סרט מדליק שמראה מה תִהיֶינה המגמות החמות של 2013 יעצב את תוכנה של הרשומה הזו. אמנם הרקע הוא לא רק דיגיטלי אבל בעיני, אם נכיר את המגמות נבין לאן המשתמשים מכוונים ולבטח גם נעשה את הצעדים הנכונים לקראתם. לכן, אציג לכם את מגמות – העל כפי שהן משתקפות בסרטון ואוסיף לגבי כל אחת גם אמירה משלי. בלי שום קשר לדברַי אני ממליצה לכם לראות בעצמכם את הסרטון.
מגמה 20. Vending 3.0 – ונדינג מאשינז 3.0, מזיהוי הפנים שלנו ועד לציוצים ספונטניים בTwitter שמשפיעים על המכונה – יש אפילו מנגנון שמאפשר החלפת מוצרים בין הגולשים לבין עצמם. אם ננתח את המגמה לפרטיה, נוכל להסיק שזו למעשה תחילתה של הוויה חדשה שמראה לנו שקמעונאות לא מסתכמת ברצפת המכירה, אלא היא יכולה למעשה להסתעף ולהיות רלוונטית בכל מקום בו ניצור אותה – והאלמנט הדנאמי שסיפקו הטכנולוגיות המתקדמות מאפשר אינטראקציה חדשה לדרכי התקשורת מול משתמשים.
מגמה 19. Upgraded Ordinary – לשדרג את המובן מאליו, מעצם העובדה שמפתחים לנו על גבי הקיים עוד אלמנט משודרג מאפשר לנו “לצאת מורווחים” – בהרגשה. אוסיף לכך שכל צעד שנעשֶׂה ב2013 שישקף את מגמת הVIP האפ גרייד וה”עוד” שאינו מובן מאליו יבסס בידול משמעותי אל מול המתחרים.
מגמה 18. Dystopia Fascination – דִּיסְטוֹפְּיָה, מקום דמיוני בו הכל רע ביותר (ההיפך מ‘אוטופיה’) משיכה אל המקום הרע – התרחיש הדימיוני שמציג לנו מציאות וירטואלית של זמנים רעים ואסונות. מבחינתי, צר לי – אני לא מתחברת למגמה הדַכְּאנית הזו ואין לי הרבה להוסיף עליה.
מגמה 17. Madness millennial – דור הצעירים דור הY שמוערך בעיני המותגים המסחריים כמפתח עיקרי להצלחה – ומביא לשולחן הדיונים דור חדש של משתמשים שעושים במדיה כרצונם ומכתיבים התנהלות עסקית חדשה. כשמבינים שחמישים אחוז מאוכלוסיית העולם הם מתחת לגיל שלושים – רצוי להתייחס ברצינות יתרה למגמה הזו, ולשלב בתוך הצוותים את הקול הצעיר, שמצרף למגוון הדעות את צורת ההסתכלות של הדור הזה מתוך ההבנה שאסור לנו ללכת “נגד” אלא רק “עם”.
מגמה 16. Modular Retail – אליה אני מתחברת בהחלט – שוב, דרך שלנו לראות בעין טובה איך עולם הקמעונאות משנה צורה. והפעם, רצפה קמעונאית שצצה במקומות לא מובנים מאליהם – יכולה לזוז ולהתאים את עצמה לכל ארכיטקטורה בין אם על מבנה קיים או חדש. אם לפני שנתיים הפופ אפ שופ היו הטרנד המוביל – הרי כיום, השילוב בין קמעונאות זמנית לבין הקבועה צריך להיות במוקד תשומת הלב.
מגמה 15. Imposed Interaction – בתי קפה, עסקים שמכניסים למיתחם עוד פינות וחללים, שינוצלו כחדרי עבודה משותפים, ולמעשה לוקחים את רעיון המקום הפנוי והופכים אותו לשיתופי. אני מוסיפה לזה שהרשת החברתית שינתה את הרגלינו ולפתע אפשרה לנו לחשוב על נדל”ן משותף, באופן שלמעשה מכתיב את המגמה הזו גם בשטח. האינטראקציה הרוחשת בזירה הפיזית תורמת להידוק הקשר בין אנשים לאנשים ובין משתמשים למותגים.
