Just in Time production

הסיפור של זארה כחברה הוא סטוריטלינג מיוחד מאוד, אם צריך לסמן יצרן וקמעונאי אשר יודע לעבוד במהירות ובאדפטביליות כפי הנראה שזה הקייס בשבילכם. Zara מצליחה להיות חדשנית ופורצת דרך דווקא בגזרות הפחות סקסיות עליהן לא נהוג לדבר וזאת- באמצעות יצירת מערכת תפעולית סופר חכמה וגמישה, זהו למעשה היתרון התחרותי המשמעותי של החברה. היא “נולדה” ב-1975 בניסיון להפוך לשחקן שמבין הרבה יותר את העולם של האופנה והמרצ’נדייז- ומהחנות הראשונה בספרד ועד היום זארה הפכה לסיפור הצלחה עם יותר מ-2,200 חנויות ב-96 מדינות בכל העולם.

מה שהפך את החברה לסיפור הצלחה היה בפועל– שרשרת האספקה שיצרה, זארה מפיקה יותר מ-450 מיליון פריטים בשנה, אותם היא מייצרת קרוב לזמן האספקה ואת ההפצה שלה היא עושה ב”מנות קטנות” בכל שבוע פעמיים לכל החנויות בעולם. העובדה שזארה פועלת כך במערכת הפצה כל כך משומנת ויעילה מאפשרת לה למכור את רוב הפריטים בעונה כשבסייל היא מגיעה עם-10 אחוז מהסטוק, הפוך למשל מ-H&M שמוכרת בסייל כשלושים אחוז.

זארה מחזיקה אסטרטגיה מאוד קרובה לצד האופרטיבי של העסק– היכולת שהיא בונה בדריכות הינה גיוון של פריטים וזאת באמצעות אינטגרציה אמיתית של כל הורטיקלים בהם היא פועלת- היא יודעת לעשות אדפטיביות לעיצוב, יצור, הפצה, וחוויה ברצפת המכירה הקמעונאית- זאת בתוך שבועים מהעיצוב של האיטם המקורי שהוצג על המסלול של תצוגת האופנה- בשונה מכל קמעונאי אופנה אחר שלוקח לו בממוצע שישה חודשים לייצר מוצרים לתוך השוק. החברה מחזיקה את החשיבה של שרשרת אספקה משומנת שבנויה מלכתחילה לכך שהיא תעבוד במהירות, ובכך היא למעשה מנציחה אסטרטגית ותפעולית את הרעיון של-‘Fast Fashion’.

המוטו הוא– Just in Time Production כפי שקראתי לפוסט, וההצלחה נשענת הרבה על כך שאת רוב הפרודקשיין שלה היא משאירה בתוך הבית, ובכך היא יכולה להבטיח שהמפעלים שלה מפיקים-85 אחוז מהתוצרת בתוך העונה עצמה. העובדה שהיצור הוא בתוך הבית מאפשר לה להחזיק ארגון גמיש, כזה שיכול לייצר באופן קונסיסטנטי ומגוון רב של מוצרים.

זארה מתחייבת שישה חודשים מראש רק ל15-25 אחוז מכל הליין של העונה, והיא סוגרת את הליין שלה בתחילת העונה רק על 50-60 אחוז מהפריטים, מה שאומר ש-50 אחוז מהבגדים מיעוצבים ומיוצרים רק באמצע העונה. אם במקרה משהו מהפריטים הופך להיות לאייטם חובה ולשיחת העיר- זארה יודעת להערך במהירות ולייצר ממנו יותר.  השיטה הזו, והיעילות התפעולית מאפשרת לחברה להרוויח כ-85 אחוז מהמחיר המלא של הבגד, בעוד שהממוצע של התעשיה עומד על 60-70 אחוז.

זה סיפור הצלחה של  Fast fashion- כשהכוח הוא סביב יצירת מכונה אופרטיבית משומנת אג’ילית וחכמה, כזו שנשענת במידה רבה על פידבקים של השטח ושל המוכרים שמקשיבים ורואים בחנות מה נמכר ומה לא. כך זארה מצליחה להשאר כל הזמן “בטופ של הטרנד” ולייצר הרגשה של רלוונטיות ועכשוויות לצרכנים שלה. זה הופך אותה באמצעות ה-Rockstar Level Logistics מלהיות עוד שחקן אופנה בתעשייה לקמעונאית מובילה שמייצרת בית ספר לכל השחקנים האחרים.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.