אני מאזינה בימים אלו, לספר מדהים שמדבר על התעצמות הפלטפורמות הטכנולוגיות לאורך השנים, והמעבר בין השלב הרומנטי של העשור הראשון לעשור השני- ליתר דיוק משנת 2016 שהפכה לשנת התפכחות והסתכלות יותר עמוקה באשר להשלכות השונות של אותם גופי פלטפורמה שחולשים על העולם ועל החיים שלנו. לספר, קוראים Don’t be Evil, ואם אתם לא יודעים זו הייתה למעשה המנטרה שגוגל קמה עליה Do No Evil זה היה חלק מהחזון של החברה- כמה החיים שונים כיום.
הפוסט הזה יעסוק בשאלה, האם מתחילה להגמר המסיבה של הפלטפורמות? והאם אנחנו רואים לנגד עיננו את הסדקים הראשונים המשמעותיים שיובילו לכך שחוקי המשחק משתנים? ארבעה סיפורים גדולים ומשמעותיים צדו את העיניים שלי באמירה של כותרת הפוסט- בעיני? יש קילקולים בפלטפורמה! ואכן, כן הולכים להשתנות החוקים, והמשחק כבר איננו תמים או נאיבי כל כך כפי שהיה לפני כעשור. אז כמו שאמרתי- בואו נסתכל על כמה קילקולים בפלטפורמה, או במסיבת ההוללות של הפלטפורמות שיש מצב שבדרכה להתסיים…
הקילקול הראשון, פייסבוק באוסטרליה- פייסבוק לא רצתה לשלם לעיתונות באוסטרליה על שימוש במידע של המדיות השונות, והתחיל סיכסוך גדול על הנושא. בנקודה מסויימת בזמן פייסבוק פשוט איימה שהיא “תסגור את פייסבוק במדינת אוסטרליה”, וזה דווקא לא במרכאות כפולות אלא באמת באמת, מלא מלא. מה הייתה אחת הבעיות העיקריות? העובדה שפייסבוק סוגרת את הפלטפורמה במדינה כמו אוסטרליה אמרה בפועל לחנוק את האינטרנט מקבוצת משתמשים גדולה שנשענת בפועל על הישום של פייסבוק כסוג של שער כניסה לאינטרנט (פרויקט Internet.org המפורסם שמביא חיבור של פייסבוק “לייט” למקומות שבהם התשתיות של האינטרנט אינן חזקות). זה, יכול היה לייצר רעש גדול מידי עבור החברה שהתקפלה מההצהרה שלה ופשוט (או שלא כל כך פשוט) החליטה כן להתיישר מול אוסטרליה ולפתור את הנושא. בנוסף, גם פייסבוק וגם גוגל (עליה נדבר בנקודה הבאה) פחדו שתיהן מתהליכי בוררות פרטיים שעלולים לפסוק לטובת הפאבלישר (העיתונות) ובכך לקעקע תקדימים שיכולים לגרום להן לנזקים גדולים גם במדינות אחרות. אבל? הנזק, בעצם כבר נגרם
הקילקול השני, גוגל באוסטרליה- קילקול דומה אך שונה. גם גוגל, ממש כמו פייסבוק וממש באותו ציר זמן אימה שהיא תסגור את תא החיפוש ותשאיר את ה”אוזים” לחפש אחר פתרונות של מנועי חיפוש אחרים. אבל גוגל כפי הנראה הבינה מהר מאוד כמה זה דרמטי ועשתה סיבוב פרסה אלגנטי יש לאמר והחליטה להתפשר ולסגור עם אוסטרליה על תנאי שימוש חדשים שבפועל גוגל משלמת לפאבלישרים על השימוש במידע.
הקילול השלישי- אובר באנגליה! מרץ 2021 הוא בגדר חודש ניצחון לנהגי אובר באנגליה שכן הם הצליחו לקפל את החברה ולהפוך רשמית לעובדים שלה, ובכך לשנות לחלוטין את יחסי הגומלין בין פלטפורמות “כלכלת החלטורה” לעובדים שלהן. בעיני, זה גם סימן לבאות באשר ליחסים בכל פלטפורמות הכלכלה השיתופית ובין העובדים שלהן- הניצחון הזה הוא סוג של מסילה ישירה – לשינוי של שיטת הפלטפורמות והיחס שלהן כלפי העובדים.
הקילקול הרביעי- אפל ברוסיה. צעד חסר תקדים של אפל: החל מתחילת החודש כל משתמש ברוסיה שמגדיר את האייפון, או מכשירי אפל אחרים, מקבל הצעות לאפליקציות בפיתוח רוסי. בעולם הטכנולוגיה מרימים גבה לאור הצעד האחרון של טים קוק, בשל החשש שהוא יסייע למשטרו של פוטין לרגל אחרי אזרחים (צעד מאוד מאוד לא טיפוסי לקוק שדוגל בנושא פרטיות המידע ואף הפך אותו לסימן המוניטין של אפל). לפי בלומברג, המשתמשים ברוסיה ייאלצו לעבור דרך מסך נוסף במהלך האתחול הראשוני וההגדרה של המכשיר. המסך יפנה אותם לדף מיוחד בחנות האפליקציות, כשממשלת רוסיה בוחרת את היישומים שיוצעו להתקנה. יחד עם זאת, האפליקציות יעמדו בתנאי הרף של אפל והמשתמשים לא יחויבו להתקינן. זה למעשה קילקול שמסמן בעיקר דברים רעים שמראים לכם כיצד משטרים חזקים כמו סין ורוסייה יכולים לקפל בפועל שחקניות גלובאליות אפילו אם הן מקבוצת הFAANG.
אז, נשאלת השאלה? האם חברות הפלטפורמה הגדולות מאבדות את הגובה והכוח שיש להן בעולם? והאם הסימנים הללו כולל הדיונים בקונגרסים השונים שקוראים לפרק את אותן חברות מ”נשקן” מהכוח הרב שלהן- מסמל שהעשור הקרוב יהפוך להיות לעשות של שינוי יחסי הכוח והגומלין- בין אנשים וחברות הדיגיטל השונות. מבטיחה להמשיך לעקוב ולנסות להבין את התשובות ולהביא אותן לכאן.
חדש!!! הספר שלי: “המתכון לשינוי” בגרסה דיגיטלית! אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.