Source Business Insider
הפעם, בסדרת העולם המחובר שאני מפתחת כאן– Connected World, אני רוצה לחבר אתכם הלכה למעשה, ותרתי משמע, לאתגר גדול שנמצא על שולחן הדיונים והוא- העיר המחוברת. אין ספק שהכוכב של וועידת המובייל הגדולה בעולם הGSMA השנה, לא היה אפלקיציה חדשה, מכשיר טלפון חדש או מכשיר לביש כזה או אחר, אלא : העולם המחובר. ובתוך הנושא הזה- הייתה התמקדות מיוחדת על נושא העיר המחוברת וכל ההשלכות של התפישה הזו על חיי האנשים. זה הולך להיות דבר גדול, כפי הנראה הרבה יותר גדול ממה שהמוח שלנו מסוגל כרגע לעכל. המסר המרכזי שיצא מהוועידה וגם מהתערוכה עצמה היה שהעולם המחובר והעיר המחוברת ישנו את אורח חיינו, ובשלב הנוכחי החזון הזה כבר בלתי הפיך, כך שאי אפשר עוד להתעלם ממנו- ובעצם זו עובדה שרירה וקיימת בשטח.
הנושא הועבר בכל דרך אפשרית, דרך הפאנל שהתקיים עם מארק צוקרברג, אשר דיבר על המאוויים שלו ועל חזונו לחבר את השווקים המתעוררים, זאת על ידי שימוש בפלטפורמת Facebook בצירוף הרכישה האחרונה והחדשה- וואצאפ. במקביל צויינה ההשקה של מוזילה שהכריזה על סלולר חכם שיעלה 25 דולר בלבד– כלי שיוכל למעשה לתת בידי האוכלוסיה המוחלשת של העולם אמצעי קומוניקציה. וכמובן מייקרוסופט (באמצעות נוקיה) שהכריזו על רצונם לחבר את מיליארד האנשים הבאים אל הסמארטפונים עם הצעת הערך שלהם לשווק סלולר חכם וזול. עולם המחשוב הלביש, הכולל שעונים חכמים וצמידים מהווה גם הוא את אחד הכוכבים הגדולים של שנת 2014, זאת בשילוב העובדה שסמסונג הקוריאנית הכריזה על מכשירים חכמים בעולם המחשוב הלביש שמטרתם להוסיף רובד מעשיר לחיינו השוטפים וללייף סטייל שלנו.
אם מסתכלים על כך בהקשר של החיים שלנו, החדשנות בעולם המובייל ובטכנולוגיות שמתפתחות סביבו משנים באופן משמעותי את הסביבה הרגילה של כולנו כאנשים, כצרכנים. וזו הזדמנות חדשה לחברות לייצר מציאות עסקית אחרת, לפי מה שקרוי : ’Digital Ecosystem Architects’. חברות כדוגמת וודפון ודויטשה טלקום וכמו כן- AT&T חושבות על עולם שלם של חוויות, על המסע של הלקוחות כפי שהן קוראות לו, ועל בסיס תפישת הארכיטקטורה שנובעת מתוך המבט על מסעו של הצרכן החדש, הן רוצות לדלוור אקו סיסטם מחובר ומייצר ערך חדש לערים. מדובר על תפישה שכונסת בתוכה מספר דברים כמו : חניה מוניציפאלית שלמעשה תתרום לנהגים בצורה שתכווין אותם אל מקומות חניה פנויים בזמני שיא. הרעיון של הConnected City אינו חדש, אבל הוא בכל זאת חזון שמקבל חיים חדשים עם דחיפה מצד הטכנולוגיות המשתכללות שמקובלות יותר ויותר על האדם שמשתמש בהן. הקונספט הזה של העיר המחוברת הוא הרבה יותר גדול ממה שהוא נשמע, הוא למעשה סובב סביב הרעיון שזה לא ממש משנה שהתושב יהיה מחובר, כמו שזה משמעותי וחשוב שהקהילה תהיה מחוברת, וזאת על ידי תפישת העיר המחוברת- Community is king.
ניתן לפגוש כבר היום מיזמים– שלמעשה הופכים את כל העיר ל”מאורגנת” יותר על ידי שימוש חכם ותכליתי בData, למשל פרויקט של דויטשה טלקום שבנתה אצטדיון חכם עבור גביע העולם ה- World Cup 2014. הרעיון בבסיס האיצטדיון החדיש מאפשר לזהות מידע פרסונאלי על קהל האנשים שמגיעים לאירוע דרך אפליקצית מובייל, שתוכל לזהות צרכים אקטואליים עם דטה חיה (Data in Motion) בכל חלקי האצטדיון. זו למעשה אפליקציה שמצטיידת בידע מעמיק על הלקוחות ועל הסביבה שלהם בקונטקסט של המשחקים, וזה אומר שניהול הפניות לאנשים, הקהל המשתתף במשחקים, יוכל להעשות בזמן אמת וב”התכתבות” ישירה עם מה שקורה בשטח. כך ניתן לשלוט על עומסים ולנתב את הפקקים האנושיים למקומות הנכונים- כל זאת על ידי שימוש בנתונים האישיים. דטה פרסונאלית זו תהיה כמובן מאובטחת ותאפשר ניהול כולל של המהלך, כולל מכירת הכרטיסים ומידע שוטף. מרגע שהמשחקים יושקו, האירוע יכלול מידע בוידיאו בזמן אמת, אותה יוכלו המארגנים לנתח ודרך כך לזהות בעיות, ולהיות מוכנים לתגובתיות. כל האינפורמציה הקשורה לאירוע כמו חיבור לחשמל, כניסות, תחבורה, כולו יהיה מחובר לדטה שדרכה ניתן יהיה לשלוט על ארגון הפריפריה של המשחק ועל ההתנהלות הכרוכה בסביבתו. זו למעשה דוגמא אחת לדרך בה ניהול באמצעות תפישה של עיר מחוברת יכול להפיק ערך רב ותועלת עבור התושבים- עבור הקהילה בכללותה.
