Digital Transformation

354547648

מחקר מעניין מאוד, שישרת אתכם ככלי עבודה מצוין, מובא לכם ברשומה הנוכחית. המסמך הופק והופץ על ידי בריאן סוליס וקבוצת Altimeter Group- אשר תחום ההתמחות שלהם נוגע למעבר של ארגונים לעידן הדיגיטלי. אני אסקור אתכם מבחר מהדברים המשמעותיים שבמסמך, אבל הפוסט הזה רחוק מלכסות את עוצמתו ואת תוכנו המיוחד. לכן, הוספתי בסוף הפוסט את המקור על מנת שתוכלו לצלול אליו בעצמכם ולהוציא ממנו נקודות משמעותיות עבור הארגון שלכם. לְמה הכוונה ברעיון “להפוך לארגון דיגיטלי” ? האם זה קורה באופן טבעי, כלומר שיותר מחלקות עסקיות ומחלקות IT משתמשות בטכנולוגיה והופכות לדיגיטליות כשלב אורגני בקיומן ? או האם זה כרוך במעבר למהות שונָה ? האם צריך להיערך לכך שהחברה והארגון יהפכו לדיגיטליים באופן מכוון ? על פי כותבי המסמך יש כמה צעדים ברורים שעוזרים להתחיל (וכמובן גם להמשיך) את המסע הדיגיטלי של החברה. Brian Solis וAltimeter Group שרטטו זאת בצורה נהדרת : הם ביססו את המחקר הזה על שיחות עם 20 חברות שונות ועם מובילי מַהַפָּכים דיגיטליים בתאגידים גדולים ברחבי העולם.

אחת המסקנות שיוצאות מהמחקר– עומדת על הקשר בין מובילי הIT בחברה ובין המובילים העסקיים. צוותים אלה צריכים ללמוד איך לבנות יחד את המסע הדיגיטלי. הCMO והCIO צריכים לדעת לחלוק שותפות מתוך תחושת אחריות על המטרות ועל התוצאות של המסע הזה, על מנת שהוא ישיג את תכליתו ויהפוך למהלך משמעותי ומשנה תרבות עסקית. במידה שצעד בסיסי זה לא נעשה, כל מאמצי הטרנספורמציה הדיגיטלית הופכים למופע ארעי, ונתקעים בסילוס, בלי האימפקט האמיתי שיכול להיווצר בחברה, וכמו כן היקף ההשפעה שלהם יישאר מצומצם ונטול משמעות מבחינה עסקית.

המחקר הזה מצביע על מספר צעדים שצריך לִנְקוט על מנת שתוכלו באמת ובתמים להיכנס למסע של טרנספורמציה דיגיטלית, או להפוך במידה מסוימת לארגון דיגיטלי. אפשר לראות בבירור שהרבה מהצעדים דומים למדַי לצעדים שמקובלים באופן טבעי כדי להשביח את היזמות העסקית. אבל לפני שאצלול אתכם לצעדים המוצעים במסמך (10 במספר) אני רוצה להסב את שימת לבכם לשקף משמעותי שמדבר על הרווחים שגורפת חברה שעוברת את הטרנספורמציה הדיגיטלית, שכן לדעתי אין לצאת למשימה כה ארוכת טווח, כל כך תובענית, מבלי להבין את הערך המוסף מבלי לההבין את ה-Added Value שלה.

שימו לב בגרף המוצג לכם מתחת לפסקה זו– לנקודות אותן מונה בריאן סוליס כמחוללות שינוי ומייצרות ערך עבור החברה : זו הדרך של החברה לרענן את החזון שלה באופן שמתכתב עם רוח התקופה, ליצור אווירת חדשנות ותרבות של חדשנות בקרב העובדים, להשביח את מסלול הרכישה שעובר הלקוח (- כי הוא זה שמשתנה יותר מכל). כמו כן זוהי אחת הדרכים ליצור בידול תחרותי אל מול המתחרים, וליצור הווַי של שיתוף פעולה  בין צוותי עבודה בצורה שממקסמת את כוחו של המשאב האנושי של החברה. כל אלו ועוד, כפי שתראו בתמונה המוצגת לכם- מאפשרים לכם להבין למה כדאי גם כדאי לגשת למסע כזה, ומה הוא טומן בחובו עבור החברה שלכם ולשֵׁם השבחת העסקים.

343434

אז מה הם הצעדים שצריך לעשות– על מנת שהארגון שלכם ייכנס למסע הדיגיטלי ויעבור טרנספורמציה מושכלת ? אני אמנה עבורכם את עשרת הצעדים, ואוסיף על המחקר המקורי כמה אנקדוטות ותובנות משלי …

תסתכלו על התמונה הגדולה- טרנספורמציה דיגיטלית חייבת להתחיל מלמעלה, עם המנהיגים הנכונים בארגון שיודעים לספק את המצע הבסיסי של החזון באופן שיתניע ויחזק את התהליך. לכך צריך להכין תשתית תומכת שמבוססת שיבוש מכוּוָן של מוסכמות התעשייה שבה אתם פעילים כולל הפקטורים שישפיעו על הלקוחות שלכם בכל הקשור למהפכה הדיגיטלית. ריכוז של הדטה הזו מבטיח שיהיו לרשותכם נקודות מוכחות, עם הכלים שעוזרים לכם לבנות קייס חכם ומכשירים אתכם לקבלת החלטות מנהיגותיות מבוססות על מה שקורה שם בחוץ. חלק מהוכחת הצורך בחידוש חייב להתבסס על סיפורים של ארגונים אחרים שעוסקים בכך ודומים לכם. חלקים אחרים קשורים לנקודות הבאות אותן אפרוט בהמשך. מבט על התמונה הגדולה מבטיח שתראו את התהליך לא מהזווית הצרה של נצחונות קטנים במהלכים הטקטיים, אלא ממקום שיודע להסתכל לרוחב ולאורך ולזהות שינויים ותמורות משמעותיות שישפיעו על חיי המותג שלכם..

נסחו בצורה רהוטה את החזון שהיצבתם כמטרה. סטייטמנט כזה צריך להיות זכיר ומנוסח בקלות, וכן הוא צריך להתייחס לתובנה שצופה מראש איזו טרנספורמציה דיגיטלית צפוייה בסוף המסע, מהם היתרונות העיקריים שטרנספורמציה כזו יכולה להפיק. יש למפות את המטרות והיעדים העסקים, מתוך כוונה לעצב חווית לקוח איכותית ומועצמת תוך כדי התהליך. עליכם לעמוד על כך ששרטוט חזון כזה ינוסח בצורה פשוטה שמובנת לכל אחד מצוותי החברה כדי שכל עובד ממקומו יוכל להתחבר אליו- ולמעשה לקבל זווית ראייה רחבה יותר על התמונה הגדולה של המערכת שעליה הוא משתייך ובה הוא פעיל.

דאגו למַנות ספונסר לרעיון מקרב ההנהלה הבכירה.  האדם הזה צריך למלא את תפקיד “האוזניים” הקשובות של ההנהלה הבכירה, וכמו כן להקשיב לעובדים ולבדוק בפועל איך נראים התהליכים בעיניהם. משתי הזוויות האלו עליו לתפור את שלבי התהליך ואת קידום ההשתנות שלו תוך כדי תנועה.

תכירו את הלקוחות הדיגיטליים העכשווים שלכם- כשחושבים במושגים של אימפלמנטציה, בסופו של דבר הכל מתחיל ונגמר בלקוחות. לכן– אחד הדברים המשמותיים ביותר על מנת שתוכלו לבנות מסע אמיתי של שינוי, הינו ללמוד על הלקוחות הדיגיטליים העכשוויים שלכם. מה הם מחפשים, למה הם זקוקים, עם אילו אתגרים אתם צריכים להתמודד על מנת שתדעו איך לפנות אליהם. בפוסט אחר שלי סקרתי עבורכם את מפת מסעו של הלקוח הדיגיטלי על פי Google, זהו כלי חכם שמסוגל לאפיין את הצרכים ואת דרכי החיפוש של הלקוחות, ולמי שרוצה להעמיק בפוסט רצ”ב- Link.

תערכו מיפוי יסודי שמשרטט את המסע הדיגיטלי שלכם : חפשו פגמים ועמדו על הפערים שנוצרו בערוצים הדיגיטליים הקימים. אני מאחדת לכם לכאן שתי המלצות כי לטעמי הן קשורות אחת בשניה : העיקרון שבו אני מאמינה ואף ממליצה לכם בחום, אין לנוח על השמרים ! במקום לרוץ ולייצר פלטפורמות חדשות, לפתח ערוצים ונכסים חדשים (שגם בהם כמובן מוטב להשקיע), עיצרו לרגע והתבוננו על הנכסים הקיימים, בדקו אילו פערים נוצרו בין מאמציכם לבין הצרכים האקטואליים של הלקוחות בכל טאץ’ פוינט, קבעו מדיניות ופוליסת עבודה שיעזרו לכם בשרטוט שלבי התהליך בדיגיטל כך שכל הזמן תוכלו לרענן ולחדש את תוואי הפעולה, או לשנותם בהתאם לתנאים, להוסיף ולבדוק את הקיים מול החדש ולגלות גמישות עם תגובתיות מהירה. אם תיצרו מסלול עקבי סביב החוויה הרצוייה ללקוחות הרצויים לכם (כמבוסס על פי ההתנהגות שלהם)- תהיו בהכרח עסוקים כל הזמן במיפוי ובסריקה של רמת ההיענות של הלקוחות אל מול המסע שלכם בדיגיטל על מנת ששני המסלולים הללו יפגשו בצורה מסונכרנת.

המשיכו לחדש ולרענן את המחקר שלכם בהתמדה ועל בסיס קבוע. אל תתקעו בפרדיגמות, שהרי עולם הדיגיטל עם הטכנולוגיות המשתכללות משתנה כל הזמן. תקבעו לעצמכם חוק “לבקר” מחדש בכל חצי שנה לפחות את דרך העבודה שלכם. הקפידו לחקור ולגלות כיצד העולם העסקי משתנה והתאימו את השינוי אל סט ההחלטות שלכם. כך תוודאו שהאסטרטגיה שלכם תמיד כזו תתגמש על פי כיוון השינויים ותצטייד בעוגנים משמעותיים וחדשים.

הקימו צוות עבודה  שמסתכל על הנושא במבט של קרוס ומסוגל לעקוב אחר תנועות מקבילות בשטח. המטרה היא לאשר בדיעבד שאכן הטרנספורמציה הדיגיטלית מתרחשת תחת בקרה קבועה. המעבר אל עולם הדיגיטל דורש עבודת צוות, וזאת מכל אגפי הארגון. יש להחיל על התהליך את אותן שיטות של ניהול פרויקט, מתוך התפיסה היסודית שמצדדת בשיתוף פעולה בין הצוותים כמעשה שבשגרה : המהלך כרוך בהקפדה על דיווח, בדיקה והבנת המסע באופן משותף. חשבו על כך באופן שממזג את מחלקת הIT של החברה אל תוך התהליך כשותף אמיתי. זהו פרט חשוב מאוד ואותו גם חידדתי בתחילת הפוסט, המסע הזה חייב לשבור מוסכמות ולנגח בשיטות העבודה המקובעות, כדי להתייחס לאתגר כמקור אנרגיה שמועצם ומתעשר הודות לעבודת הצוות.

תמדדו תוצאות- עליכם לקבוע לעצמכם מדדים להצלחה, זאת על ידי עריכת אנליזה של הדטה המצטברת על בסיס קבוע. איסוף הדטה וההבנה שלה הם חלק משמעותי בהצלחת המסע הדיגיטלי שלכם, יש לכך אימפקט אמיתי על ההצלחות. אבל, וזה אבל חשוב אל תיתפתו למה שנראה קל- אלא התמקדו רק במה שחשוב ורלוונטי. גם אם הדבר לוקח זמן ודורש הבנה מעמיקה יותר של מנגנוני הכלים והתהליכים- רצוי לקבוע אמות מידה ברורות שבכוחן לייעל את העסק. 

תעודדו לימוד והתמקצעות בתחום- אחת הנקודות המשמעותיות ביותר במסע שלכם בדיגיטל הינה חינוך לַתרבות העדכנית. בתחום זה מוטלת האחריות על הארגונים לעודד את לימוד המיומנויות של העובדים והשבחת יכולותיהם. צריך לטפח תרבות עתירת ידע וניסיון שיעזרו בפועל לַהתפתחות של המהלך. חשוב שתספקו את השיטות והכלים עבור העובדים שלכם בהסדרת הרגלי למידה על בסיס קבוע “לחיזוק השרירים” בכל הקשור לצבירת ניסיון בתחום. אין ספק שידע הינו כוח ולימוד על בסיס קבוע הינו כלי הכרחי בעולם הדינאמי הזה שאינו נח לרגע.

מילת סיכום, כפי שהבטחתי אני מוסיפה לכם את המסמך המקורי בתחתיתה של הרשומה. לדעתי חשוב שתיכנסו אליו כדי לקבל כמה עוגנים וכלי עבודה נוספים מֵעֵבֶר למה שכתוב בפוסט, שכן הוא מלא בתובנות ובעזרים שיכולים לעצב לכם תהליך עבודה איכותי, מקצועי וחכם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.