יש המון שיחות על דטה, ובמהות אני מרגישה שמשמעותי לנתח קצת יותר לעומק את מהותה של דטה בעסק ולמה היא צריכה להועיל, שכן ישנו הבדל גדול מאוד בין שימוש במידע על אנשים בשביל לדעת לטרגט אותם טוב יותר : דטה פרסומית, ובין היכולת לקחת את המידע ולייצר בו בפועל דברים אחרים : דטה שיווקית.
דוגמא טובה לכך הינה אמזון, חלק מהשחקנים אשר עובדים על הפלטפורמה כסוחרים צד שלישי, הסלרים- מסתכלים על הביקורות של אמזון, מנתחים אותן ומהם יוצרים בפועל את המוצרים והשירותים הבאים. זו חשיבה הרבה יותר מעמיקה על הדטה אשר מנתחת התנהגויות לטובת יצירת משהו חדש, או פיתוח של הקיים- ולא בהכרח לטובת ניהול הקשר והנאמנות עם הצרכן.
בפוסט הנוכחי אני רוצה להתעכב על כמה דוגמאות נוספות שתראנה לכם כיצד אפשר לחשוב על דטה- אחרת.
אחת הדוגמאות הנהדרות משנה שעברה, הינה שוב אמזון אשר החליטה לפתוח חנות, רצפה קמעונאית בניו יורק- ובה מוכרים בפועל רק מוצרים שקיבלו באתר ארבעה כוכבים ומעלה. זו דרך נהדרת לייצר מוצר חדש בדמות חנות קמעונאית אשר מושפע בפועל מהדירוגים של האנשים, משמע רצפת המכירה הינה תולדה של “חוכמת ההמון הצרכני”. בכך, אמזון משתמשת בדטה שלה שהיא צוברת בפלטפורמה לטובת עיצוב הקונספט שלהם למה זה אומר קמעונאות פיזית.
להקת מטאליקה, משתמשת באופן קבוע בדטה לה היא חשופה בפלטפורמת ספוטיפי- היא מנתחת את הפלייליסטים של האנשים בערים אליהם היא נוסעת להופיע, מבינה את הלך הרוח המקומי ומה אנשים אוהבים לשמוע- ובפועל משלבת את השירים שאנשים אוהבים להקשיב להם בתוך ההופעה עצמה. את זה היא עושה באישור מלא מספוטופי המאפשרת גישה למידע הזה ומעודדת את הלהקות והזמרים להשתמש במידע בשביל שיוכלו בפועל להשביח את המוצר והשירות שלהם.
הסטארטאפ- Choosy, הינו מייזם אמריקאי סיני שעוסק באופנה וב-Fast Fashion מנתחים דטה של תמונות באינסטגרם, בשביל לקבל השראה על טרנדים שונים זאת עבור הדגמים החדשים (מדובר בפאסט פשן, מה שאומר שכל הזמן מייצרים דגמים חדשים מבוססים זמן אמת ! ) הניתוח מסתכל על מי הם המפורסמים, מה הם לובשים ומה מקבל הכי הרבה תגובות ולייקים- כמו גם שאלות של אנשים “איפה אני יכול לרכוש את זה” כל המידע הזה הופך למעשה מאחורי הקלעים של הסטארטאפ לחומר ביד היוצר לדגמים הבאים שהם מייצרים.
המשמעויות מארבעת הסיפורים שהצגתי לכם כאן, מציגות לכם כיצד אפשר להשתמש בכמויות גדולות של דטה (בין אם שלכם ובין אם מידע שנמצא ב-Open Web) ולהפוך בפועל את הדטה לחדשנות של המוצרים והשירותים העתידיים גם אם ברמה הקטנה והבינונית, וגם אם בפועל דברים גדולים.