כמו שאתם בוודאי מבינים אין באמת סיכוי שתערוכת המובייל הגדולה ביותר בעולם – וכנס המובייל המשמעותי ביותר, לא יתמקדו במלוא הרצינות בנושא הארנק הדיגיטלי. לאורך כל הכנס שנימשך ארבעה ימים הושמעו אין סוף הרצאות, ובמקביל גם התערוכה כולה הייתה מלאה בפתרונות שונים לשיטות תשלום במובייל מחברות ענק כמו Pay Pal, מאסטר קארד ועוד, ועד למפתחים ויזמים שמחפשים את מקומם בסצנה תוססת זו. כל הכנס כולו היה מרושת בNFC ולבעלי סמארטפונים עם ציפ NFC ניתנה הזדמנות לשלם, לבצע פעולות שונות להזמין, ולקבל מידע, על מנת שיומחש כוחו של הרעיון. מארגני הכנס אף ארגנו דוכן ניפרד שהוצג תחת הכותרת “העיר המחוברת” בו המחישו רחוב שלם שכל כולו “מתקשר” על ידי NFC. אני מביאה לכם בפוסט זה אמירות שונות שליקטתי מפאנלים שונים ומהכרזות שבלטו במהלך הכנס על מנת לתת לכם טעימה מההתרחשות באירוע העולמי הזה ועל המגמה שהוא סולל לנו.
בפאנל גדול דיברו הרבה על הDigital Wallet – זה פאנל שכלל שחקנים משמעותיים מהתעשייה : סיטי בנק, מאסטר קארד, Pay Pal, ויזה, וגוגל – עם הGoogle Wallet שלהם. הם דיברו על כך שצריך לשדרג את כרטיס האשראי המוכר, מפלסטיק ומתוך תפישה של חשבון מולטי לתכנן בחוכמה את הוספת השכבה הדיגיטלית שמאפשרת לקחת את הרעיון של חשבון אשראי ולהפיק ממנו הרבה יותר. המטרה כמסר הייתה – היכולת לרכז את התשלומים און ליין והתשלומים בחנות על ידי חשבון אחד שמזהה את הלקוח ויודע לעזור לו לעשות פעולות בזריזות, ביעילות ועל בסיס פעולותיו לקבל טובות הנאה.
גוגל דיברו בפאנל על ערכו של הGoogle Wallet מתפישת העולם שגוגל מביאה לסיפור – יוצא כי על מנת שצעד זה יצליח הפתרון חייב להיות מלהיב, מערב ופאן. כמו כן, על הלקוחות להשתמש בו לפחות שלוש פעמים ביום – על מנת שיהפוך למשמעותי עבורם כשיתרגלו לשינוי. גישת גוגל וואלט אומרת שנחוץ מקום בו נוכל לאצור את כל התוכן שבבעלותנו. לטענתם הרעיון של הNFC מציע הרבה יותר מאשר ביצוע תשלומים, הם גורסים כי הפתרון חייב להיות בענן כדי שיהיה נגיש בכל מקום ועל מנת שהרעיון יהפוך לחלק מאורַח החיים שלנו במגע יומיומי. רק אם הדבר יהפוך להרגל קונסיסטנטי זה באמת יצליח !
Google Wallet שינו את האסטרטגיה שלהם ופתחו את הוואלט שלהם לכולם – ולא ללשחקן ספציפי על מנת שתיווצר כאן פלטפורמה אחת שנגישה לכולם. הם עושים את כל זה רק כדי לפתח פלטפורמת פרסום רחבה יותר ולא במטרה להיות שחקן בתחום הפיננסים. מטרה שלהם באופן מובהק ומוצהר הינה – להעתיק את ההצלחה שלהם בסרץ’ בעולם הוירטואלי אל העולם הפיזי. לעזור ללקוחות למצוא מותגים שמעניינים אתם בעולם האמיתי. אם צריך לנסח זאת בתמצית – הם עושים סרץ’ פיזי דרך הוואלט.
