שאלה מעניינת עולה באינפוגרפיקה מדהימה שמצאתי- ולא ברור לגמרי שאנחנו רוצים לדעת את התשובה- והיא, כמה באמת גוגל יודעת עלינו ?
בכל פעם שעולה שאלת האח הגדול, המידע שאנחנו חושפים ברשת-ונושא אבטחת הפרטיות שלנו, אני אישית אומרת שאיבדנו את הפרטיות הזו לפני שנים רבות- ביום שהחלטנו להקליד משהו בתא החפוש במנוע של גוגל. הפוסט הזה יתעמק בשאלה, וינכיח לכם נתונים מענינים מבוססים על אינפוגרפיקה מצויינת- אשר דרכה נוכל לראות ולהבין עד כמה באמת גוגל נכנסת לחיינו, וכמה בפועל היא יודעת עלינו. אכניס לרשומה הנוכחית את הדברים המרכזיים שנראים לי כמעניינים במיוחד, אבל על מנת שתוכלו להחשף לתוכן במלואו אני מצרפת לכם את הקובץ המקורי וכך תוכלו לצלול אליו בעצמכם בתחתית הרשומה.
חשוב להתחיל מהגדרה בסיסית– גוגל אינה מנוע חיפוש, היא גם לא חברת טכנולוגיה- בראש ובראשונה גוגל היא חברת פרסום ! וככל שהיא יודעת עלינו יותר, כך היא יכולה לייצר מוניטיזציה גדולה יותר במכירת שטחי פרסום מדויקים ומטורגטים עבור אנשי שיווק ומפרסמים. היא מכירה ויודעת מה הם תחומי העניין שלנו, מה הם הרצונות והצרכים- כל זאת מבוסס על כך שאנחנו מספרים לה את הכל באמצעות העובדה שאנחנו מחפשים דרכה את הדברים הנ”ל. היא מכירה את האמונות שלנו ואת הנטיות הפוליטיות כמו כן יודעת מאיפה אנחנו באים, ומה הם הדברים הרוחניים שמהווים חלק משמעותי בחיינו.
כיצד גוגל יודעת עלינו את כל הדברים הללו ? באמצעות- מנוע החיפוש, דפדפן הכרום שבבעלותה, הגימייל וכמובן המודעות אותן היא חושפת לנו בעמודי האינטרנט בכל הרשת. גוגל יודעת מה אנחנו עושים און ליין- איפה אנחנו כותבים, קוראים, וחשוב ביותר במה אנחנו צופים, על פי הניתוח הזה היא יכולה לאפיין בקלות את הדמות של האיש שעומד מאחורי המקלדת ולאור הניתוח הזה למכור את המידע הכה חשוב למפרסמים. את היכולת שלה לדעת את על הדברים הללו היא מבססת על כך שאנחנו משתמשים באופן תכוף בשירותים שלה : בחיפוש, בכרום, גימייל, Google News, מסמכים בגוגל דוקס, יוטיוב ועוד…
גוגל גם יודעת לאן אנחנו הולכים ומתי– איפה היינו, לאן אנחנו מתכוונים ללכת בעתיד הקרוב והרחוק, איפה אנחנו עובדים- כמו כן, מתי ישבנו לקפה או לאוכל, היכן אנחנו גרים ועם מי אנחנו נפגשים. כל זאת באמצעות אותם כלים נפלאים שהיא מנגישה לנו ב”חינם” שירותים כמו : Google hangouts, היומן, שירותי מפות, אנדרואיד, וWaze- אלו רק חלק קטן מהשירותים שיכולים לספק לגוגל את המידע המדובר.
ולא פחות, היא יודעת עם מי אנחנו מדברים- על מה, איפה- וכיצד אנחנו נשמעים כשאנחנו מדברים, באיזו שפה אנחנו מדברים, עם מי אנחנו מתכתבים, וכמה מיילים יש לנו- ומה אנחנו אומרים בכל מיל שאנחנו שולחים באמצעות גימייל. את זאת גוגל יודעת באמצעות שירותים שונים שלה כמו : הגימייל, Hangouts, גוגל פלוס, יוטיוב, שירותי חיפוש קולי, ושירות התרגום שלה. המידע הזה מאפשר לה לאפיין את דמותינו ואת הדרך בה אנחנו מתקשרים, ומתוך ההרגלים הללו היא יכולה “לפרמל” את המקום הנכון לחשוף אותנו למידע ואת הקונטקסטואליות הרלונטית למידע שנחשף על מנת שהתוצאה תמוקסם.
היא מכירה את הפרסונאליות הצרכנית שלנו– כיצד אנחנו מוציאים כסף, איפה אנחנו קונים, עם מי, מה- וכמה אנחנו מבזבזים. כל זאת באמצעות כלים כמו גוגל צק אאוט (שירות התשלומים של החברה בדומה לPay Pal), שירותי החיפוש, Google Wallet, וGoogle Shopping.
בקצרה– אם אתם משתמשים בגוגל כרום, גימייל וGoogle Docs- כמו כן באנדרואיד, יש למעשה לגוגל גישה כמעט לכל דבר שאתם עושים און ליין, גוגל יכולה לסרוק את המסמכים שלנו, האימיילים ומכך להקיש את הרגלי הגלישה שלנו ולהגיש תוכן פרסומי מותאם. אם אתם משתמשים באנדרואיד גוגל יכולה להיות נגישה להודעות שלכם, לכל הלוגים ולדטה שנוצרת מהחיפוש שלכם במכשיר.
העתיד של גוגל הינו עתיד שכולל בתוכו עוד הרבה מאוד מידע עלינו כמשתמשים– דטה שתאפשר לגוגל להתפרס ולהגיש לכם תוכן פרסומי בדיספלי שונים וחדשים לגמרי, וכמו שאריק שמידט אמר בDavos 2015– “בעתיד לא יהיה אינטרנט, כי האינטרנט פשוט יוטמע כחלק מהחיים שלנו ויהיה בכל מקום”. גוגל תכניס לכבישים רכבים אוטונומים שידעו עלינו הכל- מהמקום אליו אנחנו נוסעים- דטה שכוללת- שעה ויום, עם מי אנחנו נוסעים ומה אנחנו עושים בסביבת הרכב שלנו. היא תבין דרך המשקפיים שלה את ההתנהגות שלנו, ותדע לאפיין באופן מדויק את המקומות אליהם אנחנו מסתכלים, כל מה שאנחנו אומרים, עם מי אנחנו מבלים ובתאכלס כל מה שיש לדעת עלינו, כמו כן באמצעות Nest התרמוסטט המחובר שלה- היא תוכל לנטר את הפעילות שלנו בבית ולהכיר אותנו מקרוב בסביבה האינטימית שלנו- בכך היא תהפוך את הסביבה הביתית שלנו למגש פרסום לכל דבר ועניין.
העתיד המחובר של גוגל אומר בפועל שאנחנו מאבדים מידה רבה של פרטיות לטובת הקלות בשימוש בכלים המרובים של החברה שעוזרים לנו לנוחות, מהירות ואיכות חיים טובה יותר. בפועל- איכות חיים תהיה שווה לויתור על הזהות שלנו ואיפשור לאחרים להבין אותנו ולעשות כסף בפועל מתוך ההבנה הזו.
צירפתי לכם את האינפוגרפיקה המבריקה הזו, כדאי לכם לצלול לתוכה- כיסיתי את רוב המסרים שמוצגים בה, וגם הוספתי עליהם הערות ותובנות משלי, ויש בה עוד דברים מעניינים שאתן לכם לגלות לבד.