מגמה 14. Shoptimization – העתיד של האסטרטגיה הקמעונאית נוטה מיום ליום להתרכז במובייל. אופטימיזציה של הצרכנים ושל הקניות שלהם על ידי קבלת הטבות מבוססות היסטוריית שימושים ולא פחות חשוב – מבוססות הלוקיישן שלי. כניסה לחנות מקפיצה הצעת ערך והטבות ייחודיות. או לחילופין כניסה לחנות מתחרה מקפיצה לנגד עיניי הצעה טובה יותר כי הקמעונאי מבחין שבכוונתי לרכוש במקום אחר. זו מגמה שאני מאוד מתחברת אליה -האופטימיזציה, ההתייחסות למיקום והפרסנליזציה ישלטו בחיפוש שלנו ובקבלת ההחלטות הצרכניות שלנו !
מגמה 13. Sustain citecture – מבנים שמותאמים אוטונומית להפקת חשמל משלהם, לייצוּר אוכל משלהם – הצעד הבא של עולם הקיימות והשימוש בקיים בצורה מתוכחמת וכמובן ירוקה יותר. אני מסתכלת על כך כסימן שמאותת לנו למהר ולחשוב יותר לעומק איך נמַצֶה את פוטנציאל המשאבים בצורה איכותית ומדויקת יותר כך שנפיק ערך אמיתי לכולם !
מגמה 12. Deliberate Vintage – מגמה מתפתחת שנותנת מענה “משופץ” לאנשים שאוהבים להחזיר את הישן, את ההיסטוריה – את הדרך בה התלבשנו, התנהגנו, וחגגנו. אינסטגרם למשל עם מסגרות הוינט’ג שלה היא דוגמא טובה לכך. למעשה, הדבר מבטא את הרצון שלנו קצת לחזור לזמנים בהם לא הייתה סביבתנו מוצפת בכל כך הרבה טכנולוגיה אבל בשיטת האנטי תזה להשתמש דווקא בטכנולוגיה לשם הנצחתם. אני רואה בכך ערבוב מוצלח בין היתרונות הטכנולוגיים שבהם זיכה אותנו העולם הדיגיטלי, לבין רצוננו לחזור לזמנים ההם כאשר לא הכל היה טכנולוגי וייחסנו חשיבות רבה יותר לחושים – לריח, צורה ומישוש. בעיני, אין צורך לבחור פשוט צריך לערבב בין שניהם ובעיקר למנן.
מגמה 11. Immersive Branding – מותגים הבינו שהם צריכים להיטמע בשטח ולעשות מהלכים גדולים שמְזַמְנים מעורבות עם עוברי אורח ברחוב על מנת ליצור סיפור מעניין בין מותג – שיוצא בהפקה מרשימה – לבין משתמשים שיכולים לשתף את החוויה שלהם באון ליין. אני רואה בכך חשיבה יצירתית על תוספת עוגנים יזומים שיעשו בלואו אפ לסיפור של המותג וירחיבו את התקשורת בינו ובין לקוחותיו כיוון שהיא מאתגרת אחרים לרצות לשתף ולקחת חלק.
מגמה 10. Wearable Multitasking – מכשיר לָביש ורב-תיפקודי (מולטיטסקינג) – למשל, שעון שמאפשר לנו לרכוש דרכו דברים ולמעשה מוסיף על הפונקציונאליות הפשוטה של השעון עוד תפקיד שתכליתו להקל על חיינו. עקרונית אני מאמינה שעולם שמסתגל לתופעה של מחשבים “לבישים” רק ילך ויתפתח כגורם משמעותי בחיינו. מבחינתי המשקפיים של גוגל הם למעשה החיבור המושלם בין העולם הדיגיטלי לפיזי, כשכבה חכמה שעוזרת לנו להשביח הלכה למעשה את סידרי היומיום שלנו .
מגמה 9. Subscription World – אם פעם “נרשמנו” רק למאגזינים של מידע ותוכן מערוצי המדיה – היום, עולם המנויים התפתח – אנחנו יכולים להירשם באותה מידה לחנות בגדים ולקבל באופן קבוע את תוצרי החדשנות שלה, לסופרמרקט ולקבל ממנו חבילת הפתעה וכמו כן לעולם האקססוריז ועולם הטיפוח. אני מפרשנת זאת כהזדמנות טובה לתת לאחרים לעזור לנו לקבל מידע, לזכות בנגיעה מחודשת באסתטיקה של ריח וטעם. באופן כללי המגמה הזו מאוד מתיישבת על נטייתנו לטפח את עצמנו, כשה”וול ביאינג” שלנו נמצא במרכז ואנחנו מוכנים לשלם על כך אבל עדיין שמחים להיות מופתעים. זו מגמה מדהימה וכדאי שתשתמשו בה !
