Amazon & Innovation. Again

amazon-logo


והנה אנחנו שוב בפוסט על אמזון ועל חדשנות
. ואין ספק שבזמן האחרון קרו כמה דברים מרכזיים שכדאי לדבר עליהם ולנתח מה זה אומר בפועל עלינו גם כאנשים פרטיים, ובמיוחד כבעלי עסקים. אבל לפני שאדבר אתכם על החדשנויות מבית אמזון שעדיין לא סקרתי בבלוג שלי אני רוצה להתחיל את הפוסט הזה דווקא ממשהו שכלל אינו קשור לחדשנות. סיפור : לפני כמה שבועות נסעתי ברכבת הביתה, ומולי ישב בחור שלא ברור איך בדיוק התחלנו לשוחח. תוך כדי השיחה התברר שהוא מנהל הלקוחות התאגידי של חטיבת הענן של אמזון בישראל, סניף שנפתח בינואר 2014 ולמעשה טבע את דריסת הרגל האמזונית בישראל. הייתה זו שיחה מאוד מעניינת ובין היתר הוא אמר משהו שכבר שמעתי בעבר ואף קראתי בפרסומי חזונה של החברה, אך אין ספק שלשמוע את הדברים בקול רם- עשה את כל ההבדל. הוא סיפר לי שביעדים שאמזון מעמידה לאנשי המכירות שלה ולמנהלי תיקי הלקוחות, קיים סעיף מאוד מעניין שלפיו החברה בוחנת את עובדיה לא על פי גידול של היקף המכירות אלא, עד כמה אנשיה הצליחו להוזיל ללקוחות קיימים את השירותים וכן עד כמה דאגו ליעל את התהליכים כך שהעלויות והמעמסה על הלקוח ירדו בכל שנה.

אמזון היא חברה מדהימה !  רק חברה כמותה מסוגלת לתגמל אנשי מכירות על הדבר ההפוך מהמקובל על כולם. ובדיוק בגלל צורת החשיבה הכל כך שונה הזו היא מסוגלת להופיע שוב ושוב כחברה חדשנית. לפני שנמתח ביקורת על הדברים החדשים שאני עומדת להציג בפניכם (וסביר להניח ששמעתם עליהם בדרך זו או אחרת בתקופה האחרונה)- חשוב שנזכור שאמזון היא המקור להמצאות בתחומים שלמים באופן ששינה את הדרך בה אנחנו עושים עסקים. ובדיוק משום כך אני רוצה להעביר לכם את סיפורי החדשנות של אמזון מהפרספקטיבה של ניתוח העוגנים שאפיינו כל מופע של חדשנות, כך שתדעו מה טמון בחשיבה של אמזון ואולי תרצו להטמיע אותה בתרבות העסקית שלכם, במודלים העסקיים החדשניים שלכם.

אמזון היא חברה שממציאה תחומים חדשים : כזכור ב2000 אחרי בועת הדוט קום, אמזון שיחקה למשל תפקיד מרכזי בפיתוח הרעיון של טכנולוגיות ענן, זאת משום שהיא זיהתה שניתן למעשה למכור את השטחים שיש לה בדטה סנטר שלה ולאתחל על השטח הפנוי מוניטיזציה בפועל. מנהליה נוכחו שארגונים אינם נוטים לנצל את מלוא השטח שברשותם על מכלול הסגולות הפוטנציאליות שלו. אמזון עצמה הפכה את הוואקום בשטחים הפנויים שלה ליתרון על ידי כך שהֵסֵבָה אותו להצעת ערך עבור חברות. אם אנחנו בוחנים את הדוגמא הזו ומבינים את האימפקט שקיים כיום בעולם סביב שירותי ענו, אנחנו יותר מצריכים להיות דרוכים לגבי חדשנויות שונות ומגוונות שמגיעות בימים אלו אל פתחנו- שכן כפי הנראה הן מסמלות את העתיד לבוא ואת המגמות החשובות !

Amazon Dash– במידה שהדברים שאציג בפוסט הזה ייראו לכם מוזרים מוטב לחשוב פעמיים, שכן לאמזון כחברה סמכותית יש את היתרון שמאפשר לה לראות משהו שאנחנו כפי הנראה עדיין לא מודעים אליו. היוזמה הטרייה ביותר של אמזון הינה Amazon Dash- קצת מסוכן לציין בפוסט דיגיטלי שמדובר על היוזמה האחרונה, כי לבטח תוך כדי כתיבת הרשומה הם ישיקו משהו חדיש אף יותר.

הרעיון של Dash Amazon יושב על התובנה שאנו שוכחים לרשום ברשימת הTo Do List שלנו את פרטי הקניות שלנו ואת הדברים שאנחנו זקוקים להם. כפי שיכולתם לראות בסרטון שמעל פסקה זו, אמזון פיתחה את הכלי שמאפשר ללקוחות לצמצם את הפער בין הכוונות של הלקוחות לקנות משהו, ובין הקניה עצמה. Amazon Dash משמש כסוג של שלט, מכשיר בו אנשים יוכלו להוסיף אייטמים אותם הם מעוניינים לרכוש- כשהכל סובב סביב מוצרי צריכה יומיומיים, קניות של אוכל וכיוצא בזה. המכשיר הזה אמור להחליף את רשימת הקניות הרגילה שאנו ממלאים על דף נייר בתחליפים דיגיטליים כגון : פקודה קולית, וסריקת הבר קוד של המוצר במטבח.

