Invisible UI

343537

כבר הרבה זמן מתרוצצת בראשי המחשבה על הנושא על כך שסביבות הדיגיטל והעולם הטכנולוגי שמשתלבים בחיינו, אמורים להתפתח לנקודה בזמן בה הם משמשים ככלי שרת בידנו, ומגיבים אל התנועות ואל ההתנהגות שלנו ולא להֵיפך. הפוסט הזה נועד להעביר לכם מעט מצורת החשיבה הזו ולהכניס אתכם למקומות בהם אתם יכולים להשפיע ולקחת חלק פעיל. תפישה וכיוון מחשבה כזו מבטיחה כי תשתלבו בפועל בהרגלי הגולשים שהם צרכני הדיגיטל שלכם, באופן שמתמזג בטבעיות בחייהם השוטפים. מדובר למשל על עיצוב מוצלח של interface שפוגש גולשים באופן כזה שהיוזר ממש לא מרגיש בו ולא רואה בו טירדה, אל מול האופציה השנייה שמכריחה את היוזר לשים לב לפעולות שהוא מבצע במקום שיתמקד בתוכן ובסט המסרים שאתם רוצים להעביר. הפעם, אמקד את הנושא סביב פלטפורמות דיגיטליות כגון- מובייל, אתרי אינטרנט ועוד. אבל בהמשך אדון איתכם על נושא ה-Invisible UI והתפתחותו לעבר מקומות שהם יותר מרחיקי לכת, ואנסה להמחיש  לכם הלכה למעשה איך חשיבה מנקודת מבט זו, יכולה לעצב עבורכם את התכנון החכם של המוצרים העתידיים, השירותים הבאים וכל מגע עם הלקוח שפוגש אתכם בפועל בנקודות הממשק שיצרתם או תיצרו מולו בעתיד.

למה בעצם אנשים משתמשים בטכנולוגיה ? הם מגיעים אל אתרים ועושים שימוש בדיגיטציה על מנת להשיג יעד ברור : לקנות משהו, ללמוד על משהו, לשתף עם חבריהם, למצוא מוזיקה או מקום טוב בסביבתם כדי שיוכלו לשבת בו ולהנות. הם אינם משתמשים בטכנולוגיה על מנת לשחק עם העיצוב שלה. למעשה, ליוזרים ממש לא אכפת מהי צורת הinterface שלכם. צוותי העיצוב, השוקדים על חווית משתמש בודקים לרוב מה עובד ומה לא, אך כשזה מגיע לעיני המשתמש האם זה בכלל מעניין אותו ? האמנם חשוב לנו שזה יעניין אותו ? התשובה היא שלילית ! אנחנו רוצים בסופו של דבר לייצר סביבות עבודה שמקלות על הגולשים להבין בפשטות את המסרים שלנו, ולהניע אותם לעשות פעולות שמועילות לשני הצדדים : והתשובה לכך היא פשוטה בבסיס- סביבות שמעוצבות מתפישה כזו- מיטיבות איתנו המותגים ברמת העסקים ועוזרות לגולשים בשיפור איכות חייהם ובביצוע פעולות בפשטות.

מכשירי המובייל הופכים מיום ליום למסך המרכזי שלנו- האקו סיסטם של הצרכן התמלא בפלייליסט של מכשירים מגוונים, עם מסכים בגדלים שונים. זה מה שהופך את החוויה של המשתמש לאוסף של קליקים עם טווחי זמן משתנים שמאפשרים מניפולציה נפרדת לכל תוכן ותוכן. מכשירי המובייל מאפשרים למשתמש להפעילם בסביבה הסמוכה או הטבעית מבחינת סוג השימוש. האינפורמציה המקשרת בין האדם לתוכן המבוקש למעשה מאומבדת במכשיר ובאופן מסויים הסלולר מתַפקד כמעין זרוע נוספת של גופנו. הסביבות הטבעיות הללו של שימושים בטכנולוגיה קרויות בעגה המקצועית- NUI Natural User Interfaces, והן הרבה יותר טבעיות לנו (מסיבות שונות) מאשר האופציה של הדסקטופ ולנוכח כמות הפעולות שניתן לעשות במכשיר המובייל. השימוש במסך זה הופך להרגל נוח ביותר, וזאת בגלל שקיפותו לסביבה התואמת, זה מה שהופך את הסלולר באופן טבעי ל- Invisible UI.

