בשבועות האחרונים, מיקרוסופט הצליחה לעשות משהו שהיא לא עשתה אף פעם! היא הגיעה לשווי שוק של חברה שעומד על יותר משלושה טריליון דולר ולעקוף את אפל. באותה נשימה, ממש כמו הכותרת של הפוסט הזה, מצאתי את עצמי שואלת את השאלה- ״האם מיקרוסופט עושה גוגל, וגוגל עושה מיקרוסופט״? הגענו לנקודה בזמן שבה היוצרות התהפכו ולמעשה מיקרוסופט- החברה שנחשבה לדבר האפור והמשעמם ביותר של העשור פלוס האחרונים, נהייתה פתאום הדבר הסקסי.
כל זה לא ממש קרה היום, למי שמכיר את ההיסטוריה של מיקרוסופט הוא יודע שהיו לה בכל שנותייה שלושה מנכ״לים בלבד (מדבר בצורה מאוד משמעותית על מיקוד, יציבות, ודרך). אבל כשיש שלושה מנכ״לים- לא משנה כמה זה חשוב ליציבות של החברה האופי שלהם באופן טבעי מכתיב את אופיה.
במהלך השנים, יצא לי לפגוש בכנסים בעולם את שלושתם-סאטיה נאדלה, המנכ״ל הנוכחי בכנס בצרפת בשנת 2014 דקה לפני שנכנס לתפקיד, סטיב באלמר המנכ״ל השני של החברה בכנס שערכו לכבודו מיקרוסופט בישראל (אם אני לא טועה זה היה בשנת 2012) ופגשתי את ביל גייטס הרבה אחרי שהוא עזב את מנכ״לות החברה בכנס בניו יורק שבו הוא התארח כאורח כבוד של ה״ביזניס אינסיידר״ בשנת 2018.
כל אחד מהמנכ״לים הללו שונה מאוד מהשני, וכל אחד מהם מביא משהו אחר לגמרי לסיפור.
אבל, יש משהו בסאטיה נאדלה שתפס את שימת ליבי אפילו דקה לפני שנהיה מנכ״ל וכעובדה לימים הוא הפך את החברה לענקית, משמעותית, סקסית (שוב) וכמובן, כמו שהתחלתי לחברה עם שווי השוק הגדול ביותר בעולם.
אם מסתכלים בגרף של המניה של מיקרוסופט לאורך השנים, ניתן לראות התפתחות מעניינת שמתחילה לקרות ממש בתקופה שנאדלה הפך להיות למנכ״ל של החברה. מהרגע הזה, המניה באופן קבוע, כל הזמן, עולה עולה ועולה.
יש משהו חשוב להגיד על נאדלה- הוא מהגר, שהגיע מהודו, למד בארה״ב ועבד במיקרוסופט בחטיבת הענן שלה המון שנים לפני שנהיה המנכ״ל. יש לו בן עם מוגבלות שנפטר לפני כשנתיים- מה שהפך אותו לאיש מאוד מאוד מיוחד, רגיש, מבין ומתעמק באנשים. הוא כתב ספר ממש מצויין, ואם תקשיבו לו באודיובול תוכלו ממש לשמוע את הפרק הראשון של הספר בקולו שלו- Link.
הסיבה שאני רושמת לכם את הרשומה הזו, היא בגלל שבעיני יש לסאטיה מספר רכיבים אישיותיים שעוזרים להבין מה גורם לעסקים- לגדול, לצמוח, ולהפוך לחברות גדולות! אולי הכי גדולות בעולם. סאטיה מאז ומתמיד האמין בתפיסה פתוחה, מהרגע שהוא הגיע לתפקיד הוא החליט שסוויטת השירותים והמוצרים של מיקרוסופט- אופיס צריכה להיות מופצת בכל מקום, גם אצל המתחרים. התפיסה הפתוחה שלו נבעה מהחשיבה שאם רוצים לגדול ולצמוח חייבים לעשות פעולות של סקייל, של הפצה וחיבוריות לכולם.
הדבר השני שהוא עשה, היה לרכוש ולהתמזג עם חברות שונות שמעשירות את הפורטפוליו של החברה- מלינקדאין,Minecraft וממש בשנים האחרונות ההשקעה שלו בOpenAI זו שעיצבה את דרכה של מיקרוסופט למיינסטים של ה״קוליות״ ולזו שנחשבת כמחוברת לטרנד החשוב מכל כיום- בינה מלאכותית גנרטיבית.
אפשר להגיד שלסאטיה יש כמה פיצ׳רים, כמה רכיבים שממש מגדירים את ההצלחה שלו ודרכו ובאמצעותו מה שמצמיח את מיקרוסופט כחברה! נראה לי שאם תקחו מ״ספר הבישול״ שלו יש מצב שיצליח גם לכם. הוא דוגל בשת״פים כתפיסה מושרשרת ואסטרטגית, הוא תמיד מחפש להבין לעומק מגמות ומשם לבנות צירים חדשים של החברהֿ, החשיבה שלו היא ממקום פתוח כזה שמאפשר את החיבורים- וכל אלו מאפשרים לעשות את הסקייל שבונה עסקים שצומחים.
אבל! וזה אבל גדול! אני תמיד אומרת שאת העסקים הגדולים ביותר, דווקא עושים מהדברים המשעממים ביותר. מה זה אומר? חדשנות הופכת להיות לאפקטיבית ומשמעותית בעסק, ברגע שהיא כבר לא כזו חדשה שכולם משתמשים בה והיא הופכת לסוג של טריוויאלית, הדרך הנכונה ביותר לבנות עסקים שצומחים הינה לבנות חדשנויות שבסוף הופכות להיות לדברים משעממים ומצד שני למשהו שהוא אינטגראלי וחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. בשביל לעשות כזו חדשנות נדרש לחשוב אחרת, להיות מצד אחד אמיץ אבל מצד שני גם- פועל פשוט וחרוץ שבקונסיסטנטיות מייצר משהו שגדל, הופך להיות למשמעותי ובסופו של דבר חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, וכן- משעמם.
GPT, יהפוך יום אחד להיות ברור מאליו, ממש כמו מנוע החיפוש של גוגל ואנחנו לא נתלהב, ולא נשאל את עצמנו למה אנחנו משתמשים בזה- השימוש יהיה כמו חמצן, כחלק מהוויה שלנו. אבל כשכולם ישתמשו במודל השפה הזה, מיקרוסופט תרוויח את כל הג׳יטונים שהשקיעה ואת ההתפתחות של הפלטפורמה במכפלות.
שלושה מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר: