The Future of Retail 2014

888777

טוב לעסוק בעתיד, אבל ראוי בעיקר להתייחס לכך ככלי מוצלח שנועד להבהיר לנו איך צריך להיערך בהווה. אישית אני מתמידה בחיפוש יומיומי אחר התשובות הקולעות ביותר לשאלה הזו. מקור מידע שתורם לי רבות בתא החיפוש הטבעי שלי הינו הביזנס אינסיידר, והנה הפוסט הזה יהווה ראָיָיה שב”ביזנס אינסיידר” יודעים לשרטט את העתיד, אבל מהפרספקטיבה שלהם תמיד אבל תמיד התחזית מספקת תובנות הנוגעות להווה. הרשומה הזו נשענת על מצגת מרהיבה של ה”ביזנס” שמדברת על עתיד הקמעונאות. אחלץ לכם מתוכה את הדברים החשובים, ואת המקור אוסיף לכם בתחתית הרשומה על מנת שתוכלו לקחת פיקנטריה משלכם.

bii-ecommerce-deck-copy

המצגת עוסקת כאמור בנושא עתידה של הקמעונאות- מה רלוונטי היום, ומה כבר “פג תוקפו”. חשוב לי לציין כי מהפרספקטיבה הזאת אתמקד במהפכים שעוברים על ארה”ב וגם על העולם, ומתוך המבט הזה חשוב להציב את התובנות על הרקע הגאוגרפי של ישראל ולראות מה בפועל רלוונטי לנו ומה לא. כמו כן אנסה להעריך מה יהיה רלוונטי במקומותינו בטווח של השנה שנתיים הקרובות. נוכחנו בעובדה שאנשים משנים את התנהגות הצריכה שלהם, ובעיני הBI המודל הישן של הקמעונאות כבר בדרך לגסיסה, וזה קורה במהירות, וכהרף עין. לכן יש צורך באימוץ יכולות חדשות אשר תתכתבנה תוך כדי תנועה עם המציאות החדשה.

בארה”ב– מאות חנויות של קמעונאים נסגרות, ואגב- גם בישראל ניתן כבר להבחין בניצני השינוי בהתנהלותן של תעשיות שונות. לכן “מדיניות” של שאננות אינה במקומה, ובהחלט יש חשיבות להרחיב את המבט ולבדוק את האימפקט העולמי של השינוי גם עלינו. ההשתנות המרכזית נובעת מכך שהסחר האלקטרוני נמצא בשלבי התפתחות מתקדמים ביותר- המכירות באון ליין מוגברות מיום ליום.ולאן הצרכנים הולכים ? העין שלהם מזגזגת על מספר שחקנים שונים : איבי, אמזון, Fancy ועוד. אנחנו נמצאים בנקודת זמן מאוד משמעותית של מעבר שיטתי מהפיזיקל לדיגיטל- והשינוי קורה הרבה יותר מהר ממה שנדמה לנו !

המספרים הם אלו שצריכים להבהיר לנו את המהות של התמורה ואת ממדיה – כיום, בארה”ב על כל 20 דולר במכירות דולר אחד מגיע ממכירות באון ליין. וחשוב לציין כי המובייל הינו קטליזטור משמעותי של הסיפור הזה. עולם הקמעונאות החדש כמעט ומשתווה לקצב ההתפתחות של עולם הקמעונאות הישן וזאת כשמודדים את הנתונים בשווי שוק. הגידול של אמזון ממשיך להיות מאוד מהיר תוך הרחבה משמעותית של נפח השוק שלו.

77

אבל חשוב לציין כי מגרש המכירות בסחר האלקטרוני– אינו שמור רק לאמזון. גם קמעונאים אחרים שפעילים בטריטוריה זו מצליחים להראות גידול YOY ! כמו כן, עבורנו בישראל חשוב לשים לב מיהם השחקנים שמתפתחים : מדובר בקמעונאים שהחלו בשיטות מסורתיות, ושהשכילו להבין שהעולם משתנה ושעליהם לבסס את עצמם בעולם האון ליין- וואלמארט, בסט ביי, גאפ ועוד. הסימנים לתופעה יותר ברורים כיום, ואכן, עולם האיקומרס הולך להיות משמעותי בחיינו ולשנות את מגרש המשחקים העסקי. הקטגוריות המובילות כיום הן : מדיה, ביגוד, אלקטרוניקה. אבל אחריהן מתחילות לדשדש דרכן למעלה קטגוריות נוספות כמו : ציוד לבית, ציוד משרדי, וחברות יצרניות. אישית אני ממליצה לכם להסתכל על התכונה של הקטגוריות שעדיין אינן מובילות, אך נמצאות כיום בעליה וצפויות לחולל שינוי ככל שהיכולות הטכנולוגיות תגדלנה ותתפתחנה- ובמקביל לשינוי ההתנהגות המואץ של הצרכנים.

