כבר כתבתי לכם בעבר על הסטראטאפ –Instacart, שעוסק בהזמנות ומשלוח של מוצרי מזון וצריכה בסייסים בארה”ב מכמה מאות קמעונאים וספקים שונים. החברה גייסה לפני כמה שבועות 210 מיליון דולר- וכיום היא מוערכת בוולואציה, שווי שוק העומד על- שני מילארד דולר. חשוב לי לחדד לכם את העובדה שאני מאמינה שחברות סטארטאפ מהסוג הזה- אשר עוסקות בלוגיסטיקה, תפעול והפצה תהיינה למעשה הדור הבא של החברות החדשניות המצליחות- שכן הן משלימות את הצורך בעולם אשר הופך להיות ליותר דיגיטלי, ואת ה-infrastructure הכולל של השירותים אשר צריך לבנות סביבו- על מנת שאנשים ישתפו פעולה עם הרעיון של רכישות און לין- וירצו לשנות את דפוס והתנהגות הרגלי הצריכה שלהם.
ציינתי גם בעבר שאני חושבת שדווקא בישראל– בגלל יתרון הקוטן ובשל העובדה שישראלים מתרגלים לרכוש מיום ליום באון ליין, יש מקום בוער לפתרונות כאלו. למי שלא יודע Instacart הינו סארטאפ שמאפשר באמצעות אפליקצית מובייל או אתר אינטרנט להזמין סל קניות של מוצרי צריכה בסיסיים- מזון ומשקאות, אבל חשוב להגיד שהאיפיון והבידול שלו מכל רכישה של מוצרי מזון בדיגיטל, הוא בכך שניתן לעשות קסטומיזציה לסל הקניה- ולהזמין את המוצרים ממקומות שונים !
בעידן הנוכחי שחוק המזון נכנס לישראל- ובתוך כמה חודשים המחירים של כל הקמעונאים וכל המוצרים יונכחו דיגיטלית, מיזמים כאלו של שירותים חכמים מבוססי שילוח על פי צורך- עשויים להיות הדבר הבא הבא ! למעשה שירות כזה יכול לייצר קנייה דיפרנציאלית אשר מאפשרת לצרכן להפוך להיות באמת לחכם ולהשביח את הרגלי הצריכה.
חשוב לציין שInstacart ותחום המשלוחים באיקומרס של מוצרי הצריכה– מתפתח מאוד בשנים האחרונות, הגיוס הזה של Instacart מהווה הצבעת אמון עבור עסקים בתחום ומחדד שניתן להקים מודלים עסקיים חדשים- שלמעשה מייצרים פסיליטיטור עבור מכירות באון ליין ותומכים אותו בעולם של שירותים. המודל העסקי של הסטארטאפ הזה נשען על : הנכחת המוצרים של הקמעונאים השונים (פרסום בעידן החדש), ועל השילוח של המוצרים על פי דרישה של לקוחות.
ההצלחה של בניית תעשיית איקומרס בעולם של מזון ומוצרי צריכה בסיסיים– פותחת הזדמנויות גדולות עבור חברות תשלומים אשר יכולות לחבור עם חברות כמו-Instacart, רק לצורך הפרספקטיבה על ההזדמנות ועל ממדיה- אמריקאים מוציאים 600 מילארד דולר בשנה על מזון ומשקאות, זו ללא ספק קטגורית הקמעונאות הגדולה ביותר, אבל מצד שני- רק ממוצע של שניים שלושה אחוזים מהמכירות כרגע מתקיימים באון ליין. ככל שתהינה יותר חברות כמו- Instacart שיהוו נתח גדול יותר בעולם המזון ובתעשייה זו- נותני שירותים בעולם של תשלומים יוכלו לחבור להזמנות הזו ולהנות ממנה מבחינה עסקית.
אני רוצה להתבונן אתכם יחד בכמה נקודות אשר משקפות את הסיבות שבגללן משקיעים שמים השקעות על חברות מסוג זה, ומנסים לייצר שיבוש Disrupt- בתעשיית המזון והמשקאות :
– תחום המזון הינו התחום הגדול ביותר שלא כוסה בעולם של איקומרס, זהו תחום שההוצאה עליו הינה הגדולה ביותר בעולם של קמעונאות.
– לקוחות מבזבזים המון זמן על הקניות שלהם- צרכנים מבקרים בממוצע פעם בשבוע את הסופר.
– אין ספק ששחקניות כמו אמזון שפותחת תחרות על קמעונאיות בארה”ב בתחום המזון- מהוות איום שמסוגו נראה יותר ויותר שחקנים, וכמובן גם בישראל שחקנים משבשים מתחילים לצוץ, יכול להיות שכרגע הווליומים שלהם נראים קטנים ולא משמעותיים- אבל הם יכולים לגדול ולהפוך להיות לאיום משמעותי הרבה יותר ממה שנדמה כרגע.
– חשוב להבין ששחקנית כמו אמזון תוקפת את שרשרת הערך כולה- על ידי כך שהיא מנהלת גם את המלאי, גם את ההזמנה וגם את המשלוח- עובדה זו יכולה לחתוך החוצה שחקנים מסורתיים ולהזיז הצידה מסורת שנבנתה בשנים רבות, יזמים כמו הסטארטאפ הזה מהווים חלק משרשרת הערך ולמעשה משלימים צדדים לא פתורים בכל הקשור לתמיכה בקניה באוןן ליין- משילוח ועד לעובדה שהקניה בצד הלקוח הינה דיפרנציאלית והוא יכול לשלוט בסל הצריכה.
מילת סיכום, אני יודעת שנהוג לחשוב שישראל הינה בפיגור, ושהנתונים לעיל אינם מתייחסים לגאוגרפיה הקטנה שלנו- אבל לטעמי אנחנו טועים ובגדול, חוק המזון מכתיב חוקי משחק חדשים שמייצרים שקיפות יתר עבור הצרכנים- אותה שקיפות יכולה להוות הזדמנות לשחקנים זריזים וחכמים אשר יבנו תשתית תומכת וישביחו את החוויה של הקניה באון ליין.
אני מאמינה שאנחנו נמצאים בנקודת מפנה ונראה ב2015 הרבה חדשנות בתחום כזה שנראה מעט מסורתי, קשיח ולואו טקי- אבל בפועל דרכו מתאפשרת אווירה אמיתית של שינוי ועיצוב מחדש של האקו סיסטם המסחרי.