כפי שהכרזתי על כך בעמוד שלי בFacebook– אני מתחילה סדרה של פוסטים שתעסוק בנושא : חדשנות– שיטות, מושגים ורעיונות מחוץ ובתוך הקופסא תוך התייחסות לדרך שלכם לייצר חדשנות עסקית הלכה למעשה בארגונים אותם אתם מייצגים. הפוסט הנוכחי ינסה למשוך אתכם קצת “לגרד את הראש” כדי להבין איך תהליכי חדשנות עסקית נעשים כיום ומה בידנו לעשות באופן שונה ואחר בטווח העתיד הקרוב והרחוק. הסדרה הזו תהיה מגוונת- ולמעשה אני מתיימרת בכל הרצינות להעניק לכם ארגז כלי עבודה ממשי, על מנת שתוכלו להנות מההזדמנות ולפעול כהלכה- ואחרת.
בתוך כל התמורות שכולנו חווים– כשהעולם הולך ונעשה מחובר, ניצב אתגר גדול בפני החברות- כשהאנשים מתקרבים אל הטכנולוגיות יותר מאי פעם, והמסכים משתנים וממלאים תפקידים חיוניים בחיינו- איך למעשה מתייחסים למצב המורכב הזה ומכניסים אותו ככלֵי עבודה אפקטיביים לעשייה העסקית ? הפוסט הזה מהווה יריית פתיחה לסדרה של פרקים שבהם אעסוק במודלים של חדשנות ובדרכים חדשות להתמזג עם מגמת השינוי ולהטמיע אותו במהלכי החברה. מהי חדשנות בעולם שמשתנה ללא הרף, ואיך ניתן למצוא בה כוח מניע שמעורר לפעולה.
ראשית, מה הם השינויים הבולטים ? הטכנולוגיה לבדה לא מביאה בכנפיה ערך ספציפי. ערכן של הטכנולוגיות נקבע על פי מודלים עסקיים שמאפשרים להשתמש בהַמצאות החדישות ולהפגישן עם השוק. החזר ההשקעה על שימוש נכון בטכנולוגיות ובתהליכי התייעלות, תלוי לא רק בפריימוורק של העבודה- אלא בגורמים נוספים הקשורים בפיתוח, מדובר בעיקר על הדרך שבה שוקלים איך נכון לבחון תהליכים של חדשנות ויזמות, ומעל הכל איך מממשים את כל התובנות האלו במודלים אפקטיביים. רבים העסקים, גדולים או בינוניים, שחסרים את הכלים וכן את המוּדעוּת הדרושה כדי לחדש את המודלים העסקיים של התעשייה בה הם פעילים. האתגר האמיתי הינו לייצר פסיליטייטור של חדשנות באמצעות חבירה אל כלים ושיטות אשר מקלות על החברות למקסם את הפוטנציאל ולחדש את העסק.
מודל עסקי למעשה מתפקד ככלי שמתאר את הדרך בה החברה- פועלת לקידום העסק : כיצד היא מתַקשרת, יוצרת, מדלוורת את המוצרים שלה ומבליטה את הערך המומלץ מתוך כל הפרטים שמגדירים מהו הבידול שלה ומהו הValue Proposition שלה. ההגדרה הזו למעשה מתייחסת לערך שנוצר עבור לקוחות, על ידי הצעות שמשפרות את המיקום של החברה מול פלחי שוק מגוונים. חדשנות שמתרקמת בתוך מודלים חדשניים של עסקים בדרך כלל מגיעה עם מערך חדש של פעולות : התקשרויות חדשות- שינוי ברמת התשתית, שינוי של שיטות השיווק, ואולי אף בעבודה עם שותפים חדשים. ההשראה לבניית מודלים עסקיים חדשניים יכולה להגיע למשל מגורמים חיצוניים, כגון : בניית מודלים של פיתוח יכולת חדשה מול סקטורים שלא עבדנו מולם בעבר. או אולי מעריכת אנליזה של מהלכי החברה שתתבסס על המערכות של הדטה ותגלה צרכים שלא זיהינו- בצורה שתעזור לנו למנף את העסק שלנו בכיוון שונה.
ישנן לא מעט שיטות ודרכים להגיע לחדשנות באופן רענן וחדש- חדשנות פתוחה למשל, ללא ספק מגבירה וממנפת את שיתוף הפעולה עם פרטנרים חדשים ביצירת מודלים חדשניים. כשאנחנו ניצבים מול המשימה הגדולה- לבדל את המהלכים שלנו לאחר שהצלחנו לבנות מודלים חדשניים נדרש בהכרח ליזום מחקר שיזהה את מה שצופן לנו העתיד. צעד זה למעשה מאפשר לנו לעשות אימפלמנטציה חכמה ומוצלחת בשיטות החדשות שנבנה. במסגרת הרחבה של המחקר צריך לחפש מקורות מידע עדכניים- כדי להבין מה קורה בשטח ועל מנת שתתקבל אינטגרציה מלאה שתאפשר גישה נוחה אל אותו ידע בצורה של טיפוח יכולות שיעזרו לחברה להתאים את עצמה לקשרים החדשים תוך סיגולם למודלים העסקיים הקיימים..
הפוקוס בהתמודדות עם אתגרים חדשים– מושם על כמה תחומים אשר יחד יוצרים את מרכז הכובד של הפעילות : האחד– קידום הידע הקיים על העסק ועל המודלים העסקיים שמבוססים על חדשנות וכבר מתקיימים בחברה, שמתבטא בבחירת הפרטנרים. השני– חיפוש אחר תשתיות ניהוליות, וניתוח הפוטנציאל של הטרנספורמציה שחל על כל קשת הפעילויות של החברה שמעורבת בנושא. ולבסוף– הפיכת הידע הנצבר למערך קל להשגה, שמותנה בפיתוח יכולות שמטרתן לחבר את הידע הזה אל מהלכים אינדיווידואליים, שנעשים מתוך ההבנה שצריך ליישם את עקרון החדשנות בשטח ולהפיץ אותה בסופו של דבר במרחב הציבורי של החברה, הן דרך ערוצים שקיימים והן בערוצים חדישים.
