לפני כשבוע הייתי בועידת ותערוכת המובייל הגדולה בעולם –שהתקיימה זו השנה השמינית ברציפות בברצלונה. גם השנה ביקרתי בתערוכה ובוועידה זו וכמות התובנות שלקחתי היא אין סופית ולא תסולא בפז. אני מכינה לכם סדרת פוסטים על אירועי הכנס ובמסגרת הפוסט הראשון אני רוצה לחשוף אתכם לתובנות העיקריות ובעיני המשמעותיות ביותר שקיבלתי בטיול המיוחד הזה. עלו הרבה מאוד נושאים חשובים אבל בחרתי את אלו שלדעתי שווה להתעכב עליהם ולתת עליהם את הדעת, כי ביכולתם לעזור לנו ככלי עבודה הן בהבנת העתיד לבוא והן באופן שבו “נשתמש” בשינוי לטובתנו. אסַקֵר להלן כל נקודה בכמה משפטים ממצים לגבי חשיבותה – וכמו כן, חלק מהנקודות ארחיב בפוסט ניפרד שמתמקד בתובנות התאורטיות.
דברים מדברים עם דברים – אמנם זו לא הייתה התמה המובהקת של הכנס, נושא “האינטרנט של הדברים“ (או הדטה של הדברים) אבל אין ספק שדובר על כך רבות. הרעיון שהאינטרנט יוכל לספק שכבה של תוכן על גבי עצמים ויגרום לאנשים לקבל אינפורמציה מאובייקטים או אפילו לדברים לדבר עם דברים – חזר וניבדק בכמה פאנלים. בשנים הקודמות כשהנושא עלה הוא נראה כמעט בלתי מציאותי. והנה, אנחנו נוכחים יותר ויותר שהמגמה הזאת חודרת פיזית לתוך חיינו וכפי הנראה תשנה בחמש השנים הקרובות את רמת הפונקציונאליות של הדברים סביבנו. עצם העובדה שזה תפש חלק ניכבד בשיח המרכזי בכנס מבהירה לי חד-משמעית שאנחנו צריכים להסתכל יותר לעומק על ההזדמנות. בתקופה זו אנו נמצאים למעשה בלב תהליך הקידמה שמאלצת אותנו להסתכל על המובייל באופן חדש – כאשר למעשה, כל דבר סביבנו, כל עצם מסוגל לפַתֵחַ פונקציונאליות של מחשב, בין אם הוא נישא, בין אם לביש או נמצא על גבי מוצר או חלון ראווה. האפשרות הפִּלְאִית הזו להחיות דברים ועצמים דרך האינטרנט פותחת הרבה מאוד הזדמנויות. על רקע זה יש לחשוב מחדש על כל המדיה שבבעלותכם – כי דרך האינטרנט של הדברים ודרך התפישה של “דברים מדברים עם דברים” כל משטח שבבעלותכם יכול להפוך למדיה, כבסיס טוב להגברת המעורבות ועוד.
Mobile Wallet – על כך הכנתי פוסט מקיף שמספר על נקודות המבט השונות שעלו בכנס, כמו כן על הפתרונות שהושקו במהלך התערוכה והועידה. כצפוי, חלק מרכזי בשיח של הועידה הזו סבב על נושא הMobile Payments. עושה רושם שכולם מסכימים שיש כאן הזדמנות גדולה מאוד, אבל קשה מאוד לחולל אותה בפועל בשל ריבוי שחקנים, גופי אינטרס ושיתופי פעולה מורכבים שצריך למנף. דבר אחד הוברר לי לאחר הועידה הזו : הרעיון האקטואלי של ה Mobile Wallet צר מדי – בעוד שאת עיקר החשיבה יש להפנות לDigital Wallet הארנק הדיגיטלי, הדרך בה אנשים מסוגלים לשלם באשר הם. העניין השני שראוי לתת עליו את הדעת הוא העובדה שאין סיבה אמיתית לכך שלקוח יעבור מתשלום בכרטיס הפלסטיק שלו לכרטיס דיגיטלי – לפחות אין סיבה ממשית לכך בעולם המערבי. לכן, בכדֵי שזה יעבוד צריך להתבסס על כמה עקרונות מנחים שיוכיחו עד כמה הוא רלוונטי ואכן הדגש הוא רלוונטיות. הקווים המנחים הם : הארנק חייב להיבנות באופן שעוזר לי לבצע פעולות בקלות יתר, הוא חייב להיות זמין בכל מקום שאני נמצא : אינטרנט, חנות פיזית, במובייל שלי, ולבסוף, הוא חייב לייצר לי תועלת נוספת מעבר לתשלום – לסדר לי את החשבונות, למצוא מידע בקלות, לאתר הזדמנויות להטבות. תוך כדי כך, הוא גם הופך אותי לצרכן חכם יותר.
