בואו נדבר קצת על המוח שלנו ועל הזכרונות. בגלל שכבר הבנו ששינוי עמוק של ההתנהגויות שלנו לוקח כ18 חודשים, ומוחנו מתחיל להתעצב אחרת בתקופה הזו; וגם נגענו במה שמשפיע עליו מבחינת ההתנהגות שלנו, חשוב מאוד גם להבין את המנגנון של הזיכרונות שלנו בתוך המכשיר המדהים הזה שקוראים לו המוח?. בתקופה כה ארוכה אנחנו למעשה מייצרים זיכרונות חדשים שמתערבבים עם הזיכרונות של העבר ועם הכמיהה שלנו לעולם שידענו. אבל יש משמעות להבין יותר לעומק כיצד המנגנון הזה של הזכרונות עובד וההבנה יכולה לשרת אותנו בהסתכלות ריאלית, שגם עוזרת לנו להתקיים ולנוע קדימה.
הזיכרונות שלנו הם המקום בו לכאורה אנו מאחסנים את הידע שלנו, אם תרצו זה “הענן” הפרטי שלנו במוח. הזיכרונות שלנו מכילים את אותם דברים ששווה לשמור במידה שזה מתאים לידע מוקדם יותר שהגיע אלינו מהעבר. מה שאנחנו מאחסנים בזיכרונות עוזר לנו להתמודד עם סיטואציות חדשות בשעת הצורך. רבים מאיתנו מבלבלים בין זיכרונות לבין הפעולה של ליזכור. אנחנו רואים בזיכרונות סוג של מחסן ששומר על הידע שלנו כשלא משתמשים בו, אבל המטאפורה הזו היא לא נכונה בגלל שהזיכרונות הם לא סטאטיים כמו בניין פיזי.
למעשה הזיכרונות שלנו כל הזמן מתרעננים ועוברים שינוי כשאנחנו פוגשים מידע חדש ומרפרשים אותו.
מבחינת פעולת המוח שלנו מתברר שמידע חדש ורענן יכול לשנות ולעצב את הזיכרונות שלנו מהעבר. תחשבו על כך שהתפקיד של זיכרונות עם מידע חדש הוא לעזור לנו לבנות נרטיב המשכי ומספיק חזק כזה ששומר על הבריאות שלנו, על המוח ועל היכולת שלנו להשתמש במידע נכון.
כשאתם צופים למשל בחדשות, האינפורמציה החדשה ״פוגשת״ מידע ישן שיש לכם בזיכרון והיא מפעילה את המכניזם שלכם לכיוון העלאת רעיונות, אם לגבי אמנות ואם ביחס לתפיסה שיש לכם לגבי החיים. המיקס של המידע החדש עם הישן יכול לעשות ״טוויקינג״ למידע שמגיע אליכם מהעבר ולעצב את המציאות של אירועי העבר בצורה שונה. ונתון וזה נכון גם לגבי אנשים שיש להם זיכרון ממש ברור וחד.
ככל שאנחנו מבינים טוב יותר את הזיכרון שלנו כל נהיה יותר מלאי השראה לטפח אותו ולבנות אותו בצורה הזו שתורמת לנו לפעולות של ההווה והעתיד.
הזיכרונות שלנו לא מנוהלים במקום אחד במוח זו למעשה פעולה שקורית בכל החללים של המול וישנה מעין קולבורציה של החלקים השונים של המוח כמו מקהלה שיודעת לנווט את הפעולה ו/או הפעולות הללו של הזיכרונות.
חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.