עולם תוכן שמעסיק אותי ומסקרן מאוד הוא עולם קמעונאות המזון- ואני עוסקת הרבה בשאלה איך תראה רצפת הקמעונאות העתידית בעולם של המזון. לקחתי מספר טרנדים עליהם שמעתי ממקורות שונים בחודשים האחרונים- מקריאה ברשת, כנסים בינלאומיים בהם הייתי ומפגשים עם סטארטאפים שונים- בניתי מהדברים רשומה עם מספר רעיונות שיכולים לעזור לכם לדמיין כיצד יראה עתיד קמעונאות המזון בעולם, וכתוצאה ישירה גם בישראל.
חנויות היו באופן מסורתי הלב של הקהילה, אבל התחום הזה כמו שאתם רואים וחווים בשנים האחרונות- מביא הרבה הזדמנויות חדשות וחוויות אחרות, כשהטכנולוגיה מתפתחת יותר ויותר אנחנו רואים שינויים כבר בהווה- ואין ספק שהעתיד של חנויות מזון יראה הרבה מאוד חדשנויות אשר מהדהדות את הנוחות ויוצרות סוג חדש של חוויות צריכה.! משמעותי להבין כי ישנן טרנספורמציות דיגיטליות אשר מהוות ככוחות של שינוי מאחורי הרעיון הבסיסי של חנות מזון.
חברת המחקר מקינזי, מפסרמת נתונים בלתי נתפסים על הסכומים אשר הושקעו בהתפתחות של חנויות מזון ובמאמצי האיקומרס בשנים האחרונות, כמו גם באופרציה של החנות במבוסס טכנולוגיות-Link . חשוב להדגיש כי גם הצרכנים עצמם משנים את ההתנהגויות שלהם הם ממוקדי ערך, ובכך פועלים בצורה אחרת ממה שהיה בעבר בדרך שבה צורכים מוצרי מזון ושתייה. כמעט 30 אחוז מעידים שהם רוצים להגיע אל המחירים והמבצעים הטובים ביותר- בזמן קבלת ההחלטה על מה יקנו ואיפה, בעוד ש90 אחוז מהמנכ”לים מבינים ומצפים שהלחץ על המחיר יקבל תפקיד משמעותי בבחירת של הצרכנים ובהשפעה על הדרך שבה הם מתנהגים בקניה שלהם מעכשיו וקדימה.
הבנת את הטרנדים בעולם של חנויות מזון- והאפשרויות של החדשנויות שקיימות כיום יכולה לעזור לעבודה מדויקת, תכנון חכם יותר, ומיקוד של המצפנים האסטרטגיים הנכונים להסתכל עליהם- ולהשקיע לעתיד הקרוב והרחוק.
העתיד של חנויות המזון- יהיה מתומהל באימוץ של טכנלווגיות שיכולות לעזור באופרציה, וגם טכנולוגיות שיכולות לעזור להיות מול השינוי בהתנהגויות של הצרכנים והטעם שלהם- הם (הצרכנים) מצפים לערך סביב מוצרים בריאים, ודורשים יותר ויותר מוצרים מחומרים מזינים- וכאלו אשר מתכתבים עם איכות הסביבה וססטינביליות. העתיד יכלול טכנולוגיות אשר מאפשרות לנתח ולהתכתב עם אותן התנהגויות משתנות כמו יציאה קלה מהחנות, omnichannel fulfillment, ואנליזות מתוחכמות שמאפשרות להבין ולנהל טוב יותר את העבודה והתהליכים ולעשות פלנינג בהתאם.
על פי מחקרים- יש עליה משמעותית של מודעות בצריה של הלקוחות והם רוצים להיות בפוקוס על מוצרים מזינים ובריאים- במחקר של מקינזי אפשר לראות ש45 אחוז עונים שהם מחפשים אחר דרכים לחסוך כסף, ועוד 39 אחוז אומרים שהם משנים את תרבות צריכת המזון שלהם אל עבר מוצרים יותר בריאים והתנהגויות אכילה יותר בריאות ומזינות. גם המעבר לקניות און ליין מתחיל להשפיע על ההתנהגויות של האנשים, והתנהגות נוספת הינה העובדה שלקוחות יהיו מוכנים לשלם מחירי פרימיום על מוצרים שהם- environmentally friendly יְדִידוּתִי לַסְּבִיבָה.
ההשקעות ברב ערוציות וכתוצאה יצירת נוחות גדולה יותר ללקוחות עולה מאוד, ומשפיעה על המכירות של הקמעונאים וזה ימשיך גם בשנים הבאות! קמעונאי מזון שרוצים להצליח חייבים לחשוב על הנכסים הדיגיטלים שלהם והחיבור לשרשרת והיכולת לנהל את כל המערך הזה בתפיסה של רב ערוציות.