מגמה 8. Physical Virtual – על מגמה זו אני מרבה לכתוב – לקראת צמצום הפער בין קניות בדיגיטל לבין הרכישות ברצפה הפיזית ובמיוחד הקשר ביניהם. לטעמי, זו מגמה שתגדיר מחדש את עתיד הקמעונאות ותעביר על כולו סימן שאלה – מהו טיבה של קמעונאות ומי הוא הקמעונאי. מדפים חדשים ייווצרו, סוג של צרכן חדש ייוולד, ומי שיהיה מספיק עירני יוכל להפיק רווחים בסדר גודל חדש.
מגמה 7. Benefit Brands – מותגים שיבינו שאם הם משאירים את חותמם על השוק בצורת ערך מועיל ללקוח, הם צפויים לקבל את השקעתם בחזרה ואף כפל כפליים. מותג שמראה הלכה למעשה שהוא שומר על הסביבה, ישכנע צרכנים מזן מסויים להעדיף אותו על אחרים וזאת רק בזכות האכפתיות והרצון לאזן בין הצד המסחרי (דהיינו האינטרס העסקי) – אל מול הנתינה שתורמת לשיפור איכות החיים של כולם.
מגמה 6. Nostalgic Escape – קצת מזכיר את מגמה 12 – נטייתנו להישען על הנוסטלגיה – על מכשור שהיה זמין בעבר, להתרפק על תוכניות טלוויזיה ועוד. מותגים שמבחינים במגמה הזו בונים סביבות אסתטיות ללקוח שמכניסות אותו לאווירה המבוקשת.
מגמה 5. Crossover Cuisine – יהיה זה כמעט בלתי אפשרי להציג פוסט שעוסק במגמות מבלי לדבר גם על אוכל. המגמה הזו למעשה מצביעה על הסקרנות שלנו כבני אדם להכיר טעמים ממקומות אחרים בעולם, אותה סקרנות למעשה נבחנת בעיקר על מטבחים מהמזרח, חלק מתוצאות המגמה גם מתבטא בהתחזקותו של המזרח ובהשפעותיו עלינו. אני רוצה להוסיף לכך שאנחנו נעשים יצורים סקרניים מיום ליום – גישת הקרוס והחומר הנגיש שעולה מכל רחבי תבל היא כיום דבר שבשגרה ואין ספק שאוכל הוא חלק מהעניין.
מגמה 4. Fashionising – זו מגמה מדליקה במיוחד שלוקחת מוצרי מזון מהיר ואריזות של מוצרים בסיסיים ומכניסה בהם סטייל עם תוספת אופנתיות.
מגמה 3. Shoppertainment – זו מגמה שאני סופר מחוברת אליה – לקחת את חווית הצריכה ולשלב בה נופך בידורי שמֵעֵבֶר לעריכת קניות תכליתית מתווספים גם – חווית מותג, הנאה בקניה, הרבה פאן שמוכנס כחלק ממסע הקניות של הצרכן.
מגמה 2. Indust-Retail – גישה שחודרת יותר ויותר לעולם הקמעונאות וגם לעיצוב הבית – חללים שמעוצבים כמיתחמי תעשייה מתוך הגישה ש“פחות זה יותר”: נטייה לחומרים לא מעובדים, תחושה של מפעל. שמתם לב לסגנון האופנתי של חיבוריות “לאדמה”, לחומרי הגלם במצבם המקורי ? נראה לי שהחדירה של הטכנולוגיה מפחידה את כולנו וגורמת לנו לרצות לחזק מחדש את השורשים שלנו ולהתקרב למקור.
מגמה 1. Manufactured Addiction – האימוץ ההמהיר של הטכנולוגיות ושל המובייל מצד הצרכנים, ממריץ את הסוחרים והמותגים לעודד את השימוש בטכנולוגיות אלו על מנת לספק מענה מיידי לדרישות השוק במגמה לייצר – אפליקציות, הצעות מבוססות מיקום ואירועים ספונטאניים.כל יחסי הגומלין האלו גורמים לכך שהצרכנים נהיים עירניים יותר ומחפשים על בסיס קבוע הצעות רלוונטיות עבורם. מעולם לא הייתה תקופה יותר מלהיבה עבור חברות שיווק ואנשי מכירות לייצר פיקים חדשים ואתגרי מכירה שונים ומיוחדים דרך האפשרויות החדשות.
מילת סיכום. עצם כתיבת הפוסט הזה העשירה אותי ברעיונות חדשים, וחיזקה אצלי מגמות שחשבתי עליהן קודם לכן ובעיקר שימח אותי להיווכח שהעולם כל הזמן מתפתח ואין רגע פנוי לתחושת שיעמום. כך אני אוהבת. לפעול ומקווה בשבילכם שגם אתם דינאמיים באותה מידה.