול. לינק .
מודלים עסקיים = המשך נושא החשיבה החדשנית המתבטא במודלים אשר משבשים את השגרה. ישנם המון דברים מעניינים שקורים סביב מודלים עסקיים, דברים אשר מובלים תחת הדגל של מהפכת הדיגיטל. מודלים עסקיים שעד כה העיזו וחרגו מהסדר המקובל ובפועל שיבשו את שרשרת המזון הרגילה של העסקים. במיוחד מודלים אשר מערבים לקוחות בצורה הרבה יותר משמעותית בביזנס עצמו. התנהגות תקשורתית זו לא תאופיין מכאן ואילך כמגמת סושייל מדיה אלא כמגמת Social Business – סושייל ביזנס !!!
Pubtailing ערבוב של פרסום וריטייל. מפרסמים רבים צריכים למכור מיזמים במציאות דיגיטל על מנת לשבור מודלי עסקים שהתבררו כלא חכמים ושבורים. זה יכול לכלול – מנוי לפעילויות ולקניות, אפליקציות שונות שמתַפעלות את הלקוח ופונות אליו באופן ישיר. הזרמת תוכן, אפליקאציות, מודלים של מכירה על סמך תשואה ועוד… לכן צריך לייצר יכולות של ריטייל ! ובאותה נשימה ריטייליסטים חייבים לאמץ לעצמם יכולות וכישורים להפקת תוכן . בנוסף לכך חנויות שפועלות במציאות און ליין ובכל נושא הEcommerce חייבות לראות איך הן משלבות פעילות מובהקת של פרסום על מנת שתגדלנה. צריך לקחת בחשבון שהמציאות של קניה מקוונת צוברת תאוצה ועשויה להשתנות ולקבל תפנית מחוזקת בכל הקשור לM commerce.
מודלים ארגוניים – תשתיות עבודה אנושיות, צוותי עבודה ואינטראקציה – אמנם לא סקסי אבל הכרחי !!! אפשר לדבר ולדבר על תוכניות עבודה ועל רעיונות גדולים אבל בסופו של דבר זמן האמת הוא זמן העשייה שנבחן ברגע ההוצאה לפועל. כל אלו דורשים את הכישרון לכך , את הבניית התהליכים הנכונים ואת אימוץ ההשפעות של הטכנולוגיה. אתמקד על כמה נקודות מרכזיות אשר צפויות לנו ב2011 :
זיהוי הטאלנטים בעולם הדיגיטל אשר יכולים לפתוח לנו את חלון ההזדמנויות ולהסתכל על ההתרחשויות במבט שונה. יותר ויותר ארגונים וסוכנויות אשר עוסקות בפרסום יעברו למודלים של חיבור ונטוורקינג שיונחו על פי מודלים מובהקים. עם השימוש המוגבר בכישורי פרילנסרים אשר יכולים לתת את התמיכה הראויה מתוך ניסיונם הספציפי והמקצועי בהיבט הממוקד לתחומם. זוהי מציאות שמחזקת את העבודה בשלט רחוק ומממשת את תפישת הגלובליזציה. בד בבד זו גם שיטת עבודה המאפשרת יתר גמישות וקונטרול יותר מובהק על ההוצאות.
המהלך ילך ויתרחב בכיוון של On Going. תצטמצם ההתפרקות האמורפית של מושג הדיגיטל מרקטינג בארגונים הפועלים כל אחד בניפרד, והוא יהפוך בסופו של דבר למושג אחד – שיווק! אבל דבר זה ייקח זמן ועל כן בנקודת זמן זו יש עדיין צורך אפקטיבי במומחי דיגיטל לכל תחום בפני עצמו. ואכן יש בינתיים צורך בפעולה מהירה ונדרשת קלות רגליים כדי לחולל סביבת מכירה דיגיטאלית על כל מהלכיה. יחד עם מושגים כמו ארגון מחובר, ארגון שעובד בדיגיטל , ארגון שעובד ב Network יצוצו עוד מושגים חדשים כמו : ארגוני טַבּוּר – Hub . ארגונים שמבטאים את עצמם, ארגוני מַטְרִיצָה – וכל אלו יבטאו מודלים חדישים לארגונים החדשים המשתלבים בFlow של העבודה. הסושייל יהפוך לחלק מהDNA של הגדרת בעלי התפקיד בארגון. חשיבותם של אנשי ווב , אנשי קשרים, אנשי טכנולוגיה ומפתחים תגדל יותר ויותר במערך הכוחות של הארגון
אסטרטגית תוכן – עולם שיווקי שמוּנָע מכוח התוכן הוא המלך של הסיפור שחוזר לככב בתפקיד הראשי בשנת הפעילות 2011 | עליית מעמדו של התוכן במרחב הדיגיטאלי מוכרת היטב ומתועדת היטב מסיבות הברורות מאליהן, אך בעיקר מתוקף הסיבה המהותית שהוא זה שאכן מייצר את השיחה. התוכן גם משחק תפקיד נכבד ביצירת פעילות SEO אשר מקדמת את האתר של החברה ומובילה ללינקים איכותיים אשר מייצרים לידים בפועל. כמו כן, זהו תחליף לפעילות שירות לקוחות אשר בפועל יכולה להשפיע על העלות במהלך שירות לקוחות מקוון. לפעמים מעמדו של התוכן נתפש כמשמעותי בשל מהלכים של Owned Media מדיה קנויה בכסף בשילוב עם Earned Media כלומר מדיה אותה הרווחנו בזכות השיחה שנוצרה. רבים נוכחו שהחלק של התוכן אמנם משמעותי אבל הוא לא יכול לתפקד בכיווּנים שצויינו מבלי שהוטמע בו גם הערך הקריאטיבי. שילוב של אפליקציות או וידיאו מפיק בפועל גירוי נוסף לשיחה ומכתיב את ההתרחשות שמַשמעה : ערבוב של תוכן ושל קריאטיב Content + Creation= Curation. התחזיות הן : הכשרת השטח לאקלים של יצירת תוכן, בעיקר תוכן שאינו מצריך הפקה מאומצת ובעיקר שכלול התוכן לכדי מבנה המצרף צורות כמו וידיאו לתוכן שמספר סיפור. המגמה היא לייצר ערך שבכוחו לספק שירותים ללקוח באופן שתומך במהלך המתוקשר ומעל הכל מכתיב טון דיבור של הארגון באופן קונסיסטנטי.
סיכום בתוספת מבט מַטְרִים לחלק השני של הפוסט. כפי שהקדמתי ואמרתי זהו החלק הראשון של סדרת הפוסטים שלי בנושא . החלק השני יפורסם במהלך הימים הקרובים. אין ספק כי נקודת הזינוק היא המכריעה, ומבחינתי ההתחלה עוטפת את כל שאר הטיפים, התובנות והכפתורים החשובים. הגיע זמן ההוצאה לפועל, זמן ההוכחה ומבחן העלייה לאוויר. הפחדים צריכים להישאר בצד ולפַנות מקום לַצורך הדחוף להעיז ולנסות, ברוח האימרה המוכרת: אם לא ננסה איך נדע, ואם לא נטעה האם נוכל לשכלל.