בואו נדבר על שאלה שחוזרת על עצמה, מה ההבדל בין- קוֹרֶלַצְיָה, או-מִתְאָם? ל-סִבָּתִיּוּת?...Correlation VS. Causation. זו שאלה וקונספט שיש לו השלכות משמעותיות על הדרך שבה אתם מנתחים את הדברים בהמון תחומים. מבריאות, נדל”ן, פרסום ושיווק כמובן ועוד.
בקוֹרֶלַצְיָה כשמסתכלים למשל על הדטה אפשר לראות ששני משתנים שקשורים אחד לשני סביר להניח ישפיעו אחד על השני, כשאחד מהם משתנה. מערכת היחסים הזו יכולה להוביל להנחת היסוד שהשינוי של דבר אחד גורם לדבר השני להשתנות ושזה הניתוח המקסמאילי שאתם יכולים לעשות. המוח האנושי מחפש פשטות בפתרונות של שאלות ואינפורמציה שנכנסת לנו לראש, אז זה עושה היגיון שכך אנחנו מפרשנים את זה. המוח שלנו עושה זאת הרבה פעמים על ידי הנחות יסוד שמחברות את הדברים, כשהוא רואה ואת היחסים שבינהם כולל הטיות. אבל הגישה הזו והחשיבה הזו היא לא תמיד נכונה.
הטיות יכולות לגרום לנו להסיק שדבר אחד משפיע על דבר שני אם שניהם משתנים באותו זמן. למעשה, קוֹרֶלַצְיָה היא מערכת היחסים או החיבור בין שני משתנים כשמשהו אחד משתנה או כששניהם משתנים. אבל השינוי של אחד לא בהכרח מעיד על השינוי של השני, זה קוֹרֶלַצְיָה בין דברים כשמאחור יכולים להיות מספר רב של משתנים שהובילו לפעולה.
סִבָּתִיּוּת, היא הדבר שדרכו אנחנו יכולים לנתח השפעה ישירה בין דברים בפועל. נגיד שאנחנו מציעים הטבה או הנחה על מוצר ללקוחות שלנו, אנשי השיווק רוצים למקסם את המהלך ואת האימפקט שלו- במילים אחרות, הגברת המכירות של המבצע. אז אנחנו צריכים לבחור איזה לקוחות יספקו לנו את החזר ההשקעה הטוב ביותר- באמצעות המהלך שעשינו. האם אנחנו רוצים להציע את המבצע רק ללקוחות שהם הטובים ביותר או לחילופין דווקא ללקוחות שהם הכי פחות טובים שלנו בשביל למשוך אותם אלינו.
אתם עשויים לחשוב שהמשתמשים שמובילים ליותר מכירות הם אלו שמשפיעים על העסק וההצלחה שלו. אבל, הנחת היסוד הזו יכולה להיות מוטעית…הבחירה הטובה ביותר היא מי הם הלקוחות שלהם תציעו את המבצע שיכולים להועיל לכם הכי הרבה מבחינה עסקית. זה ניתוח של סִבָּתִיּוּת ולא ניתוח של קואורלציה-זה אומר שה”אלגוריתם” שאתם בונים כולל מספר משתנים שונים שנכנסים אל ה”דלי” של המידע וההחלטות שלכם ולא קוֹרֶלַצְיָה אחת בין שני נתונים ישירים.
תסתכלו למשל על הגרף מעל פסקה זו, הסיבתיות לרכישה און ליין כוללת מספר משתנים שקורים אשר גורמים להתנהגות- ומספר תוצאות בפועל. לעומת קוֹרֶלַצְיָה שמראה לכם רק נתיב אחד למשל- כשאנחנו מסירים אפליקציה אנחנו נוטשים את העגלה. למה זה חשוב? כי כשאנחנו מסתכלים על הסִבָּתִיּוּת זה עוזר לנו להבין את מגוון הדברים שגורמים להתנהגות מסויימת, וגם את מספר התרחישים שהיא משפיעה עליהם בפועל ובכך, אנחנו יכולים לעשות ניתוח לאחור ולהבין יותר לעומק תהליכים שבורים שלכם, או מסקנות לא נכונות.
הספר החדש שלי באוויר! הספר החדש שלי יצא לאור. חודשים של שינוי, לידה מחדש של המציאות…הסיפור המצרפי של החודשים בתוך הקורונה. השיעורים הגדולים והקטנים שלקחתי בדרך ועל רמת היכולת שלי להתמודד עם השינוי. יומן בן עשרות ימים מוגש לכם ללא מסכות – חשוף. כך נראה שינוי. למי שרוצה לרכוש רצ”ב לינק-Link.