887766454444

ישנה עובדה נוספת שצריכה לאותת לכם שיש להעיר את הדובים משנתם החורפית– אם בעבר בסט ביי הייתה גדולה יותר מבחינת נפח המכירות מול אמזון, שכידוע הינה קמוענאית רשת בלבד, הרי כיום כבר השתנה המצב כשבסט ביי מדשדשת מאחור ואילו אמזון גדולה יותר ממנה בהיקף המכירות. ההיפוך הזה מסמל שהעולם יכול להתהפך עלינו ועל כן ההרגלים המסורתיים שלנו צריכים להיבדק מחדש כי הלכה למעשה- לא לעולם חוסן. קטגוריה מפתיעה למשל שהופכת להיות למרכזית ובולטת בתחום הקומרס האינטרנטי הינה- עסקי הביגוד והאקססוריז, חברות כמו גאפ שהבינו את השלכות השינוי ויצרו נוכחות עם יכולות מוכחות של חברה שמצוייה ברזי הסחר המקוון, הצליחו לשמור בזכות זאת את המעמד ואת המחזורים העסקיים בסדר גודל מרשים כּמִקוֹדֶם . על מנת לסבר את האוזן, כיום- 16 אחוז מהמכירות של גאפ באות מהאון ליין. עכשיו- אל תתעכבו על “כמה זה מעט”- אלא תחשבו על הפגיעה העצומה שארבה למותג כמו גאפ אילוּלֵא היה מנכיח את עצמו בדיגיטל והיה נפגע בפועל בכ16 אחוז ממחזור המכירות שלו לטובת שחקנים אחרים שכן פעילים בארנה זו.

ומה בגזרת המזון והמשקאות ? בתחום של מוצרי מזון מתברר כי המכירות באון ליין עדיין נמצאות במקום נמוך מאוד, וזאת למרות מאמצים של אמזון ואחרים להכניס את הרעיון הקולינרי למגרש המשחקים של האיקומרס. עדיין, וואלמארט הרבה הרבה יותר גדולה מאמזון בנפח מכירות. היתרון של וואלמארט הוא בכך שהיא קמעונאית פיזית במקביל. והמכירות של וואלמארט באון ליין עומדות על אחוזים בודדים מהמחזור, ליתר דיוק, שני אחוז. אבל שוב, כמו שציינתי קודם צריך לפתח חיישנים שמסוגלים לראות את המצב הקיים ובו בזמן גם את המצב העתידי. ישנו גידול צפוי של הסחר באון ליין, וזאת על פי ההערכות של חברות מחקר ואנליסטים מומחים בתחום, ניכר שוואלמארט מרגישה בשינוי ומשקיעה לא מעט בסושייל ובטכנולוגיות שונות על בסיס קבוע.

עולם הקמעונאות כולו נסב על הרעיון של הצעות ערך לאנשים, בצורת שירותים ומוצרים שנחוצים להם, במכשירים ובמדיה שבה הם נוהגים להשתמש. כיום ישנו גידול משמעותי של אנשים באינטרנט ככלל ובסלולר ובטאבלט בפרט, ושחקנים שרוצים להיות רלוונטיים מול תופעת השינוי צריכים לבסס את הנוכחות שלהם במסכים אלו. מובייל היום מייצג נפח פעילות של 1/4 מהטרפיק בעולם האיקומרס ! קמעונאים מוצאים מִדֵי יום יותר ויותר קהלים במובייל, וכך גם ברשתות החברתיות.

99999999

מה הלקוחות של היום רוצים ולמה הם זקוקים  ? הם רוצים- מחיר טוב ונוחות ! והם שמחים לקבל הצעות ושירותים אינדיווידואליים עבורם במקומות בהם הם נמצאים ובהתאם לאופי השימושים והצרכים שלהם בפרט. הם מעוניינים יותר ויותר לרכוש דברים במובייל- Pay Pal לבדה אחראית על 30 מיליארד טרנסאקציות במובייל. השיפט לאון ליין ולקמעונאות באון ליין הינו תפנית בטווח הגלובאלי ויש חשיבות כבר היום בשינוי עמדות מקובעות. צריך “לפתוח את הראש” כדי להבין עד כה העולם משתנה עם כל ההשלכות על המציאות העסקית החדשה. נידרש אפוא להכיל את התמורות לאשורן ולהיות מוכנים לקראתן, ועדיף- דקה אחת קודם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.