אבל חשוב להגיד- המצב שבו המובייל מתפקד על פי הנחת היסוד הזו, כגורם כמעט בלתי נראה בחיינו, וכשלוחה של ידנו- לא מבטל את העובדה שאנחנו עדיין משתמשים בדסקטופ שלנו, בלפטופים- ועדיין פונים לאתרי אינטרנט שאינם מותאמים בהכרח לסביבה היותר טבעית. זו הסיבה שצריך לשקול עדיין איך מייצרים במסגרת הנוהג הישן פתרונות שאינם מפריעים בדרך, ושמחמיאים לסביבת העבודה בכך שהם מופיעים ככלי תפעול פשוטים וקלים לשימוש מצד הגולש, היוזר. שילוב זה גם מחדד את העיקרון של interface כזה שלא מפריע אלא הופך להיות כמעט לבלתי נראה. מטרה זו צריכה להוות חלק מהיעד הכללי בכל סביבה בה מעצבים ומפתחים מציאות דיגיטלית.

החוויה של השימוש של הגולש  אמורה להיראות כאפקט נילווה שאינו מתחרה בתוכן וביעד הנחוץ ליוזר. היוזר לא יכול לקפוץ מעל המכשולים של הUI על מנת שיוכל לנווט את חיפושיו שנועדו להשגת מטרה מוגדרת. הרעיון של Natural User Interfaces מתאים יותר לסביבות עם מסכים של טאץ’. וזה אומר בפועל שעלינו להימנע מ”להעניש” את היוזרים על השגיאות שלהם, שלרוב מגיעות כתוצאה ממבוכת המשתמש שאינו יודע למה לצפות. חוויה שמקודמת יותר בכיוון של תמיכה סמויה מֵעַיִן (“Invisible UI”) למעשה מונעת ממנו להרגיש כטיפש וכמי שמוּעַד לטעויות עליהן הוא נענש. במקום שהיוזר ייתקל באוסף של מַהֲמוּרוֹת בדרך, עדיפה סביבה שמעוצבת היטב, מתוך תפישה שהיא מסוגלת לנחש את תגובות המשתמשים ולחזות את השגיאות שהם עלולים לעשות- בהפעלת אפליקציה או יישום דיגיטלי אחר ועל סמך זאת מציעה דרכים שעוקפות את השגיאה ותומכות בו.

הרבה נפתר אם שוקלים מראשמתוך הפרספקטיבה שצופה את היעדים של הסביבה שלכם- אם האוריינטציה בבסיס היא בנית סביבה מותאמת יעדים, החוויה של המשתמש תהיה הרבה יותר אינטימית כי היא תעוצב לפי אופיו וטעמו- באופן שקולע ליעדים של היוזר ועושה ככל הניתן כדי שהוא יגיע למטרתו בפשטות. יש חשיבות רבה להבנת הצרכים של היוזרים ולמציאת הדרך שבה הם יוכלו להשלים את הגילוי ולהגיע ליעד הרצוי. לאנשים יש רעיונות נהדרים לגבי מה שהם רוצים להשיג, אבל הם לא בהכרח יודעים איך להשיג זאת. תפקידו של מי שמעצב את חווית המשתמש הוא להבין את צד היוזר ולוודא שהסביבה שמעוצבת בידו אכן תענה לצורך של הגולש כדי שאכן ישיג את מה שנחוץ לו. לכן, טוב תעשו אם תבדקו קודם כל ולפני הכל מה הן המטרות של הסביבה הצרכנית, ותעזרו ללקוח שלכם להגיע לשם כמה שיותר מהר. מתברר שלצרכן לא ממש אכפת משום דבר אחר אם אתם מצליחים לקרב אותם ליעד בצורה מהירה ככל שניתן. הישג זה לכשעצמו כבר מוסיף לכם נקודות זכות גדולות מצד הלקוחות. חשוב לזכור שהיופי לא יבוא על חשבון איכות הזירה שלכם, ואין לכך כל משמעות שיווקית אם עיצבתם סביבה מדהימה שאיש לא יודע איך להשתמש בה בפועל ! העיצוב נועד לתרום רק בעקיפין להשגת היעדים הברורים אליהם אתם רוצים להוביל את המשתמש.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.