את הפוסט הזה אני מקדישה לפאנל שעיצב את אחד המאורעות המשמעותיים, בוועידת המובייל הגדולה בעולם- GSMA Mobile World Congress 2014 שנערכה בברצלונה. מדובר בפאנל עם מנכ”לית יבמ Virginia M Rometty אשר שיתפה אותנו בתיאור הדרך שעשתה IBM בעולם מתפתח זה. אני רוצה לחלץ לכם מתוך ההרצאה והפאנל- את הדברים העיקריים שנאמרו כאן, והיו לא מעט. מצדי, אני ממליצה לכם לצלול בעצמכם אל סרטון הפאנל ולראות אותו במלואו וניתן לעשות זאת אם תרצו בלינק הבא- Link. שימו לב לכך שהפוסט שלי אינו מהווה תמלול של ההרצאה, אלא חידוד של מבחר נקודות- וחילוץ התובנות המשמעותיות בעיני. ולכן מומלץ בחום שתסתכלו על ההרצאה המדהימה של האישה הזו גם בעצמכם.
ג’יני מדברת בדרך אסטרטגית מרשימה על העולם הדיגיטלי ועל התפתחותו. מנקודת המבט שלה אנחנו נמצאים בתקופה מדהימה ומרגשת אבל בעת ובעונה אחת, תקופה שהיא ”Disruptive”. לנוכח העובדה הזאת עסקים צריכים לדעת להיערך נכון ולשקול איך הם מתאימים את עצמם לעוצמת השינוי, ובעיקר איך ניתן לחשוב אחרת על הדרך בה עושים ביזנס בעידן החדש- לאור ההזדמנויות הגדולות שנקרות בדרך-כמו גם האיומים והסיכונים. מה הם המפתחות העיקריים עבור עסקים בשנים הקרובות על פי ג’יני ? Data, Engagement וCloud- אלו הטרנדים המשמעותיים ביותר שמחוללים את השינוי בעולם הטכנולוגיה, ואיתו יחד הם משנים באופן ישיר את הדרך בה ארגונים וחברות עושים עסקים.
Data– ג’יני מתייחסת אל דטה כאל הנכס המשמעותי ביותר שהופיע בעולם העסקי וזאת מפרספקטיבה של מה שיעצב את השינוי בשנים הקרובות. היא מייחסת לדטה משקל סגולי רב, ממש כפי שאנחנו מתייחסים אל זהב, נפט, מתכת- מבחינתה דטה משולה לאוצר טבע עסקי שחברות חייבות להכירו וללמוד לנהל את עצמן באמצעותו. כיום כל דיון אסטרטגי שמנוהל כהלכה מטמיע בתוכו את המונח Data ברמת העסקים, התרבות, ועוד. דטה תהיה בעינינו במבט לאחור כמשאב טבע, כמנוע שמקדם את העולם- ממש כפי שבעבר ראינו את המהפכה קורֵית עם השימוש בחשמל. צריך להבין שרוב הדטה שקיימת כיום בעולם הצטברה בשנתיים האחרונות- נתון מדהים שכן הוא משקף יפה באיזו מהירות הדברים משתנים. הארגונים משוכנעים כיום שהם צריכים להיכנס למשחק של ביג דטה, לעשות עליו פיילוטים ולהבין מראש מה ערכו ומה יצא להם מהסיפור. אבל הרבה יותר חשוב לארגונים- יותר מאשר ניטור הדטה כדי לחלץ תובנות ולספק מידע על העסק, יהיה לבדוק איך ניתן לעשות מוניטיזציה על הדטה לטובת יצירת עסקים חדשים לגמרי ! הדטה צפוייה לספק את היתרון התחרותי המשמעותי ביותר של המאה 21 עבור כל חברה וכל תעשייה !