שחקנים חדשים – היו גם כמה תופעות מוזרות בכנס : היעדרם הבולט של שחקנים מסויימים, כמו גוגל שלא הגיעה הפעם לכנס, אפל שבאופן מסורתי לא מגיעה לכנסים מסוג זה וFacebook שלא הראתה נוכחות משמעותית. העובדה הזו אפשרה במובן מסויים את סיכוייהם של שחקנים חדשים להפגין נוכחות משמעותית על הבמה של הכנס ובמרחבי התערוכה עצמה. כך למשל אובונטו שהציגו את גישתם החדשה למערכות הפעלה שעובדות באקו סיסטם הדיגיטלי באופן מושלם בכל המכשירים ובכל המסכים ; פַיירפוקס שהשיקו את הFirefox OS שלהם שהיא מערכת הפעלה לסלולר שנשענת על הווב ולמעשה עובדת מבוסס HTML 5 – ועוררו שיחה חדשה בנוגע לוויכוח שמתקיים כבר לא מעט זמן באם אנחנו צריכים לפתח שיטות למערכות הפעלה שונות או שעדיף ליישר קו ולעבוד על פי גישת המובייל ווב. עצם העובדה שנשמעו קולות חדשים היתה מרעננת כי היא אותתה שלא ייתכן להפקיד עולם כל כך מרוכז בידי שתי שחקניות שלמעשה חולשות על השוק של המובייל – חייבת לקום תחרות שמאפשרת למשתמשים לבחור בלי להיות תלויים בגורם בלעדי שמתמקד בנכסים של מערכת הפעלה כזו או אחרת.
שיתופי פעולה – הקול המשמעותי ביותר שנשמע בכל מקום ובכל פינה היה הקול “המתוזמר” של שיתופי הפעולה, נאמר כאן בכל צורה שאי אפשר להתקדם לקראת מהלכים שמשנים גורל ומציאות עסקית מבלי לקום ולאחד כוחות כשטובתו של הלקוח והמשתמש דורשת שכל הגופים יימצאו במקום אחד. במלים אחרות ארגונים לא יכולים לעשות שינויים משמעותיים מבלי שיחברו בחשבון פשוט אחד ועוד אחד כדי לקבל שלושה. זו הייתה אמירה נוקבת שפתחה דיון שלם על נושא האקו סיסטם הפתוח עליו יכולים לעבוד עם מגוון שחקנים שונים ולייצר יחד תוך שיתוף פעולה (Co Create). היה ברור לכל שבלי החלטה כזו יִקשֶׁה על כל אירגון בניפרד לערוך שינויים משמעותיים.
המובייל בבחינת חוש שישי – בהמשך ישיר לרעיון האינטרנט של הדברים נאמרה בכנס אמירה מאוד מעניינת שלדעתי ראוי להביא אותה לכאן. אחד הדוברים ציין כי המובייל מעניק לנו חוש שישי – כי דרך המובייל אנו מחוברים בקביעות עם אינפורמציה, חפצים, אנשים בקונטקסט שבו אנו פועלים. בדרך זו אנו יכולים לקבל שכבת תוכן נוספת על עצמים, דהיינו שכבת אוגמנטד שמספרת לנו על הדברים ומוסיפה עוד ממד מועיל לאינפורמציה הקונטקסטואלית.כל אלו למעשה מתלכדים לאמצעי העשרה שלא היה בהישג ידינו בעבר ואשר מעצים את היכולת שלנו להשביח את איכות חיינו בממד נוסף.
המובייל אינו כלי תקשורת אלא כלי שתומך בלייף סטייל – Smart Life – אין בעיני אמירה יותר קולעת מזו לגבי תפקידו ומהותו של המובייל. מי שצופה בשינוי שחל בחיינו השוטפים בעקבות חדירת הסמארטפונים מבין שהמובייל הוא הרבה יותר מכלי תקשורת ! ברור שדרכו אנו יכולים לעשות בפשטות כל כך הרבה דברים בזמן אמת, בצורה שלא היכרנו בעבר – הוא משפר את איכות החיים שלנו ויכול לעזור לנו בפעולות היומיומיות. כיום, אנו מקבלים דרך הכלי הקטן הזה גישה רחבה למידע רבגוני, כולל אינפורמציה בזמן אמת שעוזרת לנו לעשות החלטות נבונות וטובות וכן הוא משרת אותנו בביצוע פעולות חוסכות זמן וטירחה. לכן כל עסק רציני שיבנה את הפעילות שלו במובייל מפרספקטיבה זו צפוי לִזְכּוֹת בנאמנות גבוהה מצד המשתמשים כך שהשימושיות הנוחה תועיל לשני הכיוונים. בעיני, זו הייתה התובנה החשובה ביותר שאיתה יצאתי מכנס זה !
מילת סיכום ותוכניות להמשך – בשבועות הקרובים אני מתכוונת לעשות “פוד פרוססינג” לכל התכנים שלקחתי מהכנס ולהציג את חלקם כפוסטים בבלוג זה. מקווה שגם אתם כמוני תתרשמו מהאמירות החשובות ואף תטמיעו אותן בתוכניות העבודה שלכם על מנת להשביח את המהלכים שלכם ולנצל את ההזדמנות המדהימה הזו שנקרתה על דרכנו.