בהמשך לפלייליסט של התכנים אותם פרסמתי לכם בשבועות האחרונים, אני ממשיכה בסדרה אשר סוקרת את וועידת המובייל הגדולה בעולם- GSMA Mobile World Congress 2015 בברצלונה. הפעם, אני רוצה לדבר אתכם על עולם שלם שמתפתח סביב רעיון הקונקטיביות והעולם המחובר והוא : Connected Cars– מדובר בורטיקל שמסתמן כאחת ההזדמנויות הגדולות ביותר בטווח של השנה שנתיים הקרובות.
אני רוצה שנעמיק סביב נושא הרכב המחובר ונבין מה זה אומר בפועל עלינו כנהגים, כאנשים, כיצד יפגוש שחקנים אחרים בשרשרת התכנון, ומה חברות שונות יכולות לעשות עם ההזדמנות בשביל שתוכלנה להשתלב בה. קחו למשל לדוגמא את שיתוף הפעולה של ויזה וAccenture לבניית הקונספט של הרכב האיקומרסי אשר הוכרז במהלך הכנס, כקונספט של המכוניות המחוברות- ותבינו כמה זה יכול להיות מתעתע לאן העתיד שלנו לוקח אותנו.
אחד הדברים שחשוב להבין– כשמדברים על קונספטים שנראים לנו מעט עתידניים שכבר היום “פירורים מהרעיונות” מוטמעים במציאות העכשווית שלנו, אם אני בוחנת זאת על הרכב שלי אני יכולה להגיד בכנות שיש בתוכו, עכשיו- בשנת 2015 אלמנטים שיכולים להזניק את הדימיון שלנו ולהבהיר למה קונקטיביות חשובה בכלי זה. הרכב שלי כולל דאשבורד שמדבר עם האיפון שלי- אני יכולה למעשה לעשות צימוד בין המידע במכשיר הסלולר שלי אל המכונית, ובאמצעות טכנולוגית BLE, המידע מוזנק והופך את המכונית לסלולר ענק- עם דיבורית. יש ברכב שלי אלמנטים של מכונית אוטונומית, שכן יש לי מצלמה אחורית שעוזרת לי ברברס ולמעשה מספרת לי מה נמצא על הכביש וכשאני מתקרבת למשהו הרכב מיד “מדבר” איתי ומונע ממני מלעשות תאונה. אלו על קצה המזלג הדברים שמגדירים את הצורך ואת הסיבה שהעולם של הרכב המחובר כל כך מתפתח.
רק לאחרונה נחשפתי למספרים שמראים את מספר הפרטנרים שיש לאפל עם הפיתוח שלה לרכבים ה-Apple CarPlay, המספרים מראים כי נמכרו בשנת 2014- 30 מיליון רכבים עם Apple CarPlay מאומבדים בתוכם, וזהו מספר מדהים ! תוכלו לראות בגרף הבא את התפלגות השחקנים שמשתפים עם אפל פעולה- וגם תוכלו להחשף למכירות שלהם בפועל.
נחזור לכנס בברצלונה ולמסקנות שלקחתי מהבמות השונות- בהרצאה מאלפת שיטח Dr.Chang-Gyu Hwang– שהוא הנשיא והמנכ”ל של KT Corporation, את העובדות על העולם המחובר- ואת ההבנה שאחד האתגרים הגדולים ביותר ביצירת חיבוריות לאנשים, מכונות, ערים ובתים, נח למעשה על האתגר התחבורתי, חלק משמעותי מהיכולת של תכנון העומסים וחיזוי הבעיות בתוך המרחב העירוני קשור באופן ישיר לכמות הרכבים שנמצאת על הכביש- ותפיסה קונקטיבית שיכולה לזהות את כמות הרכבים ולנטר את הבעיות מראש- על ידי כך היא למעשה יכולה באופן טבעי ליצור סביבה יותר חכמה, מציאות קונקטיבית שמונעת בעיות.
גם גוגל חולמים חלומות גדולים על קונקטיביות- Sundar Pichai, הינו יד ימינו של סרגי ברין מGoogle, והוא שיטח באופן מדהים את תפיסת העולם של החברה. גוגל כחברה מתנסה ברעיון של העולם הקונקטיבי, חלק מכך נסב סביב פרויקט המכונית האוטונומית שתשען למעשה על חיבוריות לאינטרנט- ותפתח עולם חדש של יחסים בין התחבורה והאדם.
