Fifty Business Models to Adopt or Adapt

לקחתי טבלה מפורסמת אשר סוקרת את חמישים המודלים העסקיים הקיימים בעולם בתמונה אחת- ודאגתי להעמיד את הדברים במסודר כך שתוכלו לראות זאת בצורה ברורה- מתוך הטבלה ניתחתי ויצרתי הסבר יותר מפורט של 13 מודלים עסקיים מעניינים אשר יכולים לעצב בעיני את סוג ההחלטות העסקיות שאתם לוקחים, ולפתוח לכם קצת את התיאבון המחשבתי על הדרך שבה מתעצב העסק שלכם קדימה. חשוב לקחת בחשבון שהבחירה שלי מכוונת לדברים שלמעשה יוצרים שיבוש באותם מודלים עסקיים מסורתיים נצחיים, ואמורים לגרום לכם לחשב מסלול מחדש על הדרך שבה אתם בונים את הביזניס מודל שלכם.

Rent Don’t Buy – מודל עסקי שהופך נכסים לשירותים, צרכנים אשר קונים את המוצר על בסיס שימוש וזמן ולא על בסיס רכישת המוצר כולו, לאחרונה למשל איקאה יצאה בהצהרה שהיא מנסה להכנס לעולם זה, ולאפשר לאנשים לשכור רהיטים במקום לרכוש אותם בפועל-Link.

Self Service– הרעיון של שירות עצמי, מוריד מהקמעונאי או מהיצרן את הצורך בהכנסת כוח אדם מאסיבי ומאפשר לצרכן לעשות דברים בעצמו ובכך להוזיל עלויות לשני הצדדים- דוגמא מעולה לכך הינה בתי קפה בהם אנחנו משרתים את עצמנו, או לחילופין בתי מלון בהם אנחנו נכנסים ועושים את כל הצ’ק אין והתהליך לבד זאת באמצעות הכוח של הדיגיטל. הדבר החדש כאן (שכן זה מודל ישן נושן) מתבטא בכך שבאופן כללי אנחנו נמצאים בעידן שהולך יותר ויותר אל עבר- Self First- מה שאומר ששירותים נבנים ומעוצבים בצורה כזו שאנחנו כאנשים נעשה יותר לבד ובכך נייעל מערכות.

Shared Use– שימוש משותף של נכסים או חוויות נכנס לקטגוריה זו של מודל עסקי המאפשר לאנשים להפוך נכסים לשירותים שוב ושוב ושוב- דוגמאות טובות לכך כמובן הן-Uber או-Airbnb אותן כולנו מכירים. גם במקרה זה המגמה היא כפי שאתם רואים להפוך מוצרים לשירותים, ולייצר פרודוקטיביות לכל נושא הצרכנות הן בצד המוכר והן בצד הקונה. חשוב להוסיף על המודל הזה אמירה חשובה, בהרבה מקרים אנחנו לא קונים רק מוצר לזמן מסויים אלא – אנחנו רוכשים חוויה !

Subscribe to it- מודל המנוי הוא ביזניס מודל שפרץ לחיים שלנו בנוכחות שלו בשנים האחרונות, בארה”ב ובאירופה ישנו טרנד להפוך הרבה מאוד מוצרים למודל של שירות מנוי- מה שאומר שניתן להכנס לתוכניות של מנוי לאוכל, ספורט, תוכן, וכולי …שימו לב שבמודל זה יש מגרש משחקים ענק של נוחות וחיסכון בזמן שבו הרבה מאוד שחקניות מסורתיות יכולות לשחק ולקחת חלק. למעשה, ישנם לא מעט דברים בחיים שלנו שאנחנו רוכשים אותם שוב ושוב ומנוי יכול להקל על חיינו ולעשות טוב לשני הצדדים.

White Label– מודל של “תווית לבנה” אומר שיצרן מייצר מוצרים עבור קמעונאי כזה או אחר ומאפשר לו לעטוף את המוצר באריזה שאינה קשורה ישירות ליצרן, בכך היצרן מאפשר לקמעונאי להפוך לסוג של בעלים של מוצר כזה או אחר- אני מציינת דווקא את המודל הזה למרות שהוא לא חדש, בגלל טרנד נוסף שנכנס לחיים שלנו והוא- יתור המותג, ישנם יותר ויותר שחקנים שמגדירים מחדש את הסביבה העסקית והמסחרית ואומרים כי אנשים יכולים לוותר על המותג לטובת מחיר זול יותר ונגישות- זה איום גדול מאוד בצד של חברות ממותגות גדולות בינוניות וקטנות, שכן הוא יכול להשפיע דרמטית על הדרך בה אנחנו אנשים עושים וקונים דברים בפועל.

