זו אולי הייתה המתנה הגדולה ביותר שקיבלתי בוועידת המובייל בברצלונה- נקודת המבט המגוונות שמתייחסת לשאלה : מה זה משבש, Disruption– האם מה שמשבש עושה טוב ? ואולי בעצם מה שמשבש מייצג חדשנות הלכה למעשה ? ומכאן משתרשרות שאלות נוספות, האם צרכנים בכלל רוצים שישבשו להם משהו ? ואם כן, מה יישאר על כנו ומה ישתבש ? כאן אני ממשיכה בסדרת הפוסטים שלי על וועידת המובייל הגדולה בעולם ה-GSMA Mobile World Congress 2014 בברצלונה. הפעם, אני רוצה לעבור אתכם על נקודות המפתח שמצאתי בוועידה סביב הרעיון הזה של עסקים שמשבשים את המסלול המוכר לנו, כולל המושגים שקשורים למגמה הזו ועוד. מקווה שגם אתם כמוני תרצו “לשבש” ולוּ לכמה דקות את צורת החשיבה ומי יודע- גם תיתפתו לקחת חלק מהרעיון ולהטמיע אותו בשיטה בה אתם עושים בפועל עסקים, חיים, חושבים ויוצרים.
עסקים שמשבשים את שיטת עבודתם השגרתית יוצרים למעשה חדשנות. בעבר, ההסתייגות משחקניות חדשות שמשבשות את התעשייה ויוצרות משהו שונה, גרמה לשחקניות המסורתיות להתייחס אליהן כאל חברות “גרילה”, חברות קטנות וחסרות משמעות. ולפתע פתאום כל היחס לתופעה השתנה. לנוכח העובדה שישנן יותר ויותר חברות שמשנות את הדרך בה מורגלים העסקים, וכפועל יוצא תעשיות שלמות משתנות לחלוטין : Airbnb בעולם התיירות, WHatsApp ואפליקציות מסרים אחרות בעולם התקשורת, Uber בעולם המוניות ועוד ועוד. החברות “המשבשות” הללו אכן מקבלות ציביון של חברות חדשניות שההשפעה שלהן על החברות המסורתיות כבר אינה רק ברמה של איום וסיכון, אלא הן משמשות כמודל לחיקוי אותו כולם רוצים ללמוד, במטרה להבין אילו תובנות אפשר לאמץ לשיטות תעשיה שלא השתנו מאות בשנים.
אך עם זאת חשוב לומר כמה דברי ביקורת : דובר מטעם גרופון, Sean Harper- אמר בפאנל שעסק בנושא, כי עתיד התשלומים, בכל נושא הDisruption הוא תחום שצריך מעט להזהר ממנו. הרי ידוע כי בפועל- הצרכנים מעדיפים ששום דבר לא ישתבש להם, ולהיפך רוצים שהכל יישאר על כנו כמו שהם מכירים והעיקר- שימשיך לעבוד לטובתם. את עוצמת השיבוש צריך לשים במקומות שלדעתנו מועילים ועונים על בעיות אמיתיות ולא סתם “שיבוש לשם שיבוש”. זו הערה חשובה שצריך לדעת איך לשלב אותה היטב בארגז כלי העבודה בשל העובדה שהרבה חברות עושות מהלכים שמייצרים פתרונות שיטחיים, שלא תמיד עוזרים אלא תורמים בעיקר ליחסי הציבור של החברה. בחברות המשבשות טמונה תובנה עקרונית אחת והיא- השיבוש שלהן נועד לתקן הלכה למעשה עיוות ממשי ולא כדי להמציא שיבוש יחצ”ני לשמו.
העולם אינו לינארי יותר– התעשיות משתנות וזוהי מהותו של השיבוש. והכי חשוב להבין, ישנן תעשיות שלא חשבו בכלל שהמהות שלהן תשתנה בטווח זמן כה קצר מקצה לקצה. קחו למשל את דברי החוכמה שאמר אחד מהדוברים של טלפוניקה Carlos López Blanco הוא דיבר על כך שחברות התקשורת לא ידעו בכלל להעריך שהמכשירים הסלולרים החכמים יהיו כל כך משמעותיים בחיינו וישבשו את כל התעשייה. הם סברו לתומם שהמכשיר הזה מתאים לעשירון העליון ושבמקרה הטוב החדירה שלו תעמוד על עשרה אחוז בלבד. והנה שנים קדימה אנחנו מבינים שהתמונה שונה לחלוטין, ומשנה מן היסוד את היחס לענף עליו העסק יושב. המסקנה היא ברורה : תעשיות שונות חייבות לקחת מהדוגמא הזו שבכוחה להדליק נורה בוהקת בקרב מנהלי עסקים. כל תעשיה באשר היא מסוגלת להשתנות בקלות יחסית, כשהאירועים הגלובאליים משתנים כל כך מהר וכשחקניות חדשות או מגמות משמעותיות חדשות חודרות במהירות מרשימה לאורח חיינו.
OTT- השחקנים המשבשים– היה רושם על במת הGSMA שלהיות משבש כלומר להיות : OTT -Over The Top זה אופנתי, ופתאום כולם רוצים להיות משבשים, וזה הביא אותי למסקנה שגם המוזר ביותר, השונה, הקטן האחר- יכול ביום בהיר אחד להיחשב כסקסי, עכשווי ובמיינסטרים. לכן צריך להעיז ולחשוב אחרת כי אין שום חוק שאומר שחשיבה שונה לא תהפוך לחשיבה המקובלת של השנים הבאות !
מילת סיכום. אני מבטיחה להמשיך לכתוב לכם על הנושא מזוויות שונות- למשל בכל הקשור לדרך בה אנחנו עושים פעולות שיווק ומהו שיווק משבש-Disruptive Marketing. בינתיים אני משאירה אתכם עם טיפ משמעותי שקיבלתי אישית מאחד הדוברים בכנס : “תנסו לחשוב דיסרפטיב (“משבש”)- כי זו בעצם מהותה של חדשנות ! תשבשו את המערכת הקבועה בה הורגלתם לעשות עסקים, ותייצרו מציאות אחרת, שמתיישרת עם ההרגלים החדשים של הלקוחות שלכם, של המשתמשים. נקודת המבט שלנו בפיתוח פתרונות ובקידום שירותים צריכה להשתנות, כשהיא מעוצבת על פי הרעיון המנחה “פתרונות סביב האדם”. שימו לב להבדל המהותי מהאמירה שהכרנו עד כה : לשים את האדם במרכז- הפעם, הכוונה אינה לשים אותו במרכז אלא לעצב פתרונות מובהקים סביבו…