קראתי לפוסט הזה: גדול מדי בשביל ליפול, הסיפור של WeWork. יש סברה בעולם העסקי, בטח ובטח בכל הקשור למגזר טכנולוגיות שחברות יכולות להיות “גדולות מדי בשביל ליפול”. בקיצור קוראים לזה: TBTF, או באריכות- too big to fail. לאחרונה אני מתעמקת בסיפור של ווי וורק, קראתי ספר שמדבר על חייו של אדם נוימן-Link, תחילת דרכו, איך הקים את החברה ועד לנקודת השבירה- בנוסף, הקשבתי לפודקאסט של שבעה פרקים מבית הפודקאסטים של בלומברג שמדבר על הפרשייה גם כן לעומק. וצפיתי בסרט שהוצג בSXSW השנה שהופק על ידי Hulu.
אני אישית פגשתי את אדם נוימן בשנת 2016, כשהוא היה ממש בשיא פריחתו, הוא איש גבוה, כריזמתי, ו-WeWork של אז באמת נראתה גדולה מדי בשביל שהיא תוכל ליפול! כפי שאני למדתי מכל המידע שאספתי, אני מבינה שיש פה שיעור מעניין על החיים, שיעור בהיבריס, שיעור בחוסר צניעות וחוסר פרופורציה, שיעור בפרטים הקטנים בחיים. יש פה גם שיעור מעניין של שותפים נכונים או ממש לא נכונים שאתה לוקח איתך לדרך.
בערך בשנת 2017 הצטרף לאדם נוימן שותף גדול ומשמעותי: מסיושי סאן, המנכ”ל והבעלים של סופט בנק. מדובר במיליארדר יפני ממוצא קוראני שהיה ללא ספק מופרע באמות המידה של אדם נוימן או ליתר דיוק אפילו יותר מופרע ממנו! והעובדה היא שכששני מופרעים נפגשים וחושבים שהם יכולים לעשות מה שהם רוצים- המציאות בסופו של דבר מראה אחרת.
מסיושי השקיע הרבה מאוד כסף בחברה, אבל בנקודה מסויימת השותפים שלו הכריחו אותו להרגיע! אז אדם הלך לאופציה השניה שהיתה אפשרית עבורו, והיא- לצאת להנפקה בבורסה. כשווי וורק הגישה את המסמכים זה היה רגע בזמן שהחברה חשפה את עצמה- את הנרטיב, הפילוסופיה, ההפסדים והאגו הגדול ששרר בה. בתקופת ההנפקה בנקים גדולים בארה”ב רצו להיות אלו שמובילים אותה וזה היה הרגע בו כולם תרמו להייבריס, הם כולם התחנפו לאדם וזרקו מספרים מדהימים על שוויה של החברה- כאמור, הרבה הרבה יותר ממה שהיא בפועל. שווי החברה בשלב מסויים עמד על 47 מיליארד דולר, והיו בנקאים שהלכו רחוק יותר, אפילו עד 100 מיליארד דולר!
אבל אז, כשהוגשו המסמכים ווי וורק בטווח של פחות מחודשיים הפכה לבדיחת השוק- הסודות והדברים שלא היו חשופים התגלו והפכו את הקערה על פיה. זה היה רגע בזמן שהכל פשוט התרסק וחשוב לחדד שבנקודת השפל שווי החברה צנח ל-8 מיליארד דולר, על מנת שתבינו את הפער, מסיושי סאן של סופט בנק כבר השקיע בחברה עשרה מיליארד, כלומר: הוא הלך לאחור, ביג טיים! הנפילה הבאה בשוויה של החברה אפילו היתה גדולה יותר, שווי החברה עמד בשיא השפל שלה על 3 מיליארד. WeWork חזרה למימדיה הנכונים, והיא גם חזרה להיות הסיפור שהיא: חברת נדל”ן שאין לה את היכולות האמיתיות של פלטפורמה טכנולוגית דיגיטלית- לסקייל ולצמיחה, בעיקר היא הראתה שכפי הנראה זה לא תמיד: גדול מדי בשביל ליפול.
הצמדתי לתחתית הרשומה את הפודקאסט של בלומברג, הוא מונה שבעה פרקים פשוט מדהימים, מסקרנים, עשויים בצורה סופר חכמה ומעניינת, ואני מאחלת שתהיה לכם הקשבה נעימה- ובעיקר קחו את השיעור החשוב שאני למדתי: תהיו צנועים, אל תהיו יהירים ותלמדו שאין דבר כזה “גדול מדי בשביל ליפול”.
חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.