בשום פנים לא יעלה על הדעת לכתוב סדרת פוסטים על העולם המחובר– מבלי לכתוב על גוגל ! אם יש חברה שמחברת את העולם הלכה למעשה זו בדיוק החברה ! כשהתחלתי לחשוב על כתיבת הפוסט הזה, ואיפה במגרש המשחקים, של החזון לחבר את העולם מופיע קשר לגוגל- תוכלו לדמיין ללא קושי שמצאתי לא מעט מקומות. כמעט ושיניתי את הכותרת לדבר שבו גוגל באמת מעוניינת, והוא- גוגל רוצה להשתלט על העולם. ביסודה גוגל היא חברה עם כוונות טובות: הדרך בה היא בונה את התשתיות, את הפתרונות והכלים שלה, מראה בפרספקטיבת הזמן שאינה פועלת מתוך חמדנות אישית. מנהליה הבינו שלייצר טוב והרבה טוב לאחרים, יניע אותם באופן טבעי לשתף איתה פעולה ודרך אותו שיתוף להגשים את כל חלומותיה.
וכפי שאמרתי, בהחלט אי אפשר לצאת בסדרה על העולם המחובר– Connected World מבלי להכניס את גוגל כשחקנית מרכזית שנוטלת חלק משמעותי בסיפור. לצורך הגילוי הנאות אומר מראש שאני ממש מאוהבת בציר החדשנות של גוגל. בעיני זו אחת החברות המרתקות ביותר במאה העשרים ואחת והרבה מאווירת השינוי, מתרבות השיח, מהווית חיינו קשור ונקשר בה. בפוסט זה אנסה לתת לכם את הטעם לכל הסופרלטיבים הללו ולהכניס אתכם מעט לעולם המחובר של גוגל, אבל מכיוון שפוסט אחד בהחלט לא מכסה את העשייה הטוטאלית של החברה הזו, אדאג לשטוף אתכם במהלך הדרך בעוד כמה פרויקטים נקודתיים אשר יעשירו את ציר החשיבה שלכם.
חזונו של אריק שמידט- ראשית אציין שאת אריק שמידט, אחד השותפים בגוגל ויו”ר החברה ראיתי מספר פעמים על במות שונות של כנסים שהתקיימו בחו”ל. רק מההיכרות עם חזונו אפשר להבין שגוגל ואריק מייצגים חברה שחדורה בניסיון לחבר את העולם ועל ידי כך למעשה להפוך את תשתית האינטרנט לתשתית חיבור מוצלחת ליצירת עסקים, ולהשבחת תחומי החינוך, הכלכלה, התקשורת ועוד. זה לא חדש שגוגל מבססת את עצמה במשחק העולמי של השימוש האינטנסיבי במובייל. טבעי שהחיבור יותנע עם מערכת ההפעלה המקובלת ביותר בעולם, וגם לאור העובדה הבסיסית ששער הכניסה לאינטרנט עבור כולנו הוא תא החיפוש של גוגל- דרכו אנחנו לומדים, משתפים, מקדמים ויודעים מה קורה. נכון שתומס פרידמן כתב לראשונה בספרו על העולם שהשתטח, אבל אם צריך להצביע על החברה שמימשה זאת בפועל ברור למעשה שגוגל היא שיצרה דרך הכלים שלה זמינות למידע ואפשרויות לכולם קטנים כגדולים להתעצם באמצעות הדיגיטל. אריק אומר לא פעם שגוגל היא חברת Mobile First ואחת המשימות המרכזיות של גוגל הינה לחבר את העולם ולדאוג לכך שגם למיליוני האנשים שאין להם עדיין גישה לאינטרנט ייפתח השער להתחברות עולמית. דרך המובייל ובמיוחד הסמארטפון התפיסה התומכת ברעיון תהיה, מגוונת ורבודה ותאפשר לאנשים לבצע באמצעות הכלי החזק והמשמעותי הזה- מיזמים עם השלכות משמעותיות לאיכות החיים.
לגוגל גם ברור איך להכתיב את התנהגות השוק למטרה הנכספת– כדי לקדם את רעיון העולם המחובר יש לפעול באמצעות קהילות שמסוגלות להשפיע ולעזור במינוף היישום המעשי. אחת הקהילות הבולטות שאיתה עובדת גוגל בצורה יסודית היא קהילת המפתחים. רק לאחרונה השיקה גוגל את פרויקט טנגו- Project Tango כשהמטרה המרכזית של המיזם הייתה לפתח יכולות אנושיות מסויימות בתוך מכשירי המובייל. אלה יחברו הלכה למעשה בין העולם הפיזי לעולם הדיגיטלי. ענקית הטכנולוגיה משתפת פעולה עם מעבדות מחקר ואוניברסיטאות, וכן עוד גופים מטעם תעשיות שונות מכל רחבי העולם על מנת לרכז כוחות במימוש החזון על עולם שמוּנָע באמצעות רובוטים ומקושר לחיינו דרך מכשירי המובייל.