Pay Pal מביאה לשולחן אמירה ברורה – היא למעשה נחשבת היום לארנק הדיגיטלי הגדול ביותר בעולם. זו חברה שמסתכלת על התשתית שלה כמערכת שעוזרת לאנשים להתחבר עם אנשים בכל סוגי העסקים בצורה נוחה. הם פעילים ב190 מדינות וכבר יש להם חזקה משמעותית מאוד על כל מה שקשור לתשלומים בעולם הדיגיטלי. הם מעלים תפישה שגורסת שהרעיון של המובייל וואלט לא צריך להצטמצם רק במסגרת המובייל. התפישה חייבת להתבסס על דיגיטל וואלט שזה אומר : תשלומים בכל מקום בו הלקוח רוצה לעשות אותם – באינטרנט, בחנות או במובייל. הדובר של Pay Pal אומר שאולי קל לעשות ארנק דיגיטלי אך הרבה יותר קשה לגרום לאנשים להשתמש בו. לטענתו Pay Pal מצליחה כי מלכתחילה היא עיצבה את המהלך שלה כמו שצריך : היא מלכתחילה הייתה בענן, וכעת היא עונה על צורך מובהק של לקוחות ואכן פותרת בעיות אמיתיות של הלקוחות. האמירה שלהם יושבת על התובנה כי – הטכנולוגיה כשלעצמה לא משנה אלא הפתרונות שהיא מביאה בעקבותיה הם המשמעותיים. פי פאל מתייחסת לבעיות מאוד ספציפיות אבל אלו הדברים שגורמים לאנשים להשתמש בה. ראשית : היא עוזרת לאנשים לחסוך זמן ! ושנית היא זמינה בכל מקום. הפוקוס על בעיות אמיתיות של הלקוח יוצר עבורה את המפתח להצלחה – והתפישה היחידה שPay Pal מכירה הינה מולטי צ’אנלס, זה המוטו שלהם.
במהלך הכנס בלטו שלוש הכרזות שונות שראויות להתייחסות בפוסט זה. הראשונה הייתה ההכרזה של מאסטר קארד על ארנק דיגיטלי חדש שלהם ותפישתם לגבי הארנק הדיגיטלי בהתאם למה שהם מביאים לזירה. השירות של החברה מאפשר ללקוחות להשתמש בו ברשת, במובייל או בחנות – “על הדרך”. הרעיון שעומד מאחורי האמירה הזו הינו להפוך את נושא התשלומים לקל ומהיר עבור לקוחות החברה בכל מקום בו הם נמצאים. בגדול הם לוקחים את רעיון הNFC ומרחיבים אותו לכל נקודות המגע של התשלום בָּאופן שמתאים ללקוח והופך את החוויה לנוחה יותר. צירפתי לכם את האינפוגרפיקה שהחברה שחררה לרשת, בנקודה זו אני חייבת לומר שבעיני הפתרון שלהם מאוד מאוד דומה לפתרונות של Pay Pal ואני מניחה שמאסטר קארד מובילה בכיוון של ארנק דיגיטלי מלא ולא רק ארנק במובייל.
ההכרזה השנייה החשובה הייתה של סמסונג יחד עם ויזה אשר הכריזו על שיתוף פעולה – מבוסס NFC במכשירי סמסונג – לתשלום בכל רחבי העולם. כחלק משיתוף פעולה בין שתי החברות סמסונג תכניס את אפליקציית הPayWave של ויזה אל מכשירים מדור הNFC כך שמשתמשים יוכלו לערוך רכישות ישירות מהסמארטפונים שלהם. בנוסף, חברות פיננסים שנמצאות בשיתופי פעולה עם ויזה יוכלו להוריד את השירות ולהעביר אינפורמציה על ידי שימוש בטכנולוגיית NFC. הרעיון בשיפור השירות מבחינת סמסונג הוא שלקוחות ירצו לקנות את המכשירים שלהם מכֵּיוָון שקיימת האפשרות הזו. האפליקציה של ויזה ה PayWave תהיה מאומבדת בתוך מכשירים של הדור הבא של סמסונג בהם יש באופן מובנה את טכנולוגית הNFC והמכשירים הללו יהיו מוכנים לשיטת התשלום הזו שויזה מציעה באופן טבעי ובכך גם לקוחות סמסונג יוכלו להשתמש בשיטת תשלום זו.
והדבר האחרון שקרה במהלך הכנס היה ההכרזה של סמסונג על ארנק דיגיטלי משלה – שדומה להפליא לפתרון של אפל עם הPassbook שלהם. צירפתי לכם את סרטון ההשקה שלהם – שמראה איך הארנק הסמסונגי אמור לעבוד. ממש כמו בPassbook של אפל – גם הארנק של סמסונג מאפשר לנו לשמור על כרטיסים שקנינו, על קופונים מחברות ששותפות למהלך ועוד.. את כל אלו למעשה אנחנו יכולים “לכַנֵס” בתוך הארנק ולהשתמש בהם בעיתוי בו אנחנו צורכים דרך המובייל מבלי שניאלץ להחזיק ניירות שונים.
כפי שאתם רואים זה היה שבוע עמוס בשיחות על נושא הארנק הדיגיטלי וקווים לדמותו, וממבט מלמעלה מסתבר שאין מדובר רק בפתרון אחד או גישה אחת, וכמו כן רואים כי השחקנים השונים מגיעים כל אחד עם אג’נדה משלוֹ ועם סיבות שונות לקחת חלק בסיפורו של הארנק הדיגיטלי. ברור שבהערכה הגבוהה שכולם מייחסים לנושא ניתן לצפות שיקרו המון דברים – אמנם לא ברור אם כולם יהיו טובים עבור הלקוחות אבל הדרך היחידה לגלות את טיבם היא לנסות.