המכשיר מיועד בעיקרו לאספקת מוצרים קטנים, וקהל היעד שלו הוא בעיקר משפחות עם ילדים, עם לוח זמנים עמוס. אין ספק שאמזון מביעה בכך אמירה ברורה- שהיא רוצה לחזק את נוכחותה במגרש של המזון הטרי. הAmazon Dash הוא כלי שמאפשר לייצר גשר ממשי בין העולם הפיזי לדיגיטלי : הלקוחות שסורקים את המוצרים או מקליטים אותם בקולם, משגרים למעשה דטה לחשבון האמזון שלהם באון ליין- ועל ידי הפעולות הללו מתאפשרת שמירת הרשימה ורכישה ישירות מהאון ליין. כאמור, כמו תמיד, אמזון מנסה לחתור להעמקת רעיון היסוד שגורס : פשטות, נוחות, וטבעיות. חשוב לשים לב כי הרעיון הזה של המכשיר מתמזג עם כמה מגמות מרכזיות שאמזון למעשה חודרת אליהם באמצעותו באופן בולט : המעבר החד של הצרכנים לעריכת קניות באון ליין, כולל מוצרי צריכה יומיומיים, החיבור בין הדיגיטל והפיזיקל, התקבלות רעיון “העולם המחובר”- Connected World,וללא ספק עולם “האינטרנט של הדברים”. אם אמזון פעילה במגמות הללו כדאי לנו לראות בכך סימן לבאות. כך שמדובר במגמות מובילות שגם בעלי עסקים צריכים לתת עליהן את הדעת. כפי שראינו מדוגמת הענן, אמזון מכתיבה את מנהגי השוק הודות ליכולתה לראות אופקים שאנחנו כפי הנראה לא מסוגלים לראות בעצמנו בנקודת זמן זו.

Amazon Fire TV– אמזון הינה שחקן מרכזי בכל הקשור לתוכן, וכמובן בהעברת תוכן דיגיטלי. היא אומנם התחילה כמו”ל דיגיטלי ודריסת הרגל המרכזית הראשונה שלה התרכזה סביב עולם הספרים. אבל מאז זרמו המון מים בנהר הדיגיטלי- והנה אמזון מגדילה לעשות ונכנסת בצורה חדה יותר אל מגרש הטלוויזיה. לאחרונה אמזון הפיצה מכשיר חדש שמיועד לטלוויזיה- הוא עונה לשם Amazon Fire TV. מדובר בממיר וסטרימר אשר מאפשר ללקוחות Amazon TV להיחשף לתכנים טלוויזיוניים, סרטים, סדרות ועוד. בכך אמזון נכנסת ברגל יציבה אל עולם הטלוויזיה ומופיעה כשחקן רלוונטי כמו גוגל ואפל אם כי המגרש שלה מגוון יותר שכן היא גם ספק תוכן שמתחרה על המגרש של נטפליקס והולו. 

בוידיאו שצירפתי לכם מעל לפסקה זו, תוכלו לראות את ההשקה של אמזון למיזם הAmazon Fire TV- אמזון למעשה מכניסה לפיתוח הזה את מגוון היכולות שלה ואת הגישה האסטרטגית שלה אל מול הלקוח. היא מאפשרת ללקוחות להקליט דטה בWatch list- יכולת שמתכתבת היטב עם הרעיון האקטואלי של פרסונליזציה מבוססת המלצות. ומכיוון שאמזון היא חברת ביג דטה במהותה היא יודעת איך לעזור ללקוחותיה לזהות תכנים שמעניינים אותם ולהגדיר יחד איתו את סדר ההעדפות. לאחרונה אמר את זה יפה ג’ון פיין שהוא מנהל קשרי ספרים ומו”לים של אמזון- “האתגר הגדול ביותר של חברות כיום עומד על המילה הבאה : Discoverability- איך אנחנו עוזרים ללקוחותינו לגלות בתוך “ערמות המידע” והביג ביג דטה- את הדבר המדויק אותו הם מחפשים”. שימו לב שבעיני הצעת הערך האמיתית של אמזון במגרש התוכן הטלוויזיוני תהיה לאו דווקא התוכן, אלא מציאת השיטה החכמה ביותר והקלה ביותר להיחשף אליו ולגלות אותו.