את כל הפרויקט הזה גוגל למעשה מנגישה לקהילת המפתחים, מתוך התפישה שעבודה ביחד תהיה קרקע פורה לבניית היסודות של העולם המחובר. אכן, גוגל ידועה כחברה שחושבת בתפישת קוד פתוח, שיתוף ושילוב כוחות- ובעיני שיטה זו לבדה כבר מהווה יסוד בטוח לרעיון העולם המחובר. התוצאה הראשונה של פרויקט טנגו הינה מכשיר סלולר שרץ על אנדרואיד, אשר מחבר בין תוכנה לחומרה ומעוצב במטרה לעשות טרקינג של תנועות בתלת מימד ולבנות מודלים של מפות בתלת מימד שמראות את הסביבה. המכשיר מכיל סנסורים שעושים למעשה חיווי בכל שניה, בהנחה כי מדידה בזמן אמת תאפשר ליצור סביבה הולמת לשימוש יעיל בתלת מימד לשיפור ההתמצאות במרחב.
מה שגוגל מנסה להשיג בפרויקט הזה כולל כמה דברים– גוגל למעשה מקווה שהפתרונות הללו יתנו מענה לשאלות כגון : האם אני יכול להפוך את הסביבה שלי לתלת מימדית ורבודה יותר אם אנוע סביב הבית עם מכשיר הסלולר שלי? המכשיר לבדו ידע לסרוק את מה שנמצא בבית וידווח על מה שחסר בצורה שתעזור לי לתכנן את תכולת סל הצריכה שלי לפני שאני יוצא לקניות, ומה אם בנוסף לכך אותו מכשיר משוכלל ידע גם לספר לי על מקומות סגורים עוד טרם ניסיתי להיכנס אליהם (כמובן שמדובר רק על מקומות ציבורים). הרעיון של גוגל הינו לבנות נכס בבעלותה שיהיה אב-טיפוס (prototype) לדגם שהמפתחים ייחשפו אליו כדי להמשיך ולבנות עליו דברים מדהימים עם פלטפורמה זו. החברה מתמקדת כרגע בפרויקטים שמתמחים בקישוריות בין חוץ ופנים, במפות, ובמיוחד בחיזוק החיבור בין המימד הדיגיטלי למימד הפיזי. תוכלו לראות את פרטי ההשקה של הפרויקט בסרטון הבא :
Connected & Earned Data – למי שלא יודע, גוגל היא חברת דטה לכל דבר ודבר, ארגון שמחבר בין נקודות המגע השונות בפעולות שאנחנו עושים ברשת, ועל ידי החיבוריות הזו היא יודעת עלינו המון פרטים. בעיני, דטה כשלעצמה היא כלי פוטנציאלי לאוגמנטד, כלומר מידע רבוד שמאפשר לנו לגלות דרך הדיגיטל שכבות נוספות על המימד הפיזי. כבר מזמן כתבתי שגוגל מאפס, Waze וGoogle Now– הינן שכבות דטה שלמעשה מרבדות את המציאות שלנו והופכות אותה הלכה למעשה ליותר ויותר קונקטיבית. גוגל עובדת בחריצות כדי לייצר דטה שהיא בבעלותה ועל גבי התשתית הזאת- הInfrastructure, היא בונה מפעלי חיים מסוגים מגוונים : עסקים, שירותים, חיבוריות ותקשורת. לדעתי ראוי ללמוד את השיעור החשוב הזה מטעמה של גוגל כעסקים שמעוניינים לפרוח ולהתקדם בעולם הסחר המתפתח. האפשרות לטפח יכולות שמפעילות דטה בבעלות- היא הגישה הנכונה להעניק לנו נכס משמעותי שמחבר בין הפעולות שאנחנו עושים לבין הלקוחות, ואם נעבוד נכון צעד זה גם מחבר בין אנשים לאנשים. בעיני השימוש בדטה כאסטרטגיה בסיסית הוא אחד הגורמים העיקריים לכך שגוגל כחברה מסוגלת לחבר את העולם הלכה למעשה.
IoT & Google Wear – גוגל כבר מזמן נכנסה לתחום “האינטרנט של הדברים” באמצעות מגוון מרשים של פרויקטים כמו המשקפיים של גוגל, פרויקט שיושב על העיקרון של Wearable Devices. אין ספק שהמשקפיים של גוגל הם דוגמא מוחשית למיזוג בין החיים הפייזים לווירטואליים. יש בפתרון הזה גָוָון מעט מאיים (בְּשל עודף מידע), אבל חשוב לזכור שבתחילת דרכם כל חידוש וכל פיתוח עלולים להיראות מעט זרים ומשוּנים- לרוב בגלל שאיננו רגילים להיחשף לצורת שימוש כזו. אני גם מאמינה שבהמשך הדרך ככל שהרעיון יתפתח הוא יקבל צורה הרבה יותר “מאומבדת” שתיראה טבעית לחיינו השוטפים, המשקפיים של גוגל מאפשרים לראות שכבה רבודה של אינפורמציה שמורכבת על גבי המציאות וזהו הביטוי הטוב ביותר לעוצמת המיזם של “האינטרנט של הדברים”, כלומר, להוסיף לנו דטה מועילה על גבי שכבה פיזית.
