כחלק מהסדרה שלי על “עולם מחובר”-Connected World – אני רוצה הפעם לדון אתכם על האינטרס שעומד מאחורי הנושא, ועל הדרך בה שחקנים משמעותיים בחיינו משתלבים בקונספט זה. אשתף אתכם בתפישת העולם של שחקניות מרכזיות לגבי מה שהן עושות על מנת שהעולם שלנו באמת יהיה קונקטיבי יותר. את עיקר תוכנו של הפוסט הזה ביססתי על דטה שאני מביאה לכם מהביזנס אינסיידר אשר חושף אותנו למה שמניע את Facebook לחבר ביתר תוקף את עולמנו; אבל כמו תמיד- ובהלך הרוח של הסדרה הזו ולרגל פתיחת קטגורית התוכן החדשה שלי, אוסיף לכם כמה תובנות משלי על “העולם המחובר”.
אז הנה הסיבה בגללה Facebook רוצה לחבר חמישה מיליון אנשים נוספים לאינטרנט. ישנם שני מיליארד אנשים שמחוברים לאינטרנט ברחבי העולם, ומתוך המספר הזה- בערך 75 אחוז מחוברים לרשתות החברתיות שנחשבות כפופולאריות במדינותיהם. זאת על פי מחקר בשם- We Are Social שנערך באמצעות סוכנות מדיה חברתית בלונדון, ולפיו מתברר כי ב127 מדינות מתוך 137 שמחוברות לאינטרנט הרשת החברתית הפופולארית ביותר הינה Facebook. זהו מספר אדיר שמראה הלכה למעשה איך עקומת הגרף של הסושייל העולמי אכן מוכתבת מעיקרה על ידי הרשת החברתית.
אם נרכז את היבטי הדטה הללו יחד– ברור יותר ויותר למה הרשתות החברתיות הן מנוע שיכול להספיג את רעיון האינטרנט, לפחות כשמדובר בגולשים שממילא מחוברים לאינטרנט. לFacebook ישנה בעיה שנובעת בעיקר מההצלחה האסטרונומית שלה שכן כבר עכשיו היא נמצאת במקום הראשון בכל כך הרבה שווקים ומדינות בעולם. לכן, ההזדמנות האמיתית שלה לגדילה נוספת הינה למשוך כל יוזר פוטנציאלי מפלטפורמות אחרות- או מצד שני לשאוף לחבר את מיליארדי האנשים שעדיין אינם מחוברים כלל.
זו למעשה הסיבה המרכזית בגללה Facebook חותרת להגיע למיליארדי האנשים– שאינם מחוברים לאינטרנט עדיין. את התשתית הזו היא בונה בחוכמה, במקום לשכנע את אותם האנשים שכדאי להם לרכוש מכשיר מובייל משוכלל או PC, היא המציאה אפליקציה שמותאמת למכשירים שכבר חדרו למקומות הללו, למכשיריהפיצ’ר פון, וייחודה של האפליקציה הזאת בכך שהיא קוראת לבוא לFacebook מכל טלפון שקיים ברחבי העולם. על פי ההכרזה של Facebook מ-July 2013– היא דיווחה שהאפליקציה הזו כבר הצליחה לגייס 100 מיליון אנשים מהרגע שהושקה שנתיים קודם לכן. ברור אם כן שFacebook שצמודה לכל טלפון הינה אסטרטגיה משמעותית שתקדם את הפלטפורמה בהרכשת יוזרים חדשים בטווח הארוך.
ידוע כי גודל האוכלוסיה בעולם עומד על כ- 7.1 פלוס מיליארד אנשים– זאת על פי U.S. Census Bureau. אבל רק 35 אחוז מהם- כ2.5 מיליארד אנשים, מחוברים בפועל לאינטרנט (זאת על פי – Internet World Stats). בעוד שרוב הפלטפורמות של הרשתות החברתיות עובדות קשה על אסטרטגיה של הסטת יוזרים מרשתות חברתיות מתחרות, מארק צוקברג משתדל דווקא לחבר את 4.6 מיליארד האנשים שאינם מחוברים כלל לרשת האינטרנט. אין ספק שברמת האינטרס העסקי של Facebook ישנן מספיק סיבות לחתור לחזון כזה של חיבור העולם כולו על מנת שכמות המשתמשים של הפלטפורמה תגדל.
אבל חשוב להדגיש כי יש כאן עוד משמעויות והן ניכבדות וחשובות לא פחות : עולם מחובר לאינטרנט יאפשר קשת רחבה של שירותים, הזדמנויות ועסקים. מרחב פעולה כזה יגרום לכך שתקום פלטפורמה עסקית אדירה שבונה למעשה יכולת התפתחות כלכלית רבת תועלת עבור המדינות הללו. לכן, לצד המבט ה”קר” והאינטרסנטי כביכול של Facebook כחברה- קיימים במקביל גם צדדים הומניטאריים ונושאי חזון. כתוצאה מכך ללא ספק שחקניות כדוגמת Facebook שחותרות לשם תשָנֶינָה הלכה למעשה את איכות חייהם של מיליארדי אנשים ובפועל מצב זה ישפיע על חייהם של אותם 2.5 מיליארד הגולשים שמחוברים כבר היום.