Connect The World Together | Facebook & WhatsApp

3454849

הרבה כבר נאמר על עסקת WhatsApp ופייסבוק, אין עיתון אחד או בלוג שמכבד את עצמו שלא כתב על כך בתקופה האחרונה. והאמת, שגם אני חשבתי לעצמי שאני צריכה לתת את הטייק שלי על הנושא. אבל במקום שאהיה בלופ החדשותי של הדברים החלטתי לחכות ולהביא לכם טיפה בדיליי את זווית הראייה שלי.

השותפות הזו, עזרה לי לחדד פואנטה אותה אני בונה כקטגוריה חדשה בבלוג שלי בתקופה האחרונה והיא Connected World. נכון, קל למצוא את התירוצים הציניים ולהצביע על נקודת המבט הפחדנית כביכול של Facebook כשמדובר על הרכישה הזו. אין ספק של Facebook ישנה בעיית מוניטין משמעותית בתקופה האחרונה ואני מניחה שהדבר משפיע פסיכולוגית על כל ההוויה של החברה מלמעלה ועד למטה. לקנות את WhatsApp זו בהחלט עשייה שלכאורה מבטלת את הבעיה ומחזירה “בצ’יק” את כל אותם היוזרים שעל פי הערכה כללית ברחו מהפלטפורמה.

אין ספק שגם ראוי להזכיר שפייסבוק מצליחה לייצר דריסת רגל אפקטיבית יותר במובייל, על בסיס רכישות של חברות שבמהותן הן Mobile First, זאת לאור העובדה שהיא עצמה עוברת מסע רציני בכל הקשור לחיבור בין פייסבוק למובייל בצורה מהותית מן היסוד. אבל אלו הן למעשה נקודות המבט הברורות מאליהן, ואני רוצה להאיר לכם את הנושא מזווית חדשה ורעננה. בביזנס אינייסידר תֵיארו את עסקת WhatsApp ופייסבוק ואת הדרך שבה הכל קרה- Link. הסיפור מגולל את הפרשה לפרטיה, ולפיו יאן קום, אחד מהבעלים והיזמים של וואצאפ, היה בקשר עם מארק צוקברג במשך שנתיים, והנה ב-9.2 קום הגיע לביתו של צוקברג לארוחת ערב ובמהלכה למעשה השניים כרתו את “ברית הדמים” החדשה. הסיבה לכך שקום הסכים למכור את החברה ולהצטרף אל דירקטוריון פייסבוק נעוצה בתובנה שמארק הציע לקום “לחבר את העולם יחד”. נכון, זה עשוי להישמע כמו סיפורי אלף לילה ולילה, אבל בינינו, קצת רומנטיקה לא תזיק… ואני מאמצת בחום את הגישה הזו ואת נקודת המבט הזו.

Facebook רוצה לחבר את העולם, ועל כך כבר כתבתי פוסט בעבר- Link. אבל בעיני יחד עם חברה כמו WhatsApp היוזמה הזו יכולה להיות הרבה יותר ממשית מאי פעם. אין מדובר בקנונייה, אלא בחזון החיובי של פייסבוק לחבר את כולם לאינטרנט, גם לאנשים במקומות מסויימים בעולם שלא ראו מעולם מסך. ברעיון האמביציוני הזה שאומר שצריך לחבר את כל אותם 4.6 מיליארד אנשים שאינם מחוברים כלל וכלל לאינטרנט ולסלולר. לטעמי, קל יהיה לFacebook להגיע ליעד שלה ולמשימה שהציבה לעצמה באמצעות התשתית והפלטפורמות של מובייל- ואכן WhatsApp עונה להגדרה הזו. אין כל ספק שוואצאפ הינה אפליקציית התקשורת הגדולה והדומיננטית ביותר בעולם, עם מספרים מהממים העומדים כיום על 465 מיליון משתמשים אשר מחוברים לפלטפורמה באופן תמידי.

לא את כל ההחלטות העסקיות ניתן להסביר באופן לינֵארי. נכון פייסבוק עושה את רוב ההכנסות שלה דרך פרסום, ואין ספק שרכישה של אפליקציה כל כך איתנה בידיים של המשתמשים יכולה להיחשב כחלק מהשאיפה שלה להגיע ליוזרים חדשים, ודרכם להגיע לדטה נוספת ובאמצעותה להרחיב את הצעת הערך שלה כלפי המפרסמים. אבל לדעתי המטרה האמיתית של פייסבוק היא גדולה מכך. בעיני, דרך אפליקציה כמו וואצאפ פייסבוק מחזקת את האחיזה שלה במובייל ומגדילה את מרחב היישום של היכולת שלה לייצר ערך עבור יוזרים חדשים שמבחינתם המסך הראשון של האינטרנט הינו הסלולר והאמצעי המרכזי של התקשורת הינו האינטרנט. כלי ברמה של וואצאפ יכול לחבר הלכה למעשה אנשים ברחבי העולם שאינם במסלול התקשורתי, ובכך הוא הופך לתשתית דטה משמעותית שבכוחה להגשים את החזון המקיף עולם- על הבסיס הזה Facebook תוכל לבנות תשתית- Infrastructure שעליו ניתן לעשות עסקים בצורות שונות. האמונה שלי היא שפייסבוק כרגע מתעסקת ביצירת הרצפה הזו, בניית התשתית- וסקיילינג לקהלים חדשים באמצעות העוצמות והנכסים שעומדים לרשותה, במידה שיעבדו נכון ויעשו הרבה טוב לאחרים, הכסף- יבוא !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.