אני ממשיכה בסדרת הפוסטים שלי שסובבת סביב הרעיון של : העולם המחובר, Connected World. הפעם, אתעכב אתכם על עניין שיהיה (או שהוא כבר מעכשיו) קרוב מאוד ללבכם וליום יום שלכם, והוא- חדר המגורים המחובר. על פי הערכות, מצפים לכ-500 מיליון מכשירים ופריטים שמיועדים לבית ושיהיו מחוברים לאינטרנט, זאת על פי תחזיות של- ABI Research אשר קובעים כי המספרים הנ”ל רלוונטים עד לשנת 2018. בשנת 2013 לבדה הופצו כ17.23 מיליון מכשירים מחוברים לבית ברמה הגלוגבלית, שוק מכשירים מחוברים שכוללים : סנסורים, וקונקשנים שיכולים למעשה לתת חיווי על פתיחת דלתות, חלונות ניהול האנרגיה של הבית, טרמוסטטים כמו Nest שנרכשה על ידי גוגל, פלאגים, נעילת דלתות ועוד.
על מנת שאכן היעד הזה שהוגדר על ידי ABI יושג עד לשנת– 2018 , יעד שאומר שבפועל יהיו מחוברים 500 מיליון דברים- הצפי הוא שכל שנה יימכרו כ100 מיליון מכשירים ודברים חכמים בממוצע, במהלך חמש השנים הקרובות. אם משווים זאת לחדירה המואצת של הטאבלטים, שרק בשנה הנוכחית שווקו במספר מדהים של 225 מיליון יחידות- אין ספק שאנחנו בכיוון הנכון. הרעיון של הכנסת מכשירים חכמים הביתה הינו תת סגמנט בתוך הקונספט הגדול של הIoT ובקטגוריה המתפתחת הזו. פה ההערכות עומדות על 9 מיליארד מכשירים מחוברים עד לשנת 2018 ! בסופו של דבר, כפי שהגדרתי זאת גם בתחילת הדרך בה סללתי את קווי המתאר המשקפים את הקטגוריה הזו של העולם המחובר : אכן ניווכח כי ערים, מפעלים, משרדים יהיו למעשה מועצמים ומחוברים על ידי הIoT ועל ידי השיטה שמתגבשת סביב התפישה הזו. אבל עד אז, מכשירים חכמים עבור הבית יהיו למעשה את הגשר בין התמה הזו ובין שיגרת היומיום שיחבר הלכה למעשה אנשים ויגרום להם להבין את ערכו.
אז מה למעשה יחולל את אותו Disrupting בחלל המגורים שלנו ? הסמארטפונים כבר שיבשו כל כך הרבה סביבות, ושינו כָּלִיל את הדרך בה אנחנו מתנהלים, וכשחושבים על כך באופן שמתכתב עם השינוי הזה מבינים שאין סיבה כלל וכלל שחלל המגורים שלנו יעבור מהפך גם הוא באמצעות טכנולוגיות חדשות שמחברות אותנו יותר ויותר לאינטרנט. על פי Connected Intelligence SmartMeter המשתמש הממוצע של הסמארטפון מפעיל את מכשיר הסלולר כ110 פעמים ביום. תחשבו על כך שבכל עשר או תשע דקות אנחנו נגשים אל המכשיר שלנו ועושים איתו משהו. כתוצאה מההערכה הזו של ההתנהגות ה”טבעית” שלנו, ברור מאליו שסמארטפונים הם כלי שכבר “משבש” את הסביבה המורגלת שלנו ושבאמצעות הטכנולוגיה אנחנו למעשה מנהלים את הלוח היומי האישי שלנו.
אם מסתכלים מקרוב על הדרך בה אנחנו משתמשים בסמארטפון שלנו– מתברר שהוא הופך מיום ליום לשלַט רחוק בידיים שלנו, ומאפשר לנו “לנווט” את דרכנו קדימה. חשוב להבין שהסמארטפונים לא מחליפים את כל הפעילות שלנו בסביבה הטכנולוגית, למשל השימוש בPC לא מוחלף על ידי הסמארטפון, אלא שדברים מסויימים אנו מעדיפים לבצע במכשיר הסלולר החכם, דברים שהיינו רגילים לעשות במסך שהיה המשמעותי ביותר בעבר והוא הPC. מחקרים מראים כי אנשים עדיין משתמשים בביתם במחשב נייח, וזאת בשל העובדה שבמסך זה אנחנו יכולים לעשות פעולות שהרבה יותר קל להשלים בסביבת מחשב נייחת מאשר בסלולר החכם או בטאבלט.