כל עסק רציני במציאות העתידית יקרא לעצמו “ארגון מוּנָע דטה“, והדבר יקבל ביטוי בצורת שני נושאים ערכיים שהם בגדר עקרונות : השימוש בדטה ממקורות מידע שונים כמשפך שמאפשר לנו להבין איך לבחור מידע מתוך כמות רבה של דטה, ובכך להשביח את איכות הBI שלנו. והדבר היותר משמעותי- אנליזה שכוללת חיזוי, כלומר מאפשרת לנו לחזות צרכים עתידיים ולהתאים את הצעת הערך שלנו על פי החיזוי הזה. זה הגורם שיקבע בפועל את היתרון התחרותי הממשי ביותר לאותן חברות שיעבדו נכון אל מול התחרות. האנליזה תתאר את מפת העסק ותתרום להבנה הרבה יותר מעמיקה של העסק. בשלב הבא יתאפשר לנו לערוך חיזוי ובכך ליצור הזדמנויות אמיתיות עדכניות ואחרות. והרמה הבאה, שהיא החשובה ביותר : ה-” Prescripted” אשר דרכה תוכלו למעשה להבין את המצב בכללותו, לחזות אותו מראש, ולאחר מכן- לשלב את שני המצבים של מידע יציב מול מידע משתנה ולמעשה ליצור מציאות חדשה שמקדימה את השינוי. הרעיון הזה יגע בכל נקודה בעסק, כגון : ניהול, יצירת מוצרים חדשים, שיווק וכולי.
Cloud– אל הענן היא מתייחסת כאל עובדה ברורה, והיא אומרת בפשטות שכל תהליך שיתבצע בעולם של IT בשנים הקרובות יהיה באופן טבעי בענן, שם מתפתחים הדברים ולשם מופנים הפיתוחים המשמעותיים. הענן מאפשר לעסק להגמיש את עצמו, לגדול, או להצטמצם, להכפיל את יוזמותיו וכפועל יוצא להרחיב את העסק ועוד. מי שמבין את הרעיון שגורס עבודה בענן ויפעל נכון למעשה ייצר Game Changer ממשי בעסקיו ! עד לשנת 2016 רבע מהאפליקציות שקיימות בעולם תהיינה בענן, 80 אחוז מהתוכנה שנבנית כרגע ברחבי העולם- מפותחת בענן ! מה שנראה כמו בחירה טכנולוגית כשמדובר בענן הוא למעשה לא כך ! זו הדרך העדכנית לבנות מודלים חדשים של עסקים, ומסקנה זו חשובה מאוד להבנה יסודית עבור ארגונים שרוצים להתפתח במאה הנוכחית ולנצל בחוכמה את השינוי, עם ההזדמנות הגדולה שהוא מבשר.
ישנן למעשה שלוש שאלות שתשאלנה בתקופה הקרובה בכל הקשור לענן. על פני השטח זה ייראה לנו כחדשנות טכנולוגית, אבל חשוב להבין שזה לא נכון- לא מדובר בטכנולוגיה, אלא מדובר למעשה בשאלות עסקיות לחלוטין. השאלה הראשונה תהיה- איזו ארכיטקטורה של ענן אנחנו אמורים לבנות, והתשובה תצביע על ארכיטקטורה היברידית של ענן, הכוללת מצד אחד- ענן בבעלות החברה, ומצד שני- ענן בשכירות, שמאפשר בפועל לנהוג בגמישות מאוד גדולה, ולניהול נכון של המשאבים של החברה. וההישג המדהים יתבטא באינטגרציה בין הענן הפרטי לענן הציבורי-כך שלמעשה החברה תוכל להגמיש את עצמה ולעצב את המודלים העסקיים שלה מחדש. השאלה השנייה- איך אנחנו מנהלים את הדטה שלנו בעידן הענן ? כאן טמון למעשה היתרון המשמעותי הקריטי ביותר בניהול היכולות הנירכשות של החברה- הענן הוא זה שיאפשר לייצר מודלים חוצי גבולות בקנה מידה עולמי. השאלה השלישית תהיה- האם נוכל להשתמש בענן על מנת לייצר תנועת חדשנות בחברה ? ועל כך היא עונה באופן חד משמעי ומשכנע- שהענן הוא זה שיביא אותנו בדיוק לשם ! מה שצפוי בעתיד בעבודה עם הענן הוא מה שקרוי “API Economy”: כל מה שיהיה בענן למעשה יהפוך לשירות, כל מה שמתפתח כיום באקו סיסטם של הטכנולוגיה, יתחלק לחתיכות קטנות של שירותים, שבהם העסקים יוכלו להשתמש ודרך כך ליהנות למעשה מפיתוח עולמי שנמצא בקביעות בענן ומאפשר לכולם להנות מתוצאותיו. כבר היום עסקים מרבים להשתמש בSAAS, אבל לטענתה בדיוק בנקודה זאת העולם העסקי המורגל עומד להתפתח לשלב משמעותי הרבה יותר, ולייצר הזדמנויות ריאליות בידיים של העסקים שישכילו להבין את התופעה ולהשתמש בה כיאות !