חשוב להגיד שסונדאר פיצ’אי- מדבר על כך שהרבה מאוד פעמים פרויקטים של גוגל נראים משוגעים בהתחלה ועם הזמן נוצרת מקובלות ופתאום חלקים מהפרויקט הופכים להיות למציאות שלנו. המחשבות של גוגל והעשייה שלה בכל הקשור למכונית האוטונומית קשורים בכך שגוגל כחברה מתנסה במרחבים חדשים, ומרשה לעצמה לחקור אזורים שבתחילה לא נראים כהגיוניים אבל במרוצת הזמן הופכים לחלק אינהרנטי מחיינו.
וגוגל אינה השחקנית היחידה שמדברת על מכוניות אוטונומיות- Carlos Ghosn נשיא ומנכ”ל רנו ניסן- שיטח את משתנתו ודיבר על כך- שיצרניות רכבים מתעסקות בבניית רכבים עם יכולות אוטונומיות, אבל לא ממקום של נהיגה ללא נהג אלא מהשקפה מעט שונה- ממקום של העצמת הנהג ויצירת סביבה תומכת חזקה יותר עבורו. לדעת קרלוס רכבים ללא נהג יגיעו רק בעוד עשר שנים, לדעתו, להשמיש את הרעיון בפועל הרבה יותר מורכב ממה שזה נשמע.
בעיניים של קרלוס תעשיית הרכב תשתנה, מכוניות תוכלנה לדבר אחת עם השנייה ו”כלכלת Uber” תשנה את היחס של האנשים לרכב. תעשיית הרכב תגדל בקצב שונה, קטן יותר, אבל עם הרבה יותר טכנולוגיה- למעשה, יצרניות תוכלנה להרוויח לא בהכרח ממכירת הרכב עצמו כי אם מכל היכולות הטכנולוגיות בתוך הרכב- קונקטיביות תשנה לחלוטין את תעשיית הרכבים.
צריך להבין שהקונספט של הרכב המחובר- נסב על דברים רחבים יותר מהפונקציונאליות עצמה של הרכב, אם לוקחים בחשבון את הזמן שאנחנו משקיעים בנהיגה והופכים את הרכב שלנו לאפקטיבי יותר מבחינת הדברים השונים שנוכל לעשות בזמן הנהיגה מגלים עולם חדש לגמרי. ויזה למשל השיקו בזמן הוועידה קונספט אותו הם מפתחים יחד עם אקסנצ’ר ופיצה האט כשהרעיון שעומד מאחורי המיזם הינו למצוא את ההיגיון מאחורי הרכב האיקומרסי.
נסו לדמיין שלמעשה הרכב שלכם הופך להיות לאתר סחר אלקטרוני לכל דבר ועניין, ותוך כדי הנהיגה שלכם על ידי טכנולוגיה שתומכת בקול- תוכלו לבצע פעולות שונות ועל ידי כך לחסוך זמן יקר ולהשביח את איכות החיים שלכם. הפעולות יכולות להיות מגוונות, מהזמנת פיצה ועד לרשימת הקניות שלכם בסופר שיכולה להשלח באופן אוטומאטי לקמעונאי וכשתעברו ליד בית העסק השקיות יחכו לכם ותוכלו להמשיך הלאה- חיים מחוברים, כבר אמרנו ?
הGSMA מרימים בכל שנה– במסגרת התערוכה ביתן גדול ומיוחד שקוראים לו Connected City- תפקידו לעשות הוכחת יכולת להיפותזה שבעתיד הלא כל כך רחוק הכל יהיה מחובר. בכל פעם הביתן מתפתח וגדל, ויש לי את הזכות לראות את האבולוציה שלו שנה אחר שנה- אבל אין ספק שב2015- זה נראה מעל ומעבר. מה לא היה בביתן ? מכוניות מחוברות, קמעונאות קניות, בתפיסה קונקטיבית, הרבה הרבה וירטואל ריאלטי ושחקניות בגוונים שונים.
היו רובוטים, סנסורים שמחברים את הכל והמון רכבים-אין ספק שזו שנת ה-Connected Car– השחקניות הן שונות ומגוונות ורואים כיצד חברות התקשורת עצמן- הופכות להיות לחלק ממגרש המשחקים המתפתח הזה ובונות מודלים של רכבים מחוברים שלמעשה ישקפו את העתיד התחבורתי המחובר שלנו.
מילת סיכום. אני מקווה ש”נסיעת המבחן” שעשיתי לכם בפוסט הזה סיפקה לכם טעימה קטנה על הרעיון ועל הכיוונים המתגבשים. חשוב לאמר שזה ממש על קצה המזלג כי כפי שעושה רושם האזור של הרכב המחובר מייצר חדשנויות ופותח מרחבים חדשים לנסיעה הלכה למעשה.