New Communication Apps | GSMA

Disruptive Market | אפליקציות. מאימות על הדומיין של חברות התקשורת

אתחיל את הפוסט בנימה אישית, ובסיפור על קוֹרוֹתַי לאחרונה.יצאתי לברצלונה לתערוכת המובייל השנתית בלי חבילת שיחות ובלי חבילת SMS ובאמת לא ידעתי איך אוכל לשמור על קשר עם האנשים החשובים לי במשך שבוע ימים. אמנם יש לי גישה לאינטרנט במלון ולכאורה אומרים שבכנס יש אינטרנט חופשי – אבל כפי שוודאי ידוע לכם, בכנסים גדולים האינטרנט הוא הדבר האחרון שעובד… לקחתי לי כמשימה ראשונה בהגיעי לברצלונה לחפש חברת תקשורת שתוכל “להשכיר” לי גישה לאינטרנט למשך הזמן שבו אשהה במקום, כלומר – חבילה נקודתית.

זו הייתה משימה פשוטה בהחלט, ואחרי כמה צעדים ברחובות ברצלונה מצאתי סניף של חברת תקשורת מקומית ורכשתי מהם חבילת גלישה למשך התקופה. הגלישה החופשית אפשרה לי להתחבר אל האינטרנט ואל אפליקציות תקשורת כדוגמת Viber ולמעשה לשמור על הקשר הדרוש לי לתקופת היעדרי. הדהים אותי עד כמה למעשה עולמנו קרוב ליום שבו הכול יהיה פשוט ונגיש – שהרי אם המניפולציה הקטנה שעשיתי פועלת, משמע היא אפשרית. אני מניחה שמכאן עד לשלב שזו תהיה תשתית ברורה ונגישה לכל ניפער מרחק שטומן בחובו פקעת מסובכת של שיקולים פוליטיים וכלכליים, מאבקי כוח, דחיפת ה”אגו” והגדרה מחדש של עולם העסקים במשבצת הזו.

 הפאנל התואם שנכחתי בו בכנס המובייל נסב על ענייני תקשורת והתעכב משמעותית על הנקודה הזו חשתי שמדובר ישירות עלי כצרכן הקטן, במטרה לברר איך למעשה השחקניות המרכזיות מתכוונות “לתכנן את חיי” בשנים הקרובות. נושא הפאנל עסק בשאלה איך למעשה שחקנים חדשים בתעשיית התקשורת ׳משבשים׳ כביכול את המודל העסקי המקובל ועשויים להחדיר רוח חדשה של תחרות, הנובעת מחשיבה חדשנית. מגמת המפעילים המרכזיים גרמה לכולם להתיישר לפי קצב עצבני בלי להרשות לעצמם בשום פנים ואופן כל הפוגה במירוץ להישגים בלעדיים ( Voice ומסנג’ר, אלו הם שני שירותי מובייל אשר משתנים ללא הפסק). מַפעילות המובייל נחשבו עד כה לשולטות הבלעדיות על הטריטוריה הזו.  אבל הטריטוריה הזו התערערה כאשר חדרו אליה אותם “שחקני החיזוק” החדשים. ברם הכניסה הנמרצת של הסמארטפונים לזירה, האפשרות שנפתחה לכל לקבל גישה נוחה וזולה לאינטרנט זרזו את השימוש העממי בקנה מידה נירחב ואכן כיום גם הגישה ללקוחות הפכה לקלה יותר. זוהי למעשה תמונת המציאות שמתחילה להשפיע בהיקף לא מבוטל גם על מפעילות התקשורת הגדולות עצמן.

אבל עדיין אין זה סיפור שאינו מתחיל ונגמר במאבק בין מפעילות המובייל לבין שחקנים חדשים, הסיפור המרכזי מתרחש בצד של הצרכן, הודות לשינוי בהתנהגותו של הלקוח ושל מערכות יחסים חדשות הנרקמות בין היצרן לצרכן. זהו סיפור שמגדיר מחדש את המודלים העסקיים. המדיה הופכת לעשירה יותר עם אפשרויות רבות יותר ותקשורת חדשה – ולנגד עינינו מוקם Marketplace  חדש ומתפתח במאזן הכוחות ואשר מכתיב את חוקי “כיכר השוק” הוירטואלית וקובע איך למעשה עולם voice and messaging יהיה מעוצב בשנים הקרובות.

חוקי המשחק משתנים בעולם התקשורת על ידי אפליקציות צד שלישי.  האם זו תחילתה של מערכת שתשנה את הדרך שאנו צורכים תקשורת ?– Viber, “וואט’ס אַפּ” מתחילות לייצר ווליום משמעותי – 50 מיליון משתמשים בViber, שני מיליארד הודעות ביום ב”וואט’ס אַפּ” – ככלי שמעניק ללקוחות מעמד נכבד באמצעי התקשורת. המהלך ניתמך על ידי מספר אלמנטים משמעותיים, הנובעים משאלות היסוד – מה חשוב ומה גורם לכולם להיות  מחוברים : מסרים, שיתוף מסרי מדיה, אפשרות להעברת מסרים קבוצתיים. אכן, כיום מקשיבים בקשב רב למה שהלקוחות אומרים ובמקביל רואים בשירות לקוחות הזדמנות לפיתוח עסקי ולהתייעלות.

מהצד של חברות התקשורת למעשה, המציאות המוכתבת הזאת מאלצת את חברות התקשורת להתנהג אחרת. יש פה הכרה מלאה במצב העניינים שבו השוק שלהן הוא שוק בהפרעה והן צריכות להיערך אליו. עליהן למצוא את היתרונות היחסיים שלהן, למהר ולפתח פתרונות משלהן. עליהן להירתם למהלך הזה גם כגופים עצמאיים, בבחינת חברות שממציאות את עצמן . Ubiquity  זו מילת המפתח להצלחה – שמתבטאת באפשרות של חברות התקשורת להשיג יישור קו עם המערך הגלובאלי והיציב. שיטת הזמינוּת בכל מקום ובכל זמן  היא האפשרות הבטוחה להגיע לכולם. מבחינה עסקית הכוח בחיבור לOEM על ידי פיתוח אפליקציות מתחרות כדוגמת Join  – היא האפליקציה המומלצת והמהווה גורם תחרותי לאפליקציות מסרים . חברות התקשורת מדגישות כי הכוח שלהן צפוּן בהשקת מוצרים רבים עד למאסה קריטית. מאחר שאנחנו לא טובים ב”להלחם בשני בחורים במוסך”- מוטב לפעול בקלות יחסית במה שאנחנו טובים בו כשההבטחה שלנו מתבססת על עקרון ה Ubiquity.

לסיכום. אין ספק שכניסה של over-the-top players כדוגמת  Viber וLine מכניסה את התעשייה הזו לקצב חדשנות חדש ומכריחה חברות גדולות לחשוב מן היסוד על הדרך בה הן מתפתחות ובמקביל – על הדרך שבה הן מפתחות את התעשייה הדיגיטלית. זהו יתרון גדול לכל אחד מהצדדים כי הוא פוגש את הלקוח בקצה המסלול ובסופו של דבר כל אחד ואחד מאיתנו הצרכנים אמור ויכול להרוויח מכך. המציאות נעשית הרבה יותר תחרותית , יותר מאתגרת ומלאה בפתרונות קריאטיביים וחדשניים שיכניסו טעם איכותי לאין ערוך לחיינו השוטפים.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.