מזון יותר מזין ובריא במעברי המדפים בחנויות– יהפכו להיות למשהו שמייצר הרבה יותר מכירות בשנים הבאות. המחקר של מקינזי מצא ש41 אחוז ויותר מהצרכנים יחפשו אחר מוצרים ופתרונות יותר לוקאליים, או מוצרים שמגיעים מהאזור. קמעונאי מזון יכולים למנף את ההזדמנות הזו וליצור מוצרי white label שנופלים לתוך הקטגוריות של מזון בריא ומקומי, ובכך להצמיח את המכירות שלהם עם מרווחים גדולים יותר.
עוד חדשנות שהם יכולים למנף היא האפשרות של מכירת מוצרים מבוסס מתכונים– ממש ליצור בנדלים של מוצרים שעונים למתכון כזה או אחר ובכך להכנס חזק לתחום של פתרונות– תחשבו על יוטיליטי בעולם של מזון. קמעונאי מזון צריכים ליצור מדפים חדשים שמאפשרים לצרכנים גם און ליין וגם אוף ליין להבין מה היא קבוצת המוצרים שמתאימה לפתרון ארוחה, מתכון ובכך ליצור מקסימום חוויה ונוחות עבור הצרכנים.
החדשנויות שאמזון הביאה לתחום קמעונאות המזון משפיעות על שאר התעשייה– וקמעונאים צריכים לחשוב ולחשב מסלול מחדש לגבי היציאה הקלה מהחנות, לאמץ טכנלוגיות שעוזרות לצרכנים לחיכוך כמה שפחות במקומות שלא נעימים להם כמו למשל ברגע התשלום. ישנן כל מיני טכנולוגיות ופיתוחים בתחום, מצילום פנים, ניטור החנות וסריקה שלה, ועגלות חכמות שמאפשרות ליציאה מהירה. ישנם גם פיתוחים מהירים שנשענים עם טכנולוגית QR אשר עוזרת גם לניטור וגם לאיסוף דטה עבור הקמעונאי וכמובן לטרנזקציה.
העבודה לא מסתיימת כאן, שכן מגמות כמו ססטיינביליות, שמירה על הסביבה וESG כמכלול לנושא משפיעה גם על הקמעונאות של המזון. קמעונאים צריכים לחשוב על טכנולוגיות שמייעלות את האנרגיה ואת התשתיות, ועל הדרך לבנות שרשראות אספק שמתאימות ומבטיחות שמירה על איכות הסביבה. דוגמא טובה תוכלו לראות בלינק הבא-Link.
גם הדרך שבה קמעונאים מתכננים את תהליכי העבודה משתנה בעקבות אימוץ של טכנלוגיות– אימוץ של בינה מלאכותית שיכולה להוריד את הנטל על ניטור של מלאים באופן אוטומאטי למשל. ארגונים גם פונים לאימוץ של טכנלוגיות שיכולות לעזור עם פלנינג של תהליכי עבודה של צוותים ואנליזה של חנויות ספציפיות כך שיוכלו להסיט משאבים ולהיות יותר יעילים ופרודוקטיבים מחנות לחנות.
אמר את זה בחוכמה וילאם גיבסון– העתיד כבר כאן, הוא פשוט לא מופץ לכולם באותה מידה, העתיד יאפשר לקמעונאים קטנים וגדולים לאמץ את השינויים ולהטמיע אותם ברצפת המכירה על מנת שיהפכו להרבה יותר רווחים מצד אחד ומצד שני יגדילו את הנוחות והחוויה עבור צרכנים.
חדש. אחרי שנים ארוכות בהן אני נוסעת לפורמאטים שונים של לימודי חדשנות בעולם, ובמקביל מעבירה סדנאות ללקוחות שלי ולגופים שרוצים לעבור תהליכי חדשנות בחברה- החלטתי להשיק מוצר חדש! Bootcamp יעודי לחברות וארגונים שרוצים בטווח מאוד קצר ללמוד תהליכי חדשנות ולעשות זאת בעצמם ללא תלות באחרים. הפורמאט הוא גמיש ומותאם על פי מידה לכל ארגון וצורך. בבסיס, ההצעה היא ללמידה מאתגרת ואינטנסיבית בה לומדים את תהליך החדשנות ה– Double Diamond. למידע נוסף על המוצר-Link.
לפרטים נוספים ושיחה מולי: