יש לי היפותזה- שמיום ליום הופכת למציאות, והיא : שהעולם שלנו נעשה יותר מחובר. למי שרוצה ללמוד על ההזדמנות הזו ולהבין איך היא פוגשת אותנו אני ממש ממליצה לעקוב אחר הנושא בסדרה ההולכת ומתרחבת שפיתחתי סביב הנושא- Connected World. בכל פעם, אני בוחרת להציג בפניכם היבט אחר של ההיפותזה הזו באמצעות : דוגמאות, מחקרים, קייס סטאדיז, ולהוכיח את הרעיון מזוויות שונות. לפעמים התיאור רחב יותר ולפעמים ממוקד בעולם תוכן אחד. הפעם, אני רוצה להציג את ההיפותזה שלי מכיוון מאוד מיוחד, בתחום עשיר שמגדיל את ממדיו ככל שהזמן עובר, חזון שממש קורם עור וגידים והוא-Connected Cars. אנסה להכניס אתכם לעניין, בעזרת כמה תובנות ונתונים. כמו כן, אדגים על ידי מספר פרויקטים ומהלכים איך הרכב שלנו רק הופך לכלי שמחבר את האדם אל הרכב, את המכונית אל העולם, את הרכב אל הרכב האחר וכן הלאה.
מִסְפָּרַם של הרכבים המחוברים בכל העולם- על פי כל הנתונים, ועל פי מפת הדרכים של המגמה הזו יעלה ב57 אחוז, במתכונת של עליה שנתית אשר תשפיע בפועל על 420 מיליון רכבים מחוברים עד לשנת 2018. זאת על פי מחקר חדש אשר הופץ על ידי- Think Tank Idate. ב2013 מספר הרכבים המחוברים שיוצרו לשוק עמד על 45 מיליון, וכרגע, ישנם שלושה פתרונות מרכזיים שמעצבים את הרעיון של מכוניות מחוברות. פתרונות אלה ממחישים איך המכונית יכולה להיות חכמה יותר באמצעות החיבור שלה לאינטרנט. הפתרון הטריוויאלי ביותר והברור מאליו הינו הטמעת קונקטיביות של אינטרנט ישירות אל הרכב. אופציה נוספת הינה החיבור בין הרכב לסמארטפון. והאחרון– הוא למעשה חיבור בין שתי הגישות הקודמות, יכולת שמאפשרת הטמעת אפליקציות מסוימות אל תוך הרכב, ושימוש בסמארטפונים כשלט שמאפשר לאקטב את הפיצ’רים המדוברים אך גם להוסיף תכנים נוספים. על פי כל ההערכות האופציה השלישית היא זו שתהיה המודל שיצליח וגם יהפוך למקובל ביותר עד 2018. עד אז ההערכות מצביעות על כך שמיליוני רכבים יהיו מחוברים- ועל הכביש !
ישנן הרבה שחקניות שלוקחות חלק משמעותי בסיפור הזה, של רכבים מחוברים. אחת מהן למשל היא יצרנית הרכבים Ford, אשר ידועה כחברה שעושה מאמצים גלויים ומובהקים בנושא האינטרנט של הדברים, כדי לחבר את הרכב בתפישה של M2M ועל ידי כך להפוך אותו למתוחכם יותר בצורה ניכרת. חלק מהתוכניות של פורד כוללות רכב חכם שיודע להחנות לבד, וכמו כן לצאת מהחניה בכוחות עצמו. מדובר ברכבים שידעו לעקוב אחר תנועת הרכב שלפניהם ולעצור תאונה אפשרית לפני שהיא מתרחשת ! וכל זאת בכלל בלי תלות ביד אדם. Stephen T. Odell סגן נשיא פורד העולמית הצהיר בGSMA בברצלונה השנה- כי “מכוניות הן הסמארטפונים של העתיד !” והוסיף נתונים משמעותיים שמחדדים לנו את אופי המגמה ואת משמעותה ולפיהם (על פי גרטנר)- עד לשנת 2020 שמונים אחוז מהרכבים יהיו מחוברים.
CarPlay -Apple & The Connected Car > אחד הפיתוחים הטריים שאפל שיווקה לאחרונה מתוכנן לכך שלמעשה רכבים חדשים יקבלו דאשבורד שמאפשר הכנסת האייפון, ועל ידי החיבור של הסמארטפון תיווצר גישה לתכנים אותם ניתן יהיה להכניס בSync אל הרכב ולהפוך את המכונית לחכמה יותר. באופציה זו ניתן יהיה להשתמש בחיפוש קולי על ידי הסירי, להפעיל את ה Waze, המוזיקה ועוד. תוכלו לראות את CarPlay מוטמעת למשל בוולבו, סרטון שהופק והופץ על ידי החברה :
Parking location in Google Now > אישית אני תופסת את הרעיון הזה של העולם המחובר של רכבים כמצב שכבר מתקיים ושריר בשטח. רק לאחרונה גוגל הכריזה שהכניסה פיצ’ר חדש אשר מתבסס על התובנה שתכופות אנחנו משאירים את הרכב שלנו בחניה ולא מוצאים אותו כשאנחנו חוזרים מיום ארוך של פגישות. גוגל הכניסה אל Google Now אופציה שעוזרת לנו לאתר את המיקום של הרכב. למעשה גוגל שומרת את הדטה של החניה ועוזרת לנו- דרך הסמארטפון שלנו ובאמצעות Google Now, לאתר את מיקום החניה. אם אתם משתמשים בכלי הזה תוכלו ללמוד על הפיצ’ר המדליק הזה בלינק הבא – Link.
Connected Wisdom –Engie > גם בישראל מצויים סטארטאפים שונים ששוקדים על ההזדמנות הזו, וזה אך טבעי שביניהם נמצא את האיש שחיבר לנו את עולם המפות אל הרכב- אורי לוין מיסד- Waze שהוכיח לנו מעל לכל ספק שהעולם שלנו יכול להיות מחובר באמצעות דטה שהופכת לכלי, דטה שהופכת לאקשנבול. אורי לוין עסוק כיום בסטארטאפ נוסף סביב הרעיון שבא לפתור את בעיית העמימות שאנו מגלים ביחס לכל המידע שיש לנו על פנים הרכב. עקרונית אנחנו הרי בורים בשטח זה, ולרוב אף לא מבינים כלום במכונאות של הרכב. אין לנו מושג אם המוסכניק אומר לנו את האמת או מסלף את העובדות. והנה קם לו מיזם מטעם קבוצת יזמים אשר לוקחים חלק בתוכנית Zell של המרכז הבין תחומי- אשר מטרתו לפתור בדיוק את הבעיה הזו. הדבר מתבצע על ידי קונקטור שמתחבר למחשב של הרכב, ומצד שני לאפליקציה בסמארטפון שלנו, ומסוגל לתאר לנו בדיוק מה מקולקל ברכב. יתר על כן, ביכולתו גם להמליץ לנו על מוסכים זמינים באזור שלנו שיכולים להתחרות על העבודה ולתת לנו הצעות מחיר מהן נוכל לבחור את הטובה ביותר. ללא ספק מיזם כזה מאפשר לנו התחברות למידע רלוונטי, להזדמנויות עדכניות, ומשפר את רמת ההתמצאות שלנו באמצעות הטכנולוגיה.
Google & The Connected Car > גוגל גם היא שחקן בעולם הזה של הרכב המחובר, היא מתרחבת הרבה מעבר לפונקציה של חברת חיפוש (או גם מֵעֵבֶר למוניטין שלה כחברת הפרסום הגדולה בעולם). היא מטפחת את הקשר הממשי בין העולם האינטרנטי לבין המציאות האמיתית שלנו. תעלו בדמיונכם שכאשר התחזית תתממש, הרי בעתיד הכל כך קרוב אלינו לא יקרו תאונות ! ושעיוורים יוכלו לנהוג ברכבים ! ושהרכב שלנו יעזור לנו להגיע יותר מהר כי הוא יהיה מתוחכם מאיתנו ! ניסוי כזה ממש ערכה גוגל ובהצלחה, כאשר ייצרה רכב שלמעשה מחובר בGPS ומסוגל לנסוע באופן אוטונומי. אמנם הדבר נשמע כסיפור הלקוּח ממדע בדיוני אבל כשרואים זאת במו עינינו זה באמת משכנע.
Google Self-Driving Car > בסרטון שצירפתי לכם מתחת לפסקה זו, מציגה אחת מצוות הנסיינוּת של המכונית שמתארת את אופן פעולתה בכבישים העירוניים במאונטיין ויו, קליפורניה. המייצגת של הקבוצה הנסיינית מסבירה כיצד המערכת מצליחה לזהות בכוחות עצמה שורת מכשולים בדרך כגון רוכבי אופניים או תמרורים המזהירים מפני עבודות בכביש- וכן יודעת להיזהר ממכוניות שעומדות בפני שינויי נתיבים. מהנדסי גוגל בונים מודלים להפעלה של המכונית לפי המצבים שבהם נתקלות מכוניות הניסוי, ולפי החברה, ניתן לאפיין מראש את דפוסי ההפרעות. המערכת מותאמת בשלב זה רק לדרכים העירוניות באזור מאונטיין ויו ואינה יכולה עדיין לפעול במקומות אחרים. החברה הבטיחה בהצהרות באוויר כי שיווק המכונית יתחיל עד 2018 וכי בהמשך היא תהפוך למוצר נפוץ עד 2025. החברה מנהלת תחרות מול חברות אחרות שמנסות להקדים אותה. מרצדס, למשל, מציגה כבר עכשיו מערכת שמאפשרת לספינת הדגל שלה מדגם S קלאס, לנוע בכבישים ציבוריים ללא מעורבות הנהג במצבים של פקקי תנועה. חברת טסלה עורכת פיילוט למכונית אוטונומית בשיתוף מובייל איי הישראלית וכבר הצהירה בעבר כי שיווק הדגמים הראשונים יחל עד 2016.
מילת סיכום– אני מקווה שהשתכנעתם בתקֵפות הטיעון שלי לגבי העולם המחובר, דרך הדוגמאות והזוויות השונות שאני מעבירה לכם בבלוג שלי. אין ספק שעולם הרכבים הוא בדיוק המגרש הנכון לחפש פתרונות ופיצ’רים בהם יש יתרון וערך לחיבוריות. אני מבטיחה להמשיך ולעדכן אתכם בחדשנות הבלתי פוסקת סביב נושא זה ומקווה שגם אתכם הוא ירגש כשם שהוא מרגש אותי.