אבל חשוב להגיד שכל זה עדיין נשמע כמו סיפור רחוק: חזון העיר המחוברת והטכנולוגיות שצריך להטמיע על מנת שהפנטזיות הללו תתגשמנה, והרעיון בכלולותו עדיין נמצא עדיין בשלבי הפיתוח- אין ספק שאלו ניצנים שאת האימפקט האמיתי שלהם נראה בשנה שנתיים הקרובות. אבל, כבר היום ערים מחוברות בדרכים שונות. למשל, בדוגמא הבאה שאמבדתי עבורכם ברשומה- מחקר של Facebook Data Science שמראה כיצד על ידי דטה של יוזרים, שמשתמשים בFacebook ניתן לראות הלכה למעשה הגירה של תושבים מעיר לעיר בארה”ב, זאת באמצעות השינוי של נתוני הגולשים כפי שהם משתקפים בפרופיל שלהם. תחשבו איזו עוצמה תהיה לתופעת העיר “המחוברת” באמצעות דטה של הסושייל שאפשרת לנו ללמוד על אזורים שמתפתחים, כשבאמצעות המידע הזה ניתן גם לתכנן את אזורי הנדל”ן, מבני חינוך, תשתיות ועוד.
אנשים כיום מחוברים בביתם ובזמנם החופשי- לפחות למכשיר אחד ולרוב לשניים, AT&T תכננה על בסיס התובנה הזו קייס שקרוי : Digital Life end-to-end Solution, פתרון חיים דיגיטליים קצה לקצה עבור בתים שמנוהלים אוטומאטיית תוך ניצול האנרגיה הביתית שמנהלת את התנועה בבית. את הרעיון הם הציגו בתערוכת הGSMA בברצלונה, כשהפתרון הזה ממש הופך לבלתי נראה ומוטמע בכל האביזרים הביתיים. הכיוון הזה משתרשר ומצטרף ליישומים שכבר קיימים כדוגמת אלה המאפשרים לבני הבית לשלוט בתאורה הביתית על ידי אפליקציית מובייל ועוד. היכולות הללו למעשה פותחו על ידי AT&T יחד עם סמסונג. שתיהן רוצות להעמיד את שכלולי התוכנה הללו כמודלים של שירות במכשירים שונים של הגלקסי כגון : גלקסי נוט, והגלקסי טאב, וסמסונג מעוניינת גם להתרחב עם אקססוריז שלמעשה יתחברו אל מוצרים בבית. אבל החשיבות בחיבור של הבית לא מתחילה ונגמרת שם, אלא מקצרת את פער הזמנים בין הבית שלנו למקום בו אנחנו נמצאים. משך הזמן הזה נקרא הרבה מאוד פעמים ‘dwelltime’, ובו אנחנו יכולים למעשה לשלוט מרחוק בתפקודי בית המגורים שלנו. בכך אנחנו הופכים את הבתים לחכמים יותר, כשהקשר בין האדם באשר הוא לביתו נעשה קונקטיבי יותר, על רקע העיר החכמה שמשתכללת במקביל ומאפשרת לנו שליטה מרוחק.
בעולם המקושר של ערים חכמות, מדובר על כך שהאינטרנט למעשה יספק שכבה חדשה של שירותים על גבי מבנים בעיר, והתקשורת תתקיים לא רק בין אנשים לחפצים ועצמים, אלא גם בין מכונות למכונות וחפצים לחפצים, מה שקרוי בעגה המקצועית- M2M. זו למעשה מערכת יחסים חדשה בין אנשים לאביזרים, ואף בין מכונות למכונות. כך למעשה אתרי קמעונאות ואאוטלטים ידעו להעריך מראש מה אנשים ירצו לקנות מפְּנֵי שיתכתבו עם הסלולר שלנו. על פי ניתוח זה יציעו לנו הצעות המבוססות על הרגלינו ועל היסטורית השימושים שלנו ולבוא עם הצעות קולעות לטעמנו, עוד לפני שבכלל חשבנו עליהם. בקונטקסט של הקמעונאות זה אומר שאפשר לייצר שכבה של תבונה מלאכותית שניתנת לניתוח בקשרי הגומלין בין הקמעונאי לבין הצרכן מבוסס מכשיר הסלולר שלנו. מצב זה נותן בידי המפרסמים את היכולת לטרגט אנשים בסביבה הפיזית ולהרחיב את היקף המכירות שלהם מול הצרכן מבלי שיצטרכו להשקיע כסף רב בפרסום.
כל הדברים הרשומים לעיל, מעלים על קצה המזלג את הדיבור האקטואלי על העיר המחוברת, הבית המחובר, הקמעונאות המחוברת ככל שמתאפשר בהווית החיים המחוברים. כמו כן, אם זה בוודאי נשמע כמו מדע בדיוני, וזו טעות ! המצב משקף מציאות שמתרחשת לנגד עינינו במהירות, וכך כמעט בלי שנשים לב היא תהפוך לעובדה בשטח. מצידי אמשיך לחקור וגם לסקור עבורכם את הנושא, כי מבחינתי זה עולם מרתק, וככל שאני נכנסת יותר לעומקו אני מבינה שהוא מכיל עוד ועוד רבדים מעניינים ועתירי הזדמנויות !