אחד הדברים המשמעותיים ביותר בהנכחת פעילות מותגית ומסחרית בדיגיטל – הינו האפשרות שניתנת לקמעונאים לייצר פלואו חכם דרך שרשרת אספקה חדשה מרגע הרכישה ועד להגעת המוצר. האתגר שעומד בפני הקמעונאים הוא גדול ורב פנים. זה דורש בהכרח שינוי קונספציה, בניית קווי עסקים חדשים והרבה מאוד עבודה לוגיסטית מאחורי הקלעים. ישנם אתגרים שבעודנו “מעכלים” אותם כבר התקדמו עם רעיונות חדשים. בולטת במיוחד עבור הלקוחות העדכניים היא האפשרות להזמין מהרשת ולקבל את הסחורה באותו היום. אמזון למעשה מכתיבה לשוק חוקי משחק חדשים וגורמת לכל האחרים לזוז בכיסאם באי נוחות בשל תנאי השוק התחרותיים שמאלצים גם אותם לייצר פתרונות שיוצאים מהקופסא. הפוסט הנוכחי מוקדש להכרת האתגר הזה ולמיפוי התרחישים האחרונים בתעשייה, אֵילו הם השחקנים החדשים אשר ממנפים את עצמם על רקע השינוי ומַהם למעשה המקומות החיוניים שעליהם תצטרכו לתת את הדעת באופן מובהק.
בעוד שתחום הe-Commerce יוצר רייטינג ניכר בשיחה העולמית, עדיין קיים פער וישנה עבודה רבה לעשות מפאת קצב ההתפתחות של הארנה הדיגיטלית והצרכן החדש – הSavvy Consumer. אבל לצד הפערים קורים גם המון דברים אותם אני רוצה לפרוט – די להזכיר את הבאאז שהתעורר החודש סביב הודעה של גוגל שמתכוונת לספק שירות של משלוח באותו יום – Same-Day Delivery. החברה מעוניינת לעקוב אחר ענקית האינטרנט – אמזון, אשר הגדילה את תפוצתה עם אופצייית המשלוח באותו יום. כמוה גם eBay שעדיין נמצאת עם התוכנית בבטא, eBay מאפשרת ללקוחות בסן פרנסיסקו ובכמה רבעים בניו יורק לקבל מוצרים שבחרו מקמעונאים מסויימים בתוך שעות בודדות מרגע ההזמנה, זאת על ידי שימוש במפיצים ובתמיכת חברות משלוח שמאפשרות לה להשלים את המהלך בשטח.
ספקי המשלוחים של האיריטיילרים מציעים יותר מהמצופה בהשוואה למשלוח מסורתי. לקוחות בהודו למשל יכולים לשלם עבור המשלוח בכסף מזומן ובכך המפיצים הופכים להיות גם רשת של גביה. בסין ישנו שיתוף פעולה בין פדקס וחברת משלוחים מקומית שמאפשרת ללקוחות למדוד את הדברים שקנו כשהם מגיעים ולהחליט במקום באם לרכוש אותם בפועל או לוותר. ראוי לציין שרעיון המשלוח באותו יום לא בהכרח חשוב לכל הצרכנים באותה מידה. מחקרים מראים כי הקהל שמושפע מקומפוננט זה ומוּנָע מהצעת הערך הינו – affluent Millennials, שמוכנים לשלם מחיר גבוה יותר בעד שירות מהיר יותר. עם הקונים של היום, בייחוד הצעירים שבהם, שרגילים להקל על עצמם ולקבל דברים ביתר קלות דרך הזמנה באון ליין – יש לסגל לעסק גישה תואמת. צריך למצוא דרכים שיקלעו לטעמם כלומר למצות את הפוטנציאל ולענות על הצרכים הללו שכוללים מיידיות ומהירות תנועה. קמעונאים שעובדים באון ליין צריכים למצוא שיטות יצירתיות שיצמצמו את זמני התגובה ויזדרזו במסירת המשלוחים. גם אם זה לא נוגע לכל הלקוחות עדיין עדיף להתייחס למובילים מביניהם, ומוטב להציב בראש הסולם את אלה שחשוב להם לקבל את המשלוח באותו יום- כי הם למעשה משַׁקפים את פני הדור הבא של הצרכנים באון ליין.
