במסגרת סדרת “הפוסט האורח” שפתחתי כאן אני מארחת הפעם את ישי רוזנבאום,ישי כתב פוסט שמשתלב היטב בסידרה הנוכחית, כממשיך את נושא ההיכרות של אנשים ברשת וחשיבותו של המפגש בעולם האמיתי, המגיע בעקבותיו. המאמר מתובל בהומור הדק של ישי ולבטח תיהנו מהצגת הנושא מנקודת מבטו ומהמחשות החיות המבהירות את עמדתו ברמת הפרט והכלל… לפוסט הראשון בנושא היכרות ברשת לינק.
—————————————————————————————–
הכול החל בפוסט של חבר משם זה המשיך לדיון על גבי הקיר שלו בFacebook, שהתגלגל, כדרכם של דיונים כאלה, למחוזות לא צפויים של מציאות רב-ממדית, יקומים מקבילים ופיזיקה-פור-דאמיז. מי שהיה מציץ בדיון הזה ונתקל שם לראשונה בשם “ישי רוזנבאום” או כפי שהוצג : Ishai Rosenbaum, היה אולי מסיק שאני גיק חובב פיזיקה. אלא שהיה טועה, וברור גם למה: הוא פשוט ראה רק חלקיק זעיר (ולא ממש חשוב) מהתמונה המלאה שהיא אני.
עכשיו נניח שהוא… בעצם, בואו נחליט שהוא זו היא, הייתה רוצה לדעת עלי יותר, להכיר אותי (למה ? רק היא יודעת). מן הסתם הייתה מקליקה על שמי ומגיעה לפרופיל שלי, מתעכבת קצת על פוסטי הקיר, בודקת אם יש לנו חברים משותפים, מדפדפת בין התמונות, ולבסוף מציעה חברות, האומללה. נו, הרי כולנו מכירים את הדינאמיקה הזאת. כך הופכים ל”מכרי רשת” ותוך זמן קצר אנחנו גם עוקבים זה אחר זה בTwitter, קוראים האחד בבלוג של השני, מגיבים, מנהלים דיונים, משגרים “לייקים” הדדיים בFacebook. אכן, זהו העולם המופלא של המדיה החברתית. אבל מפה עולה שאלה מעניינת: האם אנחנו באמת מכירים האחד את השני?
בשיחת ליל שישי משפחתית שניהלנו לאחרונה, שאלה אותי נציגת דור ההורים (70 פלוס-מינוס): “נרשמתי לFacebook עכשיו מה עושים עם זה ? לשם מה זה טוב ?”. אחד מנציגי דור הבנים (40 פלוס), איש הייטק בכיר שאינו ממש פעיל במדיה החברתית, התערב וענה בציניות ש”זה נותן לאנשים אשליה שיש להם חיי חברה”. לי כמובן לא נותר אלא לצאת להגנת המדיה החברתית (ולהגנתי!) ולומר שהיא משלימה ומעשירה את החוויה החברתית, בוודאי לא מחליפה אותה. בכל אופן, הנקודה המעניינת היא כי הגישה הסטריאוטיפית אודות המסכן שיושב ספון בחדרו החשוך (או מוטב: במוסך של ההורים) ומנהל חיי חברה וירטואליים, עדיין לא חלפה מן העולם. הגישה הזאת יוצאת בין היתר מנקודת הנחה שאין תחליף להיכרות אמיתית, פנים אל פנים.
והאמת ? התיאור נכון מאוד !
כסטריאוטיפ הרעיון אולי מוגזם, כדרכם של סטריאוטיפים. אבל הנחת המוצא שלו הגיונית בהחלט ! אלא שמכאן ואילך תנאי ההתחברות החדשים נותנים בידינו אפשרויות בחירה והיכרות איכותית מהסוג שלא הכרנו עד כה.
העידן הנוכחי באינטרנט חושף אותנו לאחרים בצורה חסרת תקדים. אני זוכר איך עד לפני כמה שנים, כשניהלתי קהילה באינטרנט, עוד הסתתרתי מאחורי השם הפרטי בלבד ותמונה מרוטשת. אבל יום אחד נטשנו כולנו את המסכות, הכינויים והתמונות של הומר סימפסון (אני) ועברנו לפתיחות מלאה, כולל תמונות, וידאו וכו’. מעבר לפרופילים שלנו בדה מרקר קפה Facebook ו Linkedin מעבר לבלוגים ולמיקרו-בלוגים שלנו, לערוצי הYouTube והBlip.fm אנחנו גם מפזרים את טביעות אצבעותינו בכל רחבי הרשת : בטוקבקים, בבלוגים של חברים ועוד. ובואו לא נשכח שכל הדברים האלה אינם נעלמים הם נשמרים ומתועדים לנצח (עד שחלילה שואה גרעינית תשמיד פה הכול או משהו כזה).
