אם יש אתגר משמעותי במיוחד- שאיתו חברות ואנשים צריכים להתמודד במאה עשרים ואחת, הריהו– כל מה שקשור לגילוי. הפוסט הזה ישמש עבורכם כנורה אדומה שמאותתת ברורות שככל שהעולם שלנו מתמלא ביותר ויותר דטה, כך גם יִקשה עלינו יותר לגלות. Discoverability משמע היכולת של חלק מסוים מהתוכן או מהאינפורמציה המוזרמת להתבלט בערמות של הדטה הקיימות ברשת (או בכלל ביקום). התובנה המתבקשת היא שאם הגולשים לא מצליחים למצוא או להעריך מה שוֹוְיָה של האינפורמציה מבחינה מעשית- אחד האתגרים שלכם כמותגים הינו לחשוב על הנושא הזה ולבדוק איך תוכלו לגרום לקהל האנשים שסובבים אתכם, למצוא את התכנים שהם מחפשים ולדלות מתוכם ערך ממשי שיועיל להם בחיים השוטפים. Discoverability יתבטא ביכולת למצוא משהו, או לחילופין להתמצא בשפע המידע המוזרם. המושג יכול לפגוש אותנו בהרבה מאוד הֶקשֵרים :
הוא יכול להופיע בקונטקסט של השיווק- בקונטקסט זה הוא יתייחס ליכולת של הלקוחות למצוא את מבוקשם בכל זמן בו הם ממש זקוקים למוצר. אבל כיום זה דורש אף יותר מכך, כי בעידן הדיגיטלי אנשים רוצים למצוא מידע משלים על המוצרים, כמו גם על מהות החברה שעומדת מאחורי המותג. יש חשיבות רבה בהתכַּוְונוּת לעזור לגולשים שמטרתם להגיע בקלות למידע הנחוץ להם. בימים אלו רמת המידע עשויה להיות שוות ערך לאיכות המוצר בפועל ולכן הגילוי אמור להקל על החיפוש, ולשמש בפועל ככלי שירותי.
הוא יכול להימצא בקונטקסט של פיתוח אתרים- בהמשך ישיר לנקודה הקודמת, כשמפתחים סביבה דיגיטלית, Discoverability יתבטא בעיצוב האתר. במלים אחרות האתר חייב להיות מעוצב באופן שמתחשב בתנועת הגולשים והופך את החוויה של המבקרים באתר לקלה בתכלית, בצורה שמאפשרת להם למצוא בקלות את הפריטים המבוקשים.
והוא יכול להימצא בקונטקסט של מובייל. גם פה ניתן להצביע על נקודה משמעותית שצריכה להוביל את קו המחשבה שלכם : היכולת להפיץ את הגילוי צריכה להיות מותאמת למסכים שונים, כלומר במקרה הזה Discoverability יתחבר ליכולת למצוא תכנים רלוונטים, בהתאם למסך הרלוונטי בו אנחנו נמצאים. יכולת הגילוי במובייל או בטאבלט אינה דומה לחוויה שאנחנו עוברים בהפעלת הדסק טופ. לכן תכונת הגילוי חייבת לעבור תאימות, ולהעמיק את הריספונסיביות הן ברמת התוכן והן בכלי החיפוש על מנת להקל על הגולש להגיע למקום הנדרש בלא קושי.
מה אתם צריכים לדעת ?
כלים תומכים Big Data- בעולם הדיגיטלי העדכני, בו הדטה רק נערמת מיום ליום, אתם צריכים להקפיד ולגלות מקורות מידע טובים, שיסדירו את שפעת המידע המצטבר בביג בדטה וירכזו אותה בממדי Small הלכה למעשה. לשמחתי- וכמובן לשמחתכם, ישנן הרבה חברות שהופכות את ההזדמנות ואת הבעיה הזו- לטריגר עסקי ועל בסיס הנתונים הרלוונטיים מייצרות מוניטיזציה הלכה למעשה. עליכם למצוא כלים שמאפשרים לכם לנטר מידע רלוונטי ולמצוא בין כל טריליוני הנקודות את הפרטים המשמעותיים עבורכם. כמובן שבמקביל קיימים כלי החיפוש הרגילים כמו גוגל או בינג- ולמי שלא מכיר, גם טוויטר מאפשרת לכם למצוא מידע מאוד משמעותי שמשותף ברשת חברתית זו. אבל ישנם עוד כלים עדכניים ותשתיות נוספות שממקדות את החיפוש שלכם בערמת המידע המתעצמת. למשל, בסרטון שצירפתי לכם מתחת לפסקה הנוכחית תוכלו להיחשף לפתרונות של חברה שיודעת לנטר טכנולוגיות בתחומים שונים בארץ ובעולם- ולמעשה למצוא לכם את החיבורים הרלוונטיים לנושאים הנחוצים לכם.
מה בגזרת הפיתוח שלכם ? כדאי לכם להתחיל לחשוב אחרת, באופן שמתחשב בDiscoverability של הלקוחות שלכם. תפישת העולם שלנו צריכה להשתנות מכמה היבטים, והפוש והפול צריכים לקבל מהות חדשה: כיום כבר לא חשוב “לדחוף” ללקוחות את מה שאנחנו רוצים- מוטב לחשוף לעיניהם את מה שהם מחפשים לפי רצונם. לכן, קחו לכם כאתגר מעניין להפוך את התוכן שרצוי לכם, עם הכלים שלכם בצורה שמתכתבת עם צרכי הלקוחות ועם נטיותיהם. מצד אחד נסו להנחות אותם כיצד לאפיין את הדברים שמעניינים אותם בפיד, ומצד שני נטרו את מה שהם מעלים במתחמים שלכם ודאגו להגיש להם מידע רלוונטי שתואם את התנהגותם. קחו בחשבון שהפיד של הלקוחות שלכם נעשה עמוס מיום ליום ולכן- צמצום כמות המידע רק תאפשר לכם להעביר במדויק את פיסת המידע המתבקשת מול הצורך המובחן. לא מומלץ להעמיס עוד ועוד פרטים, ועדיף להקל עליהם להגיע מהר ככל האפשר למקום בו הם מעוניינים במישור הקונטקסטואלי- מהנקודה שבה הם נמצאים.
מילת סיכום. אני מקווה שהמושג Discoverability כפי שהוצג בפוסט הנוכחי תרם ולוּ במעט לשיפור היכולת שלכם להיות ערים לגילוי דברים חדשים, ולא פחות חשוב- לטיפוח המיומנויות שיקלו על הגולשים למצוא את מבוקשם באתר שלכם בפשטות יתרה, כך שייחשפו אל המוצרים והשירותים שלכם. מצידי אני מבטיחה להמשיך ולזרוע את עקרונות המושג הנדון בכל דבר ועניין שנראה לי רלוונטי לעבודה המעשית וכן להציג בפניכם עוד דוגמאות מוצלחות לשימוש ברעיון בצורה אפקטיבית כחלק מסט הפיתוח העסקי והשיווקי של חברות מובילות.