לאחרונה השיקה גוגל את פרויקט Google Wear כיכולת שפותחה בתוכנה שמתבססת על מערכת ההפעלה של אנדוראיד, ומיועדת לחברות חומרה ולמפתחים שימלאו עולם שלם במחשבים ובטכנולוגיות לבישות. כבר היום ישנן עשר חברות חומרה שמשתפות פעולה עם גוגל ומבטיחות את הדור הבא של המחשבים הלבישים באמצעות אותה מערכת ההפעלה. גם את הסרטון של גוגל שלמעשה חושף את החדשנות שלה הוספתי לכאן :
גוגל ורכבים – גוגל מתרחבת הרבה מעבר לפונקציה של חברת חיפוש (או גם למוניטין שלה כחברת הפרסום הגדולה בעולם). היא מטפחת את הקשר הממשי בין העולם האינטרנטי לבין המציאות האמיתית שלנו. תעלו בדמיונכם שכאשר התחזית תתממש, הרי בעתיד שקרוב אלינו לא יקרו תאונות ! שעיוורים יוכלו לנהוג ברכבים ! ושהרכב שלנו יעזור לנו להגיע יותר מהר כי הוא יהיה מתוחכם מאיתנו ! ניסוי כזה ממש ערכה גוגל ובהצלחה, כאשר ייצרה רכב שלמעשה מחובר בGPS ומסוגל לנסוע באופן אוטונומי. אמנם הדבר נשמע כסיפור הלקוּח ממדע בידיוני אבל כשרואים זאת במו עינינו זה באמת משכנע.
בלונים פורחים שמנגישים את האינטרנט לכל העולם– הם חלק מפרויקט איקס של גוגל, פרויקט שמהווה למעשה פלטפורמה נסיינית בין תוכניות החדשנות של החברה. המיזם סובב על הרעיון שדרך החידוש של גוגל שואפת לחבר את המיליארדים שעדיין אינם מחוברים לאינטרנט. התובנה שעומדת בבסיס פרויקט החיבור באמצעות בלון פורח מטעם גוגל נשמע מעט מופרך אך מסתבר שהוא אינו רחוק מעבר לכל דמיון והוא אכן עשוי לזרז את הקונקטיביות של העולם שלנו. גוגל מאמינה שהיא מסוגלת לייצר טבעת של בלונים שנעה באוויר סביב העולם ודרך מעטפת זאת למעשה יוכלו אזורים שלמים להיות נגישים לאינטרנט. כבר היום אנחנו רואים שהרעיון הזה “מצמיח כנפיים” וגם חברות כמו פייסבוק שעסוקות ממש באותה משימה במקביל, מחפשות את הפתרון דרך היישום הזה. תוכלו ללמוד על הרעיון בסרטון המצורף הבא :
איך גוגל תהיה קשורה לכל אספקט של חיינו ? הנה לכם סרטון מדהים שמספר את סיפורה של Google- “עד כמה גוגל גדולה באמת” ? והיכן היא נוגעת בחיינו ? כמו כן, עד כמה היא תהיה רלוונטית בעתיד. מבט מקסים שמכניס אתכם לTime Line של העבר, ההווה וחידושים שמוצגים מהפרספקטיבה של העתיד. מפחיד, אבל עוד פרט מעניין הוא ללא ספק המסר הראוי שבסוף הסרטו- ”מנהלי גוגל, הֱיוּ רציינים בכוונות שלכם, ועימדו במילתכם : להשביח עבורנו את איכות החיים באמצעות הטכנולוגיה”.
מילת סיכום, כפי שאמרתי, יהיה זה יומרני מאוד מצידי לנסות לסכם לכם בפוסט אחד את העושר שגוגל מביאה לַחָזוֹן של העולם המחובר, אתם גם יכולים לראות איך אפילו רשומה אחת בלבד מכילה המון סיפורים, פרויקטים ותהליכים מדהימים בהם גוגל עוסקת לילות כימים. אני מבטיחה להמשיך ולעדכן אתכם ברזולוציות יותר ממוקדות סביב פרויקטים ורעיונות של החברה המדהימה הזו ולהראות לכם הלכה למעשה שבאמצעות גוגל ושחקניות נוספות העולם שלנו בעצם כבר מחובר.