Fire TV של אמזון– אינו גאדג’ט חולף. זהו למעשה שירות סימלסי- שעוזר לנו למצוא את מה שאנו רוצים לראות. שימוש זה יעבוד בכל המסכים כולל בסמארטפון כך שנוכל להמשיך בתכנים שבהם התחלנו לצפות באחד מחדרי הבית מהנקודה שעזבנו. כמו שציינתי וחידדתי בתחילת הרשומה אני מקפיצה לכם את הדברים העיקריים שניתן לקחת מהדוגמא הזו של החדשנות מבית אמזון : המגמות העיקריות בהן אמזון משתמשת לטובת השבחת הצעת הערך שלה הינן : Data, סימלסיות וברנד יוטיליטי שמטרתו לעזור לאנשים להשביח את איכות חייהם ולהקל על המטלות הכרוכות בתקשור. כמו כן טיפוח היכולת לגלות- Discoverability היא דרכה של אמזון לעזור לאנשים לגלות את הנחוץ להם במפה הדיגיטלית, והדבר מומלץ לכם כאתגר משמעותי שכדאי לעבוד בו לחיזוק השריר העסקי.

Amazon Drones – מצאתי את עצמי חושבת ברצינות שאולי התשתית הפיזית שלנו לא מספיקה, וצריך להתחיל לחפש בשמיים ! עושה רושם שיותר ויותר שחקניות מפתח בעולם הטכנולוגיה מתחילות לפזול למעלה. אמזון עם הדְרוֹנס שלה, עליו תיכף נדבר, גוגל ופייסבוק שמתכננות להביא אינטרנט לכל העולם דרך כדורים פורחים. מתקבל הרושם שהנה זוהתה תשתית שמאפשרת התרחבות ואמזון כמו תמיד נמצאת בפרונט של זיהוי הזדמנויות. אמנם אין זו חדשנות מהחודש האחרון, אבל עדיין- חשוב לציין אותה בפוסט זה שכן לא כתבתי עליה בעבר, וכמו השתיים הקודמות טמון בה מסר שכדאי לנו לקחת לארגז כלי העבודה שלנו.  הרעיון החדיש של אמזון הוא להשתמש במרחב השמיים ובטכנולוגיה ייחודית שמאפשרת לה לשלוח מהמחסנים שלה סחורה במטוסים זעירים ללא טייס ובכך למעשה לשנות את חוקי המשחק בכל הקשור לאתגר הלוגיסטי תפעולי של הזמנות מהרשת. מעולם הדיגיטל והפיזיקל לא היו כל כך מחוברים. חשוב להדגיש שלמרות שהדבר נשמע כבדיחה של אחד באפריל הרעיון הזה נראה יותר מציאותי מאי פעם. ג’ף בזוס המנכ”ל והבעלים של אמזון הכריז כי הצוות שעובד על Amazon Prime שירות הVIP של אמזון- כבר מתנסה בטכנולוגיה המתבקשת ושואף לקרב אותה למציאות שלנו בתקופה הקרובה.

גם בנקודה זו– אני רוצה לחדד לכם כמה נקודות משמעותיות שראויות להיכנס לארגז כלי העבודה שלכם. אמזון יוצאת באמירה מאוד משמעותית דרך היוזמה הזו : השמיים הם הגבול ! עולם שרָווּי בחדשנות חייב להיות ניזון מצורת חשיבה שפורצת גבולות או מוטב לומר- מייתרת אותן. רעיון זה מחדד מצידי אמירה שניסחתי לעצמי בשנת הפעילות הנוכחית, כשהחלטתי שפשוט לא אקשיב יותר ל”אנשי הלא” ! מבחינתי דעתם  בטלה ומבוטלת. היזמים היחידים שאני רואה לנגד עיני הם “אנשי הכן” ! ג’ף בזוס הוא איש הכן, איש העשייה, ויזם חסר גבולות. ובתמונת עולם כזאת שמגוּוֶנת ברבדים על רבדים של מציאויות שמתרקמות בין הדיגיטל לפיזיקל- מן הראוי להבין שלא רק שאין גבול ליוזמה החדשנית אלא שאתם יכולים להמציא הלכה למעשה את דרככם המקורית בטריטוריות חדשות. לכן, קחו דוגמה מהיוזמה הזו ומשיטת החדשנות הזו ותיצרו מתוך גישה חיובית את מה שלכאורה הוא בלתי אפשרי בתחילתו, ובעצם מייצג את החדש והשונה. “תחנו בצד” את עגלת הדעות הקדומות, כי במציאות של היום הכול יַשִׂים ובר ביצוע.

מילת סיכום– אני מקווה כמו תמיד שגם אתם אהדתם את המסרים המשמעותיים של הפוסט. המטרה שלי אינה בהכרח לחשוף אתכם לחדשנות מבית אמזון, למרות שזה לבד מעניין בפני עצמו. אך המסר ה”חבוי לְמֶחֱצָה” ברשומה הנוכחית הינו לגרום לכם לזוז בכורסא באי נוחות- ולחשוב אחרת על הביזנס שלכם. חדשנות הינה כלי מדהים שמסייע ביצירת קשר מתמשך עם הלקוחות, קשר שמעורר שיחה ומעניק ערך ועניין. לכו בכיוונים הללו ובעיקר, בדומה לאמזון- תעיזו לפעול בגישה אחרת, בתוך ומחוץ לקופסא.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.