ככל שעולם הקומרס מתפתח – כך רואים יותר פתרונות וכך נכנסות אל הזירה עוד ועוד שחקניות חדשות שמתכננות לעבור את המחיצה הזו ולהפוך את הבעיה להזדמנות אמיתית. אחת השחקניות הבולטות שכבר הכניסה רגל לקידמת הבמה הינה גוגל שלמעשה רוצה להתחרות באמזון עם שירות שנקרא : Google Shopping Express. הרעיון נבע מכך שגוגל חותרת לתמוך את צעדיה בגוגל וואלט ובכל תחום שקשור לגוגל שופינג – והיא מזדרזת להתמקד בקידום הפוקל פוינט שלה שלמעשה יתפקד מבחינת גוגל כמדף של חנות דיגיטלית במלוא מובן המילה. היא רוצה למנף את ההזדמנות שנקרתה על דרכה שלרוב היא (גוגל) המפגש הראשון עם הצרכן. כך ביכולתה להוביל את מסעו של הצרכן מהנקודה הראשונה אל האחרונה, בתנאי שהיא תספק שירות מלא שכולל רכישת און ליין ומשלוח ישירות לבית הלקוח בכפוף לתפישת השירות תחת הסיסמה של “אותו יום”.
האבולוציה של החנות הדיגיטלית או המדף הדיגיטלי – עם היתרון של “תרבות כבקשתך”: On-Demand Culture – תרבות הצרכנות האקטואלית עובדת על דחפים מיידיים עם פתרונות של כאן ועכשיו, אלו למעשה תומכים חברות כמו גוגל שקלטו שאין זה משנה יותר מיהו שמוכר לנו את המוצר, וכל עוד הלקוחות מרגישים שהם בשליטה ושחברה מכובדת כמו גוגל תעזור להם לקבל לידם באופן מיידי את המוצר שהם מחפשים, הם יבחרו לצרוך במקום הנכון, שמשדר רלוונטיות עם הצעת מחיר טובה. בתנאים אלה סביר שהלקוחות לא ימצמצו וימשיכו את הרכישה שלהם ישירות מתא החיפוש. זה למעשה היה באופן מסורתי השטח בו פעלו ענקיות כמו אמזון, וואלמארט וטרגט. אבל הפעם, עם הגדילה של גוגל שופינג והאינטגרציה שבין תוצאות החיפוש לבין הרכישה בפועל, גוגל יכולה להפוך בקלות ל”מדף דיגיטלי של קניות”. למעשה זו הייתה “המזימה” שלה כבר הרבה זמן.
מילת סיכום. מקווה מאוד שהסיור הדיגיטלי שערכתי לכם במרחב האיקומרס עם הזרועות החדשות שנשלחות מכיוונו הבהיר לכם שאכן, עולם הסחר הולך ומשתנה. צריך להתייחס למסקנה החשובה שעולה מהרשומה הזו ומהמחקר שערכתי : אנו טועים לחשוב שנוכל להישאר בזירה עם אותה תבנית שבה פעלנו בעולם הישן- וממשיכים להתבצר באשלייה שאנו שולטים בסיטואציה, בעוד שלצד המחשבות השוליות שלנו קם צרכן חדש עם דרישות אחרות ! הכוח הצרכני העולה מאפיין מגמה וגורם לכך שתיכנסנה למגרש שחקניות חדשות- ממש בלתי צפויות, ושחקניות אלו עלולות לנגוס הלכה למעשה ברווחים אליהם התרגלנו לאורך שנים. לכן, ראוי לזנוח את האשלייה שהשינוי ינוהל על ידכם. עליכם לפתוח את הראש ולהבין עד כמה חיוני לפעול כבר מעכשיו כלומר לסרוק היטב את התעשייה שלכם, לגדל חיישנים חדשים ולהתחיל לעבוד על ייצור שרשראות אספקה שיתנו מענה הולם לדרישות השטח בתקופה הדיגיטלית הנוכחית !