Fake it Till you Make it

יש לי “וירוס קטן” משלי- המחלה שאני קוראת לה “לדעת הכל על אליזבת הולמס”, הסיפור שלה מסקרן אותי כבר למעלה משנה ואני מנסה ללמוד כמה שאוכל על המיזם הזה שקוראים לו “תרנוס”, סטארטאפ שהיה קיים למעלה מ12 שנים-והגיע לשווי שוק של חברה בלמעלה ממיליארד דולר- עם משקיעים רציניים אבל בסוף התגלה שהם פשוט- עבדו על כולם. זה היה פייק אחד גדול, יישום לא אמיתי שהתיימר לייצר מכשיר קטן לבדיקת דם מהירה שיכולה לספק מידע על המטופל בלמעלה מ1000 מחלות- ובכך, לייצר מה שהיינו רוצים: רפואה מונעת מהירה.

הימים הללו של הקורונה מביאים לפתחינו את החשיבות של רפואה מונעת, בדיקות חכמות והיכולת לחזק את עצמנו באמצעות כוחות שונים של יזמים בתחום. הימים האלו גם מזמינים לי זמן לרוץ הרבה (על הליכון ביתי) ובזמן הזה אני מקשיבה לספרים שלמים, אחד מהם הוא Bad Blood הסיפור המלא על Elizabeth Holmes וTheranos החברה שייסדה והצליחה לרמות באמצעותה הרבה מאוד אנשים לאורך שנים.

אחד הדברים המצערים ביותר בסיפור הזה, שהוא מרתק ואתם חייבים להכיר לעומק- הינו העובדה שאליזבת הולמס למעשה רצתה ליצור משהו נפלא שאם היה לנו כיום את היכולת הזו, היינו יכולים למנוע הרבה מהזיהוי של מחלת הקורונה.

זה עד כדי כך קשור לכך, שאת הרעיון האמיתי של החברה אליזבת קיבלה כשהייתה בחו”ל בארצות שנפגעו מהסארס (הבן דוד של הקורונה) ושם היא זיהתה את הצורך בזיהוי מוקדם. הבעיה היא, שאליזבת הצליחה לקטוף רק את התהילה- אבל את המעשה האמיתי של בניית פתרון יציב אשר מייצר אלטרנטיבה ידידותית ומהירה יותר לבדיקות דם היא לא ממש בנתה. אותה תפיסה של Fake it Till you Make it זו גישה שניתן לראות אותה בהרבה מאוד סטארטאפים כגרעין המאפשר להם להתקדם ולהשיג יותר מימון, יותר עובדים ובכך עם הזמן לשים עומק במשהו חלול.

הבעיה היא, שאליזבת השאירה את הרעיון חלול מהיסוד- הפייק שלט ברעיון ולא מינף אותו באמת לחיים האמיתיים.

אני מקשיבה בדריכות לספר באמצעות אפליקצית Audible של אמזון, לומדת לפרטי פרטים את הדמות והסיפור שהביא אותה למקום הזה, וחושבת כמה זה חבל! שכן בעת הזו של הקורונה אם היה לנו באמת ובתמים את הפתרון של אליזבת- היינו יכולים לשנות את הסיטואציה מן הקצה אל הקצה. זה בעיני שיעור מדהים לצניעות, ולרצון לבנות פתרונות אמיתיים וחדשנות מותאמת אדם וצרכים- וישנו צורך אדיר ביזמים כאלה שלא מחפשים את ה”גלורי” ואת הכסף אלא את ההמצאה והפתרון, כשזה יגיע ויהיו הרבה משתמשים- גם הכסף והתהילה יבואו איתם. אולי כדאי לקחת רגע למחשבה על אליזבת וההתנהלות שלה, ולייצר מכך קוד התנהגות של אתיקה וטראסט אשר מבטיח שדברים כאלה לא יקרו.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.