אם נחזור אלי ולמכרת הרשת החדשה שלי, שאותה לא פגשתי מעולם ואף לא שוחחתי עימה בטלפון, ונניח שאני רוצה להכיר אותה יותר לעומק, אבל עדיין לא מעוניין להיפגש איתה. ובכן אני מתחיל לחפור לעומק, קורא פוסטים ישנים בבלוג, מגגל את השם שלה וכו’. אתם יודעים, סטוקינג רשת מצוי. עכשיו בואו נניח שממש נכנסתי לעניין, לקחתי כמה ימי מחלה מהעבודה, התחלתי לקדוח ממש עד הקצה, ועיינתי בכל כל בדל טקסט או תמונה שלה שאי פעם היא שחררה לרשת. עכשיו האם אני מכיר אותה? התשובה היא שאני אולי מכיר אותה טוב יותר (ושאני כנראה גם זקוק לטיפול), אבל עדיין לא באמת ולא ממש.
שוב חזרנו לעניין התמונה המלאה, או למעשה החלקית, ולאותם הממדים הנסתרים של המציאות שנעלמים תדיר מעינינו. בסופו של דבר, למרות נוכחות הרשת המאסיבית שלנו, אנחנו עדיין בוחרים ובוררים, במודע או שלא ביודעין, את מה שאנחנו מעלים לשם. למרות החשיפה, זו משקפת רק חלק מאישיותנו ומהווייתנו. על כן אמרנו שאין תחליף בעתיד הנראה לעין לפגישה פנים אל פנים. גם לדעתי בסופו של דבר, אנשים שואפים לכך. ומה לעשות, הרשת עדיין לא מעבירה ריחות (הרי גם פרט זה הוא נדבך חשוב בהיכרות ככלל, ולא רק במסגרת היכרות רומנטית), והיא מגבילה את האפשרות שלנו לתפוס את המכר החדש שלנו בשעת טעות, בפליטת פה, בכוס קפה שנשפכה על המכנסיים שלו, אפילו באופן שבו הוא מגרד באפו כשהוא עצבני כי כדי להתקרב לתמונה המלאה צריך כמובן לשמוע ולראות גם את הדברים האלה, שאותם נוכל לחוש בשלבי ההיכרות הבאים, באם ההיכרות היסודית דרך הבחירות והברירות ברשת התקבלה עלינו כמתאימה.
—————————————————————————————–
מצאתי סרט מצחיק וקצר על דיאלוג מעט “חרוך” מקווה שימצא חן בעינכם ….
http://bit.ly/cI3PdG | פוסט אורח חדש בבלוג שלי, של ישי , על מערכות יחסים ברשת . בטוחה שתהנו 🙂 | By @ishai_r
Knowing People on The Web (Heb) http://bit.ly/cKLc88
RT @zoharu: http://bit.ly/cI3PdG | פוסט אורח חדש בבלוג שלי, של ישי , על מערכות יחסים ברשת . בטוחה שתהנו 🙂 | By @ishai_r
http://bit.ly/cI3PdG פוסט אורח שלי בבלוג של זהר אוריין, על מערכות יחסים ברשת. Thanks @zoharu!
RT @zoharu: http://bit.ly/cI3PdG | פוסט אורח חדש בבלוג שלי, של ישי , על מערכות יחסים ברשת . בטוחה שתהנו 🙂 | By @ishai_r
RT @zoharu http://bit.ly/cI3PdG | פוסט אורח חדש בבלוג שלי, של ישי , על מערכות יחסים ברשת . בטוחה שתהנו 🙂 | By @ishai_r
RT @kerentb: RT @zoharu http://bit.ly/cI3PdG | פוסט אורח חדש בבלוג שלי, של ישי , על מערכות יחסים ברשת . בטוחה שתהנו 🙂 | By @ishai_r
היי ישי,
אני חושבת שהצלחת להגדיר בצורה מדוייקת את החוויה במדיה החברתית. לפעמים באמת יש הרגשה שמכירים מישהו אך זו היכרות מאד שיטחית ולא באמת מכירים בנאדם באמת רק על פי מה שהוא החליט לכתוב.
אהבתי את הסרטון!