על פי דטה מהBI- אחד המישורים המעניינים ביותר בנוגע לסביבת הבית המחובר, קשור לטלוויזיות החכמות : הSmart TV בעצם כבר כאן, אבל הצמיחה המלאה במסך הזה במתכונתו החדשה תופיע כאחד מהכוכבים הגדולים של הIoT. טלוויזיות חכמות כבר היום מתחילות לעקוף את המכשירים המסורתיים של הטלוויזיה כפי שאנחנו מכירים אותם. לשליש מבתי האב בארה”ב יש טלוויזיות חכמות, למחצית מהמכשירים יש תוספי Add-On שמאפשרים לו להפוך לסטרימר וחשוב לציין כי שוק הסטרימרים בארה”ב נעשה יותר ויותר תחרותי- מה שמעיד על אימוץ מצד המשתמשים ועל שינוי בהתנהגות של צריכת התוכן של האנשים. השוק הזה של Smart TV בבירור יגדל ויתרחב עוד הלאה, מהסיבה הפשוטה- אנשים אוהבים אותן ! הן מפיקות הלכה למעשה שביעות רצון מהלקוחות. זה יושב על תובנה משמעותית וסיבה עיקרית- טלוויזיות חכמות מתגלות כדרך הטובה ביותר לצפות בטלוויזיה, וכן בסרטים און ליינית. הן מאפשרות לצרכנים להֵיחשף לתכנים חדשים שאינם זמינים להם במכשירים הישנים. כמו כן חשוב להבין כי הן עוזרות מאוד לקידום תוכן ויזיאו באון ליין ולהגדיל את ההכנסות. כל המבט על המגמה הזו מבהיר נקודה משמעותיות ! שתופעה זו היא הזדמנות גדולה מאוד עבור עולם הפרסום ועבור אנשי השיווק.
אין ספק שהטלוויזיה המחוברת תייצר סביבת מגורים חדשה, האימוץ של תוכן וידיאו נראה אפקטיבי מאוד בסביבה הסמוכה, וצריכת התוכן שלנו תשתנה באופן דרסטי בשל אימוץ של תשתיות טכנולוגיות חדשות לפעולות יומיומיות. האם זה אומר שהטלוויזיה כפי שאנחנו מכירים אותה נמצאת תחת איום ? בהחלט לא ! אבל עלינו להבין שמתחולל שינוי במסך זה, ושלאנשים תהיה אפשרות לקבל שירותים חדשים ומגוונים יותר בכל הקשור לסביבת הסלון והמגורים שלהם לגבי צריכת תוכן, זאת על ידי שימוש בשירותי סטרימינג של וידיאו ועוד. מה שמסתמן הינו עידן של שירותי וידיאו שיתבססו על צֶפי השימושים שלנו ויהיו פלאגאין בחיינו באמצעות מכשירי הסמארטפון. שירותים אלה יהפכו את מסך הטלוויזיה שלנו לחכם יותר עם אפשרויות של סטרימינג של תוכן ישירות מהאינטרנט. ובמבט נוסף, יקומו פתרונות של שיתוף תוכן במסכים שונים-Screen-Sharing Solutions שיזכו ליתר פופולריוּת בחיינו. היוזר שהוא Smartphone-Centric יקבל לידיו את ההזדמנות “לזרוק” את התוכן שלו בסטרימינג אל כל מסך בו יבחר- וזה יאפשר למשתמש הדיגיטלי המעודכן לקבל חוויה קונסיסטנטית, פרסונאלית על פי מידה בכל המסכים.
התפישה של התוכן תהיה יותר פרטית– “My Content”, ולא כפי שהיה מקובל בעשרות השנים האחרונות, שחדר המגורים מייצג תפישה של תוכן משותף בסביבה משותפת. כל אלו יובילו אותנו לדור חדש של צרכני תוכן בסביבת המגורים, צרכני ה-Me Generation, על כן ספקי תוכן מסורתיים, רשתות טלוויזיה ודומיהם יצטרכו ללמוד שיעור חשוב שעיקרו- לשים דגש על הדרך חדשה שמפתחת פתרונות ישימים אחרים שמסוגלים לטרגט קהלים שונים עם תכנים שונים ובמיוחד את הדור הצעיר. ישנו כמובן ויכוח על כך שהדור הצעיר הזה אותו אנחנו מסמנים כדור שמחולל שינוי, ישתנה גם הוא מצידו ולכשיתבגר, יתאים את עצמו למה שקיים היום. אבל אני לא בטוחה בכך כלל. הצעירים כמובן יתפתחו, אבל התפישה הפרסונאלית וההתמקדות בצרכים האישיים תמשיך רק לגדול ולהיות יותר ברורה. כמובן שחלק מעולם התוכן יישאר במסגרת הקודמת, עם תפישת עולם קבוצתית ומשפחתית, אבל התוכן כפי שאנחנו מכירים אותו כיום במינונים ציבוריים יהפוך לאישי יותר ומוכתב על ידי היוזר וצרכיו הפרטיים.
מכשיר הסלולר והטלוויזיה החדשה– שניהם יחד ייצרו Disruption בסביבת המגורים שלנו, ויגרמו לכך שהתוכן שמעצב את חיינו “ישתבש” ויופיע בלבוש אחר, שמבשר הזדמנות גדולה, וישנה את אורח חיינו הלכה למעשה.