אבל כפי שציינתי בתחילת הרשומה– העולם משתנה ומודלים עסקיים חדשים נכנסים לתמונה בהשפעת הטכנולוגיות המשתכללות. לעומת המחקרים שמתווכחים על הנקודה בטענה שהמודלים העסקיים צריכים להישאר בקונספט המסורתי של האסטרטגיות הנהוגות, אני טוענת שבניית מודלים עסקיים חדשים בתקופה הנוכחית היא עשייה חדשנית בפני עצמה. יש צורך לבדוק איך למעשה נוצרת אינטראקציה בין מודלים עסקיים לבין מערכות טכנולוגיות חדישות. פיתוח טכנולוגיות יכול למעשה לשמש כפסיליטייטור לגבי בניית מודלים עסקיים שונים.
אם ברצוננו ללמוד מההיסטוריה “כמו שצריך”, מספיק לזכור מה חוללה המצאת החשמל בחיינו ואיזה “כוח” היא הזרימה הלכה למעשה בבניית דפוסים חדשים לגמרי במפעלים, בעסקים ובכל צורת החיים. חשוב להעיר כאן שמודלים עסקיים של חדשנות יכולים לקום כמובן גם ללא התלות בטכנולוגיה ובפיתוח שלה. “המשולש המנצח” משלב מודלים עסקיים, חדשנות וטכנולוגיה שמתמזגים “מאליהם” באופן טבעי לחלוטין. לדוגמא : כשאמזון התמסדה ב1995, היא למעשה השתמשה בטכנולוגיות חדשות על מנת לבצע מודלים מסורתיים שהתבססו על הזמנה דרך מייל. במלים אחרות- אמזון למעשה לא בנתה מודל עסקי חדש אלא הרכיבה על המודל המסחרי הקיים קונטקסט חדש שאפשר בניית אקו סיסטם אחר לגמרי של התנהלות עסקית.
לעומת זאת- וכקונטרסט לשיטות של אמזון, הפיתוחים של גוגל הכוללים מנוע חיפוש ומערכת הAdWords לא הסתכמו רק במינוף של יכולת טכנולוגית אלא יצרו הלכה למעשה מודלים עסקיים חדשים. גוגל למעשה השתמשה בAdWords בצורה שסיפקה אינטרפייס חדש למפרסמים שיכלו מעתה לבחור היכן למקד את הפרסום שלהם באופן שמותאם למה שאנשים מחפשים. החידוש בגישה הזו מתבטא בקישור בין שתי היכולות הללו- בניית מערכת שמעודדת גולשים להתחבר אליה, מייצרת ערך משמעותי וכמו כן עונה לצרכים השונים של פלחי השוק. התכנון מתייחס לפעילות ממוקדת מטרה- מול מערכת שמורכבת על גבי התשתית הזו ומייצרת רווניוז ממפרסמים שמפיקים רווחים מקהל הגולשים שעושה שימוש במנוע החיפוש של החברה.
כבר יש בשטח לא מעט הוכחות לכך– שהטמעת מודלים של חדשנות באמצעות טכנולוגיה משפיעה על הפרפורמנס העסקי של החברה. אבל נדרשת עבודה רצינית להכרת המאטרייה לטובת הניצול הנכון של ההזדמנות. תוך כדי התהליך צריך להבין יותר במדויק ובהערכה יותר ברורה איך החדשנות מקושרת בלינק ישיר לביצועים הריאליים של החברה, כלומר- איך היא משפיעה על המודלים העסקיים, ועל הפעלתם בשטח. ניהול בעידן הנוכחי ניזקק לכלים שמבהירים את ממדי האימפקט שהתחיל מאימוץ מודלים משוכללים של חדשנות באמצעות הטכנולוגיה. יש לזכור שאימוץ הגישה הזו יעבור מרמת האסטרטגיה למטה ולא יצורף מפירורים שרירותיים מהניסיונות הטקטיים של החברה.
בפוסטים הבאים של הסדרה– אנסה להוסיף לכם עוד נקודות מבט ממעוף הציפור על האפשרויות שנפתחו עבור ארגונים לחדש את דרכם בחשיבה על מודלים עסקיים חדשניים. החיבור של עולם היזמות (הסטרטאפים) אל התאגידים, מודלים של זירוז תהליכים שמקודמים בשטח- ממעבדות חדשנות זמניות או ארוכות טווח ועד לאירועים שמאפשרים זירוז אינטנסיבי כמו האקתונים. מדובר על בנית מודלים מואצים של חדשנות בעזרת שיתוף פעולה עם סטרטאפים ויזמים צעירים ככוח מניע וכיכולת חדשה שמחלחלת אל תוך החברה תוך התקשרות עם חברות מובהקות שמחדשות השכם וערב- בעיקר חברות טכנולוגיה. הבנת הפילוסופיה של אותן חברות והטמעת החשיבה שלהן אל תוך חברות קלאסיות שנוקטות כבר עשרות שנים בחשיבה מסורתית.
מקווה שהסדרה הזו המלווה בהסבר על תהליכים קיימים וחדשים תתרום לכם לעריכת שינוי בכמה מהמהלכים הרגילים שלכם, ותגרום לכם ל”הזזת המחט” לעֵבר יצירת מודלים טריים וחדשניים של ניהול עסקים.