Amazon the Bank

הרשומה הנוכחית תעסוק בשאלה מהו העתיד של עולם הפיננסים בחיבור לחברות הטכנולוגיה והפלטפורמה כמו אמזון,  חלק מהדברים נשענים על וידיאו אותו יבאתי מCB Insights והצמדתי את המקור לתחתית הרשומה, וחלק גדול נשען על תובנות ואינסייטים משלי.

אמזון “הבנק”. כיצד חברות הטכנולוגיה והפלטפורמות כמו: גוגל, פייסבוק, אמזון ואפל נכנסות למגרש המשחקים הפיננסי. אני חושבת שקיבלתי השנה לפחות חמש פניות מעיתונים שונים בארץ, שרצו להבין מה בדיוק צופן העתיד של השירותים הפיננסים ביחס לענקיות הטכנולוגיה. בעיני, אף פעם אף אחד מהגופים הללו לא יהיו באמת “בנק” כי הדבר שהם הכי רוצים להתרחק ממנו זו.הרגולציה (כמו כל מיני מקרים שאנחנו רואים לאחרונה)- אבל ללא ספק אמזון וחברות כמותה רוצות להכנס למגרש של שירותים פיננסים כי- תשלומים, וכסף מהווים כדבק אשר מחבר אל צרכנים.

רק מלהסתכל על WeChat ופלטפורמת התשלומים שבנתה בסין אשר הפכה לתשתית סופר על של הכל, או מצד שני אמזון שספקה בשנת- 2018 הלוואות לסוחרים על הפלטפורמה שלה במעל משלושה מיליארד דולר וזה, רק הדיגדוג של הרעיון מבחינתה אפשר להבין כמה לשחקניות הטכנולוגיה חשוב להיות חלק מהמשחק של עולם הפיננסים, מוצרים ושירותים.

במחקר רחב של הפורום הכלכלי העולמי, אשר עוסק בעיצוב התשתית הכלכלית בעולם מאספקטים שונים– דיברו רבות על השינוי של הגופים הפיננסים, וכיצד חברות כמו אמזון ואחרות נכנסות לתחום. תסתכלו למשל על הדוגמא הבאה המראה כי חברות פיננסים מביטוח, בנקאות, אשראי ועוד מתחילות להיות תלויות בגופים הטכנולוגיים זאת במבוסס התשתיות שלהם של הענן. אמזון למשל מחזיקה על הInfrastructure שלה -AWS מידע רב ומגוון של חברות שונות מהתעשייה, אשר נשענות על התשתית שלה לטובת אחסון הדטה כמו גם הפרוסיסינג שלה.

אותה תלות יכולה בסופו של דבר להתגלות כחרב פיפיות עבור גופים פיננסים שעסוקים כרגע בהישרדות שלהם ובמתח הרווחים, ולא מבינים בהכרח שהם מפקידים בידי אותם גופים טכנולוגיים את אחד הנכסים החשובים ביותר של העידן הנוכחי, אם לא החשוב ביותר דטה.

אם שניה נקפוץ לביקור בסין בקצה האחר של העולם, שם האמזון המקומית (וזו שמתחילה להשפיע גם על הצד שלנו בעולם)- הינה עליבאבא, שמחזיקה גם את-Alipay, שירות תשלומים דיגיטלי שנכון לכיום מזריק יותר מ-50 אחוז מסך 5 טריליון הטרנזקציות הדיגיטליות בסין כולה. למי שצריך שנסבר לו את האוזן, סין הינה אחת היבשות עם חדירת האינטרנט המשמעותית ביותר בכל העולם, ולכן, המספרים הללו פנומינאלים ומציגים כיצד הלכה למעשה נבנת תשתית תשלומים שיכולה להוות-OTT למערכת הבנקאית הלכה למעשה.

כפי שכתבתי לכם בתחילת הרשומה, בעולם של הלוואות אמזון מתחילה להוות שחקן משמעותי, שכן היא נשנעת על הגן הסגור שלה ומספקת הלוואות למי ש”רוכב” על הפלטפורמה שלה אותם שחקני צד שלישי שמהווים כיום יותר מ-54 אחוז מהמוצרים אשר נמכרים באקו סיסטם שלה, בכנס הדוחות השנתיים של אמזון לסוף 2019 ג’ף בזוס דיבר על כך שסוחרים צד שלישי בפלטפורמה עוקפים בסיבוב את הקמעונאות “הקלאסית” של אמזון- Amazon.com.

