פוסט אורח של רן סגל – אפליקציית האיפד – Unstuck מבטיחה למשתמש הבטחה גדולה מאוד : לחיות חיים מאושרים וטובים יותר. נשמע כמו הבטחה מוגזמת לאפליקציה חינמית ? אתם עלולים להיות מופתעים.
את האפליקציה גיליתי ממש במקרה במהלך מחקר שעשיתי על סרטוני פרומו לסטארטאפים, העיצוב המובהק של האפליקציה סקרן אותי מאד כמעצב ומיד הורדתי אותה.
הרעיון מאחורי Unstuck הוא כזה : מדי פעם בחיים אתם תקועים. זה יכול להיות קשור לעבודה, או למערכת היחסים שלכם, אבל אתם תקועים במצב שאתם לא יודעים איך להתקדם ממנו. כאן נכנסת האפליקציה – Unstuck מאפשרת למשתמש סוג של תהליך קצר שבו היא עושה אנליזה למצב בו הבן אדם נמצא, על ידי שאלון אינטראקטיבי. לאחר מכן המשתמש מקבל כלים כדי להתמודד עם הקושי שלו. בין הכלים שמספקת האפליקציה כלים שיעזרו למשתמש – לקבל החלטות, להציב יעדים, לראות את כל האפשרויות העומדות בפניו, לקבל מוטיבציה ולהתמודד עם שינויים.
עיצוב וחוויה משתמש | אפשר הסתכל על עיצוב האפליקציה בשני רבדים: העיצוב הגרפי, ועיצוב חווית המשתמש. הפן של העיצוב הגרפי הוא הדבר הראשון ששמים לב אליו כשנפגשים עם האפליקציה: שימוש בצבעוניות טורקיז, צהוב שנראית חריגה ביותר על רקע אלפי אפליקציות שמשתמשות בצבעים גנריים (אדום, כחול, כתום, ירוק), וטיפוגרפיה מובחנת המשתמשת בפונטים צרים וגדולים בשילוב עם כתב יד. העובדה שעיצוב מוקפד ביותר, בשילוב עם בחירות צבעוניות וטיפוגרפיות לא שגרתיות, יוצרת חוויה אסתטית ייחודית וזכירה מאד, שהופכת את השימוש באפליקציה למהנה, לא פחות מהפן הפונקציונלי. גם בפן של עיצוב חווית המשתמש, יוצרי האפליקציה הצליחו להפוך את התהליך של מילוי שאלון שיכל להיות טופס גנרי ומשעמם לסוג של משחק יפיפה וכייפי. שתי דוגמאות מתוך האפליקציה : כחלק ממילוי השאלון נדרש המשתמש להגדיר איך הוא מרגיש. במקום לבחור מילים אבסטרקטיות מתוך רשימה, עוצבו קלפים עליהם צילום בשילוב עם המילה. השימוש בצילום נותן קונטקסט למילה ובכך עוזר למשתמש לבחור “מהבטן”.
דרך נוספת להגדיר את המצב בו אתה נמצא היא לחלק ערמה אחרת של קלפים, הפעם מצוירים ביד, בין 2 קטגוריות: “כל כך אני” – “לא אני”, גם פה על ידי פניה לרגש ושימוש בשפה שהמשתמש חושב בה ( “זה כל כך נכון לגבי, זה כל כך אני”), הופכת עיסוק בנושא רגיש למהנה.
אנושיות | אתגר גדול באפליקציות מהסוג הזה, שעוסקות בנושאים שבדרך כלל אתה רגיל לדבר עליהם עם חברים או הפסיכולוג, היא איך לייצר אפליקציה שהיא אנושית. רוב הממשק שלנו מול מכשירים אלקטרוניים מרגיש בדיוק כזה: אלקטרוני, קר ומנוכר. תחשבו על Evernote, או אפילו על Facebook : הממשק שלהם נקי ופשוט – כזה שלא מתערב לך בתוכן, אבל גם לא מעביר שום רגש. ב- Unstuck בחרו בגישה ההפוכה. חוויה מלאת רגש, ואישית – אחרי הכול מדברים פה על החיים שלנו. השימוש בכתב יד, בצילומים, ובאיורים מעביר את התחושה שיש מאחוריו אנשים, אמתיים ואכפתיים.
ויראליות | אתגר נוסף בכל אפליקציה הוא איך לייצר ויראליות. ב- Unstuck, אפליקציה שהיא אישית, ולא שיתופית במהותה פתרו את עניין הויראליות בצורה מעניינת – במקום לחשוף את הבעיה הפרטית של המשתמש, כחלק מהאנליזה בסוף התהליך מקבל המשתמש סיפורים של מפורסמים מתחומים שונים אשר נתקלו בחייהם ברגע “תקוע” בדומה לשלהם, וכן טיפים כיצד להתמודד. את הסיפורים ניתן לחלוק ברשתות החברתיות ובכך במקום להרגיש שמצבך רע, האפליקציה מעודדת אותך לשתף עם אחרים את הפתרונות והטיפים כדי לעזור גם לאחרים. בנוסף, ניתן לשתף את היעדים שהצבת לעצמך ברשתות חברתיות ובכך בעצם להתחייב מול אחרים שאתה אכן עומד לעשות שינוי.
לסיכום | בין אם אתם באמת מרגישים תקועים ובין אם לא, שווה להתנסות ב- Unstuck בכדי לראות איך עיצוב חווית משתמש יכול להפוך תהליך משעמם או מפחיד למשהו שנהנים לעשות אותו. בתוך ג’ונגל האפליקציות שאנחנו חיים בו, כל כך הרבה מהממשקים ומהחוויות חוזרים על עצמם ומשתמשים באותם שטנצים מוכרים וזה כיף לראות אפליקציה חינמית מושקעת ורעננה בגישה העיצובית.