עסקים, שינוי- נשאלת שאלה אמיתית, כיצד חברות יכולות להשתנות על מנת שתהינה ריספונסיביות לעידן הנוכחי ? שתי הרצאות חשובות מכנס המובייל בברצלונה ירכיבו בעיני קומפוננטים שעוזרים להבין מהות של Change, על מה ואיך צריך להסתכל.
Jim Whitehurst, המנכ”ל של חב’- Red Hat אחת מהחברות הגדולות והמוכרות ביותר בעולם הקוד הפתוח, ובין המפיצות הגדולות בעולם של מערכת הפעלה מבוססת לינוקס- דיבר על הנושא בצורה מעוררת השראה ואני רוצה לשתף בדברים עיקריים כמו גם להוסיף עליהם אינסייטים ואינפוטים משלי.
ג’ים סיפר על כך שהוא ישב בחדר הנהלה משמעותי אשר התעסק באסטרטגיה קדימה, איך בוחנים את העתיד ועוד, המנכ”ל של החברה שאל את ג’ים שאלה- כיצד אנחנו מתכוננים למציאות של Uber, כשנכנסת כזו מתחרה וכל ה-R&D משתנה מקצה לקצה- מה עושים עם מציאות כזו ? איך מכינים את עצמנו לכזה דבר ? והוא הבין, אחרי שחיכך בגרונו וחשב מה יוכל לענות שלמעשה, אין ממש תשובה טובה לשאלה כזו, צריך להיות כנים, אי אפשר באמת להתכונן למשהו כזה.
אבל כשהזמן עבר, וג’ים חשב- והבין שדווקא יש מה לעשות, בעולם של שיבוש שקורה סביבנו אנחנו כולנו צריכים לדעת להתכונן לבלתי נודע, לזה שאי אפשר לצפות אותו. אז, אם זו אחת השאלות החשובות ביותר שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו במציאות הזו- מהי התשובה ?
התשובה היא שאי אפשר להתכונן לכזה שינוי, אבל יש הרבה דברים שאפשר לעשות על מנת בכל זאת להיות מוכנים- רק בגלל שאנחנו לא יכולים להתכונן מספיק כי אנחנו לא יכולים להתמודד עם זה, מה שאומר שאנחנו צריכים להפסיק להתעסק כל כך הרבה בפלנינג ולהתחיל לחמש את הארגון שלנו ביכולות שמסוגלות להתמודד עם כל השינויים.
חברות צריכות להבין שהן צריכות לעשות הזרקה יותר משמעותית של חדשנות לתוך החברה, בשביל שהן תוכלנה להשתנות- צריכות להסתכל על הסביבה, לראות כיצד מתנהגים בחברות אחרות- חלילה לא לאמץ את התרבות של עסקים אחרים שאולי מייצרים מהות שונה, אלא- לקחת קומפוננטים של דברים שראינו ולאמבד אותם בתוך החברה- חדשנות, יכולות שאפשר להכניס לתרבות הנוכחית של הארגון.
שינוי כזה דורש משהו מהמנהיגים של החברה באופן פרסונאלי, בשביל לעשות זאת צריך להבין ששרירים יותר חשובים מפלנינג, שרעיונות טובים הרבה פעמים מגיעים מרעיונות אחרים שהיו לפני כן, ושכבה על שכבה כשמפרקים את הדברים ומרכיבים אותם מחדש נוצר הקסם- ושחדשנות היא חלק מהסטרים של החברה, זה לא פרק- זו מהות של העסק לאורך זמן.
בשביל שיתאפשר שינוי– צריך להסתכל על המשוואה של יעילות מול חדשנות אחרת, אם העסק עובד רק ביעילות הוא לא יגיע רחוק- ויש נחיצות אמיתית לבנות כלי שינוי של חדשנות, נסיינות ואג’יליות על מנת שתתאפשר הסביבה של מוכנות לתרחישים שונים.
בסשן של-McAfee, המנכ”ל של החברה-Christopher Young דיבר על כך שקידמה לא צריכה לזרז טיפשות, צריך לעצור ולברר שאנחנו בונים את העתיד הנכון. כריסטופר דיבר על תפיסה שקוראים לה- תעצרו את הקו, Stop The Line.
בשנה שעברה נפטר אחד מאבות התעשייה של הרכב- Tatsuro Toyoda הוא הבן של היזם וממציא החברה טויוטה. והתרומה שלו תשפיע על כולנו לאורך שנים, למרות שלא בטוח שאנחנו בכלל מודעים לכך. בתחילת שנות השמונים, ג’נרל מוטורס הייתה החברה הגדולה ביותר של רכב בארה”ב והיה להם אתגר- לייצר מכונית ברמה גבוהה ובאיכות שגם תהיה יעילה מבחינת צריכת הדלק אבל גם בטוחה- תוך שמירה על היכולת למכור ברווח.
מהצד השני, ליפנים בתעשייה זו היה יתרון כי הם היו די טובים בכך, כל כך טובים שהם התחילו להרוויח נתח שוק גדול בתקופה שבה כמו שאמרתי השחקן הראשי בכלל היה- GM, מתוך הקונפליקט בין שתי החברות נולד משהו הפוך- איחוד של שתיהן ובניית מפעל משותף במטרה לגרום לכך שטויוטה תעזור ל-GM לבנות מפעל איכותי שניתן למכור מכוניות, ומהצד השני טויוטה הרוויחה את היכולת לדעת איך למכור רכבים בארה”ב.
הדבר המשמעותי לדעת הוא, פילוסופיה עמוקה שיש ל-Toyota שהיא אמבדד לתפיסה של החברה- וקוראים לה- Stop The Line ! ג’נרל מוטורס הייתה בגישה של כמות מעל איכות, לעומת טויוטה שהגישה שלה הייתה הפוכה- ובכל מחיר, בכל תקלה לכל אחד במפעל היה מותר לעצור את קו הייצור. העובדים במפעל לא רק שיכלו לעצור את קו היצור, אלא- הם ממש קיבלו עידוד לעשות זאת במידה ויראו בעיה. התפיסה הזו גרמה לכך שלעובדים תהיה אחריות עצמית, וכוח לשנות- זה משפיע על הדרך שבה אנשים עושים דברים ותופסים את עצמם במרחב של הביזניס.
לעצור את הקו, הפך את התהליך כולו לאיכותי ובעל יכולת בחינת התהליכים בצורה יותר עמוקה ובטוחה. הדבר הזה, גרר לתנועה בעולם של תעשיה-Total Quality Movement שעד היום משפיעה על הדברים.
איכות, זה לא משהו שהוא בגדר של Nice to Have, בכל-Business זה מאסט בכל דבר שאנחנו עושים, לכן בפעם הבאה שאתם מרגישים שאין איכות שעומדת בסטנדרטים שקבעתם- תעצרו את הקו, Stop the Line.
מילת סיכום. מקווה שהרשומה עזרה לכם להבין חלק ממשמעות השינוי, מבטיחה להמשיך להציף בתובנות חשובות מהכנס על מנת שתוכלו לקחת את המידע ולהפוך איתו לכלי שעוזר לקבל החלטות מעצבות עסקיות חכמות. התגית של סדרת הפוסטים המלאה- Creating a Better Future.