Revenue sharing– מודל של שיתוף הכנסות כולל את כל הפלטפורמות אותן אתם מכירים כמשתמשים, למשל האפ סטור של אפל אשר מחלק את ההכנסות בין המקום שבו הצרכן נפגש במוצר או בשירות (אפל) לבין החברה המקורית שהציגה אותו בפועל- חשוב להבין שמודלים כאלו בדרך כלל נשענים על חברות מבוססות פלטפורמה MSP- פלטפורמה מרובת צדדים, וזה בעיני אחד המקומות המאתגרים ביותר עבור עסקים בעידן הנוכחי להסתכל עליהם, ללמוד להפוך את העסק לפלטפורמה ולצינור רב משתמשים.

Peer to Peer– מודל אשר מאפשר לצרכנים לרכוש ישירות מצרכנים אחרים, מה שאומר שמי שנמצא באמצע רק מתווך את המידע או את הטרנזקציה אבל הקמעונאות והמוצרים עוברים באותו צינור ישירות מצרכן לצרכן. שימו לב שבמודל כזה יש מרכיב משמעותי של קהילתיות וקשר מבוסס סושייל אותו צריך לדעת למנף.

Digital Formats– מוצרים דיגיטליים שהיו בעבר פיזים אבל בשל המהפכה הדיגיטלית מתאפשרים בצורה נוחה יותר, נגישה יותר וגם זולה יותר במרחב הקיברנטי. יש במודל הזה אין ספור דוגמאות ממוזיקה, מסמכים, תוכן וידיאו ועוד…

Dynamic Pricing-זה אחד המודלים המסקרנים ביותר של העידן הנוכחי, היכולת לייצר באמצעות הדטה תמחור משתנה שמאפשר לטרגט לקוחות וצרכנים ולהתאים להם מחירים מותאמים. על כך גם העלתי בשבוע שעבר פודקאסטון קצר דרכו תוכלו ללמוד יותר (וכדאי שכך) על מודל זה.

Data Leverage– בעידן בו דטה הופכת להיות לזהב החדש- ומודל זה הופך להיות למשמעותי יותר ויותר, שחקנים שונים מהעולם הדיגיטלי אבל כיום גם מהעולם הפיזי חושבים על דטה כמקור להכנסה. יש כמובן את הדוגמאות של החשודים המידיים כמו פייסבוק שלמעשה מוכרת את המידע שלנו עבור המפרסמים ו”עושה על הגב שלנו קופה של מיליארדים”. אבל מצד שני יש שחקניות כמו ג’נרל אלקטריק שמתחילה למדל את המוצרים שלה כשירותים, ומוכרת זמן שימוש של דטה במנוע במקום את המנוע עצמו. צריך לשים לב טוב טוב גם למודל הזה וגם לקודם לו- תמחור דינמי, שכן הם הולכים יד ביד ושניהם יחד ישפיעו בצורה דרמטית על כל תפיסה עסקית שתבנה בשנים הקרובות.

Premium Payments– גם פה מדובר באחד המודלים היותר חדשניים, היכולת לתמחר בסיס חינמי ובתוספות להתחיל לגבות כסף. שימו לב לכך שזה מודל מעניין כי הוא טומן בחובו מרכיב שיווקי חזק שמאפשר לאנשים לדגום את המוצר ובמידה ושביעות הרצון גבוהה והצרכים משתנים לשלם סכום על שימושים מתגברים או צרכים יותר משמעותיים. באותה נשימה כפי שהסברתי על שני המודלים הקודמים, גם מודל זה ישפיע בצורה דרמטית על הדרך שבה אנחנו עושים דברים בעידן הנוכחי (למעשה, כבר משפיע). 

Open Source– אחד המודלים שאפשרו למעשה לעסקים שלמים לבנות את עצמם על בסיס תשתית פתוחה שמאפשרת לכל אחד מאיתנו יכולות שלא היו נגישות לנו בעבר- תחשבו על אנדרואיד אשר מאפשר למפתחים לבנות עסקים שלמים על גבי הפלטפורמה, או על וורדפרס שיצר קהילה שלמה של מפתחים אשר בונים שירותים ומוצרים דיגיטלים במבוסס אותה תשתית- מצד אחד התשתית כל הזמן משתדרגת ומצד שני המפתחים מקבלים חשיפה עצומה על בסיס משתמשים במרחב הקיברנטי. 

Razor and Blades-מודל שנשען על מוצר “מכונה” בסיסית שאינה עולה הרבה כסף ברוב המקרים, אבל המילוי שלה הופך להיות יקר לאורך זמן- דוגמא נפלאה למשל הינה נספרסו, שימו לב שמודל כזה מתכתב היטב עם רעיון המנוי וגם- מכיל בתוכו רעיון של שירותים שמייצרים לנו נוחות בחיים.

אלו היו 13 דוגמאות למודלים עסקיים מתוך פלטה רחבה של 50 שונים, איתם אתם יכולים לשחק ולחשוב כיצד העסק שלכם מגיב לפורמאטים המסורתיים ולאלו שמחדשים את התפיסה העסקית כלכלית בחיים של העידן הנוכחי.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.