אמזון מנצלת את העובדה הזו ומספקת לסוחרים הלוואות אשר מוחזרות בגין מחזורי רווח של אותם שחקנים, בכך היא מגדרת את הסיכון, ומבטיחה לעצמה רווניו סטרים חדש ומוגן. והמספרים לא קטנים, מדובר על כך שרק בשנת-2018, בתחילת הרעיון אמזון הניבה מהעסק הזה יותר משלושה מיליארד דולר.

נחזור לסרטון שהבטחתי לכם בתחילת הרשומה, כשמסתכלים על המספרים רואים שלאחד הבנקים הגדולים ביותר בארה”ב יש -60 מיליון לקוחות- JP Morgan, ולאמזון פריים יש 66 מיליון משתמשים קבועים שמהווים כחצי מכל תושבי ארה”ב- כי הרי מדובר ביוזר משפחתי. כשמבינים את המספרים הגדולים הללו, ואת הכוח שיש לאמזון באמצעות אותו סקייל מספיקה שמועה על כך שאמזון נכנסת לעולם תוכן כלשהו- ומיד המניה של אותם גופים שעוסקים בתחום-תיפול.

אמזון, מתעסקת כיום בהכל- The Everything Store, כי היא רוצה להיות אקו סיסטם שמספק שירותים מקצה לקצה בהכל, מ-AWS אשר מהווה סוג של מפלצת ועד לעסקי האיקומרס שנוגעים בתחומים שונים ומגוונים ומתחילים לנגוס באופן רציני בתחרות כמו גם הרבה פעמים להפוך לשחקן המשמעותי הראשון.

והאם בנקאות יכולה להיות הצעד הבא של אמזון? במונחים של שביעות רצון לקוחות, אמזון מצליחה יותר מהרבה חברות אחרות, בטח ובטח יותר מהחברות של הגופים הפיננסים השונות בארה”ב, במיוחד כששואלים מילניילז הם עונים שיעדיפו לקנות שירותים פיננסים מחברות הטכנולוגיה כמו : גוגל, אמזון, פייסבוק ואפל. וצריך להבין שאם הם יכולים להתחיל להלוות לעסקים כסף או לפתוח חשבונות דביט יחד ובשיתוף פעולה עם בנקים אחרים, הם למעשה ממשיכים להאכיל את מכונת הכסף הזו שהם בנו! 

אמזון כבר היום נמצאת בעולם של תשלומים בתוך האקו סיסטם שלה, ועצם העובדה שהיא מגישה פטנטים בתחום של תשלומים כמו- Payments בזיהוי של פנים מסמן שהיא מעמיקה את התחום מבחינתה והולכת להשקיע בדומיין הזה הרבה יותר.

אין ספק שלמפלצות הטכנולוגיה הגדולות, יש רעב גדול ובטח ובטח לחברה כמו אמזון שרוצה להרחיב ולהעמיק את התלות בפלטפורמה שלה- כפי שאמרתי זו הדרך שלה להאכיל את מכונת הכסף שהיא בנתה, וכסף- נדבק לכסף ומביא עוד. מספיק להתעכב על הקייס של פלטפורמת- WeChat בסין עליה סיפרתי לכם בתחילת הרשומה, וניתן להבין כי ההתעסקות בשירותים פיננסים וכסף מייצרת סטיקינס, ומשפיעה על ההרגלים של האנשים וקבלת ההחלטות שלהם לגבי המקום בו הם מחליטים להשקיע בנאמנות לאורך זמן ולהעתיק את התרבות הצרכנית שלהם ברמת ההעדפות.

אמזון, כמו גם חברות הפלטפורמה האחרות רוצות להכנס לדומיין הזה ולהרוויח את כל הפלוסים שהוא מביא, אבל לטעמי הן לעולם לא תרצנה להיות בנק בכל מובן המילה שכן זה גורר רגולציה, וכבר הבנו שחוקים, מדיניות והקשחת התזוזה זה משהו שקשה מאוד לאותן חברות לספוג.


אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.