Engagement– בנקודה זו ג’יני מחדדת בקביעה שהעולם השתנה לחלוטין, ושוב לא יחזור לקדמותו. הדרך בה אנחנו, כבעלי עסקים, מעורבים עם הצרכנים השתנתה מן היסוד, הן ברמת המעורבות שלנו והן בצורת ההתייחסות שלנו לקהל האנשים מולם אנחנו מייצרים מעורבות. וזאת בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות שמאפשרות לנו לפתוח צוהר אל מאגר עשיר, רבוד ומגוון של דטה על הלקוחות, על הגולשים וחשוב ביותר להבין כי שינוי זה ישפיע בצורה שתאפשר לנו להבין את האנשים במיוחד ברמה באינדיווידואלית !
יש להבחין בתרבות החדשה שהולכת ומתפתחת בכל העולם. אנשים מועצמים על ידי ידע, ועל ידי נטוורק, והם מצפים לקבל ערך אמיתי כתמורה למידע שהם מספקים. חמישים אחוז מההחלטות של הצריכה מושפעות מחיפוש בדיגיטל ! ומה שמעניין יותר- רק בשנה האחרונה מספר האנשים שמוכנים לספק את הלוקיישן של הGPS שלהם מאפליקציות בהם הם משתמשים (כאישור לבעלי אפליקציות לדעת על מיקומנו)- גדל פי שניים וזאת בסך הכול בתוך שנה אחת. ישנם כמה מוקדים אופייניים שארגונים צריכים לתת עליהם את דעתם לנוכח ההזדמנות הזו : האחד- מהירות. הכול הרבה יותר מהיר, כשבמקביל אנשים מצפים שבמציאות של עולם הסושייל, תגובת הארגונים תהיה הרבה יותר מהירה. הדבר השני- פרסונליזציה. שמונים אחוז מהאנשים אומרים כי יתרמו מידע אישי- אם אמנם הם יקבלו ערך מובהק וריאלי מכך שהביעו נכונות למסור את אותו מידע ! אבל צריך לוודא בעת ובעונה אחת, איך אנחנו דואגים לביסוס האמון ולאבטחת המידע של האנשים שמשתפים איתנו דטה פרטית עליהם. בכל ערוצי ההתקשרות הזאת, הגולשים חייבים להרגיש בטוחים ולהיות בנוחות עם העובדה שהם משתפים מידע אישי עליהם.
מילת סיכום– להרגשתי זה היה אחד הסשנים המשמעותיים ביותר בכנס זה. לג’יני יש את היכולת לעשות סדר מופתי בכל האנדרלמוסיה הזו של המידע העתיר. הנקודות שהיא ציינה משרטטות היטב את העתיד, כמו גם את ההווה, ואת הדרך בה אנחנו כעסקים חכמים צריכים להתמזג בפועל עם גילויי ההזדמנות הזו. אין ספק שהעולם משתנה בצורה ניכרת מבחינת השימוש בביג דטה, מעורבות וענן: זה הזמן שכדאי גם לכם לפקוח עין ולהבין לעומקו את השינוי, וכבר מעכשיו לעצב את העסקים שלכם עם הפנים אל העתיד.