כפי שהבטחתי לכם אני ממשיכה לחקור עבורכם ולהגיש בחתיכות את המחקר הגדול של Oxford העוסק בעתיד העבודה שלנו כפועל יוצא מהתפתחותה של הטכנולוגיה, צדדים להשלכות וכיצד היא תשפיע על הדרך בה האקו סיסטם של התעסוקה ישתנה. למי שרוצה לקרוא את הרשומה הפותחת בנושא אותה פרסמתי בשבוע שעבר רצ”ב-Link.
הפעם, אני רוצה להתמקד בהנחת יסוד מעניינת והיא- האם עצמאות תהיה הנורמליות החדשה ? האם העולם שלנו יהפוך מעולם של שכירים לעולם של עצמאיים ? חשוב להגיד כי במציאות של כלכלה דיגיטלית הנושא הגאוגרפי תופס פחות ופחות משמעות, ישנם כיום אנשים שעובדים במקום אחד בעולם- ומספקים שירות למקום שונה לחלוטין, והעובדה הזו כלל לא מפריעה להם להרוויח הרבה מאוד כסף כל חודש, זאת למשל באמצעות אתרים כמו eBay המאפשרים לאנשים בכל העולם להפוך למוכרים החדשים, לזירת הסחר בגלובל.
אחד מהפיצ’רים המשמעותיים של הכלכלה הדיגיטלית הינו שכלכלת האינטרנט מאפשרת לאנשים להיות נגישים לשוק גלובאלי, eBay כפי שאמרתי מהווה דוגמא מאוד טובה, היא מנגישה תשתית לסוחרים ברמה הלוקאלית להגיע אל לקוחות בכל העולם על ידי הפלטפורמה האון ליינית. בנוסף לסד”ג של 750 עובדים שמאיישים את המשרד בברוקלין יש לeBay עוד כמיליון עובדים עצמאיים שלמעשה נקראים “סלרים”- Sellers והם כולם נגישים להזדמנות שמספקת להם הכלכלה הדיגיטלית, לעשות עסקים בשוק גלובאלי.
באותה נשימה, יזמים של עולם הטכנולוגיה-e-Entrepreneurship באופן טבעי צריכים פחות כסף והשקעות בשיטה המסורתית, בעוד שפלטפורמות דיגיטליות און לייניות מאפשרות כיום לגייס כספים בצורה חדשה דרך אתרי Crowdfunding אשר מנגישים את האופציה להשיג מימון בצורה אחרת ממה שהייתה נהוגה לאורך שנים. במילים אחרות, טכנולוגיות דיגיטליות הפכו את הרעיון של העסקה עצמאית לאידאל הרבה יותר ריאלי, וגרמו לכם שתהיה צמיחה אמיתית של עובדים מזן אחר וחדש עובדים שיוצרים לעצמם את העבודה במקום שיחפשו אחת.
כל הנתונים הללו כמובן מושפעים גם ממה שקרוי- “App Economy”, כלכלת אפליקציות שצמחה מאוד מאז שאפל השיקה את הApp-Store בשנת 2008- העולם של האפליקציות הפך לאקו סיסטם עסקי לכל דבר ועניין, וכיום הוא ממש מהווה כלכלה ססטינבילית שמצמיחה מקצועות, מקומות עבודה חדשים וסוג חדש של עובדים- עצמאיים.
על פי הערכות אחרונות כלכלת האפליקציות– The App Economy מייצרת עבודה ליותר מ750,000 אמריקאים, ועדיין– למרות שהעסקה עצמית נמצאת במגמה של עליה במאה הנוכחית, לא ברור לאן זה עוד יכול לקחת אותנו. באנגליה, מספר האנשים שמעסיקים את עצמם עלה ביותר מ30 אחוז משנת 2000, וזו רק תחילתה של הצמיחה- הגרף עולה כל הזמן, חשוב גם להגיד כי הדטה אינה מדויקת וישנה סביבות שהאחוזים יותר גבוהים- עובדה זו נובעת מפקטורים שונים למשל : אנשים לא בהכרח מדווחים שהם עובדים, בעוד שאחרים מעסיקים את עצמם בעבודה עצמאית לצד העבודה הקבועה שלהם בשכירות.
צורה כזו של תעסוקה, של עצמאות מקפלת בתוכה גם– Unemployment כחלק מהסיפור. על פי מחקר שנערך על ידי ה- Royal Society of Arts and Populus מתוך האנשים שפתחו עסק בחמש השנים האחרונות 27 אחוז היו בלתי מועסקים. ושוב- בשביל לתת פרופורציה למספרים החלק הגדול ביותר של העסקה עצמית משנת 2008 היה סביב מקצועות עם מומחיות- שקשורים באופן ישיר ליכולות המיוחדות של העובד שבחר להוביל דרך עצמאית, הפער הגדול ביכולות יכול להוות את הסיבה המרכזית לכך שאנשים ירצו ללכת לדרך עצמאית ולנהל את עצמם.
ככל שהטכנולוגיות הדיגיטליות נהיות ליותר ויותר אינטגרטיביות לחיים היומיומים שלנו– דיגיטל הופך להיות לקריטי בשביל כמות גדולה מאוד של עובדים. חשוב רק להבין שלא לכולם יש כישורים דיגיטליים, על פי מחקר שנערך באירופה ל47 אחוז מהאנשים אין כישורים מספיקים בדיגיטל- 23 אחוז לא מחזיקים כישורים בכלל. עובדות אלו מציגות פערים דיגטליים שקיימים כיום בחברה וצריכה להיות הבנה שככל שהזמן עובר הפערים הללו יסגרו ויצרו תמונה שונה.
הכלכלה הדיגיטלית הופכת את הרעיון של-Self-Employment ליותר אטרקטיבי עבור יזמים עם יכולות, אבל היא גם מציעה הזדמנות עבור עובדים עם פחות יכולות בתחומים שונים- ככל שהכלכלה הופכת להיות ליותר ויותר דיגיטלית, הרעיון של העסקה עצמית יכול להפוך לנורמה החדשה, העובדות הללו מחזקות את הדרך שצריכה להתעצב בהתאם לעתיד המסומן- ישנה חשיבות עצומה בלייצר תשתיות חינוכיות שתומכות את המגמה, ומשלבות במסגרות הלימודים השונות פרקטיקות אשר תאפשרנה לאנשים כלים חדשים שיכולים להיות ריספונסיבים למצב הנוכחי והעתידי.
כמו כן, אני מדגישה כי ישנו צורך עצום בבדיקת מצבת העובדים הקיימים בחברות ובניסוח מחדש של צרכים מהעובדים והכשרה בהתאם- וזאת על מנת שארגונים יוכלו לקחת יכולות משמעותיות של העובד ולעזור לו להתאים את עצמו לצרכים של המחר.
מילת סיכום. אני משאירה לכם שוב את המחקר המקורי במלואו על מנת שתוכלו לצלול אליו בעצמכם ולקחת ממנו מידע שחיוני לכם בתחומים בהם אתם עוסקים. אין לי ספק בכלל שכל אחד יכול להרוויח מנייר העבודה המדהים הזה. אני מצידי מבטיחה להמשיך ולסקור עבורכם את החתיכות המשמעותיות של המחקר אותן אני חושבת שחשוב שתכירו.